2010 vancouveri téli olimpia

Ariel88

Állandó Tag
Állandó Tag
A műkorcsolya az olimipán számomra nagy csalódás volt!Brain Juber,egyik nagy kedvencem lecsúszott ax16. helyre.
 
T

TH6777

Vendég
Megvan a Vancouveri téli olimpia első doppingbuktája!

Fennakadt a doppingvizsgálaton Kornelia Marek lengyel sífutó, akinek a vancouveri olimpián vett mintájában eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak.:rolleyes:


Forrás: mti
2010. március 11. 11:49

A B próba még a héten elkészül Kanadában!

A Lengyel Olimpiai Bizottság csütörtöki bejelentése szerint Marek február 25-én, a női 4x5 km-es váltó tagjaként - amikor is a válogatott az előkelő hatodik helyen végzett - produkált pozitív tesztet. A második, úgynevezett B próba még a héten elkészül Kanadában, Richmondban.
A vancouveri olimpián nem volt olyan doppingvétség, ami eltiltással járt volna, Mareké lehet az első.
A katowicei klubban versenyző Karolina Marek öt számban szerepelt Vancouverben: a 4x5 km-es váltóval 6., a csapatsprintben 9., a 30 km-es, tömegrajtos, klasszikus stílus számban 11., a 15 km-es üldözéses számban 35., a 10 km-es szabadstílusú számban pedig a 39.volt.
Az ötkarikás játékok előtt Szvetlana Tyerentyeva orosz női jégkorongozó akadt fenn a vizsgálaton, szervezetében egy gyenge stimuláló - tuaminoheptan - nyomaira bukkantak. A szer alkalmazása versenyen tilos, egyébként nem, így a pozitív teszteredmény ezúttal csak megrovást vont maga után. Egy másik hokis, a szlovák Lubomir Visnovsky azért kapott figyelmeztetést és nem eltiltást, mert ugyan feltüntette a jegyzőkönyvben, hogy egy megfázás elleni készítményt szed, de nem tudott arról, hogy az egyik hatóanyag, a pszeudoefedrin egy bizonyos koncentráció fölött tiltott.
Ezen kívül Nijaz Nabejev északi összetettben érdekelt orosz síelő és Kaspar Kokk észt sífutó a magas hemoglobinszintjük miatt ötnapos kényszerpihenőt kaptak, de hivatalosan ők sem doppingoltak.
 
T

TH6777

Vendég
Az olimpia jegyében - Megkezdődik a vancouveri para"o"limpia!

;)



A vancouveri téli paralimpia programján öt sportág szerepel, az alpesi síelés, a kerekesszékes curling, az ülő-jégkorongozás, az északi számok közül pedig a biatlon és a sífutás.
Az alpesi síelés mindkét nem számára a kezdetektől szerepel a paralimpiai játékok programján. A sportágban látássérült, valamint gerincsérült sportolók versenyezhetnek. A látássérültek egy előfutó segítségével siklanak le. Az előfutók, enyhébb fokú látássérültség esetén a helyes fordulási irányokat mutatják, míg a látás készségével egyáltalán nem rendelkező sportolóknak a hátukra helyezett hangszóró segítségével adnak utasításokat a szükséges mozdulatok és irányváltoztatások elvégzésére.
A gerincsérült sportolók a síelés versenyszámaiban egy ún. monosí, vagy másnéven ülősí nevű sporteszköz révén tudnak részt venni. A monosíelés során – ahogy arra a „mono” szó is utal – egyetlen lécen csúsznak le. Ebben a tekintetben hasonlít a hódeszkázáshoz, abban viszont nem, hogy a deszkán a sportolók nem a menetiránynak oldalt, hanem azzal szemben helyezkednek el. A speciális, rugós-hidraulikus szerkezetet is tartalmazó ülőalkalmatosság helyettesítheti a lábszárat, a térdet és a combot, lehetőséget teremtve így, hogy a sportágban alsóvégtag-sérült, illetve -hiányos sportolók is versenyezhessenek. A látássérülteken és a gerincsérülteken kívül az alsóvégtag-hiányosok is bekapcsolódhatnak a versenyekbe, akik különféle orthopédiai eszközök, mint például a képen is látható síléccel felszerelt mankó, vagy térd alatti protézis segítségével, lábon képesek lesiklani. A paralimpiai alpesi síelők sebessége akár a 100 km/órát is meghaladhatja.
A 2006 óta a programon szereplő kerekesszékes curling esetében ugyanazt a pályát és köveket használják, mint amelyeket a fogyatékkal nem élők, de nincs „söprés”. Érdekesség, hogy – az olimpiával ellentétben – nincs külön férfi, illetve női verseny, hanem a csapatok vegyesek lehetnek.
Az ülő-jégkorongozást, a téli paralimpiai játékok egyik legnépszerűbb sportágát 1961-ben találta ki három kerekesszékes sportoló egy Stockholmtól délre fekvő tavon. A paralimpiai játékok programján a sportág 1994 óta szerepel, amelynek küzdelmeiben olyan gerinc- és alsóvégtag-sérültek, illetve -hiányos sportolók tudnak részt venni, akik a karjaikat teljes értékűen tudják használni. A jégen történő mozgásukat egy speciális, legalább 60 és legfeljebb 120 centiméter hosszúságú ülőke segítségével tudják megoldani, amely két korcsolyán halad. Az irányváltoztatás súlypontáthelyezéssel valósulhat meg, s nagy előny, ha valaki a kezeit egyenértékűen tudja használni, mivel két botot is használnak, amelyek egyik végén az elrugaszkodást szolgáló fémhegyek vannak, a másik felükön pedig a korong kezelésére szolgáló felületeket alakítottak ki.
Az 1988 óta a paralimpiák programján szereplő biatlonversenyekben látássérült sportolók is részt tudnak venni. Számukra a lövészet speciális puskákkal zajlik, amelyek a célzás során annál magasabb hangot bocsátanak ki, minél pontosabban céloz a versenyző. Az olimpiai biatlonversennyel szemben a résztvevők álló testhelyzetben nem, csak fekve adnak le lövéseket a célpontra.
A biatlonhoz hasonlóan a részt vevő versenyzőket a sífutásban is különböző kategóriákba sorolják, úgymint álló testhelyzetben futók, ülő testhelyzetben futók és látássérültek. Az egyenlő versenyzési feltételek megteremtése érdekében a kategóriákon belül az egyes versenyzők sérültségi fokát – meghatározott szabályok szerint – időkülönbségekre váltják át. Az állva futók esetében 11, az ülőknél 5, míg a látássérülteknél 3 csoportot különböztetnek meg, amelyek további alcsoportokat tartalmaznak.
Az egyes sportágak különböző kategóriáinak élén végzők ugyanakkor a szabályok szerint egyaránt paralimpiai bajnokokká válnak. Ez a szabályozás magyarázza, hogy – bár a téli paralimpiákból feleannyit sem rendeztek, mint a téli olimpiákból, s a fogyatékkal élők sporteseményén kevesebb sportág is szerepel – a bajnoki címek száma (803) összességében több mint harminccal meghaladja a téli olimpiákon kiosztottakét. (Lillehammer óta – ahol rekordszámú, 133 versenyszámot rendeztek a fogyatékkal élők számára, és 61-et az olimpikonok számára – az egyes paralimpiákon megrendezett versenyszámok száma csökken, s a vancouver-i paralimpia mintegy 60 versenyszáma 26-tal elmarad az olimpián megrendezett események számától.)
Akárcsak a téli olimpiák esetében, a legeredményesebb nemzet a havas-jeges paralimpiákon is Norvégia. A paralimpiákon a tíz legeredményesebb nemzet között ugyanakkor nem szerepel a két egykori szocialista sportnagyhatalom, a Szovjetunió, valamint a Német Demokratikus Köztársaság, jelezve ezzel azt, hogy a keleti blokkban a fogyatékosok sportja nem rendelkezett akkora presztízzsel, mint amekkorával nyugaton. Az idáig megrendezett kilenc téli paralimpián 32 ország nyert érmet, a dobogó legmagasabb fokára pedig 24 ország képviselője állhatott fel.
A téli paralimpiák legsikeresebb versenyzője is norvég: a szebbik nemet képviselő Ragnhild Myklebust biatlonban, sífutásban, valamint a jelenlegi programban már nem szereplő ülő-gyorskorcsolyázásban összességében 22 bajnoki címet nyert 1988 és 2002 között. Hazánkat a téli paralimpiák történetében 2002-ben képviselte először versenyző, érmet még nem sikerült szereznünk.
Fáklyás futást a paralimpiák esetében is rendeznek, amely legelőször a szöuli nyári játékokhoz kapcsolódóan valósult meg. Az olimpiai fáklyás futással ellentétben a paralimpiai láng meggyújtásának nincs tradicionális helye, azt az adott esemény szervezőbizottsága választhatja meg. A vancouveri paralimpiához kapcsolódó fáklyás futás 2010. március 3-án, Ottawában kezdődött el, amelynek során mintegy 600 fáklyavívő számára nyílt lehetőség a váltófutásban részt venni.
A paralimpiai versenyek többségére a belépők ára jellemzően 15 kanadai dollár (mintegy 2700 forint), a hoki döntőt ugyanakkor 50 kanadai dollárért lehet megtekinteni, míg a megnyitóünnepség legjobb helyeire szóló biléták 175 dollárba kerülnek.
Hazánkat a vancouver-i téli paralimpiai játékokon két versenyző, Koleszár Balázs és Dani Gyöngyi képviseli. Mindkét versenyző alpesi síelésben indul, s a világ- és Európa-bajnok vívó, Dani Gyöngyi az első női paralimpikonunk, aki nyári paralimpia után a téli játékokon is részt vehet.


Forrás:KSH



 
T

TH6777

Vendég
Vancouver 2010


;)

A jegyek 70 százaléka elkelt a paralimpiára, a március 12-től 21-ig tartó eseményre eddig nagyságrendileg 184 ezer tikettet vásároltak az érdeklődők.
A hivatalos megnyitó előtt elkelt a belépőjegyek 70 százaléka a - magyar idő szerint - szombaton kezdődő vancouveri X. téli paralimpia versenyeire.

"Ez majdnem a háromnegyede annak, mint amennyit előzetesen szerettünk volna eladni" - mondta a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szóvivője, Steffi Klein. "Az összes jegyet valószínűleg nem fogják megvenni, de természetesen ezen dolgozunk." (Forrás: mti )
 

kritttt

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát ezek után sajnos Kowalczyik is gyanús!
Bár talán ő nem a lengyel csapattal készült (vagy igen?) nem tudja valaki?
 
T

TH6777

Vendég
Rengeteg érdeklődő Vancouverben a Paralimpián.

Helyi idő szerint péntek este megkezdődött Vancouverben a X. téli paralimpia. Az olimpia záróünnepsége után 12 nappal egy 15 éves helyi amputált sportoló, Zach Beaumont gyújtotta meg a fogyatékosok seregszemléjének lángját a BC Place Stadion 60 ezer nézője előtt.


http://www.youtube.com/watch?v=jTIIyzS1aYs

The Official Theme song of the Vancouver Whistler 2010 Olympic Games
http://www.youtube.com/watch?v=eyGQ5tISUD8

hope_jegesmaci.jpg

2010. március 12. péntek 15:24 | Paralimpia


Világháborús veteránok méltó utódai

Pénteken újra fellobban a láng Vancouverben. Ezúttal a paralimpikonok veszik birtokukba a kanadai várost, hogy kilenc napig versengjenek egymással havon és jégen.
Az idei lesz a 10. téli paralimpia, a sérült sportolók tehát jubilálnak, már ami az olimpiai játékokat illeti. A fogyatékkal élők sportja hasonlóan nagy hagyományokkal rendelkezik, mint maga az olimpiai mozgalom.​


lang_vancouver.jpg



Igen nagy az érdeklődés a paralimpiai versenyekre Vancouverben, hiszen a magyar idő szerint szombat hajnalban rajtoló küzdelmekre nagyságrendileg eddig 184 000 jegyet vásároltak a szurkolók.

Vancouver most sem alszik.

Vancouver Winter Olympics 2010 Song - "Winter Games" - song by Stylus Mirek Rosh
http://www.youtube.com/watch?v=fgHKwPKt7uA

Látogatók ezrei szállták meg Vancouvert, hiszen már csak pár óra és elrajtol a X. Téli Paralimpiai Játékok.​

lang_2.jpg

Boldogan állapították meg a VANOC szervezői, hogy nem csak az olimpia ideje alatt szállta meg a várost turisták tömkelege, hiszen egy nappal a X. Téli Paralimpia rajtja előtt ismét felbolydult a város. Vancouver utcáin sétálgatva még mindig legalább annyi „Go Canada, Go!" felirat tündököl, mint pár héttel ezelőtt, s a juharlevelesek nemzeti öntudata úgy tűnik, kitart a paralimpikonok versenyére is.​
Alig van hátra pár óra, hogy újból felgyúljon a paralimpiai láng, s a fáklya már szinte a célegyenesben halad az olimpiai stadion felé. Vagyis igazából kunkorban, hiszen a város majd minden pontján áthalad a sportvilág legfontosabb jelképévé vált láng.
Helyi idő szerint tegnap délután óta a külvárosoktól egészen a legfontosabb helyszínekig, Vancouver minden nevezetességénél feltűnik a Paralimpiai Játékok kezdetét jelölő fáklya, így érinti többek között a Robson teret, a Granville és a Smithe Street-et. S bár az elkerülhetetlen, hogy kisebb felfordulást okozzon a közlekedésben, a helyieknek eszük ágában nincs panaszkodni: a játékok szervezői ráadásul mindent megtesznek, hogy megkönnyítsék a lakosok és a turisták dolgát a verseny alatt.

Kanada kerekesszékben is nyerő.

Második alkalommal rendeznek versenyt téli paralimpián abban a sportágban, ami kerekesszékes adaptációjával a legszélesebb köröknek ad sportolási lehetőséget.

gbr_csap.jpg

Nem csak az épek körében örvend egyre nagyobb népszerűségnek a curling, avagy a „sepregetős" játék. Bár kerekesszékes változatában némi különbség fedezhető fel az eredeti szabályoktól, a cél a paralimpián is ugyanaz: a kör közepébe juttatni a köveket. A sérült sportolóknak ráadásul széles tömegét mozgatja meg az egyébként viszonylag fiatal sportág, hiszen többféle fogyatékossággal is űzhető - csak bírni kell a hideget...
A legfeltűnőbb differencia az olimpiai és a paralimpiai változat között viszont az, hogy a mozgássérült sportban
canada2_allo.jpg
nincs sepregetés. A játékosok a pálya egyik végéről kézzel, vagy egy „hosszabbító dákó" segítségével hajtják végre a dobást, úgy, hogy a kör közepén lehetőleg saját csapatának kövei legyenek többségben.
A sportág egyébként nem tekint vissza nagy múltra, hiszen az 1990-es évektől jegyzik Európában, és csak 2002-től Észak-Amerikában. És bár az első világbajnokságot 2002-ben a házigazda svájciak nyerték, nem meglepő, hogy az épekhez hasonlóan a kerekesszékes curling-világot is Kanada uralja.
Legalábbis ami az utóbbi éveket illeti, hiszen paralimpián csak 2006-ban jelent meg először a sportág, ám a kanadaiak várhatják címvédőként a vancouveri versenyeket. Ráadásul a tavalyi év világbajnokságát épp az olimpiai városban tartották, ahol szintén a juharlevelesek gyűjtötték be az aranyérmet...
A vendéglátók mellett még hét nemzet indul az idei versenyen: Japán, USA, Németország, Svédország, Norvégia, Svájc és Nagy-Britannia próbálja majd elvenni az aranyérmet a címvédésre esélyes Kanadától.

Már a kezdetek óta sífutnak.

A pénteken startoló vancouveri paralimpia egyik legrégebbi versenyszáma a sífutás. A férfiak és a nők is öt versenyszámban indulnak.
crosscountry.jpg

Már az első téli paralimpián, 1976-ban szerepelt a programban a sífutás. Örnsköldsvikben akkor még csak a klasszikus stílusban síeltek, a szabad stílust 1992-ben Albertville-ben mutatták be. Álló, ülő és látáscsökkent kategóriában - akárcsak biatlonban - versenyeznek az azonos téren sérült sportolók. Az állósízők általában kéz nélkül versenyeznek, míg az ülők láb nélkül - vagy hiányosan - egy speciális ülőalkalmatosságon (mint a hokisok sledge elnevezésű szerkezete) síelnek. A látássérülteket egy látó segíti a sízésben.A női és férfi versenyzőknél - az épekhez hasonlóan - van rövid-, közép-, és hosszútáv (2,5 km-20 km). Minden kategóriában alkalmaznak egy százalékos mutatót, ami kifejezi a sérültség fokát és az időeredményeket még ezzel párosítva alakul ki a végső sorrend. A váltó versenynél ez nem igaz, minden csapattag egy lábon síel és az nyer, aki elsőként ér át a célon - nincs százalék és időeredmény.

Bízz magadban és a társadban!

A mai napon kezdetét veszi a téli paralimpia Vancouverben. Az egyik leglátványosabb versenyszám minden bizonnyal az alpesi sízőké lesz.

monosi.jpg


vancouver_2010_1247420028.jpeg

"Mögötted lesznek sokan, fogják a kezed gondolatban. Ha mégsem neked ragyog a nap, belül úgyis tudod. Aki igaz szívvel küzdött, nem kell fejet hajtania, mert övé a múlt, jelen és jövő, s minden igaz diadal."​
 
T

TH6777

Vendég
Hát ezek után sajnos Kowalczyik is gyanús!
Bár talán ő nem a lengyel csapattal készült (vagy igen?) nem tudja valaki?



Justyna Kowalczyk drogtesztje nagativ volt az illetékesek hirei szerint. Nagyon nagy csata volt végül is közte és Marit Björgen között, amikor is a 30 kilométeres női sífutásban csak 0.3 másodperccel előzte meg vetélytársnőjét Kowalczyk. Nagy csata volt.

;)
 

leo21

Új tag
Életemben eddig látott legizgalmasabb hokimeccs volt az olimpián a jéghoki döntő, természesen Kanadának drukkoltam. Arra nem számítottam, hogy hosszabítás lesz, de így volt a meccs tökéletes. Crosby az NHL-ben mutatott játéka alapján már régóta nagy kedvencem, és sejtettem, hogy amikor kell,megvillant ja kivételes tehetségét. Így is lett, de az egész kanadai csapat előtt le a kalappal!
 
T

TH6777

Vendég
Pljuscsenko mégis megkapja az aranyat!


pljuscsenko.0225.sf.jpg


Az oroszok másként döntöttek Pljuscsenkóról!


20041104pljusenko.jpg

Az oroszok úgy döntöttek, hogy kifejezik a véleményüket a vancouveri olimpia döntésével kapcsolatban, amelyben az orosz korcsolya sztár – Jevgenyij Pljuscsenko „csak” az ezüstérmet szerezte meg.

Március 11-én, helyi idő szerint 16:00-kor kezdődött el Szentpéterváron az a bizottsági ülés, amelyen kiválasztják azt az aranyérem mintát, amit végül Pljuscsenkónak fogják majd átadni Oroszország nevében, írta a Baltinfo hírügynökség. Az ülésen 10 különböző érem dizájn került megtárgyalásra, és ezen kívül az érem szövegéről is döntöttek.

A bizottság ülésén részt vettek a projekt fő megszervezői – a „Szentpétervári műkorcsolya föderáció”, a „Jevgenyij Pljuscsenko – a jég királya” mozgalom, „Négy forgás” fan-klub, a „Platonov Röplabda Akadémia” vezetősége, Alekszej Misin edző, illetve Pljuscsenko iskolai tanárai.

A tervek szerint az aranyérmet Pljuscsenkónak április 4-én adják majd át, "az orosz nép nevében".

;)
 
T

TH6777

Vendég
Vancouver 2010.Paralimpia
2010. március 14. vasárnap 01:31 | Paralimpia

Hat versenyszámban avattak ma győztest.
A biatlon rövid távú üldöző versenyeit rendezték meg ma Vancouverben, a X. Téli Paralimpiai Játékokon.​

Habár már tegnap hivatalosan megnyitották a Paralimpiát, a versenyek csak a mai napon kezdődtek el. Már amelyik el tudott kezdődni. Az időjárás ugyanis nem fogadta kegyeibe a sportolókat. A ködös, zimankós kanadai télben az alpesi sízők mai versenynapja el is maradt a pályán uralkodó nem ép baráti körülmények miatt - gyakorlatilag semmit nem lehetett látni a sűrű ködtől.
A biatlo
biatlon3.jpg
n pályán viszont le tudták bonyolítani a versenyeket. Az ülő sífutók 2,4 km-es versenyeivel kezdődött a nap, méghozzá a selejtezőkkel. Utánuk következtek az állósíelők selejtezői, végül pedig a látássérült kategória kvalifikáció zajlottak le.Miután minden kategóriában kialakult a döntő mezőnye, jöhettek a finálék.Mind a nőknél, mind a férfiaknál jellemző volt az orosz-ukrán hegemónia, olyannyira, hogy csupán a női látássérült kategóriában nem az említett két nemzet versenyzője szerezte meg az aranyérmet. Sőt, a mai nap megszerezhető 18 éremből összesen 13-at szerzett meg orosz vagy ukrán sportoló.
Biatlon legközelebb szerdán következik, amikor is az távolsági versenyszámok és az egyéni kategóriák kerülnek megrendezésre.


Koleszár végül két számban indul

2010. március 11. csütörtök 09:45 | Paralimpia

A vancouveri paralimpián szuperkombinációban is rajthoz állt volna a magyar síző, ám marad a műlesiklás és az óriás-műlesiklás.

koleszar1.jpg


Dani Gyöngyi és Koleszár Balázs vesz részt magyar színekben Kanadában a paralimpián. Azt eddig is tudtuk, hogy testvériesen megosztozva két-két számban versenyez majd a két alpesi sízőnk. Ám volt lehetőség arra, hogy Koleszár szuperkombinációban is elinduljon. A nevezésével minden rendben is lett volna, ám a rajtengedélyt nem kapta meg, mivel a világranglistán előtte állók közül nem léptek vissza annyian, hogy befért volna az indulók közé. (sajnos).
A két magyarért majd a téli paralimpia második felében szoríthatunk.

"Csak jégkorong"

2010. március 12. péntek 17:32 | Paralimpia

Vancouverben összesen 8 ország verseng majd az érmekért (a történelem során először vegyes összetételű csapatokban!), két négyes csoportba osztva:
A csoport: Csehország, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok,

B csoport: Kanada, Olaszország, Norvégia és Svédország.

A körmérkőzések után a csoportok első két helyezettje keresztbe játszik egymással az elődöntőben (A1-B2 és B1-A2), ennek a vesztesei a bronzmérkőzésen, győztesei pedig a március 20-ai fináléban találkoznak, ahol jégkorongoznak egy jót. Csak így szimplán.
 

secusec

Állandó Tag
Állandó Tag
Gratula minden ott teljesítő sportolónak!
Helyezéstől függetlenül, iszonyú nagy meló "csak" kijutni 1 ilyen versenyre is!
 
T

TH6777

Vendég
SZOMORÚ HIR!


"Kettős lábszárcsonttörést szenvedett Dani Gyöngyi a vancouveri téli paralimpián, ezért nem tud részt venni az alpesi síversenyeken!
:(

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vasárnapi tájékoztatása szerint a sportoló a szobájában a térdére esett, amikor ágyából a kerekesszékébe akart átülni. A röntgenvizsgálatok során megállapították, hogy a bal lábszára mindkét csontja eltört."
hirextra.hu | 2010. Március 14. 21:40


Dani Gyöngyi Athénban, tőrvívásban ezüstérmes lett. A 2006-i torinói világbajnokságról tőr egyéni bronzérmet hozott haza. 2007-ben az Európa bajnokságon tőrben arany, párbajtőrben ezüstérem gyarapította trófeái számát. Az idei Eb-n tőr egyéniben és csapatban is aranyérmet, párbajtőr-csapatban ezüstérmet szerzett.

"Nem az a legjobb barátod, ki emlékkönyvedbe ír,
hanem az, ki veled együtt érez, veled együtt sír."

Ugy gondolom egy ország,egy világ érez most Dani Gyöngyivel akinek a sok éves kitartása,küzdelme és egy nagy célja most egy véletlen miatt szertefoszlott!

Sajnáljuk és mielőbbi gyógyulást kivánunk!

"Ha romba dőlnek legszebb álmaid, reményeid el ne hagyjanak!
Ne csüggedj, mert csüggedni nem szabad!
Hisz nem egyszer az összedőlt rom felett a legszebb virág fakad."


:(
 
T

TH6777

Vendég
Anyagi kártérítést kap az elhunyt szánkós családja!
2010. 03. 15. 13.00

vancouver.jpg

Kártalanítani igyekeznek a vancouveri téli olimpia szervezői a játékok nyitónapján halálos szánkóbalesetet szenvedett Nodar Kumaritasvili családját.
A 21 évet élt grúz sportoló a február 12-i edzésen, 145 km-es óránkénti sebességgel száguldva kirepült a whistleri pályáról, és egy oszlopnak csapódott. Helikopterrel kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.
Az első vizsgálat eredménye szerint a sokak által kritizált, meglehetősen veszélyes pálya szabályszerűen volt megépítve, nem annak szakszerűtlen kialakítása okozta a tragédiát, a baleset miatt mégis megemelték a jégcsatorna oldalfalának magasságát az ominózus kanyarnál, ráadásul lejjebb vitték a rajthelyet a versenyre.
Az olimpia szervezőbizottsága (VANOC) vasárnap arról tájékoztatta az elhunyt sportember szüleit, hogy pénzbeli kártérítést fizet az "olimpiai családra" megkötött baleset- és egészségbiztosítási szerződés alapján, a szervezet szóvivője azonban a pontos összeget nem árulta el. A Vancouver Sun című lap értesülése szerint a VANOC a nemzetközi sportági szövetség (FIL) által Kumaritasvili emlékének ápolására életre hívott alapítványnak is utal majd át pénzt.
A FIL egy múlt heti bejelentés alapján 10 ezer euróval támogatja Kumaritasvili családját.



XLsport - Mti
 
T

TH6777

Vendég
2010-03-15 20:56:52

Paralimpia: Koleszár Balázs kiesett a műlesiklás selejtezőjében

Koleszár Balázs a 47. helyen zárta a férfi műlesiklás első selejtezőjében, így kiesett, miután nem tudta teljesíteni a pályát.


Koleszár – ha az időjárás nem szól közbe – március 17-én óriás-műlesiklásban indul majd.
 
T

TH6777

Vendég

Paralimpia: Koleszár kiesett, Dani szerdán ér haza
2010. 03. 16. 08.58


Koleszár Balázs az első futamban kiesett a vancouveri téli paralimpia műlesiklóversenyén, míg a másik magyar résztvevő, a balesetet szenvedett Dani Gyöngyi szerdán érkezik meg Budapestre.
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi tájékoztatása szerint a magyar síelő a pálya nehezén már túljutott, amikor az alsó szakaszon a léce beakadt az egyik kapuba, és elesett. Koleszár szerdán óriás-műlesiklásban indul.
Dani Gyöngyi vasárnap kettős lábszárcsonttörést szenvedett, miután a szobájában a térdére esett, amikor ágyából a kerekesszékébe akart átülni. Bejek Zoltán csapatorvos a helyszínről azt a tájékoztatást adta, hogy a versenyző térdét tokban rögzítették, így szállítható állapotban van. Műtétre várhatóan nem lesz szükség, Dani Gyöngyit Gömöri Zsolt, az MPB elnöke kíséri haza, a sérült sportoló szerdán délután érkezik meg Ferihegyre!

:(
 
T

TH6777

Vendég
2010. március 15., hétfő, 23:37
Vasárnap és hétfőn sífutás és alpesi sí aranyakért küzdöttek a Paralimpián

A március 14-iki és 15-iki versenynap újabb nemzetek számára hozott aranyérmeket. Folytatódtak az ülő jégkorong csoportmérkőzései és a keresszékes curling körmérkőzés sorozata, és két újabb számban - a biatlon után sífutásban és alpesí sízésben - avattak paralimpiai bajnokokat.

Ülő sífutásban a férfiaknak 15. a nőknek 10 kilométeren kellett versenyezniük - orosz (Irek ZARIPOV) és fehérorosz (Ljudmila VAUCHOK) aranyérem született.

A résztvevők között volt a francia Georges Bettega is, aki több mint 25 esztendeje - az 1980-as és 1984-es Nyári Paralimpiai Játékokon még mint úszó vett részt... most a 24. helyen végzett.

A sífutók álló pozíciójú, szabad stílusú versengését a férfiak és a nők között is orosz versenyző (Anna BURMISTROVA, illetve Kirill MIHAJLOV) nyerte, a látáskorlátozottak között német és kanadai győzelem született - Verena BENTELE és Brian McKEEVER révén.

Az alpesí sízők műlesiklásban vasárnap két kategóriában versenyeztek: ülő sízők alkották az egyik, látáskorlátozott sízők a másik csoportot.

A női versenyeket osztrákok nyerték (Claudia LOESCH és Sabine GASTEIGER), a férfi számokban szlovén (Jakub KRAKO), illetve német (Martin BRAXENTHALER) versenyző diadalmaskodott.

A hétfői "álló" műlesiklásban kanadai hölgy (Lauren WOOLSTENCROFT) és új-zélandi férfi (Adam HALL) állhatott a dobogó legfelső fokára.

Három nap után már 16 nemzet sportolói szereztek érmeket, és aranyérme is van már nyolc ország versenyzőinek.
 

vigyoripanka

Állandó Tag
Állandó Tag
Pljuscsenko mégis megkapja az aranyat!


Az oroszok másként döntöttek Pljuscsenkóról!



Az oroszok úgy döntöttek, hogy kifejezik a véleményüket a vancouveri olimpia döntésével kapcsolatban, amelyben az orosz korcsolya sztár – Jevgenyij Pljuscsenko „csak” az ezüstérmet szerezte meg.

Március 11-én, helyi idő szerint 16:00-kor kezdődött el Szentpéterváron az a bizottsági ülés, amelyen kiválasztják azt az aranyérem mintát, amit végül Pljuscsenkónak fogják majd átadni Oroszország nevében, írta a Baltinfo hírügynökség. Az ülésen 10 különböző érem dizájn került megtárgyalásra, és ezen kívül az érem szövegéről is döntöttek.

A bizottság ülésén részt vettek a projekt fő megszervezői – a „Szentpétervári műkorcsolya föderáció”, a „Jevgenyij Pljuscsenko – a jég királya” mozgalom, „Négy forgás” fan-klub, a „Platonov Röplabda Akadémia” vezetősége, Alekszej Misin edző, illetve Pljuscsenko iskolai tanárai.

A tervek szerint az aranyérmet Pljuscsenkónak április 4-én adják majd át, "az orosz nép nevében".

;)


Én Pluscsenko pártján álltam abban a kérdésben, hogy neki vagy az amerikainak kellett volna-e megnyerni az Olimpiát. Ezt az éremgyártást viszont nagy hülyeségnek tartom. Az olimpiai aranyérem Lysacek nyakába került, ezen nem változtat semmiféle egyéb-kreált aranyérem. Az évkönyvekbe olimpia tényleges eredménye fog bekerülni.
 
Oldal tetejére