2012-ről érthetően

Kyra2

Kitiltott (BANned)
Teljesen jogos, hogy nem értesz egyet. Annyi a nézet, annyi a vélemény a témában, hogy alig találni 2 olyan embert, akik egyetértenének (a bibiliai történetet szó szerint értőktől most egy pillanatra eltekintve).

Várkonyi csodálatos és ismeretekben nagyon gazdag könyve valóban sokat segit abban, hogyan is lehet tudományos módszerekkel megközeliteni egy olyan témát, amely annyi hagyomány, vallás, világnézet egyik kulcsmozzanata: az emberiség elpusztitása özönvíz által, amelyből csak a hős és családja menekül meg, új emberi nemet sarjasztva.

A népek mitológiai hagyományai világszerte megemlékeznek egy ilyen mindent elpusztitó Özönvízről. C. G. Jung is foglalkozik az özönviztémával (az egyetemes pusztulás vízözön által), mint az emberiség kollektiv tudatalattija egyik elemével. Hogy a mítoszokban megjelenik ez a téma, még nem tiszi valóságosan megtörténtté.

Akárcsak Ádám maga, Seth, Enoch, Noé és valószinűleg a 910 évet megélt Kainán is mitológiai, szimbolikus lény. Az Özönviznek hozzájuk való datálása. általuk való igazolása emiett ab ovo problematikus.

Hogy számos kultúrhagyomány emlit özönvizet, mint mondtam, nem jelent valóságos, egyetemes özönvizet. Erre vonatkozóan nincs geológiai, sem régészeti bizonyiték. A régiek által a magas hegyekben talált vizi lányek kövületeinek rétegeiről más Leonardo igazolta, hogy nem lehetnek egy gigászi Özönviz maradványai. Valóban, Woolley talált áradásnyomokat (üledékréteget) mezopotámiai ásatásai több helyszinén. Ezekről azonban azóta kiderült, hogy nem egy időből valók.

A sumér-babiloni, héber, egyiptomi és görög özönvizmitoszok, mivel földrajzilag kapcsolódó területek, lehetnek ugyanazon helyi pusztitó áradásnak az emléknyomai. Erre utal a történeket nagyon hasonló dramaturgiája (Isten megharagszik, figyelmezteti az arra érdemest, bárkaépités, madarak, a kevesek túlélése, új emberi nem sarjadása) komoly utalás a közös emlékre. De nem az özönviz globális voltára.

Számos elmélet foglalkozik azzal a legetőséggel, hogy az utolsó jégkor visszahúzódó, megolvadó jege okozott jelentős vizszintemelkedést. Van, aki szerint egy meteoritbecsapódás okozhatott cunamit. Vagy a Fekete-tengerbe özönlő Földközi-tenger váltott ki ilyen áradást (Ryan-Pitman). Azt is felvetették kutatók, hogy a hajdani észak-amerikai Agassiz-tó hirtelen lecsapolódása is okozhatott drámai vizszintemelkedést.

Hogy a világ népeinek vizözönmitoszai mind ugyanazon egy eseményre emlékeznének, én kétlem. Sokkal inkább hiszem, hogy minden nép emlékezetében él egy vagy több özönviz. Az áradó viz pusztitása mélyen beleivódhatott az emberek emlékezetébe. Ha csak az 1838-as pesti árvizre gondolunk, amely tettre sarkallta Wesselényit, amely emlékeit ma is megtaláljuk városszerte, és amely irókat, költőket, festőket, szobrászokat ihletett nagyszerű művek alkotására, akkor méginkább hihető egy sokkal pusztitóbb ár drámai hatása az emberiség emlékezetére. Ezt a kollektiv (közösségi) tudatalattiba rögzült eseményt olvassuk, hallgatjuk ma is megrendülve, átélve a viz pusztitó erejét, gyönyörködve a pusztulás nyomán fakadó új élet csodáján.

"A vízözön- és tűzözön-ciklusok tanát megtaláljuk a babiloni őshagyományok örzőjénél, Berosszosznál is: a világ élete „nagy évek” sorozatából áll, melyek mindegyikének megvan a tele és nyara. A tél akkor áll be, amikor a bolygók a Vízöntő vagy a Halak csillagképében találkoznak; a nyár akkor, ha az Oroszlán vagy a Rák jegyében. Minden tél vízözönnel kezdődik, minden nyár tűzözönnel. Ez az egyiptomi-babiloni tanítás később átment a görög természetfilozófiába az időszakos világáradás (hüdatoszisz) és világégés (ekpüroszisz) formájában. Egymásra következésüket Arisztotelész nagy esztendőnek nevezte, melynek végén a Nap, a Hold és a többi bolygó visszatér helyére. "

Miért van az, hogy egyes esetekben Berosszoszt vagy Arisztotelészt forrásnak fogadja el a történelem néha meg azt állítja, hogy az csak mítosz...?
 
F

fika-break

Vendég
Egy kérdésem lenne a fórum olvasóihoz.
Minden évet egy bolygóhoz szokás kötni, pl. a Mars éve... stb.
Tudja-e valaki, hogy 2011, illetve 2012 éveket melyik bolygó uralma alá sorolják?
Köszi! :)
 

Malex

Állandó Tag
Állandó Tag
2012 a kínai hagyomány szerint a Sárkány éve. Egy dinamikus, aktív, ám esetenként fárasztó időszak. Nagyszerű periódus az újrakezdésre, vállalkozások indítására. Én optimistán nézek elébe.
 
2012 az emberi ész vége

Ha valaki kíváncsi a véleményemre, szerintem nem világvége, hanem az emberiség értelme fog végződni. Nem kell mindent elhinni, Én személy szerint 10 vagy több világvégét hallottam beharangozni. De aki hinni akar benne, az higgyen - semmi kifogásom, csak ha nem jön be, akkor hogyan is lesz tovább ? :rolleyes:
 

Mayra

Állandó Tag
Állandó Tag
...... hanem az emberiség értelme fog végződni.

Csak nem??? Alig 100 éve, hogy elkezdtünk "tudatunkra" ébredni.
Ami pedig a világvégéket illeti. Valóban volt sok világvége...
Ugyanis még mindig tartom magam ahhoz a nézethez, hogy a földrengések, cunamik, terrortámadások, háborúk áldozatai és túlélői ott abban a pillanatban világvégének élték meg azt az eseményt. Függetlenül attól, hogy az csak egy meghatározott részét érintette a világnak.
 

AloeViki

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép napot kívánok Mindenkinek! 2012. április végén-május elején számos európai ország után az Amerikában élő magyaroknak is lehetőségük van karmaoldáson részt venni Sarasotában (FL) és New Yorkban (NY). Ha valaki azt érzi, élete bármely területén változásra lenne szükség, s nem tudja, merre induljon, annak hasznos lehet az információ. Ennek kapcsán tartunk egy ingyenes internetes előadást (webinárt) március 18-án vasárnap new yorki és floridai idő szerint 18 órakor. Lehetőség van megtudni az oldások pontos részleteit, a helyszíneket és a világban éppen zajló aktuális eseményekről is szó lesz.
Ha szeretnél részt venni az eseményen, kérlek, hogy részvételi szándékod a [email protected] címen jelezd, és a webinár napján elküldjük Neked a linket, amivel követni tudsz bennünket.

A karmaoldásról bővebben itt olvashatsz:

http://elozoeletek.blogspot.com/2011/10/karmaoldasrol.html

Nagyon kellemes tavaszi hétvégét kívánok Mindenkinek! :p Viki
 

Adrienn777

Állandó Tag
Állandó Tag
Még mielőtt a 2012-es jóslatokról egyáltalán hallottam volna, úgy éreztem változtatnom kell az életemen. Mindez egyik pillanatról a másikra. Apró lépésekben bár, de mindig egy kicsit haladunk előre. A legnagyobb "tettem" a megbocsátás olyan emberrel / emberekkel szemben, akik igazán mélyen megbántottak nem csak engem, hanem körülöttem mindenkit. Egy elég harcias emberke vagyok, mégis úgy éreztem, hogy inkább "hülyének" tetetem magam, és tovább lépek. Nem tudom ez miért jött, és honnan... Ezért hiszek én, ha nem is a jóslatokban, de a rezgésekben igen. Nemrég elolvastam Diana Cooper: 2012 és azután című könyvét. Ajánlom mindenkinek. Érdekes könyv, ami elég élethűen előrevetíti a jövőt. És még csak nem is csodálkozhatunk rajta...
 

Mayra

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönjük! kiss
Mindazonáltal ne feledkezzünk meg eme könyvből is kiszűrni a hasznos, vagy annak vélt gondolatokat. Ha mindegyik könyv, ami angyalokkal, elementálokkal való beszélgetéseket ad közre, hiteles lenne, akkor már nem kellene gondolkodni sem azon, mi is lesz tovább életünkkel.
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Cáfolja a világvégét a legősibb maja naptár

Egyedülálló, eddig ismeretlen falfestmények és számítások kerültek elő egy ősi maja város most feltárt termében. A falakon lévő naptár 7000 évre előre számítja ki a különböző csillagászati eseményeket, és a 9. században készülhetett.
...
A programban részt vevő kutatók szerint a népszerű hiedelem ellenére semmi jele annak, hogy a maja naptár - vagy a világ - 2012-ben véget érne, csupán az egyik naptári ciklus fejeződik be. "Olyan ez, mint az autó kilométerórája, a maja naptár átfordul a 120 000-es számokról 130 000-re" - mondta Anthony Aveni, a Colgate Egyetem csillagászat és antropológia professzora, a Science-ben megjelent cikk társszerzője.
...
"A legizgalmasabb dolog az, hogy most már látjuk, a maják több száz éven át végeztek ilyen számításokat, mielőtt rögzítették volna ezeket a kódexekben" - mondta Aveni. A kutatók azt mondják, hogy a szimbólumok egyfajta világszemléletet tükröznek. "Az ősi maják azt jósolták, hogy a világ folytatódni fog, hogy mostantól 7000 évre a dolgok pontosan ugyanolyanok lesznek, mint most" - mondta Saturno. "Mi állandóan a befejeződéseket kutatjuk. A maják arra kerestek garanciát, hogy semmi sem fog változni. Ez egy teljesen más gondolkodásmód."

Teljes cikk: itt
 
Oldal tetejére