2012 olimpia London

T

TH6777

Vendég
images



London 2012 - kajak-kenu: Vajda Attila harmadik a B döntőben 200 m-en


2012. 08. 11. 10.55
<right>

</right>

vajda_attila_mti_kovacs_tamas_lead.jpg


A harmadik helyen végzett a B döntőben szombaton a kenus Vajda Attila 200 méteren a londoni olimpián.



A szerdán 1000 méteren címvédőként hatodik helyezett Vajda korántsem tartozik a sprinterek közé, így előzetesen nem számíthatott arra, hogy a legjobbak közé, az A döntőbe verekszi magát.

A B fináléban többen is jobban rajtoltak nála, de aztán fokozatosan zárkózott fel, ennek eredménye volt, hogy harmadikként haladt át a célvonalon.






images



London 2012 - kajak-kenu: Bronzérmes Janics Natasa a 200-as döntőben


2012. 08. 11. 11.13
<right>

</right>

Douchev-Janics_Natasa_mti_Kovacs_Tamas_lead.jpg
A kajakos Douchev-Janics Natasa szoros csatában bronzérmet szerzett a szombati döntőben 200 méteren a londoni olimpián.


A Démász-Szeged 30 éves lapátforgatója csütörtökön ezüstérmes lett Kovács Katalinnal 500 méteren, majd pénteken favorithoz méltó magabiztossággal, elő- és középfutamát is megnyerve biztosította helyét a legjobb nyolc között a legrövidebb távon. Már akkor látszott ugyanakkor, hogy a fináléban nagyon nehéz dolga lesz, mivel ellenfelei is rendkívül gyorsak. A legjobb idővel az aktuális világbajnok új-zélandi Lisa Carrington került a fináléba, Douchev-Janicsé volt a második eredmény.

A döntőben rajtuk kívül az ukrán Inna Oszipenko-Radomska, a spanyol Teresa Portela Rivas, a brit Jess Walker, az orosz Natalja Lobova, a lengyel Marta Walczykiewicz és a portugál Teresa Portela készülődött a rajtra az Eton Dorney központban, ahol a tömött lelátókon ezúttal is rengeteg magyar foglalt helyet és hallatta a hangját. A drukkerek között ott volt Áder János köztársasági elnök, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és a kajak-kenu válogatott összes többi tagja is.

A rajt előtt szinte tapintani lehetett a feszültséget, a tribünön ülők visszafojtott lélegzettel várták a startot. Néhány pillanat után aztán kilőtt a mezőny, a magyar ezúttal közepesen rajtolt, féltávnál pedig Walczykiewicz vezetett. A hajrában aztán jött Carrington és Oszipenko-Radomska, és Douchev-Janics is egyre feljebb kapaszkodott, de végül a győzelemre nem volt esélye. Az arany az új-zélandié, az ezüst pedig az ukráné lett. A klasszis magyar versenyző így egy-egy ezüst-, illetve bronzéremmel távozhat a brit fővárosból.

A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics tavaly kislánya születése miatt nem indult a szegedi vb-n, előtte azonban 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben is megnyerte ezt a számot a világbajnokságon, idén júniusban pedig Európa-bajnok lett Zágrábban.

Douchev-Janics Natasa:

"Amikor kimentem a pályára, nem éreztem magamban azt az erőt, amit szoktam. Lehet, hogy túl nagy volt a szél, és ez zavart. Nem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények fogadnak majd a pályán. Menet közben pedig, amikor éreztem, hogy nem megy úgy a hajó, a második helyben reménykedtem, de sajnos nem sikerült. Két éremmel térek haza, de sajnos a legfényesebb nélkül. Más biztosan örülne, hogy kétszer dobogóra állhat. Most végig kell gondolnom, mit kell másként csinálnom. Azt érzem, hogy a koromhoz képest túl sokat versenyeztem az idén, és talán emiatt maradtam le az aranyról kétszer is. Kicsit elment a kedvem a kajakozástól..."


Eredmények:
női K-1, 200 m, olimpiai bajnok:

--------------------------------

Lisa Carrington (Új-Zéland) 44.638

2. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna) 45.053

3. DOUCHEV-JANICS NATASA 45.128




[h=1]Összetört: Janics Natasának elment a kedve a kajakozástól[/h]
Douchev-Janics_Natasa_mti_Kovacs_Tamas.jpg


Rendkívül csalódottan nyilatkozott Douchev-Janics Natasa az MTI-nek a londoni olimpián K-1 200 méteren szerzett bronzérmét követően.

"Amikor kimentem a pályára, nem éreztem magamban azt az erőt, amit szoktam. Lehet, hogy túl nagy volt a szél, és ez zavart. Nem gondoltam volna, hogy ilyen körülmények fogadnak majd a pályán. Menet közben pedig, amikor éreztem, hogy nem megy úgy a hajó, a második helyben reménykedtem, de sajnos nem sikerült. Két éremmel térek haza, de sajnos a legfényesebb nélkül. Más biztosan örülne, hogy kétszer dobogóra állhat. Most végig kell gondolnom, mit kell másként csinálnom. Azt érzem, hogy a koromhoz képest túl sokat versenyeztem az idén, és talán emiatt maradtam le az aranyról kétszer is. Kicsit elment a kedvem a kajakozástól..."

janicsnatasa.PNG





images




London 2012 - A kajakos Dudás Miklós hatodik lett 200-on, Vajda 11.


2012. 08. 11. 11.10
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


Dudás Miklós a hatodik, azaz pontszerző helyen végzett a szombati nyolcas döntőben a kajak egyesek 200 méteres számában a londoni olimpián.

Az ifjúsági világbajnok, 21 éves versenyző már a pénteki előcsatározások során is rendkívül bátran lapátolt, elő- és középfutamában is harmadik lett, s többek között olyan riválisokat utasított maga mögé, mint az aktuális világbajnok lengyel Piotr Siemionowski (ő végül be sem került a fináléba) és a szám korábbi egyeduralkodója, a német Ronald Rauhe.

A Bomba Angyalföldi VSE fiatal kajakosa előzetesen a döntőbe jutást, illetve a pontszerzést célozta meg, pénteki produkciója után azonban "megjött az étvágya", s azt mondta: mindent beleadva megpróbál dobogóra kerülni.

A fináléban aztán jól rajtolt, tartotta a lépést a legjobbakkal, de a harmadik helyre nem tudott odaérni: szoros befutó után hatodik lett. A győzelmet - a hazai közönség nagy örömére - a brit Ed McKeever szerezte meg.

Az 1000 méteren címvédőként hatodikként záró kenus Vajda Attila a B döntőben szállt vízre 200-on, s ott a harmadik helyen ért célba, azaz összesítésben 11. lett.
A 29 éves, szegedi versenyző 1000 méteres menőként nehezen alkalmazkodott a sprinttávhoz, a 200 nem igazán az ő száma, nem is készült rá külön.


Dudás Miklós:

"Maximálisan elégedett vagyok, hiszen 21 évesen, életem első olimpiáján pontszerző lehettem. Abszolút nem zavart az erős szembeszél. Viszonylag nagy testűnek és nehéznek számítok, és ez kedvező a nagy szélben. A rajtom is nagyon jól sikerült, és köszönet a pszichológusomnak, akivel nagyon sokat beszélgettünk erről. Itt az olimpián pedig végig jól rajtoltam. A pénteki futamban még jobban mentem, és azt reméltem titokban, hogy szerencsével még a dobogót is elérhetem. Sokat tudok fejlődni még, és hiszem, hogy a riói olimpián már az aranyéremért harcolhatok. A következő négy évemet erre teszem fel. Nagyon jó érzés volt, hogy ilyen sok magyar szurkoló látogatott ki, még a hideg is kirázott a bemutatáskor, és remélem, tudtam nekik egy kis örömet szerezni a hatodik helyemmel."


Vajda Attila:

"Nagyon örülök a B-döntős harmadik helynek, hiszen nem ez a legerősebb számom, és így is sikerült több neves riválist megelőznöm. Jó volt a rajtom, jól bírtam erővel. Iszonyú jó érzés volt ennyi magyar szurkoló előtt szerepelni, köszönöm nekik, hogy bíztattak. Az összesítésbeli 11. helyem nem rossz, megérzésem szerint nem minden magyar sprinter tudta volna ezt megcsinálni."


Eredmények:
férfi K-1, 200 m, olimpiai bajnok:

----------------------------------

Ed McKeever (Nagy-Britannia) 36.246 mp

2. Saul Craviotto Rivero (Spanyolország) 36.540

3. Mark de Jonge (Kanada) 36.657

...6. DUDÁS MIKLÓS 36.830



férfi C-1, 200 m, olimpiai bajnok:
----------------------------------
Jurij Cseban (Ukrajna) 42.291 mp

2. Jevgenij Shuklin (Litvánia) 42.792

3. Ivan Stil (Oroszország) 42.853

...11. VAJDA ATTILA




london2012_xlsport.jpg



London 2012 - Orosz arannyal zárultak a kajak-kenu versenyek


2012. 08. 11. 11.58
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Orosz aranyérem született a kajak-kenu versenyek utolsó számában, a férfi kajakpárosok 200 méteres futamában szombaton a londoni olimpián: a Jurij Posztrigaj, Alekszandr Gyacsenko kettős hatalmas fölénnyel diadalmaskodott.

A második helyen a fehéroroszok, a harmadikon pedig a britek végeztek.


Eredmények:
férfi K-2, 200 m, olimpiai bajnok:

----------------------------------

Jurij Posztrigaj, Alekszandr Gyacsenko (Oroszország) 33.507 mp

2. Raman Piatrusenka, Vadzim Mahneu (Fehéroroszország) 34.266

3. Liam Heath, Jon Schofield (Nagy-Britannia) 34.421





images



London 2012 - Rudisha Coe-nak ajánlja a 800-as győzelmét


2012. 08. 11. 10.54
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A férfi 800 métert világcsúccsal nyerő kenyai David Rudisha győzelmét Sebastian Coe-nak, a londoni olimpia szervező bizottság (LOCOG) elnökének ajánlja.

Rudisha elárulta: pályafutása során Coe korábbi sikerei motiválták, a középtávfutóból sportvezetővé lett brit ugyanis 16 éven át tartotta a 800 m világcsúcsát, 1500-on pedig 1980-ban és 1984-ben is olimpiai bajnoki címet szerzett.

"Coe-t nagyon jó barátomnak mondhatom. Februárban, amikor Londonban jártam, személyesen vitt körbe az Olimpiai Stadionban, ami nagyon jól esett" - mondta a saját 800-as rekordját 1:40.91 percre javító, 23 éves atléta.

A kenyai futó volt az első a londoni játékok atlétikai versenyein, aki világcsúcsot javított.

Pénteken aztán az amerikai női 4x100 méteres váltó is új rekordot állított fel: a Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight, Carmelita Jeter összeállítású staféta 40.82 mp-et futott, ezzel több mint fél másodpercet javított az NDK 1985-ben felállított 41.37 mp-es rekordján.




images



London 2012 - Rogge szerint Bolt példakép, de még nem legenda


2012. 08. 11. 09.58
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint Usain Bolt még nem legenda, csak példakép, ugyanakkor a jamaicai atlétának erről más a véleménye.

A belga sportdiplomata - aki utolsó ciklusát tölti a NOB élén - kijelentette: Bolt akkor lehet legenda, ha még egy vagy két olimpián indul és ott érmet szerez, mint például az amerikai Carl Lewis.

"Usain Bolt pályafutásáról majd akkor kell véleményt formálni, amikor a sportoló visszavonul. Ha megnézzük Carl Lewis karrierjét, ő sorozatban négy olimpián szerzett érmet. Ha Bolt motivációja megmarad és indul még egy-két olimpián, akkor legendává válhat. Viszont már most példakép" - fogalmazott a 70 esztendős Rogge.

Bolt a londoni olimpián 100 méteren, majd 200-on aratott diadala után kijelentette, ő már élő legenda, ugyanis első atlétaként mindkét sprintszámban meg tudta védeni ötkarikás elsőségét.

Lewis négy olimpián összesen kilenc aranyérmet gyűjtött.



images


London 2012 - Dél-koreai és argentin aranyérem tekvondóban


2012. 08. 11. 09.30
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A női 67 kilósok között a címvédő dél-koreai Hvang Kjung Szeon, míg a férfi 80 kilósok között az argentin Sebastian Eduardo Crismanich nyert aranyérmet a londoni olimpia tekvondótornájának pénteki versenynapján.


Eredmények:

tekvondó,
női 67 kg, olimpiai bajnok:

-------------------------------------

Hvang Kjung Szeon (Koreai Köztársaság)

2. Nur Tatar (Törökország)

3. Paige McPherson (Egyesült Államok) és Helena Fromm (Németország)



tekvondó, férfi 80 kg, olimpiai bajnok:
---------------------------------------

Sebastian Eduardo Crismanich (Argentína)

2. Nicolas Garcia Hemme (Spanyolország)

3. Mauro Sarmiento (Olaszország) és Lutalo Muhammad (Nagy-Britannia)




images



London 2012 - Bahamai siker férfi 4x400 méteres váltóban


2012. 08. 11. 09.16
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A bahamaiak nyerték a férfi 4x400 méteres váltók küzdelmét a londoni olimpia pénteki versenynapján.

Férfi rúdugrásban ugyanaz lett az első három sorrendje, mint júniusban az Európa-bajnokságon, azaz a francia Renaud Lavillenie győzött két németet, Björn Ottót és Raphael Holzdeppét megelőzve.


Eredmények:
férfi rúdugrás, olimpiai bajnok:

--------------------------------

Renaud Lavillenie (Franciaország) 5,97 m

2. Björn Otto (Németország) 5,91

3. Raphael Holzdeppe (Németország) 5,91




férfi 4x400 méteres váltó, olimpiai bajnok:
-------------------------------------------

Bahama (Chris Brown, Demetrius Pinder, Michael Mathieu, Ramon Miller) 2:56.72 p


2. Egyesült Államok (Bryshon Nellum, Joshua Mance, Tony McQuay, Angelo Taylor) 2:57.05

3. Trinidad és Tobago (Lalonde Gordon, Jarrin Solomon, Ade Alleyne-Forte, Deon Lendore) 2:59.40




images








 
T

TH6777

Vendég
images




London 2012 - Véget értek a KAJAK - KENU Versenyek

Kajak-kenu: dobogósok, éremtáblázat, a magyarok helyezése



Férfiak:
K-1 1000 m:

1. Eirik Veras Larsen (Norvégia)


2. Adam van Koeverden (Kanada)


3. Max Hoff (Németország)



C-1 1000 m:


1. Sebastian Brendel (Németország)


2. David Cal (Spanyolország)


3. Mark Oldershaw (Kanada)


...6. VAJDA ATTILA



K-2 1000 m:


1. DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND


2. Fernando Pimenta, Emanuel Silva (Portugália)


3. Martin Hollstein, Andreas Ihle (Németország)



C-2 1000 m:


1. Peter Kretschmer, Kurt Kuschela (Németország)


2. Andrej Bahdanovics, Alijakszandr Bahdanovics (Fehéroroszország)


3. Alekszej Korovasov, Ilja Pervuhin (Oroszország)



K-4 1000 m:


1. Ausztrália (Tate Smith, Dave Smith, Murray Stewart, Jacob Clear)


2. MAGYARORSZÁG (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel)


3. Csehország (Pavel Davidek, Lukas Trefil, Josef Dostal, Jan Sterba)



K-1 200 m:


1. Ed McKeever (Nagy-Britannia)


2. Saul Craviotto Rivero (Spanyolország)


3. Mark de Jonge (Kanada)


...6. DUDÁS MIKLÓS



C-1 200 m:


1. Jurij Cseban (Ukrajna)


2. Jevgenij Shuklin (Litvánia)


3. Ivan Stil (Oroszország)


...11. VAJDA ATTILA



K-2 200 m:


1. Jurij Posztrigaj, Alekszandr Gyacsenko (Oroszország)


2. Raman Piatrusenka, Vadzim Mahneu (Fehéroroszország)


3. Liam Heath, Jon Schofield (Nagy-Britannia)



Nők:


K-4 500 m:

1. MAGYARRSZÁG (SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA, KOVÁCS KATALIN, FAZEKAS KRISZTINA)


2. Németország (Carolin Leonhardt, Franziska Weber, Katrin Wagner-Augustin, Tina Dietze)


3. Fehéroroszország (Irina Pamjalova, Nagyesda Papok, Volga Csudszenka, Marina Pavtaran)



K-1 500 m:


1. KOZÁK DANUTA


2. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna)


3. Bridgitte Hartley (Dél-afrikai Köztársaság)



K-2 500 m:


1. Tina Dietze, Franziska Weber (Németország)


2.
KOVÁCS KATALIN, DOUCHEV-JANICS NATASA


3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország)



K-1 200 m:


1. Lisa Carrington (Új-Zéland)


2. Inna Oszipenko-Radomska (Ukrajna)


3. DOUCHEV-JANICS NATASA






images




London 2012 - Kajak - kenu Éremtáblázat




<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xdCrZfTkG1c" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>


arany ezüst bronz


1. MAGYARORSZÁG 3 2 1


Németország 3 1 2

Ukrajna 1 2 -
Oroszország 1 - 2
Nagy-Britannia 1 - 1
Ausztrália 1 - -
Norvégia 1 - -
Új-Zéland 1 - -
Fehéroroszország - 2 1
Spanyolország - 2 -
Kanada - 1 2
Litvánia - 1 -
Portugália - 1 -
Csehország - - 1
Lengyelország - - 1
Dél-afrikai Köztársaság - - 1




images




L
ondon 2012: Felülmúlta a várakozást a kajak-kenu válogatott




A magyar kajak-kenu válogatott a szövetségi kapitány előzetes várakozásait felülmúlva hat érmet, köztük három aranyat szerzett a londoni olimpián, amelyen szombaton zárultak a sportági versenyek.

magyar%20kenu.jpg



"Volt olyan szám, amely jobban sikerült a vártnál, volt talán olyan is, amely kicsit haloványabb volt, de ez benne van a versenyben. Összességében azonban nagyon boldogok vagyunk ezzel az eredménnyel - nyilatkozott az MTI-nek Storcz Botond, aki kajakosként három ötkarikás elsőséget gyűjtött, szakvezetőként azonban ez volt az első olimpiája. - Mindhárom szakág szereplésével elégedett vagyok, nyilvánvalóan jobb lett volna, ha kenuban is sikerül érmet szerezni, de Vajda Attila révén ott is volt pontszerzőnk.

A két kajakos szakág eredményei kiválóak, nekik köszönhetően megnyertük az éremtáblázatot és 37 olimpiai pontot szereztünk
."

A válogatók során néhány számmal - legfőképpen a két négyessel - kapcsolatban kritikák érték a kapitányt, szerinte a versenyzők a vízen csattanós választ adtak, hiszen a női kvartett 20 év után ismét aranyérmes lett, míg a férfi négyes kellemes meglepetést okozva a második helyen zárt.

A szövetségi kapitány kérdésre válaszolva elmondta: a mostani diadalok nemcsak az élsport, hanem az utánpótlás szempontjából is nagyon fontosak.


"A tapasztalok szerint ilyenkor sokkal több gyerek jelentkezik a klubokban, hogy szeretne kajakozni vagy kenuzni. 2008-ban például, amikor Vajda Attila bajnok lett Pekingben, Szegeden és környékén rengeteg gyerek ment le kenuzni. A sportágnak ez az alapja, a bázisa, hogy minél több gyerek sportoljon a kilencvenvalahány klubban. Remélem, most is sokan jönnek majd."


images




images
images


images
images


images


images
images
images


images
images


images
images



images
images



images
images


images
images



KÖSZÖNJÜK A CSAPATNAK!!!

KÖSZÖNJÜK MINDAZOKNAK AKIK RÉSZESEI VOLTAK E CSODÁLATOS EREDMÉNYEKNEK!!!

KÖSZÖNET A SZURKOLÓKNAK!!!

GRATULÁLUNK!!!




IRÁNY RIÓ 2016!
images






images


 
T

TH6777

Vendég
images



London 2012 - Orosz siker férfi 50 km-es gyaloglásban


2012. 08. 11. 14.12
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az orosz Szergej Kirgyapkin 3:35:59 órás olimpiai csúccsal nyerte meg szombaton a férfiak 50 km-es gyaloglóversenyét a londoni játékokon.

A 32 éves, kétszeres világbajnok (2005, 2009) atléta 10 km-rel a vége előtt szakadt el a kínai Sze Tien-fengtől (Si Tianfeng), s onnantól egyedül gyalogolva fokozatosan növelte előnyét, végül pedig nagy egyéni csúcsot elérve győzött.

A kínai atlétát később az ausztrál Jared Tallent is utolérte, sőt, le is hagyta, így ő lett a második, míg Sze a harmadik. A verseny színvonaláról sokat elmond, hogy az első hét gyalogló mindegyike egyéni rekordot jelentő idővel ért célba.


Eredmények:
férfi 50 km-es gyaloglás, olimpiai bajnok:
------------------------------------------
Szergej Kirgyapkin (Oroszország) 3:35:59 ó


2. Jared Tallent (Ausztrália) 3:36:53

3. Sze Tien-feng (Kína) 3:37:16





images



London 2012 - Japán bronzérem a női röplabdatornán


2012. 08. 11. 14.38
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Japán szerezte meg a bronzérmet a londoni olimpia női röplabdatornáján, miután a harmadik helyért rendezett szombati mérkőzésen három játszmában legyőzte a dél-koreai együttest.


Eredmény, női röplabdatorna:
--------------------------------
bronzmérkőzés:


Japán-Koreai Köztársaság 3-0 (22, 24, 21)

később:

döntő:

Brazília-Egyesült Államok
19:30 ó





images




London 2012 - "Minden idők legjobb bulija lesz" a záróünnepség


2012. 08. 11. 14.39
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


"Minden idők legjobb bulija lesz" a londoni olimpia vasárnap esti záróünnepsége - legalábbis a műsor főrendezője szerint.


Stephen Daldry a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szombati számában nyilatkozva kijelentette: a rendezvényt már javában próbáló részvevők mindegyike azt mondja, hogy "ez lesz a legnagyobb záróceremónia, amelyet valaha is láttak".

A próbák a Ford autógyár hatalmas, kelet-londoni üzemkomplexumában folynak. A Telegraph szombaton fotókat közölt a próba egyes jeleneteiről, és a felvételek megerősítik azokat az értesüléseket, amelyek szerint a vasárnap esti záróünnepségre újból összeáll az 1990-es évek brit popzenéjének példátlan sikerű egykori lánybandája, a Spice Girls.

Az együttes egyik tagja Victoria Adams, David Beckham angol futballsztár felesége.

Beckhamnek a nyitóünnepélyen jutott kiemelkedő szerep: a megnyitó éjszakáján ő hozta el az egész országot bejáró hetvennapos fáklyastaféta utolsó olimpiai fáklyáját a londoni városházáról a Temzén, egy motorcsónakon.

A háromórás vasárnap esti záróműsor központi eleme "A brit zene szimfóniája" című összeállítás lesz, amelyben a Londoni Szimfonikus Zenekar mellett a brit pop és rock utóbbi 50 évének legnagyobbjai is fellépnek. Bár a szervezők igyekeznek titokban tartani a szereplők névsorát, a brit sajtó gyakorlatilag tényként kezeli, hogy a londoni Olimpiai Stadion színpadán megjelenik a

Spice Girls mellett George Michael, Brian May, Annie Lennox, a Pet Shop Boys, a The Who, a Take That, a The Kinks, valamint Sir Elton John, Sir Paul McCartney és a fiatal tehetségek közül Adele.


Az olimpia záróünnepségének 4100 részvevője lesz, és műsor tematikája Londonra összpontosul. Megjelennek majd az aréna küzdőterén olyan londoni nevezetességek kicsinyített, de tökéletes másai, mint a parlament, a Tower-híd, a Szent Pál székesegyház vagy a Temze partján emelkedő, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye.

A próbákról szombaton közölt fotók tanúsága szerint emellett valamilyen formában szerepet kap a világhírű londoni taxi is. Ha a felvételek tükrözik a végleges műsort, akkor a Spice Girls tagjai várhatóan apró lámpák ezreinek füzéreivel díszített londoni taxik tetején vonulnak majd be a stadionba.

A záróünnepség részét képezi majd hagyományszerűen az olimpiai lobogó átadása a következő, 2016-os nyári játékokat rendező országnak, Brazíliának, a négy év múlva esedékes olimpia rendezési jogát ugyanis Rio de Janeiro nyerte el.

Az előzetes műsorterv szerint a londoni záróceremónián brazil táncosok nyolcperces, fergeteges karnevállal ünneplik az olimpiai zászló átvételét.


london2012_xlsport.jpg



London 2012 - Ligeti kiesett


2012. 08. 11. 15.52
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


Ligeti Dániel a vigaszágon sem folytathatja szereplését a szabadfogású birkózók 120 kg-os kategóriájában a londoni olimpián, miután korábbi legyőzője kikapott a negyeddöntőben.

A mindössze 23 éves, Európa-bajnoki második magyart a nyolcaddöntőben két menetben legyőző, világbajnoki címvédő fehérorosz Alekszej Semarov a következő körben két sima menetben szenvedett vereséget az amerikai Tervel Ivaylov Dlagnevtől.

Mivel a vigaszágra csak a döntőbe jutott versenyzők által legyőzött birkózók kerülnek, a szombathelyi szabadfogású számára véget ért az olimpia.

A hétfős magyar birkózócsapat egy-egy ezüst- és bronzéremmel, illetve ötödik hellyel zárta a XXX. nyári játékokat.

A dobogó második fokára a kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában érdekelt Lőrincz Tamás, míg a harmadikra a szintén kötöttfogású Módos Péter (55 kg) állhatott fel. Az ötödik helyet pedig a szabadfogású Hatos Gábor (74 kg) szerezte meg pénteken.




images



London 2012 - öttusa: Kasza hatodik, Marosi hetedik a úszás után


2012. 08. 11. 15.13
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


Kasza Róbert a hatodik, Marosi Ádám a hetedik helyen áll az úszás után szombaton a londoni olimpia öttusaversenyén.

A Vizesközpontban, ahol a játékok úszóversenyeit is rendezték, a 26 éves Kasza a negyedik futamban elsőként csapott célba a 200 méteres gyorsúszás végén. A 2:01.59 perccel a KSI idén Eb-ezüstérmes versenyzője 1344 pontot szerzett. Összesítésben 2224 ponttal megőrizte hatodik
helyét.

A 2009-ben világbajnok Marosi az ötödik, azaz a legerősebb futamban állt rajthoz, s hetedikként 2:02.08 percet úszott, ami 1336 pontot ér.
Ezzel
2216 ponttal a hetedik helyről várhatja a lovaglást.


A számot az egyiptomi Amro el-Geziry nyerte 1:55.70 perccel, ami olimpiai rekord öttusában.

A második tusa után a kínai Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong) vezet 2376 ponttal a 2010-ben Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes cseh David Svoboda (2328) és az idei világbajnok orosz Alekszandr Leszun (2312) előtt. A címvédő orosz Andrej Mojszejev 2256 ponttal a negyedik.

Az öttusázók az Olimpiai Parkból átbuszoznak a Greenwich Parkba, ott kerül sor a magyar idő szerint 16:56 órától a lovaglásra, majd 19:44-től a lövészettel kombinált futásra.






images




London 2012 - Francia siker a női hegyikerékpárosoknál, Benkó 27.


2012. 08. 11. 15.14
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


A francia Julie Bresset a címvédő német Sabine Spitzet megelőzve nyerte a női hegyikerékpárosok szombati versenyét a londoni olimpián, Benkó Barbara 27. lett.

A magyar induló hamar leszakadt az élmezőnytől, mint kiderült, műszaki hiba zavarta, elromlott az első váltója. A lánc a nagyobbik első tárcsán maradt, ami miatt az emelkedőkőn csak nehezen tudott felkapaszkodni. Benkó végül a győzteshez képest több mint 12 perces hátránnyal ért célba.

"A pálya nem volt rossz, tetszett, és ha nincs ez a váltóhiba, akkor még feküdt is volna nekem. Mindjárt az első kör végén elromlott a váltóm, és nem mertem letenni a láncot a kisebbik fogaskerékre, mert akkor a sík és a lejtős szakaszokon egyszerűen nem haladtam volna" - mondta az MTI-nek a célba érkezés után Benkó. "A meleg sem zavart, szeretek ilyen időben versenyezni. Csak tippelni tudok, hogy nagyjából 5-7 perccel jobbat mehettem volna, ha a kerékpárommal nincs semmi baj. A tervem az volt, hogy a legjobb húsz között végezzek, és az talán sikerült volna. Már az is ajándék, hogy itt lehetek, én lehettem az első magyar női hegyikerékpáros az olimpián. Még fiatal vagyok, bízom benne, hogy sok olimpián indulhatok, mert remek volt a hangulat és a szervezés."


Eredmények:
hegyikerékpár, nők, olimpiai bajnok:

------------------------------------

Julie Bresset (Franciaország) 1:30:52 ó

2. Sabine Spitz (Németország) 1:31:54

3. Georgia Gould (Egyesült Államok) 1:32:00
.
..27. BENKÓ BARBARA 1:43:24





images




London 2012 - A CAS elutasította az ezüstérmes triatlonos fellebbezését


2012. 08. 11. 15.50
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szombaton elutasította a svédek női triatlonversennyel kapcsolatos beadványát, amelyben azt kérték, hogy az ezüstérmes Lisa Norden is aranyat kapjon.


Egy hete célfotó döntött az első helyről a svájci Nicola Spirig és Norden között előbbi javára.

A hivatalos végeredmény szerint mindkét sportoló 1:59:48 óra alatt teljesítette az 1500 méter úszásból, 40 km kerékpározásból és 10 km futásból álló versenyt.



images


London 2012 - A britek többsége szerint megérte a ráfordítást az olimpia


2012. 08. 11. 14.12
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A britek többsége szerint érdemes volt elkölteni több mint 9 milliárd fontot a londoni olimpiára.

A vasárnap befejeződő ötkarikás játékok teljes költségvetése 9,3 milliárd font (3300 milliárd forint) volt. Az összeg zömét államháztartási forrásokból, az állami lottójáték bevételeiből, valamint a Londonban élők városi adóiból fedezték.

A The Guardian - a legnagyobb baloldali brit napilap - megbízásából elvégzett, szombaton ismertetett országos felmérés szerint a britek 55 százaléka gondolja úgy, hogy bőségesen megérte ez a ráfordítás, már csak azért is, mert Nagy-Britannia 104 éve - vagyis az 1908-as londoni olimpia óta - nem ért el olyan jó olimpiai eredményeket, mint az idén.

A kiadásokat nem sokalló többség egyetértett azzal a megállapítással is, hogy a Team GB kiemelkedő eredményei jókedvre hangolják a recesszió szorításában élő országot.

A felmérésbe bevontak 35 százaléka mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a londoni olimpia csak "költséges figyelemelterelés volt" a súlyos gazdasági problémákról.

A felmérést készítő ICM közvélemény-kutató cég az etnikai kisebbségekhez tartozó brit olimpikonok kiemelkedően sikeres londoni szereplésével kapcsolatban vizsgálta azt a kérdést is, hogy a britek miként vélekednek a multikulturális társadalomról. A megkérdezettek 68 százaléka - vagyis több mint kétharmada - egyetértetett azzal, hogy a modern Nagy-Britanniát erősebbé teszi az országban egymás mellett élő kultúrák sokfélesége. Az országos átlagon belül a multikulturális társadalom támogatottsága Londonban a legmagasabb - 79 százalékos -, a fiatal, 18-24 éves felnőtt britek pedig még elfogadóbbak ebben a kérdésben: e korosztály 81 százaléka mondta magát a multikulturalizmus hívének.

Ennek valamelyest ellentmond ugyanakkor a bevándorlókkal kapcsolatos vegyesebb közvélekedés. Országosan a válaszadók kis többsége - 53 százalékuk 47 százalék ellenében - azzal a megállapítással értett egyet, hogy a bevándorlók zöme nem fejt ki semmilyen pozitív hatást Nagy-Britanniára, és az olimpiai győzelmeket elérő, etnikai kisebbségekhez tartozó versenyzők inkább csak kivételnek számítanak ebből a szempontból.

London azonban e kérdésben is kirívóan eltér az országos átlagtól: a londoniak 62 százaléka nem értett egyet a felmérés azon választható kitételével, hogy a bevándorlásból Nagy-Britanniának semmilyen haszna nem származik.

Anthony Heath professzor, az Oxfordi Egyetem tudósa, aki a multikulturális társadalom jelenségeit kutatja, a The Guardiannek kifejtette: a felmérés eredményei összességében azt mutatják, hogy a bevándorlással kapcsolatos aggályok ellenére figyelemreméltó a multikulturális társadalom támogatottsága a britek körében, és ez azt is jelzi, hogy a brit társadalom "fejlettebb szinten áll, mint ahogy azt a politikusok feltételezik".

Heath professzor szerint az EU-bővítés utáni új bevándorlási hullámot fogadó ellenérzés tökéletesen összeegyeztethető azzal a büszkeséggel, amelyet a britek a társadalomban régóta gyökeret vert fekete és ázsiai közösségek vívmányai iránt éreznek.






 

Apostol1

Kitiltott (BANned)
Aranyérmek Londonból

Remekelnek sportolóink a Londonban zajló játékokon: eddig összesen nyolcszor álltak a dobogó legfelső fokán és az aranyérmek mellett is szép eredményeink születtek. Ugye milyen jó végignézni "aranyos" olimpikonjainkat? Reméljük, hogy bővülhet még a galéria.
20120730-szilagyi-aron-vivas-london-2012-4.jpg

Szilágyi Áron - kardvívás
20120802-gyurta-olimpiai-bajnok-vilagcsuccsal-london5.jpg

Gyurta Dániel - 200m mellúszás

20120805-berki-krisztian-3.jpg

Berki Krisztián - lólengés

20120810-gyugyulj-sulyos-betegsegben-szenved-a4.jpg

Pars Krisztián - kalapácsvetés

20120808-london-2012-olimpia-az-aranyermes4.jpg

Dombi Rudolf, Kökény Roland - kajakkettes 1000m

20120810-galeriaszabo-gabriella-kozak-danuta-kovacs.jpg

Szabó Gabriella, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina - kajaknégyes 500 méter

20120809-olimpia-london-2012-ezustermes-a30.jpg

Kozák Danuta - kajak 500 méter

20120809-london-2012-olimpia-risztov-eva18.jpg

Risztov Éva - 10 km nyíltvízi úszás

 
T

TH6777

Vendég
images



Áder János: Fantasztikus napok, fantasztikus diadal


2012. 08. 11. 19.37
<right>

</right>

ader_janos_xlsport.jpg



Együtt ebédelt Áder János köztársasági elnök a három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet gyűjtő kajak-kenu válogatott tagjaival. Köszöntőjében fantasztikus diadalnak nevezte a 13 magyar versenyző londoni szereplését. Baráth Etele világrengető teljesítményről beszél.

Áder János köztársasági elnök felesége, Csák János nagykövet és Borkai Zsolt MOB elnök társaságában látogatta meg a magyar kajak-kenu válogatott tagjait. A köztársasági elnök rövid beszédében a magyar szurkolók és saját maga nevében is megköszönte azt a rengeteg élményt, amit a kajak-kenu válogatott tagjai az elmúlt napokban nyújtottak.
„Fantasztikus napokat éltünk át, fantasztikus diadalt arattak. Sok ország örülne, ha az egész olimpián annyi érmet nyerne, mint a magyar kajak-kenusok. Ez a magyar küldöttség legsikeresebb csapata, legyenek büszkék a sikereikre!” mondta a kajak-kenu válogatott tagjainak Áder János. A köztársasági elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy két versenyző kivételével mindenki éremmel a nyakában mehet haza, ami egyetlen más sportág képviselőinek sem sikerült.
„Őszinte szívből gratulálok és további sok sikert kívánok a következő évek világversenyein” – zárta köszöntőjét Áder János.


Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint hosszú időre, akár évekre is szükség lesz ahhoz, hogy feldolgozza a londoni élményeket.

„Világrengető, amit a kajak-kenu válogatott produkált. A magyar küldöttség legjobb eredményét értük el, és az ősi rivális Németországot is megelőztük. A sikeres szereplés egyik titka az lehet, hogy tökéletes volt az összhang a csapattagok között, ráadásul a fiatalok és az idősebbek nagyon jól kiegészítették egymást. Gyűjtöttünk hat érmet, új kajakkirálynő született, nyertünk olyan számban, amelyikben még soha, és olyanban is megszereztük az aranyat, amelyikben erre 20 éve nem volt példa. Hatalmas köszönet jár a versenyzőknek és a csapat segítőinek is”
mondta láthatóan elérzékenyülve Baráth Etele.



images




London 2012 - Vitorlázás: dobogósok, éremtáblázat, a magyarok helyezése


A vitorlázás dobogósai, éremtáblázata, és a magyarok helyezései a londoni olimpián:


Csillaghajó:


1. Fredrik Loof, Max Salminen (Svédország)

2. Iain Percy, Andrew Simpson (Nagy-Britannia)
3. Robert Scheidt, Bruno Prada (Brazília)


Finndingi:


1. Ben Ainslie (Nagy-Britannia)

2. Jonas Hogh-Christensen (Dánia)
3. Jonathan Lobert (Franciaország)


49-es hajóosztály:


1. Nathan Outteridge, Iain Jensen (Ausztrália)

2. Peter Burling, Blair Tuke (Új-Zéland)
3. Allan Nörregaard, Peter Lang (Dánia)


férfiak:


Laser:


1. Tom Slingsby (Ausztrália)

2. Pavlosz Kontidesz (Ciprus)
3. Rasmus Myrgren (Svédország)
...21. BERECZ ZSOMBOR


szörf:


1. Dorian van Rijsselberge (Hollandia)

2. Nick Dempsey (Nagy-Britannia)
3. Przemyslaw Miarczynski (Lengyelország)
...25. GÁDORFALVI ÁRON


470-es hajóosztály:


1. Mathew Belcher, Malcolm Page (Ausztrália)
2. Luke Patience, Stuart Bithell (Nagy-Britannia)
3. Lucas Calabrese, Juan de la Fuente (Argentína)


nők:

Laser Radial:

1. Hszü Li-csia (Xu Lijia, Kína)

2. Marit Bouwmeester (Hollandia)
3. Evi Van Acker (Belgium)

szörf:


1. Marina Alabau (Spanyolország)

2. Tuuli Petäjä (Finnország)
3. Zofia Noceti-Klepacka (Lengyelország)
...18. DETRE DIÁNA

470-es hajóosztály:


1. Jo Aleh, Olivia Powrie (Új-Zéland)

2. Hannah Mills, Saskia Clark (Nagy-Britannia)
3. Lisa Westerhof, Lobke Berkhout (Hollandia)

Elliott 6:


1. Spanyolország (Támara Echegoyen, Sofia Toro, Ángela Pumariega)

2. Ausztrália (Olivia Price, Nina Curtis, Lucinda Whitty)
3. Finnország (Silja Lehtinen, Silja Kanerva, Mikaela Wulff)



A vitorlázás éremtáblázata a londoni olimpián:

arany ezüst bronz

Ausztrália 3 1 -

Spanyolország 2 - -
Nagy-Britannia 1 4 -
Hollandia 1 1 1
Új-Zéland 1 1 -
Svédország 1 - 1
Kína 1 - -
Dánia - 1 1
Finnország - 1 1
Ciprus - 1 -
Lengyelország - - 2
Argentína - - 1
Belgium - - 1
Brazília - - 1
Franciaország - - 1




images




London 2012 - Labdarúgás: dobogósok, éremtáblázat


A labdarúgás dobogósai, éremtáblázata a londoni olimpián:


férfiak:


1. Mexikó

2. Brazília
3. Koreai Köztársaság


nők:


1. Egyesült Államok

2. Japán

3. Kanada


A labdarúgás éremtáblázata a londoni olimpián:

arany ezüst bronz


Egyesült Államok 1 - -

Mexikó 1 - -
Japán - 1 -
Brazília - 1 -
Koreai Köztársaság - - 1
Kanada - - 1



images



London 2012 - Kanajeva megvédte címét rg egyéni összetettben


A címvédő és világbajnok orosz Jevgenyija Kanajeva győzött a ritmikus gimnasztikázók egyéni összetett versenyében szombaton a londoni olimpián.

A 22 esztendős rg-s a sportág történetében elsőként nyert két ötkarikás aranyat egyéni összetettben.

Mögötte honfitársa, a mindössze 19 éves Darija Dmitrijeva végzett a második, a fehérorosz Liubu Csarkasina pedig a harmadik helyen.


Eredmények:

ritmikus gimnasztika:
egyéni összetett, olimpiai bajnok:
----------------------------------

Jevgenyija Kanajeva (Oroszország) 116,900 pont


2. Darija Dmitrijeva (Oroszország) 114,500


3. Liubu Csarkasina (Fehéroroszország) 111,700



london2012_xlsport.jpg



London 2012 - Győztesként ünnepelték a sereghajtó brit gyaloglót


Több tízezren ünnepelték szombaton a londoni olimpia 50 km-es gyaloglóversenyének utolsó helyezettjét, a brit Dominic Kinget.

Ő volt az egyetlen hazai induló a 63 fős mezőnyben, a résztvevők közül 51-en teljesítették a távot.

A Buckingham Palota előtt több tízezren ünnepelték a győztes orosz Szergej Kirgyapkin után 39 perccel célba vánszorgó Kinget.


A sportoló annyira elfáradt, hogy amint átért a célvonalon, kerekesszékbe ültették, mert jártányi ereje sem maradt.


images




London 2012 - Szíriai futó pozitív doppingtesztje

Pozitív lett a doppingtesztje Ghfran Almuhamad szíriai atlétának, aki a londoni olimpián a 400 m gát előfutamában egy hete esett ki.

A 27 éves sportoló augusztus 3-án adott mintájában a metilhexanemin nevű stimuláns nyomaira bukkantak. A B próba igazolta a pozitív eredményt.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi bizottsága kizárta a szíriai atlétát, eredményét pedig törölte.


Ez a tizenkettedik doppingeset az olimpia alatt:

korábban az 50 km-es gyaloglásban Pekingben aranyérmes olasz Alex Schwazer, továbbá Lujza Galjulina üzbég tornász, Hysen Pulaku albán súlyemelő, Tameka Williams St. Kitts és Nevis-i atléta, Viktorija Baranova orosz női pályakerékpáros, Amin Lalu marokkói férfi 1500-as futó, Marina Marghieva moldovai kalapácsvető, Diego Palomeque kolumbiai atléta, Kissya da Costa Cataldo brazil evezős, Nicholas Delpopolo amerikai cselgáncsozó és Hassan Hirt francia férfi 5000 m-es futó bukott le.




images



London 2012 - Nem állhat dobogóra a bronzérmes dél-koreai futballista


Elképzelhető, hogy nem állhat majd a dobogóra Jun Vu Park, a londoni olimpiai labdarúgótornán harmadik dél-koreai válogatott játékosa, mert a pénteki helyosztón egy politikai állásfoglalást tartalmazó táblát mutatott fel.

A futballista a Japán ellen 2-0-re megnyert bronzmeccs után "Dokdo a mienk!" feliratú transzparenst emelt fel. Az Olimpiai Charta szigorúan tiltja a politikai manifesztumokat az ötkarikás játékokon, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra kérte a dél-koreaiakat, hogy Park ne legyen jelen a délutáni finálét követő éremosztáskor.


Az ügy előzménye az, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök éppen pénteken látogatást tett a Dél-Korea által ellenőrzött, de Japán által is magáénak követelt japán-tengeri

szigeteken, diplomáciai botrányt okozva Szöul és Tokió között. A látogatás elleni tiltakozásul a japán külügyminisztérium ideiglenesen hazarendelte szöuli nagykövetét, s behívatta Dél-Korea tokiói diplomáciai képviselőjét.

Ez volt az első alkalom, hogy egy dél-koreai államfő meglátogatta a Dél-Koreában Dokdo, Japánban Takesima néven ismert szigeteket.

A lépésre napokkal az előtt került sor, hogy Dél-Korea megünnepli a japán gyarmati uralom alóli felszabadulás évfordulóját, s mindössze néhány órával azt megelőzően, hogy a két ország válogatottja lejátszotta volna a bronzmeccset a londoni olimpián.




images




London 2012 - Kasza és Marosi hibátlanul lovagolt


2012. 08. 11. 19.43
<right>

</right>

Hibátlanul lovagolt mindkét magyar szombaton a londoni olimpia öttusaversenyén, így Kasza Róbert a negyedik, Marosi Ádám pedig az ötödik három szám után.
kasza_lovaglas_640x480.jpg




Az utolsó számokra átköltözött a mezőny az angol főváros legrégebbi parkjába, az 1433-ban megnyitott Greenwich Parkba, ahol az ötkarikás játékokon a lovaglást is rendezték. A 23 ezer nézőt befogadó lelátók csaknem megteltek a harmadik tusa kezdetére. A rendezők a 12 akadályt "angolosan" díszítették fel, így például a londoni utcákról ismert piros postaládák vagy villanyoszlopok között ugrattak a indulók, a kettős akadály pedig a Stonehenge köveit idézte.


marosi_lovaglas_640x480.jpg



A két magyar közül előbb az úszás után hetedik Marosi került sorra Trinidad nyergében, amely az első körben mexikói lovasával egy akadályt vert. A 2009-ben világbajnok magyar egyenletes iramban, szépen és hibátlanul vitte végig a pályán a lovat, majd boldogan öklözött a levegőbe. Marosi így a maximális, 1200 pontot gyűjtötte be. Összesítésben 3416 ponttal várhatja a folytatást.


Az idén Eb-ezüstérmes Kasza az első körben hibátlan Connickal lovagolt. Marosihoz hasonlóan, verőhiba és időtúllépés nélkül teljesítette a pályát, azaz szintén 1200 ponttal gazdagodott, amivel 3424 ponttal áll.

A címvédő orosz Andrej Mojszejev három akadályt vert, s a magyarok mögé került. Az idei világbajnok orosz Alekszandr Leszun (3424 p) négyszer hibázott, a kínai Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong) (3456 p) pedig alaposan átrendezte a pályát.

Az élre a 2010-ben Európa-bajnok, kétszeres vb-ezüstérmes cseh David Svoboda (3460 p) került.


A magyarok melrás: MTI)lett csak az olasz Riccardo De Luca teljesítette hibátlanul a lovaspályát.

A záró szám, a lövészettel nehezített futás magyar idő szerint 19:44 órakor kezdődik.

Az élről a cseh Svoboda indul, 1 mp-re követi a kínai Cao, majd sorban az orosz Lesun és Kasza 9mp, Marosi 11 mp és a kétszeres olimpiai bajnok orosz Moiseev 16 mp hátrányból indulhat.


"Várakozó állásponton vagyunk" - mondta az MTI-nek a lovaglás után Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

- "Svoboda nagyon jó - kombájnozó - , a kínai kevésbé, és Leszun is verhető."


 
T

TH6777

Vendég
AZ UTOLSÓ NAPHOZ ÉRKEZTÜNK!

MA VÉGET ÉRNEK A LONDONI OLIMPIA VERSENYEI!




images



London 2012 - öttusa: Marosi: ez nem csak egy egyszerű öttusaverseny


2012. 08. 11. 21.50
<right>

</right>

marosi_Adam5_mti_kollanyi_peter_lead.jpg


Az öttusázó Marosi Ádám a gyengébb vívás után sem adta fel, a lovaglás után pedig egyértelműen a dobogót célozta meg a londoni olimpián. A bronzérmes versenyző szerint nincs még egy olyan közönség, mint a magyar.


"Egy másodpercre sem adtam fel" - válaszolt Marosi Ádám arra a felvetésre, hogy hat asszó után öt vereséggel állt az első számban a vívásban. -

"Úgy jöttem ide, hogy megbeszéltem az edzőmmel és a pszichológusommal, hogy ez csak egy öttusaverseny. De amikor beléptem a vívóterembe, rá kellett jönnöm, hogy ez egy más kávéház, nem csak egy egyszerű öttusaverseny. Hát, kellett tíz asszó, míg a kezdeti feszültség átcsapott abba a pörgős, felfokozott állapotba, amely aztán a vívásomat jellemezte."

Marosi Ádám kiemelte, hogy milyen fontos volt számára a magyar szurkolók támogatása:

"Ilyen közönség, mint a magyar, a világon nincs még egy. Nagyon jólesett, hogy az ország minden szegletéből, a Kárpát-medencéből jöttek, s nagyon sok itt élő magyar is szurkolt. Amikor a lovaglást teljesítettem hibátlanul, olyan érzés töltött el, amit tiszta szívből kívánok mindenkinek, hogy egyszer élje át. Hasonló volt ahhoz, mint amit akkor éreztem, amikor befutottam a célba, s bronzérmes lettem."

Marosi hozzátette, a cseh David Svoboda megérdemelte a győzelmet, mert kiválóan vívott, s nagyszerűen teljesített a lövészettel nehezített futásban is. A záró szám előtt a magyar öttusázó már egyértelműen a dobogót célozta meg.

"Aki kicsit is ismeri az erőviszonyokat, pontosan tudta, hogy a dobogó valamelyik fokáért fog menni a harc. Mögöttem eléggé le voltak szakadva a nagy kombinált versenyzők, akik beleszólhattak volna az érmek elosztásába. Csak előre mentem, előre néztem, az utolsó 1000 méter előtt pedig már elég egyértelmű volt a harmadik hely."

Marosi kiemelte hogy, ugyan London a kedvenc városa, mivel a 2009-es világbajnoki címet is itt szerezte, de "vannak még bástyák szerte a világban."

"Nem titok, van egy másik kedvenc városom is, ahová négy év múlva fogok menni" - utalt a 2014-es riói játékokra.
Fábián László olimpiai bajnok öttusázó az MTI-nek azt mondta, megkönnyezte Marosi bronzérmét:


"Nagyon örülök Ádám harmadik helyének. Annak is, hogy Robi ugyan csak 12. lett, de mutatja a magyar öttusa erejét, hogy ő is ott volt a legjobbak között. Nagyon kellett ez az érem!"


London 2012 - Marosi Ádám bronzérme


2012. 08. 11. 21.03
<right>
</right>



Marosi Ádám mutatja bronzérmét a férfi öttusázók versenyének eredményhirdetésén a 2012-es londoni nyári olimpián, a Greenwich Parkban 2012. augusztus 11-én.


marosi_Adam5_mti_kollanyi_peter.jpg




images



London 2012 - Hazai siker és duplázás férfi 5000 méteren


2012. 08. 11. 21.30
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A szomáliai születésű, de brit színekben szereplő Mohamed Farah nyerte szombaton a férfiak 5000 méteres futóversenyét a londoni olimpián.


Farah egy hete 10 000 méteren is diadalmaskodott.

A 29 éves Farah mögött az etióp Dejen Gebremeskel lett a második, a kenyai Thomas Pkemei Longosiwa pedig a harmadik.


Eredmények:
férfiak, 5000 méter, olimpiai bajnok:

-------------------------------

Mohamed Farah (Nagy-Britannia) 13:41.66 perc

2. Dejen Gebremeskel (Etiópia) 13:41.98

3. Thomas Pkemei Longosiwa (Kenya) 13:42.36




images



London 2012 - Megvédték címüket a brazil női röplabdázók


2012. 08. 11. 21.51
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A címvédő brazil válogatott legyőzte az amerikai együttest szombaton a londoni olimpia női röplabdatornájának döntőjében.


Eredmény, női röplabdatorna:
----------------------------

döntő:


Brazília-Egyesült Államok 3-1 (-11, 17, 20, 17)

korábban:
bronzmérkőzés:


Japán-Koreai Köztársaság 3-0 (22, 24, 21)


röplabda, nők, olimpiai bajnok:
-------------------------------

Brazília

2. Egyesült Államok

3. Japán




london2012_xlsport.jpg



London 2012 - Orosz aranyérem női 800 méteren


2012. 08. 11. 22.09
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az orosz Marija Szavinova nyerte szombaton a nők 800 méteres futóversenyét a londoni olimpián.


A legutóbbi világbajnokságon aranyérmes Szavinova mögött a dél-afrikai Caster Semenya lett a második, a szintén orosz Jekatyerina Pojsztogova pedig a harmadik.



Eredmények:
nők, 800 méter, olimpiai bajnok:

-------------------------------

Marija Szavinova (Oroszország) 1:56.19

2. Caster Semenya (Dél-afrikai Köztársaság) 1:57.23

3. Jekatyerina Pojsztogova (Oroszország) 1:57.53






images



London 2012 - Amerikai siker női 4x400-as váltóban, orosz arany női magasugrásban


2012. 08. 11. 22.10
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az amerikaiak nyerték a női 4x400 méteres váltók küzdelmét a londoni olimpia szombati versenynapján.


A második helyen az orosz staféta végzett, míg a bronzérmet a jamaicaiak szerezték meg.
Allyson Felix a 200-on és a 4x100-as váltóval aratott diadala után a harmadik aranyérmét gyűjtötte be Londonban.

A női magasugrást a legutóbbi, tegui világbajnokságon aranyérmes orosz Anna Csicserova nyerte 2,05 m-rel.


Eredmények:
női 4x400 méteres váltó, olimpiai bajnok:

-------------------------------------------

Egyesült Államok (DeeDee Trotter, Allyson Felix, Francena McCorory, Sanya Richards-Ross) 3:16.87 p

2. Oroszország (Julija Guscsina, Antonyina Krivosapka,, Tatjana Firova, Natalja Antyuk) 3:20.23

3. Jamaica (Christine Day, Rosemarie Whyte, Shericka Williams, Novlene Williams-Mills) 3:20.95


női magasugrás, olimpiai bajnok:
---------------------------------

Anna Csicserova (Oroszország) 2,05 m

2. Brigetta Barrett (Egyesült Államok) 2,03

3. Szvetlana Skolina (Oroszország) 2,03






images



London 2012 - Azeri és üzbég aranyak birkózásban


2012. 08. 11. 22.26
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A 60 és 84 kg-os súlycsoportban azeri, a 120 kg-osok között pedig üzbég siker született a szabadfogású birkózók versenyében szombaton a londoni olimpián.



Eredmények, birkózás:
szabadfogás, 60 kg, olimpiai bajnok:

-----------------------------------

Toghrul Aszgarov (Azerbajdzsán)

2. Besszik Kuduhov (Oroszország)

3. Coleman Scott (Egyesült Államok) és Yogeshwar Dutt (India)


3. helyért:

Coleman Scott-Jumoto Kenicsi (japán) 0-1, 3-0, 3-1

Yogeshwar Dutt-Ri Dzsong Mjong (dél-koreai) 0-1, 1-0, 6-0



döntő:


Toghrul Aszgarov-Besszik Kuduhov 1-0, 5-0


szabadfogás, 84 kg, olimpiai bajnok:
-----------------------------------

Sarif Sarifov (Azerbajdzsán)

2. Jaime Espinal (Puerto Rico)

3. Dato Marsagisvili (Grúzia) és Ehsan Naser Lashgari (Irán)


3. helyért:

Dato Marsagisvili-Soslan Gatszijev (fehérorosz) 3-0, 3-1

Ehsan Naser Lashgari-Ibrahim Bolukbasi (török) 3-2, 3-0
döntő:
Sarif Sarifov-Jaime Espinal 6-1, 2-0



szabadfogás, 120 kg, olimpiai bajnok:
-----------------------------

Artur Tajmazov (Üzbegisztán)

2. Davit Modzmanasvili (Grúzia)

3. Komeil Ghasemi (Irán) és Biljal Mahov (Oroszország)

LIGETI DÁNIEL HELYEZETLEN


3. helyért:


Komeil Ghasemi-Tervel Ivaylov Dlagnev (amerikai) 4-0, 0-1, 1-0

Biljal Mahov-Daulet Sabanbaj (kazah) 5-0, 0-3, 3-0


döntő:

Artur Tajmazov-Davit Modzmanasvili 1-0, 1-0





images




London 2012 - Világcsúccsal aranyérmes a jamaicai 4x100-as férfiváltó


2012. 08. 11. 22.36
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A jamaicaiak 36.84 mp-es világcsúccsal diadalmaskodtak a 4x100 méteres férfi váltóban szombat este a londoni olimpián.


A Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt összeállítású négyes a 2011-es tegui világbajnokságon felállított saját, 37.04 mp-es rekordját adta át a múltnak.

Az első két váltásig az amerikaiak nagy harcban voltak a jamaicaiakkal, Blake azonban fantasztikus 100 métert futott, igaz, a váltás után Boltnak a győzelemhez nagyon meg kellett nyomnia saját 100 méterét, ez azonban tökéletesen sikerült. Bolt ezzel már hatszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát, előbb 100-on, majd 200-on védte meg pekingi címét, most pedig a váltóval is megismételte a négy évvel ezelőtti sikert.


Eredmények:
férfi 4x100 méteres váltó, olimpiai bajnok:

-------------------------------------------

Jamaica (Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt) 36.84 mp - világcsúcs (régi: 37.04 mp, Jamaica, 2011.09.04., Tegu)

2. Egyesült Államok (Trell Kimmons, Justin Gatlin, Tyson Gay, Ryan Bailey) 37.04

3. Trinidad és Tobago (Keston Bledman, Marc Burns, Emmanuel Callender, Richard Thompson) 38.12



images



London 2012 - A címvédő németek nyertek férfi gyeplabdában


2012. 08. 11. 22.40
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A címvédő német válogatott nyerte a férfi gyeplabdatornát azzal, hogy a döntőben 2-1-re legyőzte Hollandia csapatát szombaton a londoni olimpián.


A németek 1972, 1992 és 2008 után negyedik alkalommal lettek aranyérmesek. A két válogatott a csoportkörben is találkozott egymással, akkor a hollandok nyertek 3-1-re.

A harmadik helyen a világbajnok ausztrálok végeztek, akik a bronzéremért a házigazda briteket múlták felül 3-1-re.


Eredmények:
férfi gyeplabdatorna:



a 11. helyért:

Dél-afrikai Köztársaság - India 3-2 (2-1)

az 5. helyért:

Belgium - Spanyolország 5-2 (4-1)


bronzmérkőzés:

Ausztrália - Nagy-Britannia 3-1 (1-1)


döntő:

Németország-Hollandia 2-1 (1-0)



Gyeplabda: dobogósok, éremtáblázat



2012. 08. 11. 22.41
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A gyeplabda dobogósai és éremtáblázata a londoni olimpián:




férfiak:

1. Németország

2. Hollandia

3. Ausztrália


nők:

1. Hollandia

2. Argentína

3. Nagy-Britannia



A gyeplabda éremtáblázata a londoni olimpián:

arany ezüst bronz

Hollandia 1 1 -

Németország 1 - -

Argentína - 1 -

Ausztrália - - 1

Nagy-Britannia - - 1



images



London 2012 - Ausztrál siker a női kosárlabda bronzmérkőzésen


2012. 08. 11. 20.38
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az ausztrál női kosárlabda-válogatott nyerte a bronzérmet a londoni olimpián, mivel szombaton kilenc ponttal nyert az orosz csapat ellen.

A késő esti döntőben a címvédő amerikai csapat a francia alakulattal találkozik.


Eredmény:
női kosárlabdatorna:

--------------------

bronzmérkőzés:

Ausztrália-Oroszország 83-74 (38-30)


döntő:

22 ó: Egyesült államok-Franciaország






images




London 2012 - a mai program augusztus 12. vasárnap



Az olimpia zárónapja és a záróünnepség

2012. 08. 12. 00.27
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg



A londoni olimpia zárónapján

- melyen 15 számban osztanak érmet - a férfi kézilabda-válogatott a harmadik helyért játszik, de akár női öttusában is a dobogó közelébe kerülhetnek a magyar versenyzők. induló.




augusztus 12., vasárnap (éremosztás 15 számban):
------------------------------------------------

magyar vonatkozású program:


images



ÖTTUSA
(Kézilabdacsarnok, Vizesközpont, Greenwich Park) - 1


images



9 ó: NŐI VERSENY - KOVÁCS SAROLTA, TÓTH ADRIENN


9 ó:vívás

13:35 ó:úszás

15:35 ó: lovaglás

19 ó: kombinált szám (lövészet, futás)



ATLÉTIKA
(The Mall) - 1

images



12 ó: FÉRFI MARATON - KOVÁCS TAMÁS


KÉZILABDA
(Kosárlabdacsarnok) - 1

férfiak:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/NuHZQuX6emA" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>


a 3. helyért:

BRONZ MÉRKŐZÉS

images


12 ó: MAGYARORSZÁG
-Horvátország


DÖNTŐ:


16 ó: SVÉDORSZÁG-FRANCIAORSZÁG


VÍZILABDA
(Vízilabdacsarnok) - 1

férfiak:

a 7. helyért:

11:20 ó: Egyesült Államok-Ausztrália

az 5. helyért:

images



<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/SzKnxy0dgZo" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>

12:40 ó: MAGYARORSZÁG
-Spanyolország


bronzmérkőzés:

15:30 ó: Montenegró-Szerbia


DÖNTŐ:

16:50 Ó: HORVÁTORSZÁG-OLASZORSZÁG



HEGYIKERÉKPÁR
(Hadleigh Farm, Essex) - 1


images


14:30 ó: FÉRFI VERSENY
- PARTI ANDRÁS

images
images


images
images




nem magyar vonatkozású program:


BIRKÓZÁS
(ExCeL) - 2

9:30 ó: férfiak, szabadfogás, 66 kg és 96 kg, előcsatározások a döntőig

13:45 ó: férfiak, szabadfogás, 66 kg és 96 kg, vigaszág, bronzmérkőzés

15:03 ó: FÉRFIAK, SZABADFOGÁS, 66 KG, DÖNTŐ

15:48 ó: FÉRFIAK, SZABADFOGÁS, 96 KG, DÖNTŐ



RÖPLABDA
(Earls Court) - 1

férfiak:
bronzmérkőzés:

10:30 ó: Bulgária-Olaszország



DÖNTŐ:

14 ó: OROSZORSZÁG-BRAZÍLIA



KOSÁRLABDA
(North Greenwich csarnok) - 1

férfiak:
bronzmérkőzés:


12 ó: Oroszország-Argentína


DÖNTŐ:


16 ó: SPANYOLORSZÁG-EGYESÜLT ÁLLAMOK


ÖKÖLVÍVÁS
(ExCeL) - 5

14:30 ó: FÉRFI 52 KG, DÖNTŐ

14:45 ó: FÉRFI 60 KG, DÖNTŐ

15:15 ó: FÉRFI 69 KG, DÖNTŐ

15:45 ó: FÉRFI 81 KG, DÖNTŐ

16:15 ó: FÉRFI PLUSZ 91 KG, DÖNTŐ



RITMIKUS GIMNASZTIKA
(Wembley Aréna) - 1

14:30 ó: KÉZISZERCSAPAT DÖNTŐ



images




images
images



images
images


images
images





images
images



images




ZÁRÓÜNNEPSÉG (Olimpiai Stadion)

22 ó






images







 
T

TH6777

Vendég
images



London 2012 - Műugrás: dobogósok, éremtáblázat, a magyarok helyezései


2012. 08. 12. 09.17
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A műugrás dobogósai, éremtáblázata és a magyarok helyezései a londoni olimpián:


férfiak:
3 méter:


1. Ilja Szaharov (Oroszország)
2. Csin Kaj (Qin Kai, Kína)
3. Ho Csung (He Chong, Kína)


szinkronműugrás, 3 méter:

1. Csin Kaj, Lo Jü-tong (Qin Kai, Luo Yutong, Kína)

2. Ilja Zaharov, Jevgenyij Kuznyecov (Oroszország)
3. Kristian Ipsen, Troy Dumais (Egyesült Államok)


toronyugrás:

1. David Boudia (Egyesült Államok)

2. Csiu Po (Qiu Bo, Kína)
3. Thomas Daley (Nagy-Britannia)


szinkrontoronyugrás:

1. Cao Jüan, Csang Jan-csüan (Cao Yuan, Zhang Yanquan, Kína)

2. Ivan Garcia, German Sanchez (Mexikó)
3. David Boudia, Nicholas McCrory (Egyesült Államok)


nők:
3 méter:


Vu Min-hszia (Wu Minxia, Kína)
2. Ho Ce (He Zi, Kína)
3. Laura Sanchez Soto (Mexikó)
...22. GONDOS FLÓRA
...25. BARTA NÓRA



szinkronműugrás, 3 m:

1. Vu Min-hszia, Ho Ce (Wu Minxia, He Zi, Kína)

2. Abigail Johnston, Kelci Bryant (Egyesült Államok)
3. Emilie Heymans, Jennifer Abel (Kanada)


toronyugrás:

1. Csen Zso-lin (Chen Ruolin, Kína) 422,30 pont

2. Brittany Broben (Ausztrália) 366,50
3. Pamg Pandelela-Rinong (Malajzia) 359,20


szinkrontoronyugrás

1. Csen Zso-lin, Vang Hao (Chen Ruolin, Wang Hao, Kína)

2. Paola Espinosa, Alejandra Orozco (Mexikó)
3. Roseline Filion, Meaghan Benfeito (Kanada)



A műugrás éremtáblázata a londoni olimpián:
arany ezüst bronz


Kína 6 3 1
Egyesült Államok 1 1 2
Oroszország 1 1 -
Mexikó - 2 1
Ausztrália - 1 -
Kanada - - 2
Nagy-Britannia - - 1
Malajzia - - 1






images




London 2012 - Az összesített éremtáblázat a 08.11-i nap zárása után



2012. 08. 12. 10.26
<right>

</right>

A magyar csapat nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel a 9. helyen áll a londoni olimpia éremtáblázatán a tizenötödik hivatalos versenynapot követően.


Az éremtáblázat állása:
arany ezüst bronz



Egyesült Államok 44 29 29
Kína 38 27 22
Nagy-Britannia 28 15 19
Oroszország 21 25 32
Koreai Köztársaság 13 7 7
Németország 11 19 14
Franciaország 10 11 12
Olaszország 8 7 8
MAGYARORSZÁG 8 4 5
Ausztrália 7 16 12
Japán 6 14 17
Hollandia 6 6 8
Kazahsztán 6 - 4
Ukrajna 5 4 9
Új-Zéland 5 3 5
Irán 4 5 3
Jamaica 4 4 4
Kuba 4 3 5
Koreai NDK 4 - 2
Spanyolország 3 9 4
Brazília 3 4 8
Fehéroroszország 3 4 5
Csehország 3 3 3
Dél-afrikai Köztársaság 3 2 1
Etiópia 3 1 3
Románia 2 5 2
Dánia 2 4 3
Kenya 2 3 4
Lengyelország 2 2 6
Azerbajdzsán 2 2 5
Törökország 2 2 1
Horvátország 2 1 1
Norvégia 2 1 1
Svájc 2 1 -
Kanada 1 5 12
Kolumbia 1 3 4
Mexikó 1 3 3
Svédország 1 3 3
Grúzia 1 3 2
Írország 1 1 3
Argentína 1 1 2
Litvánia 1 1 2
Szlovénia 1 1 2
Szerbia 1 1 1
Tunézia 1 1 1
Dominikai Köztársaság 1 1 -
Trinidad és Tobago 1 - 3
Üzbegisztán 1 - 3
Lettország 1 - 1
Algéria 1 - -
Bahama 1 - -
Grenada 1 - -
Venezuela 1 - -
Thaiföld - 2 1
Egyiptom - 2 -
India - 1 4
Mongólia - 1 3
Szlovákia - 1 3
Belgium - 1 2
Finnország - 1 -
Örményország - 1 2
Bulgária - 1 1
Észtország - 1 1
Indonézia - 1 1
Malajzia - 1 1
Puerto Rico - 1 1
Tajvan - 1 1
Botswana - 1 -
Ciprus - 1 -
Gabon - 1 -
Guatemala - 1 -
Montenegró - 1 -
Portugália - 1 -
Görögország - - 2
Katar - - 2
Moldova - - 2
Szingapúr - - 2
Afganisztán - - 1
Bahrein - - 1
Hongkong - - 1
Kuvait - - 1
Marokkó - - 1
Szaúd-Arábia - - 1
Tadzsikisztán - - 1





images




London 2012 - Bolt jobb váltóeredményben bízott



2012. 08. 12. 09.17
<right>

</right>

usain_bolt1_xlsport.jpg


Elégedett a londoni szereplésével az olimpiát három aranyéremmel záró jamaicai Usain Bolt, a szombat esti, világcsúccsal megnyert 4x100-as döntőben viszont jobb időeredményre számított.


"Fantasztikus volt ez az olimpia, nagyon boldog vagyok" - mondta Bolt. -
Tudtam, hogy képesek leszünk világcsúccsal nyerni. Szerettem volna, ha egy kicsit még gyorsabbak vagyunk, így viszont még van lehetőségünk az előrelépésre."



Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy négy év múlva, a riói nyári játékokon is három aranyat nyer, Bolt így válaszolt:

"Ezen még nem gondolkoztam. Nehéz dolgom lesz, Yohan Blake egyre jobb, és addig lesznek mások is, akik nagyon megerősödnek. Meglátjuk, mi lesz 2016-ban. Londonban mindent elértem, amit lehetett, ezért ma este elmegyek ünnepelni a városba."





images




London 2012 - Fölényesen nyertek a címvédő amerikai női kosarasok


2012. 08. 12. 09.21
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A címvédő amerikai csapat nagyon magabiztosan nyert a francia gárda ellen a londoni olimpia női kosárlabdatornájának szombati döntőjében.


Az Egyesült Államok női válogatottja sorozatban ötödször diadalmaskodott az ötkarikás játékokon, s összesen ez a hetedik olimpiai aranyérme.


Eredmény:
női kosárlabdatorna, döntő:


---------------------------
Egyesült Államok-
Franciaország 86-50 (37-25)


kosárlabda, nők, olimpiai bajnok:
---------------------------------

Egyesült Államok


2. Franciaország

3. Ausztrália




images



London 2012 - Japán arany 48 év után ökölvívásban


2012. 08. 12. 09.23
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A 75 kg-os súlycsoportban a japán Rijota Murata győzött a férfi ökölvívótornán, a londoni olimpián.

Az ázsiai ország 48 éve először nyert aranyat a sportágban. A 49 kg-osok között bajnok kínai Csou Si-ming (Zou Shiming) megvédte pekingi címét.


Eredmények:
49 kg, olimpiai bajnok:

-----------------------

Csou Si-ming (Zou Shiming, Kína)
2. Kaeo Pongprayoon (Thaiföld)
3. Paddy Barnes (Írország) és David Ajrapetyjan (Oroszország)

A döntőben:

Csou Si-ming - Kaeo Pongprayoon 13-10


56 kg, olimpiai bajnok:

-------------------------

Luke Campbell (Nagy-Britannia)
2. John Joe Nevin (Írország)
3. Szatosi Simicu (Japán) és Lazaro Alvarez (kubai)

A döntőben:

Luke Campbell-John Joe Nevin 14-11


64 kg, olimpiai bajnok:

------------------------

Roniel Iglesias (Kuba)
2. Gyenisz Berincsik (Ukrajna)
3. Vincenzo Mangiacapre (Olaszország) és Uranchimeg Munkh-Erdene (Mongólia)


A döntőben:

Roniel Iglesias-Gyenisz Berincsik 22-15


75 kg, olimpiai bajnok:
------------------------

Rijota Murata (Japán)
2. Esquiva Falcao (Brazília)
3. Anthony Ogogo (Nagy-Britannia) és Abbosz Atojev (Üzbegisztán)


A döntőben:

Rijota Murata-Esquiva Falcao 14-13


91 kg, olimpiai bajnok:

-----------------------

Alekszandar Uszik (Ukrajna)
2. Clemente Russo (Olaszország)
3. Tejmur Mammadov (Azerbajdzsán) és Tervel Puljev (Bulgária)


A döntőben:

Alekszandar Uszik-Clemente Russo 14-11





images




London 2012 - Tekvondó: dobogósok, éremtáblázat


2012. 08. 12. 09.25
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A tekvondó dobogósai a londoni olimpián:


férfi 58 kg:

1. Joel Gonzalez Bonilla (Spanyolország)
2. Li De Hon (Koreai Köztársaság)
3. Alekszej Gyenyiszenko (Oroszország) és Oscar Munoz Oviedo (Kolumbia)

férfi 68 kg:


1. Servet Tazegül (Törökország)

2. Mohammad Bagheri Motamed (Irán)
3. Rohullah Nikpah (Afganisztán) és Terrence Jennings (Egyesült Államok)

férfi 80 kg:

1. Sebastian Eduardo Crismanich (Argentína)
2. Nicolas Garcia Hemme (Spanyolország)
3. Mauro Sarmiento (Olaszország) és Lutalo Muhammad (Nagy-Britannia)

férfi plusz 80 kg:

1. Carlo Molfetta (Olaszország)

2. Anthony Obame (Gabon)
3. Liu Hszia-opo (Liu Xiaobo, Kína) és Robelis Despaigne (Kuba)

női 49 kg:

1. Vu Csing-jü (Wu Yingyu, Kína)
2. Brigitte Yague Enrique (Spanyolország)
3. Chanatip Sonkham (Thaiföld) és Lucija Zaninovic (Horvátország)

női 57 kg:

1. Jade Jones (Nagy-Britannia)
2. Hou Jo-csou (Hou Yuzhou, Kína)
3. Marlene Harnois (Franciaország) és Cseng Li-cseng (Tajvan)

női 67 kg:

1. Hvang Kjung Szeon (Koreai Köztársaság)
2. Nur Tatar (Törökország)
3. Paige McPherson (Egyesült Államok) és Helena Fromm (Németország)

női plusz 67 kg:

1. Milica Mandic (Szerbia)
2. Anne-Caroline Graffe (Franciaország)
3. Anasztazija Barisnyikova (Oroszország) és Maria Espinoza (Mexikó)



A tekvondó éremtáblázata a londoni olimpián:
arany ezüst bronz


Spanyolország 1 2 -
Kína 1 1 1
Koreai Köztársaság 1 1 -
Törökország 1 1 -
Nagy-Britannia 1 - 1
Olaszország 1 - 1
Argentína 1 - -
Szerbia 1 - -
Franciaország - 1 1
Irán - 1 -
Gabon - 1 -
Egyesült Államok - - 2
Oroszország - - 2
Afganisztán - - 1
Horvátország - - 1
Kolumbia - - 1
Mexikó - - 1
Németország - - 1
Tajvan - - 1
Thaiföld - - 1
Kuba - - 1





london2012_xlsport.jpg
 
T

TH6777

Vendég
images





London 2012 - Negyedik a férfi kézilabda-válogatott


2012. 08. 12. 13.40
<right>

</right>

magyar_kezilabda_valogatott_mti_kovacs_tamas_lead.jpg



A negyedik helyen végzett a magyar férfi kézilabda-válogatott a londoni olimpián, miután a zárónapi bronzmérkőzésen
33-26-ra kikapott a horvát csapattól.
A vasárnapi találkozó gyakorlatilag már az első félidőben eldőlt, a gyenge védekezés miatt sok volt a kapott gól, és hiányzott a megfelelő összpontosítás.

A magyarok ötödik alkalommal végeztek a negyedik helyen (1936, 1980, 1988, 2004, 2012) nyári játékokon, ennél jobb helyezésük pedig nem volt.




images




London 2012 - Ötödik a férfi vízilabda-válogatott


2012. 08. 12. 13.54
<right>

</right>

magyar_vizilabda_valogatott_mti_illyes_tibor_lead.jpg


Az ötödik helyen zárt a címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott a londoni olimpián, mivel a vasárnapi helyosztón 14-8-ra verte a spanyol együttest.

Kemény Dénes csapata kiválóan kezdett, az első negyedet 4-1-re nyerte, majd a folytatásban eggyel növelni tudta előnyét (7-3), a harmadik negyed végére pedig gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást (12-4).

A legutóbbi három olimpián aranyérmes magyar válogatott összességében öt győzelemmel és három vereséggel zárt ötödikként az olimpiai tornán.






images



London 2012 - Bronzérmes az orosz férfi kosárcsapat


2012. 08. 12. 13.56
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az orosz válogatott lett a harmadik a londoni olimpia férfi kosárlabdatornáján, miután a vasárnapi bronzmérkőzésen
81-77-re legyőzte az argentin együttest.

A döntőben a címvédő amerikai és az Európa-bajnok spanyol együttes találkozik 16 órától.


Eredmény:
férfi kosárlabdatorna, bronzmérkőzés:


Oroszország-Argentína 81-77 (19-20, 21-18, 21-19, 20-20)


később:

döntő:


Egyesült Államok-Spanyolország
16 ó




images




London 2012 - Olasz bronzérem férfi röplabdában


2012. 08. 12. 12.53
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az olasz csapat végzett a harmadik helyen a londoni olimpia férfi röplabdatornáján, miután a vasárnapi bronzmérkőzésen 3-1-re legyőzte a bolgár válogatottat.

A torna döntőjében a harmadik ötkarikás aranyérméért pályára lépő brazil válogatott a második olimpiai sikerére hajtó orosz csapattal küzd meg 14 órától. A finálé első számú játékvezetője Hóbor Béla lesz.


Eredmény:
férfi röplabdatorna, bronzmérkőzés:


Olaszország-Bulgária 3-1 (19, -23, 22, 20)

később:

döntő:

Oroszország-Brazília 14 ó

 
T

TH6777

Vendég
images




London 2012 - Az olimpikonokért adnak hálát a Szeged-Csanádi Egyházmegye hívei


2012. 08. 12. 12.50
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg



A magyar olimpikonokért szól az ima a Szeged-Csanádi Egyházmegye katolikus templomaiban vasárnap; a szentmisék hálaadó könyörgésében róluk emlékeznek meg, miután a sportteljesítmény mellett emberségből is példát mutatnak mindenkinek - mondta el a kezdeményező Kiss-Rigó László vasárnap az MTI-nek.


Az egyházmegye püspöke hangsúlyozta: "olimpikonjaink nemcsak sportban teljesítettek óriásit, hanem jellemben is hatalmasak, és példaképek lehetnek mindannyiunk számára". Több mint száz templomban hangzik el a könyörgés, amely hálát ad a magyar sportolók kiváló eredményeiért az olimpián. Emellett példaként mutat rájuk a helyes önismeretben, akaraterőben, áldozatvállalásban, egymás iránti szolidaritásban, összetartozás-tudatban, a közös sikerek örömében és az élet szabályainak betartásában.

A magyar csapat a tizenötödik hivatalos versenynapot követően nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel a 9. helyen áll a londoni olimpia éremtáblázatán.

Aranyéremmel büszkélkedhet:

Szilágyi Áron vívó, Gyurta Dániel úszó, Berki Krisztián tornász,

Pars Krisztián kalapácsvető,

a férfi kajak kettes: Dombi Rudolf és Kökény Roland,

a női kajak négyes: Fazekas Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella,

Risztov Éva hosszútávúszó,

valamint

Kozák Danuta kajak egyesben.




images




London 2012 - Sebastian Coe sportügyekért felelős kormánybiztos lesz


2012. 08. 12. 12.52
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A sikeres londoni olimpiai rendezésnek köszönhetően Sebastian Coe, a szervezőbizottság (LOCOG) elnöke sportügyekért felelős kormánymegbízott lesz a játékok után.

David Cameron miniszterelnök a BBC televízióban vasárnap elmondta, hogy Coe feladata lesz egy hosszú távú társadalmi program elkészítése, és a következő öt évben 1,27 milliárd euró áll majd a rendelkezésére.


"Az iskolákban fejleszteni kell a versenysportot" - mondta Cameron.

"Támogatni kell az utánpótlást, fel akarunk építeni egy jól működő klubrendszert. A gyerekeknek meg kell tanulniuk csapatban játszani, közösen feldolgozni a sikereket, és elviselni az esetleges vereségeket. Kevesebb olyan testnevelésórára van szükség, amelyen indiai táncokat tanítanak a gyerekeknek."


Jelenleg az iskolások 40 százaléka sportol versenyszerűen Nagy-Britanniában.

Cameron szerint az olimpia rengeteget jelentett a britek önbizalmának, a házigazdák az elmúlt száz év legjobb mérlegével zárják a játékokat.




images



London 2012 - Mocsai: óriási siker a negyedik hely


Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya óriási sikernek tartja, hogy csapata a negyedik helyen végzett a londoni olimpián.

"A nemzetközi erőviszonyokat és a realitásokat nézve a magyar kézilabdázás számára óriási siker a negyedik hely" - mondta a szakvezető. "A jobbik csapat kapta a bronzérmet, a horvátok már 3-4 éve együtt játszanak, sok szép eredményt értek el. Addig tudtuk tartani őket, amíg az első félidőben hat percen át nem voltunk emberhátrányban. Nem szoktam foglalkozni a játékvezetéssel, de ennek a horvát válogatottnak nem volt rá szüksége, hogy a kritikus szakaszokban támogatást kapjon a bíróktól. Császár sérülés miatt nem játszhatott, 4-5 hétre kidőlt, sajnos nem volt alternatívánk az irányítójátékban, és ez befolyásolta a támadójátékunkat. A védelem sem működött igazán, sok gólt kaptunk 9 méteren belülről, és volt közöttük több elkerülhető is. Gratulálok a csapatomnak, amely már azzal emberfeletti teljesítményt nyújtott, hogy továbbjutott a halálcsoportból, és a negyeddöntőben legyőzte a pekingi ezüstérmes Izlandot. Persze fáj, hogy az utolsó két mérkőzésünkön kikaptunk, de biztos begyógyítja majd a sebeket ez a negyedik hely. Talán a svédek elleni elődöntőben több esélyünk volt a győzelemre, mint most a bronzmeccsen."


Iváncsik Gergő:


"Nem túl jó érzés vereséggel búcsúzni. Ez a meccs ilyen is, olyan is volt: mindenki kisebb-nagyobb sikerrel próbálta mozgósítani az utolsó energiákat, voltak jó periódusai a mérkőzésnek, de most ennyi jött ki belőlünk."


Császár Gábor:


"Nem volt könnyű a pálya széléről nézni ezt a találkozót. A lábam már jobban van, mint tegnap, most már kicsit tapogatom a talajt, de néhány hétig pihentetnem kell. Sajnálom, hogy a lehetőségeinket nem tudtuk kihasználni, a svédek elleni találkozóval ellentétben ma nem volt benne a játékunkban az, hogy esetleg hozzunk egy bravúrt. Azt nagyon sajnálom, hogy az elődöntőt nem tudtuk +behúzni+. Szerencsétlenül alakult számunkra a torna vége, de ha az elején megkérdezték volna tőlünk, hogy aláírjuk-e a négy közé kerülést, akkor egyértelműen azt mondjuk, hogy igen."


Nagy László:


"Nehéz most bármit is mondani... Az izlandi meccs mindenkiből sokat kivett, jobb lett volna egy kicsit frissebben odaállni a svédek ellen és ma is. Az elődöntős vereség nagyon fáj, de természetesen nem lehetünk elégedetlenek azzal, hogy bekerültünk a legjobb négy csapat közé."


Harsányi Gergely:


"Amilyen gyorsan csak lehet, próbáltunk felállni a svédek elleni vereség és csalódottság után, hiszen tudtuk, hogy még a bronzérem is a magyar férfi kézilabdázás legnagyobb eredménye lenne. Egy ideig jól játszottunk, sikerült gólokat elérnünk, aztán jött egy törés a játékunkban. A második félidőben egy kicsit kinyitottunk védekezésben, akkor tudtunk egy pár gólt faragni rajtuk, de aztán ők is váltottak, kiismertek bennünket, és a végjáték már sima volt."



images




London 2012 - Menezes távozását követelik Brazíliában


A Mexikó ellen 2-1-re elveszített olimpiai döntő után Mano Menezes, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának lemondását követelik hazájában.

"A kapitány hibája a vereségünk" - jelentette ki Romario, az 1994-ben világbajnok együttes támadója a brazil televízióban. "Szerencsére ma láttuk az utolsó meccsét a válogatott élén."


Brazília továbbra is az első olimpiai aranyérmére vár, szombaton már a harmadik döntőt bukta el a dél-amerikai együttes. A tévében elkeseredett szurkolókat mutattak, akik a lefújás után széttépték a válogatott mezét.


"Pep Guardiola kell nekünk" - mondta Paulo Cézar Caju, az 1970-ben világbajnok válogatott támadója az Estado de Sao Paulo című lapban.

"A hazai rendezésű világbajnokságig még van két évünk. Arra nem számíthatunk, hogy Mano addig felébred, és épít egy jó csapatot."




images





London 2012 - Jövő nyáron nyit majd ki újra az Olimpiai Park


Októberben elkezdődik a londoni játékok központi helyszínének, az Olimpiai Parknak az átalakítása, amely csak 2013. július 27-én nyit ki ismét.

A teljes átépítés a tervek szerint másfél évig tart, jelentette be vasárnap a munkálatokat koordináló Legacy Development Corporation. A városrész új neve "Erzsébet királynő Olimpiai Park" lesz.


A munkálatok 300 millió fontba kerülnek, az Olimpiai Park létesítményeit nem csak a sportolók, hanem a lakosság is használhatja majd. Nem dőlt még el ugyanakkor, hogy ki lesz az Olimpiai Stadion gazdája. A 80 ezres aréna iránt négyen is érdeklődnek, közöttük van két labdarúgócsapat, a Leyton Orient és a West Ham United is. Ami biztos: 2017-ben itt rendezik majd az atlétikai világbajnokságot.


A húszezer férőhelyes sajtóközpontban irodahelyiségeket alakítanak ki, az uszodát a remények szerint évente 800 ezren látogatják majd. A kézilabdacsarnokból több sportág képviselőinek helyet biztosító sportközpont lesz, az Orbit Tower kilátó pedig csak 2014-ben nyit ki újra.




images




London 2012 - Ötkarikás aranyköpések


A londoni olimpia nem csupán a fantasztikus küzdelmekről marad emlékezetes, a résztvevők számos érdekes interjút is adtak.

Az APA osztrák hírügynökség összegyűjtötte az
olimpiai aranyköpéseket.



Suryani Mohamed Taibi
malajziai sportlövő, aki várandósan versenyzett: "A baba nagyon nyugodt volt, csak három-négy rúgást éreztem."


Kobe Bryant, az amerikai férfi kosárlabda-válogatott sztárja: "Ha nincs meg az arany, nem léphetünk többé amerikai földre."


Christopher Mohr,
az Angol Kézilabda Szövetség elnöke a férfi válogatott franciáktól elszenvedett 44-15-ös veresége után: "Kikaptunk huszonkilenc góllal, hat évvel ezelőtt hetven gól lett volna a különbség."


Siggi Heinrich, az Eurosport német nyelvű csatornájának kommentátora az ugrásban a szőnyeg mellé érkező tornászról, Marija Paszekáról: "Az orosz valahol a kávézóban ért földet."


Marija Sarapova orosz teniszcsillag, az olimpiai falu éttermében tett látogatása után: "Az egyik legnagyobb hiba volt, amit elkövethettem. Nem is tudtam enni, csak kifelé menet felkaptam egy narancslevet. Néha kicsit naiv vagyok, rosszul mérem fel a sikereimmel járó népszerűségem mértékét."


Serena Williams, a női tenisztorna amerikai győztese: "Szeretem az ékszereket, de ez az aranyérem mindegyiknél jobban tetszik."


Miho Boskovic, horvát vízilabdázó: "Ez itt nem balett."


Christina Obergföll német gerelyhajítónő a családalapításról párjával, a korábbi gerelyhajítóval, Boris Henryva
l: "A gyermekünk alighanem gerellyel a kezében jön világra."


Usain Bolt
háromszoros aranyérmes jamaicai sprinter a 200 méteres síkfutás megnyerése után a sajtótájékoztatón: "Én most legenda vagyok, csodáljatok, és vigyétek el a híremet a hazátokba! Különben nem adok nektek több interjút."


Robert Harting,
a férfi diszkoszvetés német aranyérmese, aki a sikere után elveszítette az akkreditációs kártyáját, és egy gyorsvasút ülésén aludt éjszaka: "A jó sportoló az éjszakai életben is a legjobbak közé tartozik."


Bradley Wiggins
aranyérmes brit kerékpáros a közönség lelkesedéséről: "Most már tudom, mit érezhetett a Beatles."


Hamadou Djibo Issaka
nigeri evezős a versenye előtt: "Semmi gond, tudok úszni."




images




London 2012 - Ugandai siker férfi maratonon, Kovács 72.


2012. 08. 12. 14.39
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az ugandai Stephen Kiprotich nyerte a férfi maratonfutást vasárnap a londoni olimpián.

A 23 éves, világbajnoki 9. Kiprotich szerezte az afrikai ország történetének második olimpiai aranyérmét. Az első az azóta már elhunyt John Akii-Bua nevéhez fűződik, aki 1972-ben Münchenben 400 m gáton nyert.

Második lett a kétszeres világbajnok kenyai Abel Kirui, a harmadik helyen honfitársa, Wilson Kipsang Kiprotich végzett.

Kovács Tamás, a verseny egyetlen magyar résztvevője 72. lett.


Eredmények:
férfi maraton, olimpiai bajnok:

-------------------------------

Stephen Kiprotich (Uganda) 2:08:01 óra

2. Abel Kirui (Kenya) 2:08:27

3. Wilson Kipsang Kiprotich (Kenya) 2:09:37

...72. KOVÁCS TAMÁS 2:27:48



images



London 2012 - öttusa: Tóth vezet, Kovács 22.


2012. 08. 12. 14.38
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


Két szám után Tóth Adrienn vezet, Kovács Sarolta pedig a 22. a londoni olimpia vasárnapi női öttusaversenyében.

A Vizesközpontban a vívásban második Tóth került előbb sorra. A harmadik futamban elsőként csapott célba, s 2:17.32 perccel megjavította egyéni legjobbját. A tavaly Eb-ezüstérmes Tóth az úszással 1156 pontot gyűjtött, s 2132 ponttal átvette a vezetést.

A második helyre a világranglistán harmadik brazil Yane Marques jött fel (2116 p), harmadik helyről pedig az idén vb-bronzérmes brit Samantha Murray (2096 p) várhatja a folytatást.
Kovács az ötödik, azaz a legerősebb futamban indult. Remekül kezdett, majd nagyot hajrázott, s 2:08.11 perccel nemcsak saját csúcsát múlta felül, hanem egyben az ötkarikás játékok legjobb női úszóidejét érte el! A tavaly vb-második versenyző 1264 ponttal gazdagodott, összesítésben - 1928 ponttal - tíz helyet előrelépett.

Az öttusázók magyar idő szerint 16:11-től a Greenwich Parkban a lovaglással folytatják, s ott kerül sor a lövészettel kombinált futásra is.


 
T

TH6777

Vendég
images



London 2012 - Ritmikus gimnasztika: dobogósok, éremtáblázat


2012. 08. 12. 17.23
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A ritmikus gimnasztika dobogósai és éremtáblázata a londoni olimpián:


egyéni összetett:
-----------------

1. Jevgenyija Kanajeva (Oroszország)

2. Darija Dmitrijeva (Oroszország)

3. Liubu Csarkasina (Fehéroroszország)



együttes kéziszercsapat:

------------------------

1. Oroszország


2. Fehéroroszország

3. Olaszország


A ritmikus gimnasztika éremtáblázata a londoni olimpián:

arany ezüst bronz


Oroszország 2 1 -

Fehéroroszország - 1 1

Olaszország - - 1






images



London 2012 - Pars Krisztián viszi a magyar zászlót a záróünnepségen


2012. 08. 12. 18.00
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


A kalapácsvetésben aranyérmes Pars Krisztián viszi a magyar zászlót a londoni olimpia esti záróünnepségén.

Erről a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatta az MTI-t.

Az ötkarikás játékok záróünnepsége 22 órakor kezdődik.








images



London 2012 - Kézilabda: dobogósok, éremtáblázat, a magyar csapat helyezése


2012. 08. 12. 18.02
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


A kézilabda dobogósai, éremtáblázata, és a magyar csapat helyezése a londoni olimpián:


férfiak:

--------
1. Franciaország
2. Svédország
3. Horvátország
4. MAGYARORSZÁG


nők:

----
1. Norvégia
2. Montenegró
3. Spanyolország



A kézilabda éremtáblázata a londoni olimpián:
arany ezüst bronz


Norvégia 1 - -
Franciaország 1 - -
Montenegró - 1 -
Svédország - 1 -
Spanyolország - - 1
Horvátország - - 1




images



London 2012 - Ökölvívás: dobogósok, éremtáblázat, a magyarok helyzései


2012. 08. 12. 17.24
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


Az ökölvívás dobogósai és magyar helyzései a londoni olimpián:


férfiak:


49 kg:


1. Csou Si-ming (Zou Shiming, Kína)
2. Kaeo Pongprayoon (Thaiföld)
3. Paddy Barnes (Írország) és David Ajrapetyjan (Oroszország)


52 kg:

1. Robeisy Ramirez (Kuba)
2. Nyambayar Tugstsogt (Mongólia)
3. Michael Conlan (Írország) és Misa Alojan (Oroszország)


56 kg:

1. Luke Campbell (Nagy-Britannia)
2. John Joe Nevin (Írország)
3. Szatosi Simicu (Japán) és Lazaro Alvarez (kubai)



60 kg:
1. Vaszil Lomacsenko (Ukrajna)
2. Han Szun Csul (Koreai Köztársaság)
3. Yasniel Toledo Lopez (Kuba) és Evaldas Petrauskas (Litvánia)

...VARGA MIKLÓS a 32 között kikapott


64 kg:

1. Roniel Iglesias (Kuba)
2. Gyenisz Berincsik (Ukrajna)
3. Vincenzo Mangiacapre (Olaszország) és Uranchimeg Munkh-Erdene (Mongólia)

...KÁTÉ GYULA a nyolcaddöntőben kikapott


69 kg:

1. Szerik Szapijev (Kazahsztán)
2. Freddie Evans (Nagy-Britannia)
3. Andrej Szamkovoj (Oroszország) és Tarasz Selesztyuk (Ukrajna)


75 kg:

1. Rijota Murata (Japán)
2. Esquiva Falcao (Brazília)
3. Anthony Ogogo (Nagy-Britannia) és Abbosz Atojev (Üzbegisztán)

5. HARCSA ZOLTÁN


81 kg:

1. Jegor Mehoncev (Oroszország)
2. Adilbek Nyijazimbetov (Kazahsztán)
3. Yamaguchi Falcao (Brazília) és Alexandr Gvozdik (Ukrajna)


91 kg:

1. Alekszandar Uszik (Ukrajna)
2. Clemente Russo (Olaszország)
3. Tejmur Mammadov (Azerbajdzsán) és Tervel Puljev (Bulgária)


+91 kg:

1. Anthony Joshua (Nagy-Britannia)
2. Roberto Cammarelle (Olaszország)
3. Magomedrazul Medzsidov (Azaerbajdzsán) és Ivan Dicsko (Kazahsztán)



nők:
----

51 kg:


1. Nicola Adams (Nagy-Britannia)
2. Zsen Can-can (Ren Cancan, Kína)
3. Chungneijang Mery Kom Hmangte (India) és Marlen Esparza (Egyesült Államok)


60 kg:

1. Katie Taylor (Írország)
2. Szofija Ocsigava (Oroszország)
3. Mavzuna Chorieva (Tadzsikisztán) és Adriana Araujo (Brazília)


75 kg:


1. Claressa Shields (Egyesült Államok)
2. Nagyezsda Torlopova (Oroszország)
3. Marina Volnova (Kazahsztán) és Li Csin-ce (Li Jinzi, Kína)



Az ökölvívás éremtáblázata a londoni olimpián:
arany ezüst bronz


Nagy-Britannia 3 1 1
Ukrajna 2 1 2
Kuba 2 - 2
Oroszország 1 2 3
Írország 1 1 2
Kazahsztán 1 1 2
Kína 1 1 1
Japán 1 - 1
Egyesült Államok 1 - 1
Olaszország - 2 1
Brazília - 1 2
Mongólia - 1 1
Koreai Köztársaság - 1 -
Thaiföld - 1 -
Azberjdzsán - - 2
Bulgária - - 1
India - - 1
Litvánia - - 1
Tadzsikisztán - - 1
Üzbegisztán - - 1




images




London 2012 - Birkózás: dobogósok, éremtáblázat, magyarok helyezései


2012. 08. 12. 16.43
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A birkózás dobogósai és magyar helyezései a londoni olimpián:


férfiak:
--------

kötöttfogás:

55 kg:


1. Hamid Mohammad Szorjan Reihanpur (Irán)
2. Rovsan Bajramov (Azerbajdzsán)

3. MÓDOS PÉTER és Mingijan Szemenov (Oroszország)


60 kg:

1. Omid Hadzsi Noroozi (Irán)

2. Revaz Lashi (Grúzia)
3. Zaur Kuramagomedov (Oroszország) és Macumoto Riaturo (Japán)


66 kg:

1. Kim Hjeon Vu (Koreai Köztársaság)


2. LŐRINCZ TAMÁS

3. Manuhar Tszhadaja (Grúzia) és Steeve Guenot (Franciaország)


74 kg:

1. Roman Vlaszov (Oroszország)

2. Arzen Julfalakjan (Örményország)
3. Emin Ahmadov (Azerbajdzsán) és Aleksandr Kazakevic (litván)

...14. BÁCSI PÉTER



84 kg:

1. Alan Hugajev (Oroszország)

2. Karam Mohamed Gaber Ebrahim (Egyiptom)
3. Damian Janikowski (Lengyelország) és Danyal Gadzsijev (Kazahsztán)

96 kg:

1. Ghasem Rezaei (Irán)

2. Rusztam Totrov (Oroszország)
3. Jimmy Lindberg (Svédország) és Artur Alekszanjan (Örményország)

120 kg:

1. Mijain Lopez Nunez (Kuba)

2. Heiki Nabi (Észtország)
3. Riza Kayaalp (Törökország) és Johan Euren (Svédország)

...11. DEÁK BÁRDOS MIHÁLY


szabadfogás:

55 kg:


1. Dzsamal Otarszultanov (Oroszország)

2. Vladimer Hincsegasvili (Grúzia)
3. Jang Kjong Il (Koreai NDK) és Jumoto Sinicsi (Japán)

60 kg:

1. Toghrul Aszgarov (Azerbajdzsán)

2. Besszik Kuduhov (Oroszország)
3. Coleman Scott (Egyesült Államok) és Yogeshwar Dutt (India)

66 kg:

1. Jonemicu Tacuhiro (Japán)

2. Sushil Kumar (India)
3. Livan Lopez Azcuy (Kuba) és
Ahurek Tanatarov (Kazahsztán)


74 kg:

1. Jordan Burroughs (Egyesült Államok)

2. Szaed Gudarzi (Irán)
3. Szoszlan Tyigijev (Üzbegisztán) és Gyenyisz Cargus (Oroszország)

5. HATOS GÁBOR


84 kg:

1. Sarif Sarifov (Azerbajdzsán)

2. Jaime Espinal (Puerto Rico)
3. Dato Marsagisvili (Grúzia) és Ehsan Naser Lashgari (Irán)


96 kg:

1. Jacob Varner (Egyesült Államok)

2. Valerij Andrijzev (Ukrajna)
3. George Gogselidze (Grúzia) és Hetag Gazjumov (Azerbajdzsán)


120 kg:

1. Artur Tajmazov (Üzbegisztán)

2. Davit Modzmanasvili (Grúzia)
3. Komeil Ghasemi (Irán) és Biljal Mahov (Oroszország)

...11. LIGETI DÁNIEL



nők:
----

48 kg:


1. Obara Hitomi (Japán)

2. Marija Sztadnyik (Azerbajdzsán)
3. Carol Huynh (Kanada) és Clarissa Chun (Egyesült Államok)

55 kg:

1. Josida Szaori (Japán)

2. Tonya Verbeek (Kanada)
3. Jackeline Renteria Castillo (Kolumbia) és Julija Ratkevics (Azerbajdzsán)


63 kg:

1. Icso Kaori (Japán)

2. Csing Zsuj-hszüe (Jing Ruixue, Kína)
3. Ljubov Voloszova (Oroszország) és Battsetseg Soronzonbold (Mongólia)

...11. SASTIN MARIANNA

72 kg:

1. Natalija Vorobjeva (Oroszország)

2. Sztanka Hrisztova (Bulgária)
3. Maider Unda (Spanyolország) és Guszel Manjurova (Kazahsztán)



A birkózás éremtáblázata a londoni olimpián:

arany ezüst bronz



Oroszország 4 2 5
Japán 4 - 2
Irán 3 1 2
Azerbajdzsán 2 2 3
Egyesült Államok 2 - 2
Kuba 1 - 1
Üzbegisztán 1 - 1
Koreai Köztársaság 1 - -
Grúzia - 3 3
Örményország - 1 1

11. Kanada - 1 1

12. MAGYARORSZÁG - 1 1
India - 1 1
Bulgária - 1 -
Kína - 1 -
Egyiptom - 1 -
Észtország - 1 -
Puerto Rico - 1 -
Ukrajna - 1 -
Kazahsztán - - 3
Svédország - - 2
Kolumbia - - 1
Spanyolország - - 1
Franciaország - - 1
Litvánia - - 1
Mongólia - - 1
Lengyelország - - 1
Koreai NDK - - 1
Törökország - - 1


images




London 2012 - Vízilabda: dobogósok, éremtáblázat, a magyarok helyezései


2012. 08. 12. 18.31
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


A vízilabda dobogósai, éremtáblázata és a magyarok helyezései a londoni olimpián:


férfiak:
--------

1. Horvátország

2. Olaszország

3. Szerbia

...5. MAGYARORSZÁG


nők:
----

1. Egyesült Államok

2. Spanyolország

3. Ausztrália

4. MAGYARORSZÁG




A vízilabda éremtáblázata a londoni olimpián:

arany ezüst bronz


Egyesült Államok 1 - -

Horvátország 1 - -


Olaszország - 1 -

Spanyolország - 1 -

Ausztrália - - 1

Szerbia - - 1






images





London 2012 - Kosárlabda: dobogósok, éremtáblázat


2012. 08. 12. 18.31
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo.jpg


A kosárlabda dobogósai és éremtáblázata a londoni olimpián:


férfiak:
--------

1. Egyesült Államok

2. Spanyolország

3. Oroszország


nők:
----

1. Egyesült Államok

2. Franciaország

3. Ausztrália


A kosárlabda éremtáblázata a londoni olimpián:

arany ezüst bronz


Egyesült Államok 2 - -

Franciaország - 1 -

Spanyolország - 1 -

Ausztrália - - 1

Oroszország - - 1





images




London 2012 - öttusa: Tóth ötödik, Kovácsot kicsengették


2012. 08. 12. 18.18
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


Egyik magyarnak sem sikerült a lovaglás, így három szám után Tóth Adrienn az ötödik, Kovács Sarolta a 33. helyen áll vasárnap a londoni olimpia öttusaversenyén.


A Greenwich Parkban található, 23 ezer nézőt befogadó lovas arénában - akárcsak szombaton a férfiak versenyén - ezúttal is csaknem megteltek a lelátók. A két magyar közül az első körben Kovács Sarolta került sorra, aki a 13-as számú lovat, All Rise-t húzta. A szám nem hozott szerencsét Kovácsnak, pedig úgy tűnt, hibátlanul teljesíti a pályát. Az utolsó előtti akadályt azonban nemcsak leverte, hanem le is esett a lóról. Mire visszaszállt a nyeregbe, s újra rávezette a lovat az utolsó két akadályra, túl sok időt telt el, az utolsó ugrás előtt kicsengették. Így a kapható 1200 pontból be kellett érnie 420 ponttal. Összesítésben 2348 ponttal a 33. helyre esett vissza.

Tóth Adrienn azzal a Warrenstown Q nevű lóval vágott neki a pályának, amely az első körben két akadályt vert lengyel lovasával. A 21 éves magyar ennél többször, ötször hibázott, ami 100 pont
levonást jelentett. Az 1100 ponttal összteljesítménye 3220, s visszacsúszott az ötödik helyre.

Az élen a világranglistát vezető litván Laura Asadauskaitének és a brazil Yane Marquesnek egyformán 3268 pontja van. Harmadik a háromszoros világbajnok francia Amelie Caze (3260), negyedik a brit Samatha Murray (3236).

Tóth kilenc másodperces hátránnyal kezdheti majd a futást az éllovassal szemben, ez a szám azonban nem tartozik erősségei közé.

A lövészettel nehezített futás magyar idő szerint 19 órakor kezdődik a Greenwich Parkban.



images




London 2012 - Orbán Viktor gratulált a magyar olimpikonoknak


2012. 08. 12. 18.33
<right>

</right>

orban_viktor_xlsport.jpg


Orbán Viktor levélben gratulált vasárnap a magyar olimpiai csapat nagyszerű helytállásához - tájékoztatta a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Havasi Bertalan közölte, hogy a kormányfő Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének címezte levelét, melyben kifejtette: mi, magyarok az olimpiai mozgalomban annak újjászületése óta figyelemre méltó szerepet játszunk. A múltból hozott jó hírnév és érdemek azonban csak annyit érnek, amennyit hozzátesznek a mai utódok. S mint azt az egész világ láthatta, vannak méltó, nagyszerű utódok - fogalmazott Orbán Viktor.

"A magyar csapat minden tagjának, sportolóknak, edzőknek, sportvezetőknek, az egészségügyi stáb, valamint az iroda dolgozóinak szívből gratulálunk"- írta a miniszterelnök, aki levelét úgy zárta:

"Széchenyi óta tudjuk, Magyarország nem volt, hanem lesz. Büszkék vagyunk Önökre. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"
Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor Borkai Zsoltnak "a világ tetejére"
címezte az olimpikonoknak gratuláló, vasárnap elküldött levelét.



 
T

TH6777

Vendég


images



London 2012 - Öttusa: dobogósok, éremtáblázat, a magyarok helyezései


2012. 08. 12. 19.35
<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


Az öttusa dobogósai, éremtáblázata, és a magyar versenyzők helyezései a londoni olimpián:


férfiak:
--------

1. David Svoboda (Csehország)


2. Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong, Kína)

3. MAROSI ÁDÁM

...12. KASZA RÓBERT

nők:
----

1. Laura Asadauskaite (Litvánia)


2. Samantha Murray (Nagy-Britannia)

3. Yane Marques (Brazília)

...20. TÓTH ADRIENN

...33. KOVÁCS SAROLTA



Az öttusa éremtáblázata a londoni olimpián:

arany ezüst bronz


Csehország 1 - -
Litvánia 1 - -
Kína - 1 -
Nagy-Britannia - 1 -
MAGYARORSZÁG - - 1
Brazília - - 1




images




London 2012 - Az összesített éremtáblázat, Magyarország kilencedik


2012. 08. 12. 19.36
<right>

</right>

A magyar olimpiai csapat 8 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzéremmel a 9. helyen zárt a londoni olimpia éremtáblázatán.



Az éremtáblázat állása:

arany ezüst bronz



Egyesült Államok 46 29 29
Kína 38 27 22
Nagy-Britannia 29 17 19
Oroszország 24 25 33
Koreai Köztársaság 13 8 7
Németország 11 19 14
Franciaország 11 11 12
Olaszország 8 9 11
9. MAGYARORSZÁG 8 4 5
Ausztrália 7 16 12
Japán 7 14 17
Kazahsztán 7 1 5
Hollandia 6 6 8
Ukrajna 6 5 9
Kuba 5 3 6
Új-Zéland 5 3 5
Irán 4 5 3
Jamaica 4 4 4
Csehország 4 3 3
Koreai NDK 4 - 2
Spanyolország 3 10 4
Brazília 3 5 9
Fehéroroszország 3 5 5
Dél-afrikai Köztársaság 3 2 1
Etiópia 3 1 3
Horvátország 3 1 2
Románia 2 5 2
Kenya 2 4 5
Dánia 2 4 3
Azerbajdzsán 2 2 6
Lengyelország 2 2 6
Törökország 2 2 1
Svájc 2 2 -
Litvánia 2 1 2
Norvégia 2 1 1
36. Kanada 1 5 12
Svédország 1 4 3
Kolumbia 1 3 4
Grúzia 1 3 3
Mexikó 1 3 3
Írország 1 1 3
Argentína 1 1 2
Szerbia 1 1 2
Szlovénia 1 1 2
Tunézia 1 1 1
Dominikai Köztársaság 1 1 -
Trinidad és Tobago 1 - 3
Üzbegisztán 1 - 3
Lettország 1 - 1
Algéria 1 - -
Bahama 1 - -
Grenada 1 - -
Uganda 1 - -
Venezuela 1 - -
India - 2 4
Mongólia - 2 3
Thaiföld - 2 1
Egyiptom - 2 -
Szlovákia - 1 3
Belgium - 1 2
Finnország - 1 2
Örményország - 1 2
Bulgária - 1 1
Észtország - 1 1
Indonézia - 1 1
Malajzia - 1 1
Puerto Rico - 1 1
Tajvan - 1 1
Botswana - 1 -
Ciprus - 1 -
Gabon - 1 -
Guatemala - 1 -
Montenegró - 1 -
Portugália - 1 -
Görögország - - 2
Katar - - 2
Moldova - - 2
Szingapúr - - 2
Afganisztán - - 1
Bahrein - - 1
Hongkong - - 1
Kuvait - - 1
Marokkó - - 1
Szaúd-Arábia - - 1
Tadzsikisztán - - 1




 
T

TH6777

Vendég

Tisztelt Fórumozok! Tisztelt SPORTOLÓK...,SPORT BARÁTOK...,SZURKOLÓK...és Látogatók!




images




BUCSUZIK LONDON!

A VERSENYEKNEK VÉGE!

ZÁRÓ ÜNNEPÉLY MA ESTE MAGYAR IDŐ SZERINT
22 óra!


images




Ha egy álom véget ér

Lassan véget ér az olimpia

A záróünnepséggel befejeződik
a
XXX. nyári olimpiai játékok sorozata!


BUCSUZIK

Több száz sportoló, köztük a
magyar csapat !


Véget ért a londoni olimpia a vasárnapi versenynappal..., számtalan csodás versenyt és csatát..., eredményt láthattunk..., reménykedhetünk a csapataink és sportolóink küzdelmeiben a céljaik eléréséhez...,



Az ötkarikás játékok a világ többi részének..., csak két hét volt..., míg Londonnak csak a tűzijáték..., hiszen azt megelőzően is..., több mint négy éven át folyamatosan az életük részét képezte...,

KÖSZÖNJÜK LONDON!


A játékok fókuszában a sport állt..., de a nagyszabású rendezvényt rengeteg kulturális esemény színesítette....,
Végignézve a rengeteg programot...., amit az Olimpia kínált az elmult napokban..., igazán sajnálhatjuk..., hogy nem vagyunk és voltunk most Londonban....,


Talán még annyit kívánnék mindenkinek..., hogy az élet bármely területén valósuljanak meg úgy az álmai..., mint ahogy sportolóinknak..., a világ sportólóinak ezen az Olimpián is...,ahol az álmok sokasága..., a kitűzőtt célok megvalosultak...

Kívánom azt is, hogy 4 év múlva RIÓBAN minden barátunk ott legyen....




images


Ez a zászló mindenkit képviselt..., aki szurkolt a MAGYAR OLIMPIAI CSAPATNAK!

AMI MINDANNYIUNKÉ...MAGYAROKÉ!

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/lhe2dtK1X2Y" frameborder="0" allowfullscreen=""></iframe>


Köszönet a
CH FÓRUMÁNAK...,valamint a CH RÁDIÓJÁNAK..,hogy helyt adott eme topiknak...,és a CH RÁDIÓ adásaiban is kitért a Londoni Olimpiai Játékokkal kapcsolatos hirekre!

Hamarosan folytatás: PARALIMPIA London 2012!


TH Kormányos.







 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
NAgyon szepen koszonjuk ezt a remek topicot amibol igaZan semmi nem maradt ki.

Gratulalunk a canadai, a magyar nyerteseknek, es minden resztvevo sportolonak!
 
T

TH6777

Vendég
images



London 2012 - Kialudt a láng, véget ért a XXX. nyári olimpia


images



2012. 08. 13. 06.03
<right>

</right>

london-olimpia_2012-logo.jpg


Az Olimpiai Stadionban rendezett vasárnapi záróünnepségen kialudt a láng, ezzel véget ért a XXX. nyári olimpia Londonban.




Miután a hangulatfelelősök egy óráig szórakoztatták a 80 ezer nézőt, a hivatalos program helyi idő szerint 21 órakor kezdődött, nem sokkal ezután elfoglalta a helyét a díszpáholyban a II. Erzsébet királynőt képviselő Harry herceg, valamint Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is.

A 12 részből álló, magával ragadó műsornak 4100 részvevője volt - köztük két magyar artistaművész, Simet László és felesége, Olga -, a tematikája pedig Londonra összpontosult. A nyitójelentben odavarázsolták az aréna küzdőterére olyan helyi nevezetességek kicsinyített mását, mint a parlament, a Tower-híd, a Szent Pál székesegyház vagy a Temze partján emelkedő óriáskerék, a London Eye, és bemutatták, hogy milyen pezsgő is a brit főváros élete a hétköznapokon. A metropolisz egy napját bemutató blokk zenei aláfestését a Madness, a Pet Shop Boys, a One Direction, a The Kinks frontembere, Ray Davies, Emeli Sandé és a Stomp ütősegyüttes 40 tagja szolgáltatta.

A nemzetek zászlóit minden ország képviseletében egy-egy
sportoló hozta a küzdőtérre, a magyar lobogót a kalapácsvetés aranyérmese, Pars Krisztián vitte.

Ezután - részben a nézők közötti lépcsőkön leereszkedve - a stadionba tódult a többi versenyző is, ki boldogan, ki szomorúan, de mindenki felszabadultan, integetve lépett a játékok fő helyszínének küzdőterére. Ezúttal - ellentétben a megnyitóval - már nemzetiségtől függetlenül, keveredve vonultak be a főszereplők, felejthetetlen kavalkádot varázsolva az arénába.

A hagyományoknak megfelelően a záróceremónia keretében ejtették meg a férfi maratonfutás eredményhirdetését, és köszöntötték annak a 70 ezer önkéntesnek a képviselőit, aki munkájával hozzájárult a játékok sikeres lebonyolításához. Az önkéntesek vastapsot kaptak a publikumtól.

Ezután következett a háromórás műsor központi eleme, "A brit zene szimfóniája" című összeállítás, ebben a Londoni Szimfonikus Zenekar mellett a brit pop és rock utóbbi 50 évének világszerte leginkább ismert alakjai is szerepeltek - csak erre az éjszakára újból összeállt például az 1990-es évek lánybandája, a Spice Girls, de ott volt az előadók között George Michael, Annie Lennox, Brian May, Liam Gallagher, Fatboy Slim, valamint a fiatal tehetségek közül Jessie J, Tinie Tempah és Taio Cruz. A már elhunyt John Lennon és Freddie Mercury szellemét is megidézték, a közönség pedig együtt énekelte a Monty Python-tag Eric Idle-lel az Always Look on the Bright Side of Life című dalt. A Muse nevű rockbanda előadta a londoni játékok hivatalos dalát, a Survivalt.

A felejthetetlen buli után elérkezett a program hivatalos része. Leengedték az olimpiai lobogót, eljátszották az olimpiai himnuszt, majd Boris Johnson, London főpolgármestere átadta a zászlót Jacques Rogge-nak, aki továbbadta azt Eduardo Paesnek, a 2016-os nyári játékokat rendező Rio de Janeiro első emberének. A brazil világváros - amely az első dél-amerikai házigazda lesz - egy nyolcperces, fergeteges karnevállal mutatkozott be a nézőknek.

Sebastian Coe, a londoni szervezőbizottság elnöke megköszönte a londoniaknak és a briteknek, továbbá az önkénteseknek, hogy támogatták a játékok lebonyolítását, és lehető tették, hogy minden jól sikerüljön. Coe a versenyzőknek is köszönetet mondott, hogy szereplésükkel örökké emlékezetessé tették az elmúlt 17 napot.

A NOB elnöke, Jacques Rogge Coe-nak és csapatának köszönte meg az emberfeletti szervezőmunkát, és kijelentette: az itteni emberek megmutatták a világnak, hogy milyen remek házigazdák. Az olimpiát jellemezve a belga sportdiplomata úgy fogalmazott: örömteli és tündöklő volt. Ezt követően hivatalosan befejezettnek nyilvánította a londoni játékokat.

Ezután az olimpiai lángot tartó kandeláber 204 rézszirma szétnyílt, felette pedig egy 20 méter széles főnixmadár kelt életre. Közben a stadion másik részében felhangzott a Take That együttes Rule the World című dala, majd egy modern balettelőadás következett. A közönség tapsviharától kísérve aztán teljesen kialudt a láng, a műsort pedig a The Who előadása zárta.

A négyévente rendezett, idén július 27-én kezdődött seregszemlén közel 10 500 sportoló indult és 302 számban hirdettek győztest.

Magyarország nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött Londonban, amely - 1908 és 1948 után - rekordot jelentően harmadszor volt olimpiai házigazda.


images





images


London 2012 - Parti András kórházba került


2012. 08. 12. 20.24
<right>

</right>

parti_andras.jpg


Kórházba került a hegyikerékpáros Parti András, aki vasárnap a londoni olimpián bukott.



Valter Tibor, a 29 éves magyar versenyző edzője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy tanítványa nagyjából a viadal felénél - amikor a 35. helyen haladt - egy lejtős, köves részen hatalmasat bukott, fejre esett, súlyos agyrázkódást szenvedett, valamint két ujja is megsérült. A versenyzőt előbb a helyszínen lévő egészségügyi központban látták el, majd egy londoni kórházba szállították.

Parti a tervek szerint hétfőn utazik vissza Magyarországra, az éjszakát ugyanakkor biztosan kórházban tölti, és csak a magyar orvosi stábbal sorra kerülő konzultációt követően döntenek arról, hogy a csapattal tarthat-e.




images



Orendi Mihály: - Éva a szeretetet és a bizalmat hálálta meg Londonban -


2012. 08. 13. 07.46
<right>


</right>
images
images
<right>


</right>

images
images

Egy embernek és rajta keresztül egy egész városnak mondott köszönetet Londonban Risztov Éva, aki 2005-ben búsulva, amolyan számkivetettként köszönt el az úszósporttól és akinek - újdonsült aranyérmesként - most az esze ágában sincs ezt újra megtennie.Ha három évvel ezelőtt Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum Kht igazgatója nem ad az egykori háromszoros világbajnoki ezüstérmesnek még egy esélyt és ehhez a „cívis város” nem biztosítja a hátteret, nem tudni, hogy Éva hol köt ki, az viszont biztos, hogy most nem egy ország ünnepelné.

„Egészen pontosan emlékszem arra a 2009. márciusi napra, amikor Ruza József, a szövetség akkori főtitkára felhívott és hosszan beszélt Risztov Éváról. Elmondta, hogy ha valaki sürgősen nem karolja fel, végleg elkallódik, mert sehol sem találja a helyét és emiatt kezd komolyan aggódni érte. Megkért arra, hogy beszéljek vele, és ha csak egy mód van rá, próbáljak segíteni abban, hogy hasznossá tehesse magát. Akár edzőként, akár irodai dolgozóként, vagy éppen úszóként, hiszen ezt az életkora még bőven lehetővé teszi. Két nappal később már a debreceni irodámban ült és órákig beszélgettünk arról, hogy miért nem kellett már a budapesti klubjának, milyen sérelmek érték és mi mindent megpróbált annak érdekében, hogy a felszínen maradjon. Vízilabdázóként, motocross versenyzőként és még sorolhatnám. Minden szavából azt olvastam ki, hogy a tűz még nem hunyt ki benne, ha valahol jó szívvel és megértéssel befogadják, ott mindent el fog követni azért, hogy a bizalmat meghálálhassa” – így emlékezik Orendi Mihály a 2009-ben történtekre, amikor aligha mellesleg egy nagy fogadalom is megfogalmazódott a sportolóban.

„Szinte hihetetlen, de Éva már akkor bátran kijelentette, hogy a lehetőséggel élve nem akármilyen álom megvalósítását vette a fejébe. Három évvel ezelőtt már azt hangoztatta, hogy Londonban a nyíltvízi számban az olimpiai bajnoki címért szeretne versenyre kelni” – folyatta a debreceni sportvezető a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva.

Risztov Éva előbb az egyetemi campusban kapott szobát, aztán egy kis lakásba költözhetett, ahol nyugodtabban pihentetett, mint a nem mindig csendes kollégiumban. Hogy az életét ne csak az úszás töltse ki, hozzásegítették ahhoz, hogy a debreceni egyetemen hozzákezdhessen az államigazgatási tudományok elsajátításához és ez a sportoló szerint is jó választás volt. Megélhetéséhez fizetést is biztosítottak.

„Csak annyit, amennyit tudtunk, havi százhatvanezer forintot. Így volt ez egészen egy héttel azelőttig, hogy elindult Londonba, a nagy megmérettetésre. Amikor elbúcsúztam tőle, azt mondtam, hogy számíthat a 2012.augusztus 31-én lejáró munkaszerződésének a meghosszabbítására, és a fizetését 40 ezer forinttal megtoldom. Hozzátettem, hogy az emelés akkor is jár neki, ha Londonban csak „128. lesz”,és még inkább akkor, ha olimpiai aranyérmet nyer.

És akkor mi lesz, ha tényleg olimpiai bajnok leszek? vágta rá.
Akkor másodszor is újra tervezzük az életedet és az együttműködésünket, ahogy azt 2009 tavaszán egyszer már megtettük, én meg így reagáltam.”

Távolról sincs igaza annak, aki úgy gondolja, hogy az elmúlt három esztendő a teljes nyugalom és lelki béke időszaka volt Risztov Éva életében.

Eddig talán műhelytitoknak számított, ma viszont már Orendi Mihály is őszintén beszél arról, hogy először a tőle bizalmat kapott nyíregyházi Vajda Tamásnak, majd a sikeredző Széles Sándor által javasolt budapesti Garádi Gézának, tehát két edzőnek kellett belátnia, hogy Évának többre, jobbra és másra van szüksége annál, amire ők képesek. Ennek az elvárásnak csak az olimpiai felkészülés hajrájában segítségül hívott mezőtúri
Dévai László tudott igazán megfelelni, de köszönet és debreceni elismerés jár a Jövő SC szakmai csapatának is, az első helyen Széles Sándor mesteredzőnek és segítőtársának,Kovácshegyi Ferencnek, akik idén február óta szinte úgy kezelték Évát, mint ha a saját tanítványuk lett volna.

„A többet, a jobbat és a mást a szeretet és a bizalom testesíti meg Éva életében, és ezek az emberi megnyilvánulások jelentik a számára a mindennél erősebb és hatékonyabb hajtóerőt. Az akarata, a szorgalma és hatalmas versenyzői tapasztalata mellett az ilyesfajta kívülről érkező hullámok erősíthették fel benne azokat a belső energiaforrásokat, amelyek aztán a szinte hihetetlen rajt-cél győzelméhez segítették” – állítja Orendi Mihály.

És hogy a tanulságos történetnek legyen még egy új keletű csattanója is: a Debreceni Sportcentrum Kht igazgatója először most jelentette be, hogy az úszó szakosztályuk vezetését Sántics Béla veszi át, aki többek között Biczó Bence sikereinek a kovácsa.

images





images


London 2012 - Usain Bolt: Ronaldo jobb, mint Messi


2012. 08. 13. 06.11
<right>

</right>

usain_bolt1_xlsport.jpg


A londoni olimpiát három aranyéremmel záró jamaicai Usain Bolt szerint Cristiano Ronaldo rászolgált az újabb Aranylabdára, és portugál barátja jobb futballista, mint az argentin Lionel Messi.



"Kétségtelenül Ronaldo nálam megelőzi Messit, mert jóval sokoldalúbb játékos" - idézte a Marca című spanyol sportnapilap internetes kiadása a jamaicai csodafutót, aki pekingi sikereivel együtt összesen hat aranyérmet gyűjtött.

"A magam részéről neki adnám az Aranylabdát, ha tehetném."

Bolt rendre mond egy-két jót szót kedvenc csapatáról, a Real Madridról, és ezúttal sem felejtette el megjegyezni, hogy legnagyobb kedvence a Real.

A jamaicai atléta tavaly szeptemberben Zágrábban versenyzett, a madridiak pedig a következő napon játszottak Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést a Dinamo Zagrebbel.

Bolt meghívta a teljes csapatot a viadalra, de végül a játékosok nem tudtak elmenni, Florentino Perez elnök képviselte őket, aki átadta a gárda ajándékát: Cristiano Ronaldo mezét, amelyet az összes futballista aláírt.





images




London 2012 - Magyar érmesek és pontszerzők
<right>
</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


A londoni nyári olimpia magyar érmesei és pontszerzői (az első hat között végzettek):



images


ARANY:
------

Szilágyi Áron, vívás (kard, egyéni)

Gyurta Dániel, úszás (200 m mell)

Berki Krisztián, torna (lólengés)

Pars Krisztián, atlétika (kalapácsvetés)

Dombi Rudolf, Kökény Roland, kajak-kenu (K-2, 1000 m)

Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, kajak-kenu (K-4, 500 m)

Kozák Danuta, kajak-kenu (K-1, 500 m)

Risztov Éva, hosszútávúszás (10 km)



EZÜST:
------

Ungvári Miklós,
cselgáncs (66 kg)

Lőrincz Tamás,birkózás (kötöttfogás, 66 kg)

Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, kajak-kenu (K-4, 1000 m)

Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa, kajak-kenu (K-2, 500 m)


BRONZ:
------

Csernoviczki Éva, cselgáncs (48 kg)

Cseh László, úszás (200 m vegyes)

Módos Péter, birkózás (kötöttfogás, 55 kg)

Douchev-Janics Natasa, kajak-kenu (K-1, 200 m)

Marosi Ádám (öttusa)



4. hely:
--------
Hosszú Katinka, úszás (400 m vegyes)

Gyurta Dániel,
úszás (100 m mell)

női vízilabda-válogatott

férfi kézilabda-válogatott



5. hely:
--------
Karakas Hedvig, cselgáncs (57 kg)

Joó Abigél,
cselgáncs (78 kg)

Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik,
úszás (4x100 méteres vegyesváltó)

Harcsa Zoltán,
ökölvívás (75 kg)

Hatos Gábor,
birkózás (szabadfogás, 74 kg)

férfi vízilabda-válogatott



6. hely:

--------

Kiss Gergő, úszás (400 m gyors)

Csonka Zsófia,
sportlövészet (női sportpisztoly, 30+30 lövés)

Bognár Richárd,
sportlövészet (férfi dupla trap)

Kapás Boglárka,
úszás (800 m gyors)

Sidi Péter,
sportlövészet (kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett)

Vajda Attila,
kajak-kenu (C-1 1000 m)

Dudás Miklós,
kajak-kenu (K-1, 200 m)






dicsőségtablo.jpg



images




London 2012 - Elemzők: hosszú távon jót tesz London gazdaságának az olimpia


2012. 08. 13. 06.01
<right>

</right>

london-olimpia_2012-logo.jpg


Sokba került ugyan, de hosszú távon várhatóan nettó gazdasági előnnyel jár majd a vasárnap véget ért olimpia London gazdasága számára - jósolták hétfőn megjelent első értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.




Az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai elismerik, hogy egyelőre korai lenne a játékok teljes gazdasági mérlegét megvonni, az azonban máris egyértelmű, hogy az olimpia sikere komoly megítélésbeli pluszt hozott Nagy-Britanniának.

A ház szerint mindemellett a közvetlen költség-haszon egyenleg bizonyos elemei is kezdenek már összeállni.

A nettó közvetlen költség nagyjából megfelel a játékok 10 milliárd font körüli költségvetésének. Ebből valamennyit visszahoznak a jegyértékesítés bevételei, de úgy tűnik, hogy e tételnél nagyobb veszteséget okozott azon turisták távolmaradása, akik éppen az olimpia miatt nem jöttek Londonba az idei nyáron.

Ezt valószínűleg tetézte az a termelési veszteség, amelyet a munkahelyükön az olimpiai rendezvények miatt meg nem jelenő alkalmazottak, illetve az olimpia elől szabadságra távozók kiesése okozott.

A CEBR londoni elemzői által ennek alapján elvégzett hozzávetőleges becslés szerint a brit hazai össztermékben (GDP) mindez nettó egymilliárd font veszteséget okozhatott, vagyis ez és a játékok rendezésének közvetlen nettó költsége együtt 11 milliárd font körüli teljes költségterhet jelenthet.

A cég ugyanakkor a várható haszon kategóriájába sorolja az abból eredő hatalmas globális megítélésbeli pluszt, hogy a játékok "viszonylag jól szervezettek voltak", a rendfenntartás is jól működött, és az olimpiai közvetítések során a világ láthatott "néhány káprázatos képsort is" Londonról.

Idővel mindez a brit gazdaság javára válhat, bár ahhoz, hogy e hatásokból sikerüljön kihozni a lehetséges legnagyobb hasznot, a kormánynak többet kell még tennie például az adóterhek csökkentéséért, valamint a szabályozás áramvonalasításáért - vélekedtek a CEBR szakértői.

Az egykor meglehetősen lerobbant kelet-londoni olimpiai helyszín városrehabilitációs hatásainak várható gazdasági öröksége még érdekesebb lehet a múltbeli tapasztalatok alapján, ezek ugyanis meglehetősen vegyesek. Az 1976-os montreali olimpia például a kanadai nagyváros csődjéhez vezetett, az athéni olimpia pedig egybeesett annak a "költekezési boomnak" a kezdetével, amely végül a görög gazdasági válságot okozta.
A CEBR elemzői szerint ugyanakkor London esetében két ok is van a derűlátásra. Az első az, hogy Kelet-London városrehabilitációja eddig is erőteljes ütemű volt, a közeli Canary Wharf negyed új pénzügyi központjának kiépülése már az olimpia előtt átalakította a környéket és hatalmas továbbgyűrűző gazdasági hatást gyakorolt a városrészre. Az új irodaközpont köré létesült média- és információtechnológiai konglomerátum nagy lendületet ad a helyi gazdaságnak.

Derűlátásra ad okot az is, hogy az idetelepült iparágak a jövő iparágai, meglehetősen jó növekedési potenciállal, és működésükhöz magasan képzett, mobil munkavállalók ideköltözése szükséges. E munkavállalói réteg számára meglehetősen vonzónak tűnhettek az olimpia alatt erről a városrészről világszerte közvetített televíziós felvételek - vélekedtek a CEBR londoni közgazdászai.

A ház elemzői mindezt egybevetve közölték: ökonometriai számításaik azt valószínűsítik, hogy London gazdaságának éves növekedési ütemét - bruttó hozzáadottérték-alapon számolva - az olimpia hosszú távon érvényesülő hatásai évente 0,6 százalékponttal növelhetik.

A CEBR közgazdászai szerint kell néhány év, mire ezek a hatások teljes mértékben érezhetővé válnak, de a cég úgy számol, hogy London gazdaságának kibocsátási értékéhez 2015-2016-ban - jelenlegi árakon - 1,8 milliárd fontot adhatnak hozzá a most véget ért olimpiai játékok hosszú távon érvényesülő járulékos hatásai.



images



London 2012 - Éremhalmozók

Michael Phelps szerezte a legtöbb érmet a londoni olimpián: az amerikai úszó négy aranyat és két ezüstöt gyűjtött.

A magyarok közül három kajakos állhatott fel egynél többször a dobogóra:

Kozák Danuta kétszer nyert, Kovács Katalin egy első és egy második, Douchev-Janics Natasa pedig egy-egy második, illetve harmadik helyet harcolt ki.



Az éremhalmozók élcsoportja:


férfiak:


6 érem:


Michael Phelps (amerikai úszó) 4 arany, 2 ezüst


5 érem:


Ryan Lochte (amerikai úszó) 2 arany, 2 ezüst, 1 bronz


4 érem:


Szun Jang (Sun Yang, kínai úszó) 2 arany 1 ezüst, 1 bronz



3 érem:


Usain Bolt
(jamaicai atléta) 3 arany


Nathan Adrian
(amerikai úszó) 2 arany, 1 ezüst

Matthew Grevers (amerikai úszó) 2 arany 1 ezüst
Yannick Agnel (francia úszó) 2 arany, 1 ezüst
Co Kaj (Zou Kai, kínai tornász) 2 arany, 1 ezüst
Cullen Jones (amerikai úszó) 1 arany, 2 ezüst
Yohan Blake (jamaicai atléta) 1 arany, 2 ezüst
Ucsimura Kohei (japán tornász) 1 arany, 2 ezüst
Irie Rjoszuke (japán úszó) 2 ezüst, 1 bronz


nők:


5 érem:


Missy Franklin (amerikai úszó) 4 arany, 1 bronz

Allison Schmitt (amerikai úszó) 3 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Alicia Coutts (ausztrál úszó) 1 arany, 3 ezüst, 1 bronz

4 érem:


Alija Musztafina (orosz tornász) 1 arany, 1 ezüst, 2 bronz


3 érem:


Dana Vollmer (amerikai úszó) 3 arany

Allyson Felix (amerikai atléta) 3 arany
Ranomi Kromowidjojo (holland úszó) 2 arany, 1 ezüst
Rebecca Soni (amerikai úszó) 2 arany, 1 ezüst
Alexandra Raisman (amerikai tornász) 2 arany, 1 bronz
Emily Seebohm (ausztrál úszó) 1 arany, 2 ezüst
Brittany Elmslie (ausztrál úszó) 1 arany, 2 ezüst
Shelly-Ann Fraser-Pryce(jamaicai atléta) 1 arany, 2 ezüst
Melanie Schlanger (ausztrál úszó) 1 arany, 2 ezüst
Camille Muffat (francia úszó) 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Carmelita Jeter (amerikai atléta) 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Kuo Suang (Guo Shuang, kínai kerékpáros) 2 ezüst 1 bronz
Suzuki Szatomi (japán úszó) 1 ezüst, 2 bronz



images



Olimpiai végjegyzetek


zwz9n-120813-m-f.jpg



"Az az igazság, hogy ha tehettem, megint inkább az Eurosporton néztem az olimpiát. Két okból. Egyrészt mert szeretem a sportot, és nem szeretem a sportról szóló beszélgetéseket sport helyett. Másrészt mert szeretem a versennyel együtt élő és lelkes kommentátorokat, de nem bírom elviselni a meghatottságtól művileg elcsukló hangú riportereket, nem szeretem, ha a kommentátor azt akarja belémbeszélni, hogy Berki Krisztián aranyérmét tulajdonítsam annak, hogy a magyarokon isten áldása van, nem szeretem, ha a kommentátor, aki nekem kéne hogy beszéljen, tegeződve giccses és egyoldalú képzeletbeli beszélgetésbe fog az éppen győztes kajakos hölggyel, és nem szeretem, ha a magyar versenyzőt két hellyel előrébb látja, mint ahol szemmel láthatólag van. Az az igazság, hogy ha rákényszerültem a Magyar Televízió olimpiájára, kevés kivételtől eltekintve egyfolytában visszasírtam Vitray Tamás közvetítéseit.

Nem mindenben felelek meg persze a drukkeri kívánalmaknak sem, mert bár nagyon drukkoltam minden magyar versenyzőnek, azt sajnáltam egy kicsit, hogy a furcsa nyelvű kis sziget, Izland 320 ezer lakójától a magyar kézilabdacsapat vette el az örömet és az egyetlen esélyt arra, hogy esetleg valamilyen érmet szerezzenek. Nagy megelégedéssel töltött el viszont a Trinidad és Tobago-i gerelyhajító aranyérme – ez az egy lett nekik –, és 1500-on a rettenetesen boldog két török hölgy győzelme. És tudom, hogy nem divat, de szeretem az amerikai atlétákat és úszókat (Carmelita Jeter és Ryan Lochte a kedvencem), ezzel szemben nem szeretem az amerikai kosarasokat. És így tovább, de a saját rokonszenveim és meghatódásaim részletezésétől megkímélem az olvasót.


Aztán őszintén bevallom, eszembe jutott az is, hogy a fantasztikus úszó Gyurta Dánielből politikus lesz, akárki meglássa. Akit az
édesanyja gondolatavisz be a célba, aki15 millió magyar nevében úszik, és az aranyérme másolatát elküldi a tavasszal elhunyt norvég mellúszó, Alexander Dale Oen családjának, aki amerikai mintára a szívére tett kézzel hallgatja a magyar himnuszt, az vagy nagyon érzelmes, vagy nagyon tudja, hogyan kell beszélni és viselkedni. De ha valóban csak nagyon érzelmes, mint azt Aczél Endre feltételezi, ennek az érzelmességnek az iránya őt is nagy eséllyel oda viszi a Fidesz-nagygyűlések pódiumára, ahogyan az Egerszegi Krisztinával megtörtént, és Dzsudzsák Balázzsal is majdnem (lásd: Nyílt levél Dzsudzsák Balázsnak). Csak remélni tudom, hogy a jó szerencséje vagy az értelmessége (Aczél Endre ismét) megkíméli őt ettől a sorstól.

Gondolkoztam azon is, hogy a Fidesz politikusai kisajátították-e valóban az olimpiai győzelmeket. Arra jutottam, noha ismétlem, nem a Magyar Televíziót néztem, hogy talán még nem. Egyetértek
Fazekas Csabával, „azzal önmagában még nincs baj, ha politikai vezetők is sütkéreznek a sportsikerek fényében, lelátón tapsolnak és tévékamerák előtt kitüntetéseket adnak át”. Bár ez utóbbi túlmegy a tűréshatáromon: illetéktelen beavatkozásnak és gusztustalan haszonszerzésnek tartom, ha miniszterelnök ad át aranyérmet a győztesnek.



zwz9n-120813-m1.jpg

Debreceni úszó EB – MTI/Illyés Tibor


Szerencsére London még nincs a Fidesz kezén, úgyhogy Orbán Viktor a szabadsága alatt nyugodtan
járhatott fociedzésekre Felcsúton, és nézhette az olimpiát a tévében. Nem az én ízlésem szerint való persze a„világ tetejére” címezniaz olimpikonoknak gratuláló levelet, és azt se értem, hogy jön Széchenyi egy ilyen levélbe, de biztos vagyok benne, hogy Orbán rajongóinak a könnye is kicsordult ekkora miniszterelnöki szív láttán. Hogy Kósa Lajos a lelátóról nézhette a kézilabdameccseket és Risztov Évát, azért legfeljebb irigylem (a mezét persze, amelyben a Hyde parki tónál megjelent, nem), és Áder János is miért ne szurkolhatott volna Londonban a magyaroknak, hiszen királyok, hercegek és brit miniszterelnökök is ültek a lelátókon. Bár valószínűleg nem haverkodtak csupa nemzetiszínbe öltözött drukkerekkel. (Megjegyzem, borzalmasabb színösszeállítást ruházatként nehéz elképzelni, mint a mi nemzeti színeinket.)


Borkai Zsoltnak egy nyilatkozatát hallottam, az teljesen rendben volt, arról beszélt, ami a dolga, és nem emlegette a siker kizárólagos forrásaként sem a kormány nagylelkű sporttámogatását, sem a nemzeti együttműködés rendszerét.

Hogy lesz-e valóban és milyen mértékű sikerkisajátítás, az egyrésztma dől el a Syma-csarnokban, ahol a „75 sportolóból álló delegációt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Borkai Zsolt MOB-elnök köszönti”, másrészt augusztus 20-án, a Puskás Stadionban, ahol a Gyulai István emlékverseny végén hivatalosan is megünneplik majd az olimpikonokat.
A kulturális kisajátítás terhét persze máris folyamatosan leveszi a szegény agyonterhelt magyar kormánypolitikusok válláról a jobboldali sajtó (lásd ismét Fazekas Csaba írását), némely szorgalmas egyházi méltóság (lásd: Az olimpikonokért adnak hálát a Szeged-Csanádi Egyházmegye hívei), a „15 millió” külföldre szakadt részei, persze Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke, aki saját mentori szerepét úgy emlegette Risztov Éva mellett, hogy egyben alázatosan át is engedte Kósa Lajos fideszes politikusnak – ő tudja, miért –, és sokan mások.


Hogy a nemzeti önbecsülést hogyan lehet úgy előadni, hogy az bevonó és ne kirekesztő legyen, hogyan lehet úgy kulturális hagyományokat tálalni, hogy a világ otthon érezze bennük magát, hogyan kell megfűszerezni ötlettel, humorral, öniróniával a nemzeti önképet, hogyan beszélhet egy nemzet az emberiség (John Lennon) és a szabadság (George Michael) nevében, hogyan tisztelheti meg a világ színe előtt saját névtelen (olimpiai-faluépítő és önkéntesen segédkező) polgárait, politikai vonzalmaiktól függetlenül, azt egyelőre csak az angolok tudják. Azt meg, hogyan szólhat egy világesemény az ember teljesítményéről, boldogságáról és fájdalmáról, csak az olimpia tudja.

Ha nem mi, magyarok rendezzük."



images



London 2012 - A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének gratulációja a magyar olimpiai csapatnak


A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége nevében gratulálok a magyar olimpiai csapat nagyszerű eredményéhez.

"Szívet-lelket melengető volt látni a magyar sportolók küzdeni akarását, elszántságát és ezeknek gyümölcseként, azokat a kimagasló sikereket, amelyek éremeső mellett, az utóbbi évek legsikeresebb olimpiai helyezését eredményezték.

A magyar olimpikonok versenyeit sok millióan szurkolták végig, határon innen és túl. Számunkra, határon túli magyarok számára külön öröm volt hallani, hogy sportolóink mind a 15 millió magyar támogatását érezve érték el sikereiket. Eredményeik büszkeséggel és örömmel töltenek el bennünket, helytállásuk példa értékű az egész nemzet számára.
Köszönjük mindezt és köszönjük, hogy ismét fényesen ragyog a magyar csillag!"


Ria, ria Hungária, hajrá Magyarország!

Bihari Szabolcs, elnök

2012-08-12, Svédország.
Kiadó: Svédországi Magyarok Országos Szövetsége


images
images


images
images


images



images
images






 

Sch.E.

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Ezerszeres köszönetem kedves TH ezért a rendkívül alapos és gondosan szerkesztett 17 napig tartó eseménysorozat mindennapos összefoglalójáért, nagy munka volt!
Küldök érte egy szép virtuális aranyérmet!\\m/

Magánvéleményem: Le a kalappal a magyar szurkolók előtt, akik között számtalan angliai vendégmunkás honfitársunk ezekre a napokra spórolta össze a szabadságát és anyagi lehetőségeiktől függően részt vettek azokon a sporteseményeken, amelyeken magyar sportolók szerepeltek. Le a kalappal azok előtt, akik itthon tudták előteremteni mindezen költségeket (NEM KEVÉS). Tudtak örülni aranynak, ezüstnek, bronznak, ugyanakkora örömmel lelkesedtek a magyar nézők a szerényebb eredményeknek IS, végülis világelsők között szerepeltünk valahányszor. Sokszor lehetett hallani edzőktől, sportolóktól, hogy a magyar szurkolók lelkesedése erőt adott versenyzéskor. GRATULÁLOK!
 
T

TH6777

Vendég
images




A londoni olimpia magyar eredményei a számok tükrében


2012. 08. 22. 08.58
<right>

</right>

Medvegy Iván a MOB szakmai főmunkatársa elkészítette a Magyar Csapat olimpiai szereplésének statisztikáit a számok tükrében.


Az olimpián 24 sportágban szerepeltek sportolóink.


A sportágak
érem és helyezési rangsorában a kajak-kenu végzett az élen, 3 arany, 2 ezüst és 1 bronz érmet begyűjtve. A Storcz Botond irányította gárda mögött az úszók és a judosok voltak a legeredményesebbek.


A
sportegyesületek eredményességi sorrendjét a Bp. Honvéd SE vezeti.


Az olimpián indult 152 magyar sportoló közül a
megyék és a városok rangsorában is Budapest szerezte a legtöbb olimpiai pontot.


A nyári olimpiák
összes magyar helyezéseit figyelembe véve 17 éremmel Londonban megismételte a Magyar Csapat a Sydney-i és Athén-i teljesítményét.

Az utolsó három olimpia eredményeit tekintve közel hasonló eredménnyel a kajak-kenu sportág a legeredményesebb.



SPORTÁGAK ÉREM ÉS HELYEZÉSI TÁBLÁZATA A
XXX. LONDONI NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK
EREDMÉNYEI ALAPJÁN


I. II. III. IV. V. VI. Pont:


1. Kajak‐Kenu 3 2 1 2 37,00


2. Úszás 1 1 2 1 2 21,00


3. Judo 1 1 2 13,00


4. Birkózás 1 1 1 11,00


5. Atlétika 1 7,00


Hosszútávúszás 1 7,00


Torna 1 7,00


Vívás 1 7,00


9. Vizilabda 1 1 5,00


10. Öttusa 1 4,00


11. Kézilabda 1 3,00


Sportlövészet 3 3,00


13. Ökölvívás 1 2,00


14. Asztalitenisz 0,00


Evezés 0,00


Kerékpár 0,00


Mountain Bike 0,00


Müugrás 0,00


Súlyemelés 0,00


Szinkronúszás 0,00


Szörf 0,00


Tenisz 0,00


Triatlon 0,00


Vitorlázás 0,00


Összesen: 8 4 5 4 6 7 127,00

S






 
T

TH6777

Vendég
images



Edzője kiáll az eltiltott dél-koreai focista mellett


2012. 08. 23. 07.41
<right>

</right>

A dél-koreai olimpiai labdarúgó-válogatott edzője szerint játékosát nem kellett volna eltiltani a díjkiosztóról azért, mert politikai állásfoglalást tartalmazó táblát mutatott fel.

"Ugyanolyan mértékben járult hozzá a sikerhez, mint bármelyik másik futballistánk, ezért szerintem megérdemli a bronzérmet" - mondta szerdán a dél-koreai felnőtt válogatott korábbi legendás játékosa, aki 135 alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben, s a 2002-es, Japánnal közösen rendezett világbajnokságon csapatkapitányként segítette a végül negyedikként zárt gárdát.

Jun Woo Park a Japán ellen 2-0-ra megnyert bronzmeccs után "Dokdo a mienk!" feliratú transzparenst emelt fel.

Az Olimpiai Charta szigorúan tiltja a politikai manifesztumokat az ötkarikás játékokon, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság arra kérte a dél-koreaiakat, hogy Park ne legyen jelen a finálét követő éremosztáskor. Később a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség is fegyelmi eljárást indított a játékos ellen, aki még mindig nem kapta meg a bronzmedált.

Az ügy előzménye az, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök augusztus 10-én látogatást tett a Koreai Köztársaság által ellenőrzött, de Japán által is magáénak követelt japán-tengeri szigeteken, diplomáciai botrányt okozva Szöul és Tokió között. A látogatás elleni tiltakozásul a japán külügyminisztérium ideiglenesen hazarendelte szöuli nagykövetét, s behívatta a Koreai Köztársaság tokiói diplomáciai képviselőjét.

Ez volt az első alkalom, hogy egy dél-koreai államfő meglátogatta a Koreai Köztársaságban Dokdo, Japánban Takesima néven ismert szigeteket. A lépésre napokkal az előtt került sor, hogy a Koreai Köztársaság megünnepelte a japán gyarmati uralom alóli felszabadulás évfordulóját, s mindössze néhány órával azt megelőzően, hogy a két ország válogatottja lejátszotta volna a bronzmeccset a londoni olimpián.





london2012_xlsport.jpg


London 2012 - A kormány elfogadta a MOB javaslatát az olimpikonok jutalmazásáról


<right>

</right>

_london-olimpia_2012-logo_hun_xlsport.jpg


A kormány szerdán elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előterjesztését a londoni olimpián eredményesen szerepelt magyar sportolók jutalmazásáról - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő.


Ennek értelmében az aranyérmesek 35 millió forintot, a második helyezettek 25, a bronzérmesek pedig 20 millió forintot kapnak.

A negyedik helyezettek 15, az ötödikek 10 millió forinttal lehetnek gazdagabbak a MOB javaslata értelmében, míg a hatodik helyezettek 8, a hetedikek 4, a nyolcadikak pedig 2 millió forintos jutalomban részesülnek.

A páros számokban sikeresen szerepelt versenyzők fejenként az elért eredményért járó összeg 90 százalékát, négyfős csapatok a pénzdíj 80, a 13-15 fős gárdák a 70 százalékát kapják meg.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a MOB elnökségének javaslata nyomán jelentős támogatásban részesülnek a sportolók edzői, valamint azok az olimpiai csapattagok, akik orvosként vagy pszichológusként járultak hozzá a sportolók sikereihez.

A MOB korábban azt közölte az MTI-vel: a sportolókat felkészítő szakemberek a juttatás 60 százalékában részesülnek. A támogatás mértékét keretösszegben határozzák meg, az egyes személyek juttatásaira a sportági szövetség tehet javaslatot.

Az olimpikonok támogatása összesen 2 milliárd 170 millió forintot tesz ki.

Bár a pekingihez képest az egyéni jutalmak jelentősen növekednek, a támogatási keret összességében alig több a négy évvel ezelőttinél - hangzott el a tájékoztatón. Ezt Borkai Zsolt azzal indokolta, hogy míg 2008-ban "különleges eseteket" támogattak, "most korrekt és egzakt számok és eredmények alapján elért jutalmazási metódust alakított ki a Magyar Olimpiai Bizottság".

Giró-Szász András közölte: a kormány büszke a Londonban kiváló eredményeket elért olimpiai delegáció minden tagjára, legyen szó sportolóról, sportban fontos szerepet vállaló edzőről vagy sportvezetőről.

Borkai Zsolt úgy fogalmazott: öröm számára, hogy a magyar csapat minden tagja tiszta körülmények között versenyzett.

A jövőről szólva azt közölte: a MOB még az olimpia idején bemutatta sportstratégiáját. Ez elmondása szerint kiegészítésre szorult, hiszen olyan elemeket is bele kell még emelni, amelyek a mindennapos testmozgás szükségességének gondolatát erősítik.

"Nemcsak az olimpiáról van szó, hanem a nem olimpiai sportágakról, a paralimpiáról vagy éppen a mindennapos testnevelésről, a szabadidősportról, a tömegsport lehetőségeiről" - fogalmazott a MOB elnöke.

A magyar sportolók Londonban nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzérmet nyertek, ezzel Magyarország az összesített éremtáblázat 9. helyén végzett, míg négy évvel korábban, Pekingben az ország nem került be a 20 legjobb közé.




images



London 2012 - Közel 100 ezren utaztak a nemzeti színű szurkolói villamoson



<right>



</right>

szurkoloi-villamos.jpg


Sikeres volt a szurkolói villamos ötletének megvalósítása, a szerelvény 4000 kilométert tett meg a londoni olimpia alatt, s eközben közel 100 ezren utaztak rajta – jelentette ki Fábián László ötletgazda a szerdai, Deák téri sajtótájékoztatón, amelyen több érmet nyert magyar sportoló is részt vett.


A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Teamforce sportmarketing ügynökség közös szervezésében az ötkarikás játékok megnyitójától szerdáig, tehát csaknem három héten át járta a főváros utcáit a piros-fehér-zöld színbe öltöztetett hannoveri villamos, s közben a szerelvényen utazók kivetítőkön nézhették az olimpia eseményeit.

"A villamos húsz nap alatt kétszer teljesítette a London-Budapest távot, eközben rengetegen megfordultak rajta. A személyes tapasztalataim alapján, valamint a Facebook-bejegyzéseket olvasva úgy érzem, az emberek nagy többségének tetszett az ötlet” – folytatta az 1988-ban öttusában olimpia bajnok Fábián, aki hozzátette:

a sikeres fogadtatáson felbuzdulva a közeljövő nagyobb világversenyei – például a budapesti vívó-világbajnokság és vízilabda Európa-bajnokság, a Szocsiban sorra kerülő téli olimpia, valamint a brazíliai labdarúgó-vb – idején is szeretnék újra elindítani a mozgó szurkolói klubot.

"Jó érzés, hogy egy kreatív megoldással a magyar sportrajongók számára még élvezhetőbbé tudtuk tenni a szurkolást. Úgy érzem, sportolóink Londonban kiadták magukból a maximumot, most, a játékok befejeztével pedig élvezzék a szurkolók szeretetét" – mondta Mihók Ildikó, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing és kommunikációs igazgatója.

A magyar olimpiai csapat szurkolói villamosára szerdán több londoni magyar hős is felszállt, köztük az aranyérmes női kajaknégyesből Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Fazekas Krisztina, a szintén győztes Kökény Roland, Dombi Rudolf kajakos duó, valamint Ungvári Miklós olimpiai második cselgáncsozó, míg a harmadik helyezettek közül az öttusázó Marosi Ádám és a birkózó Módos Péter.

Újságírói kérdésre válaszolva Szabó Gabriella bevallotta, az olimpia kezdetén annak ellenére is nézték itthon a londoni eseményeket, hogy azt edzőjük megtiltotta nekik.
"Attól tartott, ha nagyon beleéljük magunkat az eseményekbe, akkor tartósan megemelkedik az adrenalinszintünk, esetleg annyira, hogy akkor a saját versenyünkön már nem is tudjuk megfelelően fokozni" – magyarázta Fazekas Krisztina.

Ungvári Miklós megemlítette: az olimpia óta olyan sok eseményre hívják, hogy még mindig nem tudta kialudni magát rendesen.

"Sajnos még mindig nem tudtam túltenni magam a történteken" – utalta arra, hogy a döntőt elveszítette Londonban.

A szurkolói villamost nemzeti színű festéssel, Hajrá, magyarok! felirattal és négy sportág - úszás, vízilabda, lovaglás, cselgáncs - egy-egy jellemző mozzanatából álló képpel díszítették fel. A járat az 1-es és az 1A, a 3-as és a 61-es vonalán járt július 27-étől augusztus 15-éig.





 
Oldal tetejére