2016 - Olimpia - Rióban - érdekességek, mindenféle itt

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Eduarda Amorimot, nagy megtiszteltetés érte, mert a Győri Audi ETO KC kézilabdázója, Blumenauban futhatott az olimpiai lánggal.
duda750.jpg


„Két hónappal ezelőtt tudtam meg, hogy én is futhatok az olimpiai lánggal – mondta Eduarda Amorim. - Ráadásul a szülővárosomban vihettem a lángot, ahonnan az egész utam elkezdődött. Úgy éreztem közben, hogy a csapat- és válogatottbeli társaimat is képviselem. Ez egy olyan megismételhetetlen esemény volt, amely még teljesebbé teszi számomra a hazai olimpiát. Ez az olimpia felejthetetlen lesz!"
*
A XXXI. - a 2016. évi nyári olimpiai játékok egy több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény lesz,
melyet 2016. augusztus 5. és augusztus 21. között rendeznek meg a brazíliai Rio de Janeiróban. A játékokon várhatóan rekordszámú ország vesz részt, 206 ország jelezte a részvételét, köztük most először
Dél-Szudán és Koszovó.
306 aranyérmet osztanak ki 28 sportág 42 szakágában.
A rendezvényt a 2016. évi nyári paralimpiai játékok követi.

A játékok megrendezésével Rio de Janeiro lesz az első dél-amerikai város, amely olimpiát rendez.
*

Egy brazil közmondás szerint: "Isten hét nap alatt teremtette a világot, de a nyolcadik napon csak Rio de Janeironak szentelte magát"
*
A Corcovado-hegy tetején, az őserdőből kiemelkedő sziklafal mellett álló Krisztus szobor, mely áldásra nyújtja kezét, ez Rio egyik legnagyobb látványossága. A közel 40 m magas és 700 tonnás szobor a világ új hét csodájának egyike.
Rió másik látványossága egy gránittömb, melynek jellegzetes alakja a város jelképe, ez a Cukorsüveg-hegy (Pão de Acúcar). A 400 méter magasan húzódó csúcsra két szakaszban, drótkötélpályán lehet feljutni. Innen csodás panoráma tárul a kirándulók elé, a Guanabara-öbölre.
Rio de Janeiro leghíresebb kerülete a Copacabana, amely nevét a Peru és Bolívia határán fekvő Titicaca-tó Copacabana szigetéről ide kerülő Szűz Mária-szobor tiszteletére kapta. A világ leghíresebb szabad strandja 3 km hosszú partszakasz, ami igazi paradicsom a strand-sportok szerelmeseinek.
A 2016-os olimpiai játékok alatt a nyitó és záró ünnepségnek, illetve a futball döntőknek ad otthont a Maracanã stadion.
1950-ben építették kifejezetten a futball világbajnokságra. Eleinte több, mint 100 000 férőhellyel rendelkezett, de később egy katasztrófa után a stadion befogadóképessége 88 992 főssé csökkent, de így is a legnagyobb stadion Dél-Amerikában.
*
629Rusflag.jpg


 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Rio de Janeiróban - elkészült az Olimpiai Falu!
12362751_6b8822f908ea378621b17aa6ffaf9438_wm.jpg


A szervezők közlése szerint egy héttel a megnyitó előtt elkészült az Olimpiai Falu: Rio de Janeiróban.
A létesítmény készen áll a több mint 10 ezer sportoló fogadására. Az utolsó simításokat is elvégezték. A hétvége óta mintegy 630 fős munkacsoport - takarítók, szerelők - volt bevetésen a 31 épületből álló faluban, ahol a korán érkezett küldöttségek több hiányosságot is tapasztaltak.
Panaszkodtak többek között a koszra, a vízvezetékek nem megfelelő állapotára és az eldugult vécékre.
Eddig 151 országból 3578 sportoló és küldöttségi tag költözött be az Olimpiai Faluba. A magyar csapat legnagyobb része szombaton indul útnak.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Rio! Rio!


Mi, akik nem leszünk ott, az Olimpián - valamelyest - lássuk azt, hová is mennek az Olimpiára készülő sportolók?!



*

RIO! RIO - újabb érdekességek, amelyekről eddig még nem tudtunk
Az olimpiai parkban a sportrendezvények mellett egyelőre mérsékelt a nyüzsgés. A fotós beszámolón több érdekességről hírt kaphatunk.
image.aspx

Az olimpiai öt karikával akarnak az emberek tömegei lefotózkodni. Megszámlálhatatlanul sokan várnak a kép-készítési lehetőségre.
© Horn Andrea

image.aspx

A játékok idejére megsokszorozták az itt szolgálatot teljesítő rendőrök számát, és számos katonát rendeltek a területre. Az olimpiai park az Atlanti-óceán partján, Rio Barra de Tijuca nevű részében fekszik, ezt tartják az egyik legbiztonságosabb környéknek, mivel főleg jómódúak lakják.
© Horn Andrea

image.aspx

A jegyek és az akkreditációs kártyák vonalkódját beszkennelik, a csomagokat átvilágítják, az érkezőknek pedig fémérzékelő kapun kell áthaladniuk. Ha valaki megpróbálna áttörni a bejáraton, katonákkal találná szembe magát. Az viszont megnyugtató, hogy mind a közönség, mind az újságírók számára fenntartott bejáratoknál a reptérihez hasonló ellenőrzést tartamak.
© Horn Andrea

image.aspx

A kijáratoknál szintén fegyveresek posztolnak.A park területét, biztonsági okokból, kettős, magas mobilkerítés választja le a várostól.
© Horn Andrea

image.aspx

Átjutva a biztonsági ellenőrzésen, és belépve a park területére balra a velodrom, középen a három csarnokból álló Carioca, jobbra pedig a teniszstadion épületét láthatjuk.
© Horn Andrea

image.aspx

A bal oldali, 3-as számú csarnokban nyert olimpiai bajnoki címet Szász Emese párbajtőrvívónk. A hatalmas Carioca Aréna (a carioca szó annyit jelent: riói, így nevezik a városban élőket is).
© Horn Andrea

image.aspx

A parkban dolgozó önkénteseknek, az információit fenntartással kell a kérdezőknek fogadniuk. Mivel nagyon kedvesek, mégis előfordul, hogy fals infókat adnak a kérdezőknek.
© Horn Andrea

image.aspx

Dícsérendő! Az idősebbeket, a mozgásukban korlátozottakat - golf autóval szállítják a céljaikhoz. Meg kell jegyezni ismét, hogy nagy a szegénység, a sofőrök - ennek ellenére - önkéntesek, vidámak és kedvesek.
© Horn Andrea
image.aspx

Háttérben van az 5 karika. Aki nem akar a hosszú sorban álldigálni, egyszereűen elége áll annak az 5 karikának és így fotóztatja le magát.
© Horn Andrea
image.aspx

A riói olimpia logóját mintázó szobora park központi terén áll
© Horn Andrea
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
*
No igen, ez egy olyan ország, ahol lazábban vesznek mindent. Elképzelhető, hogy több dolog sem stimmel. Mindenképpen drukkolok, hogy minden fenn akadás nélkül történjen. Legyenek jó versenyek, megérdemelt és igazságos nyertesek, s béke, béke és harmadszor is béke. Ne legyen semmi, ami megzavarná ezt a csodálatos eseményt.
:)
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A magyarok szálláshelye Rióban - az Olimpiai Faluban

Azon kicsit elgondolkoztam, milyen rossz lehet az, hogy a fürdőszobában nincs tükör. No, nem a nőknek, de a férfiaknak. Hogyan is borotválkoznak tükör nélkül? Vagy rohangálnak a fürdőszoba - és a szobai álló tükör között? Mindezt habos arccal? Hogyan lehet ekkora bakit csinálni?! Apróságnak tűnik, de ha bárki ebbe belekerül, bizony mondom, erősen fel tudja magát hergelni, mert bosszantó. Az álló tükröt nem tudja a pici fürdőszobába bevinni, vagy eltöri, baleset veszélyes és rossz megoldás. No, csak ennyit a komfortról. Egyenlőre.
Más, egyéb remélem gördülékenyen működik majd. Legalábbis reménykedem.


 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Dugó, dugó, közlekedési dugó – forróság, türelmetlenkedés, tülekedés…



A Rio de Janeirót és az olimpiai falut összekötő 35 kilométeres utat normál esetben 70 perc alatt meg lehet tenni autóval, ám az elmúlt napok nem már nem minősültek normálisnak - derül ki a Washington Post cikkéből. Két héttel a játékok kezdete előtt Ricardo de Andrade taxisofőr arról számolt be, hogy két és fél óráig araszolt az egyik végponttól a másikig. Sose megyek többet Barrába - panaszkodott, utalva a sportolóknak helyet adó városrészre, Barra da Tijucára. A rióiak ugyanezt az élményt élhetik át, ha el akarnak jutni az olimpiai parkot is magában foglaló helyszínre. Végeláthatatlan ideig dekkolhatnak a dugókban a forróságban. Lehet, hogy Rio mennyei strandjairól ismert, de a közlekedésre inkább a pokoli jelző illik.

A TomTom Traffic Index 295 világvárost számba vevő listáján Rio a negyedik legtúlnépesedettebb település a világon Mexikóváros, Bangkok és Isztambul után. Sokan attól tartanak, hogy a helyzet még rosszabb lesz, ha az olimpiára érkező félmillió turista elárasztja a várost. A játékok helyszínei a város különböző részein vannak, ezek közül egyesek környezetében folyamatos közlekedési dugók vannak. Ha az új metróvonalat nem adják át augusztus 1-jén, ahogy ígérik, akkor ezen az olimpián a buszokra való feljutásért folyó verseny lesz a legismertebb versenyszám. A város vezetése az olimpia sportolóinak és kísérőiknek fenntartott buszsávokkal akarja enyhíteni a gondot. Az ezeken közlekedő buszok a város különböző részeiből viszik majd az emberek a versenyek helyszíneire. Aki illetéktelenül ráhajt a Rio 2016 jelű sávokra, 460 dollárnak (130 ezer forint) megfelelő bírságra számíthat. Brazíliában a minimálbér 270 dollár. A város közlekedési anarchiájának hátterében a hosszú távú tervezés teljes hiánya áll - mondja Carlos Murdoch közgazdász, urbanisztikai szakértő. Nem gondolkodunk előre és mindent az utolsó pillanatra hagyunk - számol be a brazil néplélek egyik titkáról. Az 1950-es években felépítették az ország autóközlekedés-centrikus fővárosát, Brazíliavárost és arra biztatták az autógyártókat, hogy építsenek üzemeket az országban. A vasutat elhanyagolták, így például ma sincs vasúti személyforgalom Brazília két legnagyobb városa Sao Paulo és Rio de Janeiro között. Egyik városban sincs vonat- vagy metrókapcsolat a repülőtér és a városközpont között. A látogatók legjobb esélye a versenyek főhelyszínek elérésére az új metróvonal, amelyet 2014-ben kellett volna átadni, de az olimpia idejére sem lesz kész teljesen. Csak kézi forgalomirányítással fognak járni a szerelvények, ami meglehetősen hosszúra, nyolc percre nyújtja a követési távolságukat (a budapesti metrón csúcsidőben ez csupán néhány perc). A metrón csak olimpiai jeggyel vagy megbízatással rendelkező személyek utazhatnak majd.

Nem tudták teljesíteni a szervezők azt az ígéretüket sem, hogy biciklibarát olimpiát rendeznek (szemben a londonival, amely ebben is jól teljesített). Kialakítottak ugyan 450 kilométernyi bicikli utat, ám ezek egy részén az autósokkal osztozkodnak a bringások. Egy új bicikliút a tengerparton áprilisban leomlott, megölve két embert. Azóta sem nyitották meg ezt a részt a kerékpárosok előtt.

*
Továbbiakban várjuk, olvassuk és behozzuk az újabb és újabb infókat!
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Érdekességek a Rió-i - magyar csapatról


Késely Ajna a legfiatalabb, a Kőbánya SC úszója csak az olimpia után, szeptember 10-én lesz 15 éves. Imre Géza a rangidős: a világbajnok, ötkarikás ezüst- és bronzérmes párbajtőröző decemberben múlt 41 éves - közölte a MOB honlapja. A csapat legrutinosabbjának Mohamed Aida vívó és Gádorfalvi Áron szörföző számít, mindketten sorozatban a hatodik olimpiájukon vesznek részt, ezzel beérik a rekorder, hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárt. A tőröző Mohamed pedig megdönti a szintén ezt a fegyvernemet képviselő Rejtő Ildikó csúcsát, mivel a nők között ő büszkélkedhet majd a legtöbb olimpiai szerepléssel. Ötödször szerepel ötkarikás játékokon a már Atlantában is érmes Imre Géza, továbbá a sportlövő Sidi Péter, valamint a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Douchev-Janics Natasa, aki Sydney-ben még jugoszláv színekben versenyzett.
A küldöttség legmagasabb tagja Vámos Márton vízilabdázó és Kővágó Zoltán diszkoszvető, egyaránt 204 centiméterrel. Csak egy centivel marad el tőlük a póló válogatottból Decker Ádám és Hárai Balázs. A legalacsonyabb a 154 centis maratoni futó, Szabó Tünde, megelőzve Miskolczi Julianna sportlövőt (156 cm) és Kovács Zsófia tornászt (157 cm). A legsúlyosabb egyéniség a 157 kilós Nagy Péter súlyemelő.
A csapatot hat testvérpár erősíti. A pekingi aranyérmes Varga Dániel és Dénes már harmadszor szerepel együtt olimpián, míg a szintén a vízilabda-válogatottat erősítő Decker Attila és Ádám a 2013-as világbajnokság után ünnepelne ismét együtt. Ugyancsak együtt vágynak dobogóra a birkózó Lőrincz-testvérek, a Londonban ezüstérmes Tamás és az újonc Viktor. A 200 méteres mellúszás címvédője, Gyurta Dániel és öccse, Gergely második közös olimpiáján vesz részt. A szintén úszó Pulai Bence és Vince édesapja, Pulai Imre a kenupárossal lett aranyérmes Sydneyben, a két versenyző felkészülését pedig nevelőapjuk, Turi György irányítja. A Verrasztó család élete is az úszás körül forog: Evelyn a negyedik, bátyja, Dávid a második olimpiáján indul. Apjuk, Verrasztó Zoltán ötkarikás ezüst- és bronzérmes, míg édesanyjuk, Gyúró Mónika többszörös magyar bajnok úszó.
Apja, Csipes Ferenc olimpiai sikerét (1988) ismételné meg a kajakozó Csipes Tamara. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) diadalmaskodott. Utóbbi család tagja, Márton Rióban sporttörténelmet írhat, ugyanis először történhet meg, hogy nagyapa és apa után a harmadik nemzedék tagja is aranyérmes lesz.
Háromgenerációs olimpikoncsalád még egy van: az úszó Szilágyi Liliána apja, Szilágyi Zoltán három olimpián járt, nagyapja pedig a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső. A családi éremtermés is bőséges: Liliána nagynénje, Gyarmati Andrea olimpiai második úszó volt, nagybátyja, Hesz Mihály pedig olimpiai aranyérmes kenus. Családilag a legtöbb éremmel a Bogen-Gerevich vívófamília rendelkezik. A nagyapa, Bogen Albert osztrák színekben 1912-ben lett ezüstérmes, lánya, Bogen Erna 1932-ben Magyarországnak szerzett harmadik helyet, férje, Gerevich Aladár pedig hat olimpián tíz érmet nyert. Fiuk, Gerevich Pál a kardcsapat tagjaként volt bronzérmes 1972-ben és 1980-ban.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Ez is RIO - túlvállalták magukat?!

Az, hogy nincs pénz a közszolgáltatásokra Rió államban, nem újdonság: tavaly november óta akadozik a nyugdíjak kifizetése és a közszolgáltatások finanszírozása. Sajtóhírek szerint egy felülvizsgálattal
111 ezer embernek megszüntették a szociális ellátását. Tavaly Brazíliában 3,8 százalékkal csökkent a GDP, ennek megfelelően jelentősen visszaestek az adóbevételek: Rio államban például öt milliárd euróval.
A zikavírus terjedése és a tengerben talált szuper baktérium, ami számos antibiotikumnak ellenáll, szintén veszélyeztetik az olimpiai rendezést.
*
Nagy kudarccal végződhetnek az olimpiai játékok, mivel továbbra sem állnak a rendelkezésükre azok a költségvetési pluszforrások, amelyek a biztonság megteremtéséhez és a versenyhelyszínek könnyű megközelítését biztosító metróvonal befejezéséhez kellenek - jelentette ki az AP-nek nyilatkozva Rio de Janeiro állam kormányzója, Francisco Dornelles.
Kifogy a benzin
Dornelles most az mondta, hogy a pénz nélkül a hét végén le fognak állni a rendőrjárőrök, mert nem lesz pénz benzinre az autóikba. Hogyan érezhetnék biztonságban magukat az emberek megfelelő védelem nélkül? - tette hozzá a költői kérdést. A kormányzó egyébként optimista az olimpiával kapcsolatban, de szerinte nem árt szembe nézni a realitásokkal.
Pénz hiánya miatt, a hét végén le fognak állni a rendőrjárőrök, mert nem lesz pénz benzinre az autóikba. Hogyan érezhetnék biztonságban magukat az emberek megfelelő védelem nélkül? - tette hozzá a költői kérdést. A kormányzó egyébként optimista az olimpiával kapcsolatban, de szerinte nem árt szembe nézni a realitásokkal.
Dornelles 81 éves, a kormányzó helyettese volt, ám idén át kellett vennie az első számú vezető posztját, mert főnöke súlyos betegsége miatt lemondott. A pénzügyi krízis így az ölébe hullott, mint egy ketyegő bomba. A helyzetet teljes káosznak érzékeli.
Mario Moscatelli, aki 20 éve dokumentálja a riói vizek brutális szennyezettségével kapcsolatos problémákat, abban bízott, hogy az olimpia miatt végre megoldják a hatóságok a problémát. Hét évük volt, ám szinte semmit sem csináltak, így továbbra is egy WC közepén élünk - mondta a cbsnews.com amerikai hírportálnak a vízre mutatva. A tisztítatlan szennyvíz továbbra is ömlik a szabadba, az az öböl, ahol a vitorlásversenyeket rendezik egy óriási szennyvízlevezető. A riói vizek vírustartalmuk miatt 1,7 milliószor veszélyesebbek, mint az USA strandjai.
Külön gondot okoz a szemét, amely tonnaszám úszik a vízben. Az alábbi videón látható, hogy nem túloztam a szövegben, ez van:



A brazil kormány azt ígérte, hogy nyolc víztisztító üzemet épít Rio szennyezett vizei mellé, de ebből csak egy készült el - mondja David Zee óceánkutató. A Guanabara-öbölbe ömlő szennyvíz 80 százalékának megtisztításáról volt szó, de csak nagyjából a felét kezelik.
Rio államot különösen kegyetlenül sújtotta a brazil gazdaság mélyrepülése. A GDP tavaly majdnem négy százalékkal zuhant. Az országnak ez a régiója erősen függ az olajbevételektől, ezért a fekete arany árzuhanása lyukat ütött a büdzséjén. A bajt súlyosbították a korábbi kormányok által adott adókedvezmények, amelyek tovább mérséklik a bevételeket.
*


Ezen olvasat után, csak reménykedni tudunk, hogy olimpikonjaink egészségben és sok-sok éremmel térnek vissza.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
A riói olimpia legfiatalabb versenyzője,

a nepáli Gaurika Singh, a 13 éves úszó, Angliában él a családjával. A tavaly áprilisi, Katmanduban történt földrengést édesanyjával és húgával, szerencsésen túlélte. A nepáli történelem legsúlyosabb természeti csapása 8.500 emberi életet oltott ki. A fiatal úszó kétéves korában Angliába költözött a családjával, tavaly áprilisban csak azért tértek haza, Nepálba, hogy ő is részt vehessen az országos bajnokságon. Gaurika Singh-et ez a természeti csapás, a tragédiák sora annyira megrendítette, hogy a megnyert úszóbajnokság után, minden nyereményét jótékony célra ajánlotta fel. Az akkori borzalmas tragédiáról így nyilatkozott:
- Ijesztő volt. Éppen egy épület ötödik emeletén voltunk, ezért nem tudtunk menekülni. Szerencsére ez egy új épület, úgyhogy nem omlott össze, mint a környéken a legtöbb.
A riói olimpián női 100 méteres hátúszásban induló versenyző 13 éves és 255 napos lesz vasárnap, amikor az előfutamokat rendezik.
- Nagyszerű érzés, bár némileg irreális. Nagyon szerettem volna indulni, de nem voltam benne biztos, hogy sikerül, hiszen még túl fiatal vagyok. Sokk-hatással ért, amikor egy hónappal ezelőtt megtudtam, hogy jöhetek. – Így nyilatkozott Singh, aki eddig, fiatal sportolóként hétszer döntötte meg a nepáli csúcsot.


Nepálé az első érem a tavalyi 12. Dél-Ázsiai Játékokon. A példátlan eredményt, a 13 éves ezüstérmet Gaurika Singh nyerte meg.
*
Nemcsak szorgalmas, törekvő, szerény, jószívű, igaz sportoló! Drukkoljunk Érte és neki.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Az olimpiai láng így indul útjára...



...és ami közben történik:
A láng 95 nap alatt 325 brazil városon halad át, mielőtt a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionba érkezne augusztus 5-én. Mintegy 12 ezer futó viszi a fáklyát az út egy-egy szakaszán.
és ami --közben történik-- Kézről-kézre, kézből-kézbe adják a lángot. A 106 éves brazil Aida Gemanque lett legidősebb az olimpiai láng legidősebb hordozója, miután - szombaton, július 30-án - ő futott a fáklyával az amazóniai Macapá városában.

aida-gemanque.jpg


Az olimpiai láng legidősebb hordozója címet, az Alekszander Kaptarenko asztalitenizezőtől vette át, aki 101 évesen vitte a fáklyát a 2014-es szocsi téli olimpia előtt.
- Óriási az örömöm. Hálásnak kell lennem ezért a boldogságért, amit sosem reméltem életemben. Mélységesen büszke vagyok rá! – idézte az idős sportolót a riói olimpia portálja.


Az olimpiai láng megérkezése:

Az erdélyi származású, német színekben versenyző kardvívó, Matyas Szabo is futhat az olimpiai lánggal a pénteki, Rio de Janeiró-i megnyitóünnepség előtt.
Sorsolással választották ki az európai sportolók közül, ki futhat a lánggal csütörtökön az olimpiai faluban – közölte Michael Vesper, a németek küldöttségvezetője. Az erdélyi származású, német színekben versenyző kardvívó, Matyas Szabo is futhat az olimpiai lánggal a pénteki, Rio de Janeiró-i megnyitóünnepség előtt. A 24 éves vívónak ez lesz az első olimpiája. Matyas Szabo a 2007/08-as idényben még Romániát képviselte, majd úgy döntött, hogy német színekben folytatja pályafutását, részben azért, mert édesapját, az olimpiai bronzérmes Szabó Vilmost kinevezték a német felnőtt kardválogatott vezetőedzőjévé. Édesanyja, a tőrvívó Lázár Réka egyéniben világbajnoki címet és olimpiai ezüstérmet is nyert román színekben.
A Szabó házaspár az 1990-es évek közepén települt Németországba.
*
Judi Dench is szerepel a pénteken kezdődő Rio de Janeiró-i olimpiai játékok megnyitó ünnepségén, a világhírű brit színésznő egy Oscar-díjra jelölt brazil pályatársával szaval. A 81 évesen tetováltatott Oscar-díjas Judi Dench a 86 éves Fernanda Montenegro, brazil költő oldalán szerepel. A Rio de Janeiró-i ceremónia elsősorban Brazília természeti környezetéről fog szólni, de felelevenítik benne a rabszolgaság történetét és a dél-amerikai ország gyarmati múltját is. A híres modell, Lea T szintén fontos szerepet kap egy olimpiai megnyitón, de rajta kívül egy másik manöken, Gisele Bündchen is, mert ő mutatja be Rio de Janeirót.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Édesanyám, Mama, Anyukám, Mamszim, Mam, Anyu...
megszólítjuk, hívjuk, fohászkodunk, s Ő ott van,



ott vannak mindenütt, ahol szükség van a segítségre, a dicséretre és a vigaszra, s arra, hogy sok ezredszer is elmondják, hogy "erős vagy, meg tudod csinálni, bízom benned".
S, ha mégsem sikerülne, akkor mindig kéznél van a zsebkendő, a biztató szó: "majd legközelebb. Ez még nem veszteség, nyerj erőt ebből. Ez MÉG nem bukás, van benned kurázsi, tudom, tudod. Még annyi szép van az Életben, s ez mind vár reád!" - no és az elmaradhatatlan, erőt adó ölelés.
Itt, ebben a videóban köszönjük meg azoknak az édesanyáknak, akik ott vannak, mert ott vannak a sportolók háta mögött, de soha sem a háttérben.



Köszönet és tisztelet ezért:


 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
a RIÓI OLIMPIÁN


hallhatjuk először,
a Magyar Olimpiai Bizottság megkeresésére, még 2013 nyarán, az ide vonatkozó szabályoknak megfelelően, a MÁV Szimfonikus Zenekara elkészítette a Magyar Himnusznak a 90 másodperces zenekari változatát. Az ötkarikás játékok történetében először Rióban csendülhet fel az új Himnusz, az új dallam.
Az Erkel Ferenc Társaság - Erkel Ferenc zeneművét hitelesítette.




A Himnuszt ide kattintva meghallgathatja.
*

E témában a legfrissebb (2015.08.04.)
Többen felzúdultak e rövidebb változat okán. Az Erkel Ferenc Társaság -már- elfogadta. Így apellátának nincs helye.
*

Érdekességek himnusz témában:
A LEGRÉGEBBI: A hollandok már 1568-ban is énekelték a himnuszukat, ám papírra hat évvel később írták le. Igaz, nem himnuszként, hiszen akkoriban még nem volt ilyen.
A LEGFIATALABB: Koszovó dicsekedhet vele: 2008-ban vált függetlenné Szerbiától.
A LEGHOSSZABB SZÖVEGŰ: A görögöké valójában 158 versszakból áll, de első két versszaka vált 1864-ben az ország himnuszává.
A LEGRÖVIDEBB: A japánoké egyetlen ötsoros versszak. Elénekléséhez mégis 56 másodpercre van szükség.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Friss a hír

Az olimpiai falu lassan, de biztosan megtelik , sokan már beköltöztek. A Team USA, az amerikai kosárlabda válogatott sportolói másképpen döntöttek. Mike Krzyzewski együttesének nem fűlik a foga az olimpai faluhoz, ezért inkább kibéreltek egy szerény kis hajlékot: a Silver Cloud nevű luxusjachtot Rió mellett.



Craig Miller
, az amerikai csapat szóvivője így nyilatkozott: - Nem akarunk a faluban lakni, mivel úgy érezzük, nem ez a legmegfelelőbb mód a felkészülésre. A játékosokra hosszú idény vár az NBA-ben, a családjukkal akarják tölteni ezt az időt.
*
A jacht egyébként 296 utast képes befogadni, 157 méter hosszú, illetve 22 méter magas. A hajón egy lakosztály körülbelül 3 700 000 forintba kerül egy hétre.
A Team USA egyébként pont ma kalapálta el a nigériai válogatottat, az olimpiai szereplést pedig Kína ellen kezdik meg. Valószínűleg ilyen és ehhez hasonló játékokat fognak összehozni, mint az alábbi videóban. Meg kell hagyni, az olimpia legszórakoztatóbb pontjai között lesznek a meccseik.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Az Olimpiák - kabala figurái

A tacskó

Az első hivatalos kabalafigura az 1972-es Müncheni Olimpián tűnt fel. Ő volt Waldi, akit a Németországból eredő tacskóról mintáztak, és az agilitása, kitartása és ellenállása miatt remek szimbóluma volt a sporteseményen induló atlétáknak. A kutyát Otl Aicher német dizájner álmodta meg.

image.aspx


Waldiból az olimpiai időszakban kétmilliót adtak el, összesen 50 gyártó kapott jogot a figura felhasználására jó pénzért. A tacskó figuráját formázta a maratoni pálya is.

A hód, ami indiánul Amik
A kiskutyát Amik, a hód követte 1976-ban, ami a nyertesek vörös szalagját viselte magán a Montreal Games logójával, de volt szivárványszalagos verziója is. A hódot egyrészt a munkabírása és a rá jellemző türelem miatt választották az Olimpia kabala állatának, másrészt Canada fontos szimbóluma volt.

image.aspx


Az egyszerű figurát Yvon Laroche, Pierre-Yves Pelletier, Guy St-Arnaud és George Huel tervezte. Amik az eredetileg a területen élő indiánok algonquin nyelvén, hódot jelent.

A maci
1980-ban az oroszok/szovjetek nemzeti állatukat, a medvét választották olimpiai kabalájukként. A medvebocsot a gyermekkönyv illusztrátor, Victor Csizsikov rajzolta meg. Misa az Olimpia történetében az egyik legsikeresebb kabalafigurává vált.



Az Olimpia zárásánál, Misát léggömbök vitték el a stadionból, miközben a lelátóra tervezett élőképen a medve könnyezve búcsúzott a sportolóktól.


image.aspx

Georges Bendrihem
A sas
1984-ben Los Angeles rendezett Olimpiát. Az amerikai kabalafigura nem is lehetett más, mint egy sas, az ország nemzeti madara, Sam. Alkotója Bob Moore, a Disney munkatársa volt. Sam azután Japánban külön film sorozatot kapott.

A tigris
1988-ban, a Szöuli Olimpia kabalafigurája Hodori, az amúr tigris lett, melyet Kim Hyun alkotott meg, nevét pályázat útján választották ki. Hodori nevében a ho koreai nyelven: tigrist jelent, az odori pedig fiúcskát.

image.aspx

A tigris Ben Johnsonnal
Hodori volt az első olyan kabala figura, akinek párja is volt, a kislány Hosuni, akit viszont csak ritkán használtak.

image.aspx

A kutya
1992-ben érkezett Cobi, a Barcelónai Olimpia, katalán juhászkutyáról mintázott kabalája. Rajzolóját, Javier Mariscalt Veläzquez Las Meninas című festményének Picasso interpretációi ihlették. A kubista figurát a Barcelona Olympic Organising Committee-ról nevezték el. Cobi fontos részét képezte olyan márkák olimpiai kampányának, mint a Coca-Cola vagy Danone.

Az izé = Izzy
Az 1996-os Atlantai Olimpia kabalafiguráját, Izzyt már 1992-ben, a barcelóniai játékok zárórendezvényén is bemutatták. Ekkor még Whatizit néven. Izzy volt az első olyan kabala, amit egyrészt digitálisan terveztek, másrészt nem reprezentált nemzeti állatot vagy figurát, hanem egy animált alak volt, mely képes volt arra, hogy a formáját változtassa.
image.aspx


Sose vált népszerűvé. Izzy két számítógépes játék is épült köré.

Wombat a "nagy seggű"
2000-ben Ausztrália több kabalafigurával támadott: Ollyt, Sydet és Millie-t Matthew Hattan. Jozef Szekeres tervézésében. A három figura pedig a levegőt, földet és vizet reprezentálja. A dacelo madár, a kacsacsőrű emlős és a hangyász sün az Olimpiáról, Sydenyről és a Milleniumról kapták a nevüket.

image.aspx

Michael Knight, az Olimpia Szervező Bizottságának vezetője és a kabalák

De a sztár sokkal inkább Fatso, A "nagy seggű" (így hívták :) Wombat volt, rendkívül népszerűségre tett szert. Rengeteg atléta - köztük nyertesek is - szívesen pózoltak vele a verseny alatt.

Az antik görög gyerekek

2004-ben az Athéni Olimpián: Athena és Phevos volt a két hivatalos kabalafigura, akik elsőként voltak ember alakú képviselői a játékoknak. Spyros Gogos két gyerekalakját egy i.e. 7. századi terrakotta daidada (egyfajta vallási szobor és játék) ihlette, maga a testvérpár viszont már a modern időkből érkezett.

image.aspx

Athena és Phoebus Athén és Apollo városokról kapták a nevüket (Apolló városát Phoebusnak becézték). A furcsa pár a részvételt, a testvériséget, az egyenlőséget, a kooperációt, a fair play-t és az örökös görög emberi értéket szimbolizálták.

Az öt jószerencse baba

A 2008-as Pekingi Olimpián a kabala az öt figurából álló Fuwa volt (kínaiul nagyjából annyit tesz, hogy jószerencse babák), amit a híres kínai művész, Han Meilin álmodott meg. A Fuwa öt figuráját foglalt magában, akiknek neveit – Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying és Nini – összeolvasva a "Beijing üdvözöl téged” mondatot kapjuk.

image.aspx


Az öt baba képviseli az öt kontinenst. Az Olimpia öt színének valamelyikét, de egy-egy sportcsoportot, egy elemet, és jelképet is.

A mignonszerű izék
A 2012-es Londoni Olimpia két kabalafiguráját, Mandeville-t és Wenlockot, a londoni Iris ügynökség tervezte. Háttérsztorijuk szerint az Olimpiai Stadion utolsó gerendájából készültek, bőrük pedig polírozott acélból, hogy vissza tudják tükrözni azokat az embereknek a személyiségét és megjelenését, akikkel találkoznak - a szemük kamera, a fejük tetején található sárga pötty pedig a londoni taxikat szimbolizálta.

image.aspx


Wenlock elnevezését Much Wenlock ihlette, itt tartották először 1850-ben a modern olimpiák elődjét, Mandeville pedig egy aylesburyi kórházról kapta a nevét, mely 1948-ban rendezte meg a paralimpia elődjét. A gyerekek a felmérések szerint kedvelték őket.

A szövegíró és a zenész

A 2016-os Riói Olimpia két kabalája Vinicus és Tom - alkotójuk, a Sao Paulo-i animációs vállalat nemzeti tender útján nyerte meg a jogokat, nevüket szavazás útján jelölték ki. A háttérsztori szerint Vinicius és Tom mindketten a brazilok élet öröméből születtek meg, melyet az ország akkor érzett, mikor megnyerték az olimpia rendezési jogait.

image.aspx


Mindketten Brazília színességét, sokoldalúságát és embereit szimbolizálják. Viniciust a brazil dalszövegíróról, Vinicius de Moraesről keresztelték el, a sárga lény magába foglalja Brazília vadállatait: a macskák agilitását, a majmok dinamikáját és a madarak nemességét, lábai és karjai a végtelenségig nyújthatók. Társát Tom Jobuim zenészről nevezték el és az ország erdőit szimbolizálja, a fején ezért vannak levelek. A két barátról másolatokat a Lego is gyárt.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Budapest – Az M4 Sport Facebook-oldalára
érkező: szurkolói buzdítások közül, a televízió munkatársai naponta több üzenetet



is átadnak a riói olimpián versenyző magyar sportolóknak.
 
Oldal tetejére