2021. május 02.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. 1958-ban egy atommeghajtású tengeralattjáró először jutott át az Északi-sarkpont jege alatt a Bering-szorostól a Grönland-tengerig. Mi volt a tengeralattjáró neve?

2. Miért lett április 7-e az Egészségügyi Világnap?

3. Az Ír Republikánus Szocialista Párt alapító tagja, a legfiatalabb nő (21 évesen) aki a brit alsóház tagja lett. Ki ez a politikusnő?

4. Egy szovjet űrhajóst keresünk. Őt tartják az űrhajózás első kozmikus áldozatának, az első űrkatasztrófa repülés közben, amely a halálát okozta. Ki ez az űrhajós?

5. Ismét egy hölgyet keresünk. A keresett hölgy amerikai politikus, az első nő, akit kormányzóvá választottak. Kit keresünk?

6. Kinek köszönhetjük az evőeszközök között a ma is használatos lekerekített végű kést?

7. Ismereteink szerint hol és mikor történt az első vesztegzár, ami egy város teljes lezárását jelentette?

8. 1803-ban egy expedíció indult Spanyolországból Amerikába (Földrész). Ez az expedíció himlő elleni oltóanyagot szállított. Mi volt az expedíció neve? Kiről nevezték el? És milyen módon szállították az oltóanyagot?

9. Tudjátok-e ki volt az első bírónő az Egyesült Államokban, aki férfit ítélt halálra?

10. Ki volt az a zenetudós aki a dallamokat hármas vonalközben jegyezte le, és bevezetett egy új - hat zenei hangra épülő (hexachord) - tanítási rendszert, és elemeit "ut-re-mi-fa-so-la"-val jelölte meg? A hat skálahanghoz később a "si" (ti) hang társult hetedikként.
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Nautilus
Nautilus571.jpg
2. 1948-ban az ENSZ ezen a napon alapította meg a WHO-t (World Health Organization) az egészségügyi világszervezetet.
3. Bernadette Devlin
4. Vlagyimir Mihajlovics Komarov
5. Ella T. Grasso, 1974 és 1980 között Connecticut kormányzója.
6. A étkezési kések elterjedése Richelieu bíboros (mások szerint IV. Lajos) rendeletének köszönhető
7. 1377. Dubrovnik
8. Balmis Expedíció, hivatalosan Real Expedición Filantrópica de la Vacuna ( Királyi Filantróp Oltóexpedíció ) Francisco Javier de Balmis (1753-1819.) spanyol orvos, huszonkét árva kisfiú szállította az oltóanyagot, méghozzá a bőrük alatt /a vírus egymást követő hordozóiként/.
9. Florence Allen, 1921.05.14. Frank Motto gengsztert
10. Arezzói Guidó /992?-1050?/
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A Nautilus
Az 1958 júliusában-augusztusában végrehajtott Napsugár hadműveletben teljesítette az addig lehetetlent, elsőként navigált át az Északi-sark jégpáncélja alatt, az Északi-sarkot augusztus 3-án, 23 óra 15 perckor érte el.
2. 1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az Egészségügyi Világnapon.
3. Bernadette Devlin McAliskey
4. Vlagyimír Komarov
A Szojuz-1 űrhajón végzett repülés után, leszállás közben 40 éves korában halt meg. A vizsgálat szerint a nagy hőmérsékleti áramlattól a csavarmeneten plazma haladt át és kiégette az űrhajó alját. A fékezőernyő nem nyílt ki, a pótejtőernyő pedig összetekeredett. Őt tartják az űrhajózás első kozmikus áldozatának.
5. Ella T. Grasso
6. XIV. Lajos 1669-ben kitiltotta a korábban bevettnek számító tőröket az asztalok mellől, de az újítás érdeme valójában nem az övé, hanem a híres-hírhedt Richelieu bíborosé.
A történet szerint Richelieu-t rendkívül zavarta a fékevesztett lakomázások látványa, de a legjobban az a szokás borzasztotta el, amikor az urak a zabálás végén tőreik hegyével piszkálgatták ki az ételmaradékot fogaik közül.
7. A karantén szó eredetileg a 14. századi Quaranta giorni olasz kifejezésből ered, ami negyven napot jelent, a hajók és a hajózó személyzet 40 napos elszigeteltségét jelentette, mielőtt beléptek volna a velencei kikötőbe, ugyanis ennyi idő alatt kiderült, van-e ragályos beteg a hajón. A járványok elterjedésének megakadályozására irányuló intézkedés során Velencében már 1374-ben elrendelték a 30 napos („Trentana”), később 40 napra (Quaranta) meghosszabbított zárlatot és a betegeket a Lazzaretto Vecchio nevű szigetre száműzték.
A karantén bevezetéséről és annak körülményeiről szóló legkorábbi írásbeli forrás a dubrovniki nagytanács 1377. július 27-i határozata, amelyben a Raguzai Köztársaság Nagytanácsa (Consilium Maius) hozott elkülönítésre határozatot. Sok távoli ország kereskedelmi útvonala futott össze Dubrovnikban, ezért annak érdekében, hogy megvédjék a lakosokat a fertőző betegségektől, kiadták a Nagytanács rendeletét, amely szerint a kereskedőket, utazókat és tengerészeket, akik gyaníthatóan megfertőződtek és betegségeket hurcoltak volna be, nem engedték be a város kikötőjébe és a környékére anélkül, hogy 30 napig tartó karantén táborokban kellett tartózkodniuk, a külvilágtól elszigetelten az áruikkal együtt.
Hát... 1374 előbb volt, mint 1377, (bár ez a legkorábbi írásbeli forrás...)
8. 1803. november 30-án a Maria Píta nevű hajó történelmi küldetésre indult a spanyol partoktól: fedélzetén a fekete himlő ellenszerével véget kívánt vetni a pusztító járványnak. A vállalkozás sorsa a rajta tartózkodó, huszonkét árva kisfiún múlt, ugyanis ők szállították az oltóanyagot, méghozzá a bőrük alatt.
A Maria Píta fedélzetén a legénység mellett a küldetést vezető dr. Francisco Javier de Balmis, néhány orvos és négy nővér tartózkodott, továbbá egy felügyelő, valamint huszonkét tíz év alatti árva fiúgyermek, akiket árvaházból és jótékonysági kórházból válogattak ki.
Tíz évig tartott az expedíció. Az oltóanyagot eljuttatták a Kanári-szigetekre, Kolumbiába, Ecuadorba, Peruba, Mexikóba, a Fülöp-szigetekre és még Kínába is. Egyes becslések szerint több mint 100 ezer embert sikerült immunizálniuk, ami óriási teljesítménynek számított a korban. (Ez igen, megint új dolgot tudtam meg! Nagyon érdekes.)
9. Florence Ellinwood Allen
Kétségtelen, hogy legnagyobb kihívása egy olyan eset volt, amelyben Frank Motto gengszter volt, akit rablás közben két férfi meggyilkolásáért ítéltek el. Mivel a nők az esküdtszékben és egy nőbíró voltak, a jogi kritikusok azon tűnődtek, vajon a sztereotípia arról szól-e, hogy a nők érzelmesek, és így engedékenyek-e, de nem. Mottót elítélték, és 1921 május közepén Allen az elektromos székre ítélte Mottót.
10. Arezzói Guido zenetudós

:cool: :cool: :cool:
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Nautilius SSN-571 jelű tengeralattjáró.
2. 1848. április 7-én kezdte meg működését a WHO (World Health Organization), amelynek feladata, hogy az országok kormányaival együttműködve irányítsa az egészségügyi munkát és védjék a környezetet is.
3. Bernadette Devlin McAliskey.
4. Vlagyimir Komarov (1927 - 1967).
5. Ella Grasso (1919 - 1981), hivatalban töltött ideje 1975. január 8. - 1980. december 31.
6. Richelieu bíboros nevéhez köthető.
7. Dubrovnikban 1377. július 27-i határozat szól a karantén bevezetéséről és annak körülményeiről.
8. A fekete himlő elleni oltóanyagot Edward Jenner fejlesztette is. A Maria Píta nevű hajó 1803-ban indult Coruna városából. A legénységen kívül a küldetést vezető orvos dr. Francisco Javier de Balmis, néhány orvos, 4 nővér, 1 felügyelő és 22 tíz év alatti árva fiúgyermek volt a hajón. Az expedíció 10 évig tartott.
9. Florance Ellinwood Allen (1884 - 1966) Frank Mottot ítélte halálra 1921. május közepén.
10 Arezzói Guido (?992 - ?1050).

Kellemes hétvégét Mindenkinek! :dr_31: Vigyázzatok Magatokra!
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A Nautilus 1958 július-augusztus hónapokban áthaladt a sarki jégpáncél alatt a Napsugár (Sunshine) hadművelet keretében a Csendes-óceánról az Atlanti-óceánra jutva, s eközben augusztus 3-án éjjel 23 óra 15 perckor (legalábbis az USA keleti államainak időzónája szerint) elérte az Északi-sarkot is.
2. 1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk az egészségügyi világnapon.
3. Bernadette Devlin a brit alsóház tagja 1969-1974-ig. 21 éves volt megválasztásakor. 1975-ben az Ír Republikánus Szocialista Párt alapító tagja.
4. Vlagyimir Komarov szovjet mérnökezredes, űrhajóspilóta, az űrhajózás első kozmikus áldozata.
5. Ella T. Grasso amerikai politikus, az első nő, akit kormányzóvá választottak.
6. A Napkirály udvara messze földön híres volt kifinomult, az európai uralkodóknak példát mutató etikettjéről. Sok más mellett innen terjedt el például a lekerekített végű asztali kések használata is a kontinensen, majd a világon. IV. Lajos 1669-ben ki is tiltotta a korábban bevettnek számító tőröket az asztalok mellől, de az újítás érdeme valójában nem az övé, hanem a híres-hírhedt Richelieu bíborosé.
7. A karantén bevezetéséről és annak körülményeiről szóló legkorábbi írásbeli forrás a dubrovniki nagytanács 1377. július 27-i határozata. Sok távoli ország kereskedelmi útvonala futott össze Dubrovnikban, ezért annak érdekében, hogy megvédjék a lakosokat a fertőző betegségektől, kiadták a Nagytanács rendeletét, amely szerint a kereskedőket, utazókat és tengerészeket, akik gyaníthatóan megfertőződtek és betegségeket hurcoltak volna be, nem engedték be a város kikötőjébe és a környékére anélkül, hogy 30 napig tartó karantén táborokban kellett tartózkodniuk, a külvilágtól elszigetelten az áruikkal együtt.
Már az első, 14. században lezajlott nagy pestisjárvány megjelenésekor létrehoztak vesztegzárakat, az elsőt Velencében 1374-ben 30 napra, majd 1377-ben Raguzában egy szabályos, 40 napos karantént (innen is a név, quarantine a 40 napi elzártságból ered).
Magyarországon 1510-ből származik az első adat arról, hogy egy várost, Nagyszebent vesztegzár alá vetettek, és megúszta a pestist; arról is maradtak fenn adatok, hogy Pest és Buda az 1738. évi pestis alatt még egymás ellen is vesztegzárral védekezett.
8. 1803. november 30-án a Maria Píta nevű hajó történelmi küldetésre indult, amelyet a világ első nemzetközi egészségügyi projektjének tartanak.
A Maria Píta fedélzetén a legénység mellett a küldetést vezető dr. Francisco Javier de Balmis, néhány orvos és négy nővér tartózkodott, továbbá egy felügyelő, valamint huszonkét tíz év alatti árva fiúgyermek, akiket árvaházból és jótékonysági kórházból válogattak ki. A vállalkozást IV. Károly spanyol támogatta, miután a királyi családban is elterjedt a betegség.
A vállalkozás sorsa a huszonkét árva kisfiún múlt, ugyanis ők szállították az oltóanyagot, méghozzá a bőrük alatt.
9. Florence Ellinwood Allen, aki Frank Motto gengsztert két férfi meggyilkolásáért elektromos székre ítélte.
10. Guido d'Arezzo olasz zenész
 

Athos

Kitiltott (BANned)
1. 1958-ban egy atommeghajtású tengeralattjáró először jutott át az Északi-sarkpont jege alatt a Bering-szorostól a Grönland-tengerig. Mi volt a tengeralattjáró neve?
Nautilus SSN-571 jelű 1958 július-augusztus hónapokban áthaladt a sarki jégpáncél alatt a Napsugár (Sunshine) hadművelet keretében a Csendes-óceánról az Atlanti-óceánra jutva,
2. Miért lett április 7-e az Egészségügyi Világnap?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ENSZ intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését.
3. Az Ír Republikánus Szocialista Párt alapító tagja, a legfiatalabb nő (21 évesen) aki a brit alsóház tagja lett. Ki ez a politikusnő?
Bernadette Devlin McAliskey
4. Egy szovjet űrhajóst keresünk. Őt tartják az űrhajózás első kozmikus áldozatának, az első űrkatasztrófa repülés közben, amely a halálát okozta. Ki ez az űrhajós?
Vlagyimir Komarov szovjet ezredes 1967-ben a Szojuz-1 kabinjában égett
5. Ismét egy hölgyet keresünk. A keresett hölgy amerikai politikus, az első nő, akit kormányzóvá választottak. Kit keresünk?
Ella T. Grasso 1974 és 1980 között volt Connecticut kormányzója.
6. Kinek köszönhetjük az evőeszközök között a ma is használatos lekerekített végű kést?
Richelieu bíboros érdeme az újítás XIV. Lajos francia király korában
7. Ismereteink szerint hol és mikor történt az első vesztegzár, a mi egy város teljes lezárását jelentette?
Dubrovnik 1377.
Lazzaretto di Milano 1704
Düsseldorfi Lazarett 1914
8..1803-ban egy expedíció indult Spanyolországból Amerikába (Földrész). Ez az expedíció himlő elleni oltóanyagot szállított. Mi volt az expedíció neve? Kiről nevezték el? És milyen módon szállították az oltóanyagot?
1803-ban Coruña városából útnak indult a Balmis Expedíció, Francisco Javier de Balmis spanyol orvos utan (Vérüket adják) , amit a világ első nemzetközi egészségügyi projektjének tartanak .
A Maria Píta fedélzetén huszonkét tíz év alatti árva fiúgyermek,ugyanis ők szállították az oltóanyagot, méghozzá a bőrük alatt
Árvagyerekeket használtak élő tartálynak a vakcina exportjához, mert nem volt hűtőlánc
Azóta minden vakcina a tehén (latin nevén vacca) előtt tiszteleg nevével.
9. Tudjátok-e ki volt az első bírónő az Egyesült Államokban, aki férfit ítélt halálra?
Florance Ellinwood Allen
10. Ki volt az a zenetudós aki a dallamokat hármas vonalközben jegyezte le, és bevezetett egy új - hat zenei hangra épülő (hexachord) - tanítási rendszert, és elemeit "ut-re-mi-fa-so-la"-val jelölte meg? A hat skálahanghoz később a "si" (ti) hang társult hetedikként.
Arezzói Guido itáliai bencés szerzetes és zenetudós
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. 1958-ban egy atommeghajtású tengeralattjáró először jutott át az Északi-sarkpont jege alatt a Bering-szorostól a Grönland-tengerig. Mi volt a tengeralattjáró neve?
USS Nautilus (SSN-571)
2. Miért lett április 7-e az Egészségügyi Világnap?
Mert az ENSZ ezen a napon alapította meg a WHO-t (World Health Organization) az egészségügyi világszervezetet 1948-ban.
3. Az Ír Republikánus Szocialista Párt alapító tagja, a legfiatalabb nő (21 évesen) aki a brit alsóház tagja lett. Ki ez a politikusnő?
Bernadette Devlin ír politikus
4. Egy szovjet űrhajóst keresünk. Őt tartják az űrhajózás első kozmikus áldozatának, az első űrkatasztrófa repülés közben, amely a halálát okozta. Ki ez az űrhajós?
Vlagyimir Komarov, A Szojuz-1 űrhajón végzett repülés után, leszállás közben halt meg.
5. Ismét egy hölgyet keresünk. A keresett hölgy amerikai politikus, az első nő, akit kormányzóvá választottak. Kit keresünk?
Ella T. Grasso Connecticut kormányzója volt. Ő volt az első nő, akit erre a tisztségre választottak, és az első nő, akit egy amerikai állam kormányzójává választottak anélkül, hogy egykori kormányzó házastársa vagy özvegye lett volna.
6. Kinek köszönhetjük az evőeszközök között a ma is használatos lekerekített végű kést?
Richelieu bíborosnak, akit zavart, hogy a vendégei hegyes végű tőrökkel piszkálták étkezés után fogaik közé szorult maradékot. Parancsára a tőrök végét lekerekítették.
7. Ismereteink szerint hol és mikor történt az első vesztegzár, ami egy város teljes lezárását jelentette?
A 14. századi nagy pestisjárvány idején 1374-ben az itáliai Velencében (30 napos).
1377. Raguza (mai nevén Dubrovnik) 40 napos.

8. 1803-ban egy expedíció indult Spanyolországból Amerikába (Földrész). Ez az expedíció himlő elleni oltóanyagot szállított. Mi volt az expedíció neve? Kiről nevezték el? És milyen módon szállították az oltóanyagot?
Balmis expedíció.
Francisco de Balmis orvos ötlete miatt az expedíciót róla nevezték el.
22 tehénhimlővel megfertőzött árva-gyereket szállított egy hajó La Coruñából Dél-Amerikába.
9. Tudjátok-e ki volt az első bírónő az Egyesült Államokban, aki férfit ítélt halálra?
Florence Ellinwood Allen
10. Ki volt az a zenetudós aki a dallamokat hármas vonalközben jegyezte le, és bevezetett egy új - hat zenei hangra épülő (hexachord) - tanítási rendszert, és elemeit "ut-re-mi-fa-so-la"-val jelölte meg? A hat skálahanghoz később a "si" (ti) hang társult hetedikként.
Arezzói Guido bencés szerzetes, zenetudós
 
Oldal tetejére