2020-as olimpia 2021-ben

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Dávid Krisztina bronzérmet nyert légpisztolyban a tokiói paralimpián, írja az MTI. A P2-es kategória magyar indulója – aki szívműtét közben történt műhiba miatt hatévesen kerekesszékbe került – jól teljesített a 60 lövéses alapversenyben.
1630407555802.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Saját világcsúcsát kétszer is megjavítva nyert aranyérmet Ekler Luca kedden távolugrásban a tokiói paralimpián.
Ekler 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek. (MTI)
1630413044762.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
„Óriási büszkeséggel jelentjük, hogy bronzéremmel tért haza a 2020. évi tokiói nyári paralimpiai játékról kolléganőnk, Dr. Mező Boglárka! Végigizgultuk, végigszurkoltuk az elmúlt napokat, és közben szervezkedtünk, készültünk Bogi érkezésére, hiszen Ő a mi bajnokunk! Tegnap éjjel a repülőtéren hatalmas megtiszteltetés volt fogadni világbajnok, és most már paralimpiai bronzérmes vívónkat” – írta Facebookon a BRFK.
1630419971971.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Pap Bianka ezüstérmet nyert 400 méteres gyorsúszásban az S10-es kategóriában a tokiói paralimpia szerdai napján – írja az MTI.

Az S10-es kategória magyar indulója - akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja - a hármas pályán tempózott a szerda esti döntőben
A KÖVETKEZŐ MAGYAR SIKERT KONKOLY ZSÓFIA 200 MÉTERES VEGYESÚSZÁSBAN AZ S9-ES KATEGÓRIÁBAN ÉRTE EL.
A 19 éves pécsi versenyző – akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja – a délelőtti három előfutamból az elsőben szerepelt, és azt 2:35.16 perccel megnyerte. Ideje összesítésben a második legjobb volt a világcsúcstartó Sophie Pascoe-é mögött.
Konkoly Zsófia a magyar küldöttség tizenegyedik érmét – a negyedik ezüstjét – szerezte Tokióban.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

Pap Bianka aranya​

Az S10-es kategória magyar indulója – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – 1:09.71 perccel a leggyorsabb volt délelőtti előfutamában, illetve összesítésben is, majd az esti döntőben „leúszta” a mezőnyt, végig vezetett, s 1:06.70 perces eredménnyel győzött, több mint két másodperccel megelőzve a második Aurélie Rivard-t.
1630576127509.png
A Vasas 21 éves úszója a magyar küldöttség 13. érmét, egyúttal hatodik aranyát szerezte. Pap – aki 100 háton világ- és Európa-bajnok, a riói paralimpián pedig második volt – másodszor állhat dobogóra a japán fővárosban, szerdán 400 gyorson ezüstöt nyert.
A 19 éves Konkoly Zsófia – akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja – a csütörtök délelőtti előfutamát megnyerte, és 1:07.05 perccel, a legjobb idővel került az esti döntőbe. Ott ötven méternél másodikként fordulva, nagyszerű hajrával, 1:06.55 perces paralimpiai rekorddal győzött.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
A versenyszám legnagyobb esélyeséhez méltóan Kiss Péter Pál parakajak-kenus a kajak KL1 kategória 200 méteres döntőjében aranyérmet szerzett Magyarországnak, már a hetediket Tokióban, mely összesítésben a küldöttség tizennegyedik érme volt
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Az olasz Beatrice Vio 22 éves korában nyerte meg az aranyat a 2020(21)-as tokiói paralimpiai játékokon. Ez a második olimpiai aranyérme a tolószékes vívás kategóriában, a 2016-os riói nyári paralimpiai játékok is győzelemmel végződtek számára.
A fiatal nőnek nincs se keze, se lába, végtagjait 11 éves korában amputálták, mivel súlyos agyhártyagyulladásban szenvedett, és ez volt az egyetlen megoldás arra, hogy megmenthessék az életét. A betegség mély nyomokat hagyott az arcán és a teste különböző területein is.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

Egészen elképesztő az a produkció, amelyet az ukrán Oksana Masters mutatott eddig pályafutása során. A karrierjét egy csodálatos aranyéremmel koronázta meg. Korábban nyolc érme volt sífutásban és biatlonban, most kerékpárban nyerte aranyérmet, úgy hogy a csernobili katasztrófa miatt súlyos fogyatékosságokkal született.​

1630664111147.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Varga Katalin kajakos bronzérmet nyert szombaton K1 200 méteren, a KL2-es kategóriában a tokiói paralimpián
Plusz infó :
A balesetes gerincsérült, 35 éves magyar kajakos, aki öt éve ötödik volt a riói paralimpián, idén pedig ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon, a magyar küldöttség 16. érmét – a negyedik bronzot – szerezte.

„Pontosan ezért a bronzéremért jöttem – jelentette ki a vegyes zónában. – Minden úgy alakult, ahogy elképzeltem. Ez kiérkezéskor még nem teljesen volt így, nehéz volt magamat felpörgetni, valószínűleg azért, mert túl higgadtan álltam hozzá a versenyhez. Már két napja Metallicát hallgatok, hogy felpörgessem magam. Pont erre a napra tök jól alakult minden” – folytatta.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Új kampányt indított Harry herceg alapítványa, az Invictus Games Foundation. A #WeThe15 hashtaggel fémjelzett kampány azt szeretné elérni, hogy a fogyatékossággal élők a paralimpia után is szem előtt legyenek, jelen legyenek a köztudatban. A 15-ös szám a fogyatékossággal élők arányát jelzi, a világ lakosságának ugyanis a 15 százaléka van ebben a helyzetben.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
A versenyszám legnagyobb esélyeséhez méltóan Kiss Péter Pál parakajak-kenus a kajak KL1 kategória 200 méteres döntőjében aranyérmet szerzett Magyarországnak, már a hetediket Tokióban, mely összesítésben a küldöttség tizennegyedik érme volt
A BHSE 18 éves kajakosa, a nemzetközi szövetség összesítése alapján a sportág legfiatalabb paralimpiai bajnoka – aki nyolcéves korában a Guillain Barré-szindróma miatt deréktól lefelé lebénult – a magyar küldöttség tizennegyedik érmét – a hetedik aranyat – szerezte.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Összegzés.
A magyar paralimpiai sport aranycsapatának nevezte a tokióit Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, aki úgy véli, minden versenyző minden versenyszámában mindent kihozott magából a japán fővárosban.
Nem veszélytelen dolog egy sportvezetőnek egy világverseny, ráadásul egy ilyen multi világverseny előtt számokat mondani. Van annak kockázata, mert szembe kell nézni ezekkel a számokkal utána, de én vállaltam ezt a kockázatot, mert bíztam a sportolókban, és tudtam, hogy mi van bennük. Három számot mondtam, azt, hogy 15 plusz éremnek kell lennie, tehát legalább 15 éremnek, és tizenhat érmünk lett. Azt mondtam, hogy három-öt aranyéremnek kell lennie, hét lett, és azt mondtam, hogy legalább hat sportágban kell érmet szerezni, pontosan hatban szereztünk. Úgyhogy bátran és büszkeséggel nézek szembe ezekkel a számokkal” – kezdte összegzését a magyar szempontból utolsó versenyszám, Ekler Luca 400 méteres döntője után.
Ugyanakkor kritikaként fogalmazta meg, hogy a riói játékokon szereplő csapat korához képest a tokióié másfél-két évvel magasabb, amin szerinte változtatni kell. A párizsi paralimpián fiatalabb csapatnak kell részt vennie, és az MPB-elnök szerint már van is négy-hat fiatal versenyző, akivel számolni lehet majd. Ugyanakkor megjegyezte: egyelőre nem akar ennyire előreszaladni.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

7 arany, összesen 16 érem – egyik legsikeresebb paralimpiáját zárta a magyar csapat​

Csak egyszer szereztünk több aranyat a játékok történetében, de érmek tekintetében is van okunk a büszkeségre.
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Találtam egy érdekes és egyben szomorú olimpiai eseményt.
Szon Gi Dzsong szívszorító története 1936-ból...
Sporttörténészek azt mondják: ez az olimpiák történetének legszomorúbb, díjátadón készült fotója. A maratonfutás arany- és bronzérmese fejét lehajtva, sírva áll a dobogón, a bajnok a győzelemért járó tölgyfacsemetével eltakarja a melegítőjén hazája – pontosabban „hazája” – címerét.
Mivel hazája Korea japán megszállás alatt állt így neki japán felírattal kellett versenyeznie.
Ennek megfelelően Berlinben is Japán színekben versenyezve szerezte meg Korea első olimpiai érmét (két és fél perccel később Nan Shoryu – koreaiul: Nam Szung Njong – a másodikat). Ezek után hallgathatta meg a két koreai a japán himnuszt, s még jó képet is kellett volna hozzá vágniuk – no, ez már nem sikerült. Odahaza (mármint Koreában) is kitört a botrány. A Dong-a Ilbo című lap a versenyről szóló beszámolót illusztráló fotón kiretusálta a két sportoló mezéről a japán címert. A hatalom keményen lecsapott: az újságot kilenc hónapra betiltották, nyolc munkatársát pedig börtönbe zárták.
A legnagyobb elismerést – ugyanúgy, ahogy 36 évvel korábban Paavo Nurmi is – a hazai rendezésű olimpián kapta, ő futhatott be a fáklyával a stadionba, akkor már 76 esztendősen. Korea első olimpiai bajnoka (bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság statisztikáiban azóta is japánként szerepel) 2002-ben, egy tüdőgyulladás következtében, 90 évesen, ezen a napon, vagyis november 15-én halt meg.
az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmes Hwang Jung Dzsónak is ő irányította az edzéseit. Szon egy ideig a Koreai Sportszövetség elnökeként is tevékenykedett, valamint Hazám és a maraton címmel önéletrajzi könyvet írt.
amikor Hwang győztesként áthaladt Barcelonában a célon, és ezzel megszerezte ebben a szakágban az első „igazi” aranyérmet Koreának, akkor Szon azt nyilatkozta némi politikai felhanggal: „Most már nyugodtan halhatok meg”. Hwang viszont, aki feleslegesnek tartotta kiélezni a helyzetet az egykori gyarmattartókkal, felmutatta az aranyérmet hozó futócipőjét, amin ott virított: Made in Japan.
 

Hasonló témák

Oldal tetejére