2010 vancouveri téli olimpia

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Meggyújtották a jövő évi vancouveri téli olimpia lángját Görögországban, Olümpiában. A fáklyát - ahogy szokták - tükör által összegyűjtött napsugarak gyújtották meg. Az ünnepségen Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is ott volt. A lángot egy hét alatt körbeviszik Görögországban, onnan pedig Kanadába, ahol 45 ezer kilométert tesz majd meg mielőtt Vancouverbe ér.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Súlyos teher lesz az olimpiai érem

Akár nyakra is lehet edzeni a sportolóknak, hiszen minden idők egyik legnehezebb olimpiai érmeit mutatták be a kanadai Vancouverben. A medálok felfedik kanadai természeti szépségeit, kulturális örökségét. Ősi motívumok modern kivitelezésben.

A tervezést Corinne Hunt brit columbiai születésű művésznő és Omer Arbel ipari tervező nyerte el, közel 50 pályázó közül. A képzőművész Hunt elképzeléseit a nyugati parti Tlingit indiánok hagyományos motívumaira, a kardszárnyú delfinre és a hollóra alapozta. A medálok azonban a szokásostól eltérően nem laposak, hanem ahogy a tervezőpáros másik tagja Arbel mondja, hullámos felületűek lesznek, utalva a Kanadai- Pajzs nyugati területeinek domborzatára, a Whistler-hegyre és hullámzó Csendes-óceánra. Az érmeken kirajzolódnak a delfin uszonyainak görbéi és a holló szárnyainak körvonalai.
Az alkotómunkában a hagyományaink vezéreltek. A felfin gyönyörű teremtmény, fantasztikus képességekkel erős, és közösségben él, mint ahogy az olimpiai szelleme is egy közösségé formálja az emberek és a sportolókat - mondta Corinne Hunt.


A két őslakos alkotó összesen 1014 hollós és bálnás mintát készít, (615 olimpiai és 399 paralimpai) vagyis minden egyes érem egyedi mintázatú lesz. A paralimpiai érmek alakja négyszögletű, 95 mm széles, felületük ugyanúgy hullámos és a felemelkedést szimbolizáló, fent említett hollóminta különböző változatai lesznek rajtuk.

Nemcsak a forma, de az érmek súlya is jelentősen eltér a szokásostól, ugyanis minden darab súlya egyenként 500 és 575 gramm között mozog. További érdekesség, hogy az érmeket hő-tesztnek is alávetették. Mínusz 20 fokos környezetben vizsgálták, hogy mutatnak-e bármilyen deformálódást.
A feliratok Kanada két hivatalos nyelvén, angolul és franciául olvashatók, de a paralimpia érmeket Braille írással is ellátták.



Feltüntették továbbá Vancouveri Téli Olimpia hivatalos logóját is, a közismert Inukshuk-ot, ami szintén a bennszülöttek által lakott kietlen északi vidékeken, a tájékozódást segítő, kőből készült emberalak. Az Inukshuk egyébként a barátság és a vendégszeret szimbólumaként is használatos.

Nemcsak a forma, de az érmek súlya is jelentősen eltér a szokásostól, ugyanis minden darab súlya egyenként 500 és 575 gramm között mozog. További érdekesség, hogy az érmeket hő-tesztnek is alávetették. Mínusz 20 fokos környezetben vizsgálták, hogy mutatnak-e bármilyen deformálódást.
A feliratok Kanada két hivatalos nyelvén, angolul és franciául olvashatók, de a paralimpia érmeket Braille írással is ellátták.
 

bubu

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Mellita! Csak ugy zarojelben irom, egy hete vagyok itt Whistler-ben
sajnos holnap megyunk vissza Vancouverbe, csak csodalni
tudom ahogy itt felkeszultek az Olyipiara.Akinek lesz modja
eljonni, biztos vagyok benne nemfogja megbanni.
 

Oscee

Új tag
Vajon mennyire emeli radikálisan a szállás árakat az olimpia? (legolcsóbb backpacker/hostel nekem tökéletes :))

Talán lenne pénzem pár napra Vancouverbe utazni februárban, s a város mellett egy-két hoki/curling meccset szívesen megnéznék (és 67USD a hokijegy elővételben, szerintem abszolút nem vészes).

Bár azért inkább az a valószínű, hogy nem lesz rá pénzem...
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
1256236082vancouver2010.jpg


Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése egyhangúlag elfogadta Kanada olimpiai békével kapcsolatos beadványát.
Az ország budapesti nagykövetségének csütörtöki tájékoztatása szerint Kanada felszólította a világ országait, hogy a februári, vancouveri téli játékok ideje alatt különösen szorgalmazzák a békés együttélést. Az olimpiai béke ókori eszményét az ENSZ 1992-ben adaptálta, s azóta minden házigazda ország kiad egy olimpiát megelőző felhívást.
(MTI)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kanadában 106 napos útra indult az olimpiai láng

Péntek délután ért Kanadában az olimpiai láng. A vancouveri téli olimpia előtt körbeviszik az országban. Ez lesz a láng eddigi leghosszabb útja: összesen 45 ezer kilométert utazik majd.
Görögországban az ókori játékok helyszínén, a nap gyújtotta meg az olimpiai lángot. Ezt bányászlámpában, repülőgéppel vitték Kanadába. Pénteken Vancouver főterén a lánggal meggyújtották a fáklyát, amit majd körbevisznek egész Kanadában.
Ez lesz az olimpiai láng eddigi leghosszabb útja. 106 napon keresztül 12 ezer fáklyahordozó viszi majd. Összesen 45 ezer kilométert utazik repülővel, szánkóval, hajóval, biciklivel és korcsolyával.
Kanada legészakibb és legkeletibb részébe is elviszik majd.
A vancouveri téli olimpia feburár 12-28 között lesz.
 

klarissa_ro

Állandó Tag
Állandó Tag
Éljen az olimpia!

Minden vágyam lenne, hogy elmenjünk egyszer egy téli olimpiára, sajnos most sem az időnkbe nem fér bele, se a pénztárcánk nem elég kövér hozzá, de itthonról végig szurkoljuk, az biztos! Első számú kedvenc a csíkszeredai Tófalvi Éva. Neki is, meg a többieknek is kívánunk sok sikert!
 

klarissa_ro

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom, ki hogy van vele, de en mar tenyleg alig varom, hogy kezdodon mar meg az olimpia!! Minden jel arra mutat, hogy igen izgalmas verseny varhato minden sportagban. Egy csomo "nagy oreg" visszatert raadasul nem is akarmilyen formaban sok mindenki kirobbano formaban :)
 

klarissa_ro

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom, ki hogy van vele, de en mar tenyleg alig varom, hogy kezdodon mar meg az olimpia!! Minden jel arra mutat, hogy igen izgalmas verseny varhato minden sportagban. Egy csomo "nagy oreg" visszatert raadasul nem is akarmilyen formaban, sok a nagy eselyes mindenhol, az pedig ugye nekunk szurkoloknak csak jo :)
 

misi44

Kitiltott (BANned)
Súlyos teher lesz az olimpiai érem

Akár nyakra is lehet edzeni a sportolóknak, hiszen minden idők egyik legnehezebb olimpiai érmeit mutatták be a kanadai Vancouverben.

Mennyire igaz a cim :Súlyos teher lesz az olimpiai érem

http://www.vancouversun.com/Sports/Olympics+bill+tops+billion/1207886/story.html

Hat milliard dollar es emelkedik.
Valojaban a British Columbiai adofizetok zsebe fogja erezni az ermek sulyat.
Az eredeti koltsegvetes mar tobb mint duplazodott, a kanadai kormany szorja a szervezoknek az extra dollarokat.
Ottawa will contribute $607 million and local government $389 million, leaving B.C. taxpayers on the hook for about $1.5 billion, the report estimates.
BC-ben a legalacsonyabb a minimumber Kanadaban, legmagasabb a szama szegeny sorban elo gyermekeknek, Vancouver kuzd a drug problemaval, es meg sorolhatnank.

Talan a Los Angeles-i olimpiat kiveve meg egyetlen talakozasa a nepeknek sem hozott hasznot a rendezo orszag/varosnak.
Az egyetlen haszonelvezo a Nemzetkozi Olimpiai Bizottsag.

A biztonsagi intezkedesek majdnem 1 milliard(billion) dollart fognak felemeszteni az 5 x -oset az eredeti becsleseknek.

Mini rendorallam lesz az olimpia idejen Vancouver kornyeken
the Canadian government expects to bring in 7,000 police officers, 5,000 troops and hundreds private security guards to protect venues and visitors during the Games.
7ezer rendor 5 ezer katona es biztonsagi orok szazai fogjak az eletet lehetetlenne tenni azok szamara kiknek nem tetszik az eladosodas a kovetkezo 25evre.

Montreal still paying for the 1976 Summer Games
Volt a focim 2006-ban 30 evvel a nyari olimpia utan.
Jo kis hagyomany....meg az is Kanada az egyetlen rendezo orszag aki nem nyert otthon aranyat.
Igy volt ez 88-ban Calgaryban is.
Remeljuk legalabb jopar arannyal vegzik a 2010-es teli olimpiat sportoloink, lagalabb szep emlekeink legyenek ha majd emiatt is jon az adoemeles.
 

p_niki

Állandó Tag
Állandó Tag
Hú, már nagyon várom, remélem mindent látni fogok amit szeretnék. Főleg a Műkorcsolya és jégtánc, valamint a síugrás érdekel.
 
Oldal tetejére