2019-es Maccabi Játékok

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Budapest számos pontján követhető minden idők legnagyobb magyarországi multisporteseménye, a 15. Európai Maccabi Játékok, amely a kedd esti megnyitóval hivatalosan is elkezdődött.

"Mi magyarok mindig készek vagyunk szurkolni sportolóinkért. Büszkék vagyunk minden magyar sikerre, és lenyűgözve állunk másoké előtt. Büszkék vagyunk mindazokra, akik magyar színekben versenyeznek, és büszkék vagyunk rá, hogy a közös zászló közös csapatában a sokféle személyes identitás mindig jól megfér egymással.
Büszkék vagyunk zsidó honfitársainkra, akik a saját teljesítményükkel közös önbecsülésünket gyarapították egykor, és gyarapítják ma is" - mondta az államfő.

Áder János felidézte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalapításában és az első újkori olimpiai játékok megszervezésében a magyar zsidó családba született Kemény Ferenc, Pierre de Coubertin jó barátja is közreműködött, és 123 évvel ezelőtt Athénban, az első olimpián, Magyarország történetének első olimpiai aranyérmét egy másik magyar zsidó ember, Hajós Alfréd nyerte. Hangsúlyozta: Kemény Ferenccel és Hajós Alfréddal vette kezdetét a magyar sporttörténelem, ők a magyar olimpiai csapat első hősei, és egyben egy olyan kor hősei is, amely világszerte sportversenyek szervezésére buzdított.

Magyarország örömmel látja vendégül a Maccabi Európa Játékok versenyzőit - jelentette ki megnyitó beszédében az államfő, aki "nemes küzdelmeket és emlékezetes pillanatokat" kívánt a résztvevőknek.
Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség első embere és a játékok szervezőbizottságának elnöke emlékeztetett: a versenyt először Prágában tartották meg 1929-ben, az eltelt 90 évben viszont ez a régió nem volt házigazdája ennek az eseménynek, amely így most visszatért közép-európai gyökereihez.Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a játékok védnöki testületének vezetője kiemelte: az esemény sokat jelent a magyar sportnak és Budapestnek egyaránt, a résztvevőkre pedig életük legszebb, legizgalmasabb hete vár.

A megnyitó ünnepségen - melynek egyik fő részeként a küldöttségek bevonultak a küzdőtérre - közel hetven fellépő működött közre. A játékok lángját Polgár Judit volt világelső sakkozó és Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász lobbantotta föl.

A viadal hétfőn kezdődött és jövő szerdáig tart, a megméretésre 42 országból közel 5000 résztvevő érkezett, köztük 2311 sportoló. A versenyzők 24 sportág - ebből négy bemutató - 63 versenyszámában mérik össze tudásukat, a központi helyszín a Ludovika Campus lesz, amely tőszomszédságában található Orczy-kertben kialakítottak egy "Maccabi falut", ahol minden nap a díjátadást rendezik. Emellett lesznek ott kiállítások, koncertek és filmvetítések is, hiszen az esemény egyben kulturális és vallási rendezvény is.

A játékokon nemcsak európai zsidó sportolók vesznek részt, hanem meghívásos alapon az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, a Dél-afrikai Köztársaságból, Ausztráliából és Izraelből is érkeztek. A házigazdákat 16 sportágban több mint kétszázan képviselik, ami több mint a duplája az eddigi legnépesebb magyar sportolói delegációnak.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A Maccabi Játékokat megnyitó sportlegendáinkat kihagyták a tévéközvetítésből
28850625_d0cec49f7cb11b2316cff75d54003bd3_wm.jpg





Szigorú sportértéke nincs sok, ez inkább egy fesztivál
Ahogy teltek a hónapok, egyre drágább lett az országnak a most kezdődő Maccabi Európai Játékok. A zsidó sportolók elsősorban Budapesten mérik össze erejüket, de jutott egy versenyszám Alcsútdobozra is.

A köztévében is élőben közvetített nagyszabású nyitóünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a budapesti rendezésű 2019-es Európai Maccabi Játékok. A grandiózus műsor végén, közel háromórányi kommersz magyar popzenével elegyített protokolláris felszólalások (néhol cionista propagandabeszédek) után került sor az est fénypontjára, a játékok lángjának ünnepélyes meggyújtására.


A szervezők a magyar sport két élő legendáját, a sakkozó Polgár Juditot és az ötszörös olimpiai aranyérmes tornászt, Keleti Ágnest kérték fel a feladatra, amihez Havasi Balázs látványos zongorashowja nyújtott zenei kulisszát.


Amikor minden idők legjobb női sakkozója a világ legidősebb élő olimpiai bajnokával közösen meggyújtotta a lángot, zsidóként és magyarként is végtelen büszkeség és meghatottság tölthette el a nézőket,

Pontosabban: csak tölthette volna, ha a jelenet nem marad ki a tévéközvetítésből.

De kimaradt, méghozzá teljesen. Így csak Havasi produkciója után, a műsorvezetők szóbeli tájékoztatásából derült ki, hogy amíg a zongoravirtuóz egyedülálló játékát figyelhettük, a lánggyújtásra is sor került. Valahol az adásképen kívül. Tegyük hozzá, a helyszínen sem voltak sokkal többen tanúi a jelenetnek. Mire ugyanis idáig eljutottunk, a főként a játékok résztvevőiből álló, kezdetben még párezres közönségből alig pár ember maradt.

Ötszörös olimpiai bajnok tornászunk így is az egész este legszórakoztatóbb jelenetét produkálta. A mikor a konferanszié a bemutatásakor neki tulajdonította az izraeli tornasport megalapítását, heves kézmozdulatokkal tiltakozva jelezte a kamerának, hogy ez butaság.


Az 1956-os Melbourne-i olimpia után Izraelbe emigráló tornász valóban fontos szerepet töltött be edzőként új hazája tornasportjában, de az már azért előtte is létezett.

(Borítókép: Keleti Ágnes holokauszt-túlélő ötszörös olimpiai bajnok tornász (j elöl) mellette Polgár Judit kétszeres sakkolimpiai bajnok sakk Oscar-díjas nemzetközi nagymester miután meggyújtották a lángot a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A kardozó Garam Nóra és a párbajtőröző Lóránd Ádám Péter nyerte az első két magyar aranyérmet a 15. Maccabi Európa Játékokon.

Garam Nóra a női kard elődöntőjében a későbbi bronzérmes német Palina Popolzinát 15-6-ra, a döntőben az amerikai Anat Katzot 15-5-re verte, ezzel megvédte bajnoki címét, hiszen 4 éve, Berlinben is ő nyert.

20190731garam-nora-maccabi-europa-jatekok.jpg

Garam NóraForrás: EMG 2019
Lóránd Ádám Péter a német Peter Marduchajew ellen rendkívül izgalmas küzdelemben jutott a döntőbe, 15-14-re győzött. Ellenfele a brit Richard Bernstein legyőző német Mark Perelmann volt. A döntőt 15-12-re nyerte a magyar vívó.

20190731lorand-adam-peter-maccabi-europa.jpg

Lóránd Ádám PéterForrás: EMG 2019
Garam Nóra számos magyar versenyen vett részt, csapatban magyar bajnokságot nyert, egyéniben 2. volt, 2016-os toruni Európa-bajnokságon pedig 8. helyezést ért el. 12 éves korában kezdte a vívást, a versenyzés mellett elvégezte a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karát, kutatóként immunológiával foglalkozott és ősztől belgyógyászként dolgozik.

Az első magyar érmet pedig a Nemzeti Lovardában megrendezett díjugrató csapatversenyben szerezték meg a magyar sportolók. Az Esztergályos Kata (lova: Entertainer K), Lengyel Anna (Nazareth), Szarvas Dóra (Champion Gold) és Varga Nikolett (Cromwell) összetételű magyar csapat, amelynek vezetője Sándor Balázs, a második helyen végzett, azaz ezüstérmes lett.

20190731lengyel-anna-maccabi-europa-jatekok.jpg

Lengyel Anna Nazareth nevű lova nyergébenForrás: EMG 2019
Az aranyérmet a svájci, a bronzérmet az amerikai válogatott nyerte.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kimagasló számok: eddig 38 érmet gyűjtött a magyar csapat a Maccabin

Az előzetes várakozásokat messze felülmúlva eddig 20 aranyat és számos további érmet gyűjtött a magyar csapat a Maccabi Európa Játékokon. És az utolsó nap még számos döntőt tartogat!

Elérkezett a Maccabi Európa Játékok utolsó napja, amelyen rengeteg döntőt rendeznek: futsalban, labdarúgásban, kosárlabdában, vízilabdában illetve úszásban. Az eddigi összesített eredmények alapján a magyar csapat 20 aranyérmet szerzett, és ez a szám még tovább nőhet az utolsó napon.

Az eddig átadott érmek száma a Maccabi VAC augusztus 5-i bejegyzése szerint:

Arany: 3 lovaglás, 6 golf, bridzs 1, félmaraton 1, 5 vívás, 1, kerékpár.
Ezüst: 1 lovaglás, 4 golf, 3 félmaraton, 4 vívás.
Bronz: street ball 1, golf 1, vivás 6, squash 1.
Összesen 38.
Ezen kívül még számos aranyunk van, amiket még nem adták át:
vívásban, hamarosan pontos számok is érzkeznek. Asztalitenisz 1, tenisz 1. úszás 5
Ezüst: úszásban 2, asztaliteniszben,
Bronz: úszásban, asztaliteniszben, vívásban.

68574204-2624229637642878-4523887167386157056-n.jpg


Az eddig megszerzett aranyakról részletesen:

A Nemzeti Lovardában megrendezett díjlovaglásban egyéni aranyérmet szerzett Strbka Anna és Kornis Krisztina, míg csapatban a Bodnár Robin Kadosa, Gyorsok Luca, Kornis Krisztina és Strbka Anna alkotta csapat szerzett aranyérmet.

Az országúti kerékpárversenyen Sági Fanni Lili állhatott a dobogó legfelső fokára.

A Hajós Alfréd Sportuszodában aranyérmet szerzett:

  • 50m gyors és 50m pillangó: Békési Dániel
  • 100 m hátúszás: Cséplő Simon
  • 100m hátúszás (Masters kategória): Szilágyi Gábor
  • 400m gyors: Gazinszky Tamás
  • masters mixed gyors váltó: Litavecz Anna, Gazinszky Tamás, Bofalvi Ágnes és Czilágy Gábor
Bridzs: Winkler Gábor, Lakatos Péter, Macskási Gábor és Gál Péter

Golf:

  • Rózsa Dávid egyéniben, Nagy Klára egyéniben
  • csapatban a Somogyi Bence, Rózsa Dávid, Rózsa Dániel és Holló Zsombor
  • Zsoldos Botond első helyet szerzett egyéniben a nettó 2. kategóriában
  • Stern Lea a nettó 3. kategóriában.
Nyílt férfi kard: Singer Martin ,

Nyílt női kard: Garam Nóra

Nyílt párbajtőr: Lóránd Ádám Péter

Nyílt női tőr: Názel Lili

Megváltozott a Záróünnepség helyszíne!

A 15. Maccabi Európa Játékok Záróünnepsége a Játékok központi helyszínén, a Ludovika Campuson augusztus 6-án kedden 20 órakor kezdődik. A Záróünnepségen adják át a Játékok legjobb sportolójának járó Ken Gradon-díjat, a legnagyszerűbb munkát végző önkéntesnek járó díjat, valamint a Játékok Fair Play díját.

67782056-2624228917642950-8361460246161391616-n.jpg
 
Oldal tetejére