2021. szeptember 26.

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Zenéljünk? :)
Nem zenélünk. :(

1. Mikor és miért tiltották be Amerikában John Lennon „Imagine” című dalát?

2. Britney Spears „If U Seek Amy” című dala is tiltólistára került sok rádióadónál, mi volt az oka?

3. Madonna „Like A Prayer” című videoklipje is gondot okozott néhány országban. Melyik az a miniállam amelyiknek a feje felszólította az embereket Madonna koncertjeinek bojkottálására? Melyik országban tiltották be teljesen?

4. A Grease musical egyik dalát is tilos volt a rádióállomásokon lejátszani. Tudod-e melyik dal volt, és miért lett tiltólistára téve?

5. The Police - Invisible Sun című dalát a BCC tiltotta be, miért?

6. A The Kingsmen együttes Louie, Louie című dalát 1963-ban szintén betiltották, mi után nyomozott a dallal kapcsolatban az FBI?

7. A Rage Against The Machine „Take the Power Back” című klipjét 20 évvel megjelenése után betiltották az arizonai iskolákban. Milyen indoklással?

8. Elvis Presley „Hard Headed Woman” című dalát tiltotta be a BBC amikor először megjelent. Mivel indokolták a betiltását?

9. A Queen együttes „I Want To Break Free” című dalát betiltották a középnyugati rádióállomásokon, mi volt a kifogásuk a dal ellen?

10. Billie Holiday „Strange Fruit” című dalát 1939-ben tiltották be, milyen indoklással?
 

Erdei Gyula 54

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni káoszban a világ zenei sajtóját bejárta egy hír, miszerint elkészült egy bizonyos tiltólista, amelyen több, mint 150 olyan dal szerepel, amit nem javasolnak a rádióadók számára sugározni. 2001. szeptember 13-án, azaz két nappal a terrortámadások után, az Egyesült Államok legnagyobb rádiólánca, az 1200 (!) állomást birtokló Clear Channel Communications (ma már iHeartMedia Inc.) egy 150/162/165 dalból álló listát készített, amit még aznap ki is küldött e-mailen a rádióadók számára. (A pontos darabszám a különböző források szerint sem egyértelmű.) A memorandum szerint az Alice in Chainstől Elton Johnon át a U2-ig számos előadó szerzeménye „megkérdőjelezhető szöveggel rendelkezik”, ezért negatív hatással lehet a tragédiáktól sokkolt amerikai közvélemény általános érzelmi állapotára.
2. A dalszövegben Britney "Amy"-t keresi egy klubban, de a cím valójában a szexre utal (F-U-C-K Me),
"...A szülők dühösek Britney Spears új kislemezének tartalmára, amelyben az énekesnő tanácsokat ad az Amy nevű lány kereséséhez. Nem arról van szó, hogy az Amerikai Szülők Televíziós Tanácsa azt akarja, hogy Amy eltévedjen - hanem az, hogy átlátták Spears szeszélyes szójátékán a dal rejtett jelentését. Ha úgy tűnik, hogy az U Seek Amy nem annyira Amy -ről szól, hanem az F, U, C, K betűkről - ó, és "én". ..."
3. Vatikán - II. János Pál pápa is részt vette az ügyben, és ösztönözte a rajongókat, hogy bojkottálják az énekesnőt Olaszországban. Az ország egy kis katolikus szervezetének tiltakozása arra késztette az olasz állami televíziós hálózatot, a Radiotelevisione Italiana-t, és Madonna lemezkiadóját a Warner Music Group-ot, hogy ne sugározzák a klipet.
4. A " Greased Lightnin"
Az eredeti felvételen, akárcsak az alapjául szolgáló színpadi musical esetében, a szövegben számos , szexuális jellegű trágárság van , ami számos állomást elriasztott a dal lejátszásától, és esetleg megakadályozta, hogy eljusson a dal az Egyesült Államok első 40 helyezéséhez. Ez azon kevés dalok egyike volt, amely a Grease eredeti Chicago-központú változatából áttért, vágatlanul, Chicagóból a Broadway-re és a filmre. Jim Jacobs később kiadott egy átdolgozott dalszöveget, amely alkalmas az iskolai előadásokra, és eltávolítja a szexuális utalásokat (ezt a "tiszta" verziót a Fox Grease élő televíziós produkciójában is használták ), és a film legtöbb televíziós szerkesztése kivágta a sértő szövegeket.
5. Az "Invisible Sun" videoklipje az észak -írországi konfliktusból készült videoklipek gyűjteményét tartalmazza. Témája miatt a BBC betiltotta .
6. A Kingsmen felvételét egy FBI -vizsgálat tárgyalta a szöveg feltételezett, de nem létező obszcénságával kapcsolatban. A szinte érthetetlen (és ártalmatlan) szövegeket széles körben félreértelmezték, és a dalt a rádióállomások betiltották, valamint az FBI is vizsgálta.
7. "... A tanár az osztály előtt áll
De az óratervet nem tudja felidézni
A tanuló szeme nem érzékeli a hazugságot
Ugrál minden kibaszott falról
Nyugalma jól megőrzött
Gondolom fél a hülye eljátszásától
Az önelégült diákok ülnek és hallgatnak néhányat
Baromság, amit az iskolában tanult
Európa nem az én kötelem, amin tovább lendülhetek
Nem lehet belőle tanulni semmit
Mégis függünk tőle... " Talán ezért
8. Ez a rövid, 2 percnél rövidebb dal első számú sláger volt Elvis Presley számára szülőhazájában, USA-ban, de 1958-ban a BBC nyilvános erkölcsének önjelölt őrzője megtiltotta az Egyesült Királyságban a légi műsorokat. A Beeb puritán hozzáállása az ilyen ügyekhez ezért vált néni néven ismertté.
Bibliai utalások miatt (Ádám, Éva, Sámson, Delillah...)
9. A maga idejében meglehetősen botrányos fogadtatásra talált, nagyrészt a hozzá készült videóklip miatt, amelyben az együttes mind a négy tagja nőnek öltözve paródiázott. A klip nagy felháborodást váltott ki Amerika úgynevezett bibliaövezetében, és az MTV sem játszotta le 1991-ig.
10. A dal szövege tiltakozás volt az amerikai rasszizmus és az afro-amerikaiak meglincselése ellen.
 

Japi1

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások (9/11) után a Clear Channel Communications rádióscég kitiltott több mint 160 dalt 1200 állomásán, attól tartva, hogy megsérti vagy felzaklatja a traumatizált nemzetet. Köztük volt John Lennon Imagine c. dala is.
Imagine.jpg
2. A cím valójában a szexre utal (F-U-C-K Me),
3. A Vatikán /II. János/ bojkottálta a dalt, az olasz televízió nem sugározta.
A PEPSI-vel készített reklámot, amely a „Like A Prayer” videó jeleneteit mutatta be, betiltották.
4. A Summer Nights betétdal nemi erőszakot sejtet.
5. A dal az Észak-Írországban elkövetett erőszakról és zűrzavarról szól. Témája miatt a BBC betiltotta.
6. A dalszövegek feltételezett, de nem létező obszcén tartalma miatt.
7. A „Take the Power Back” /Vegyük vissza a hatalmat/ szövege sérti a hatályos törvényt. A kormány megdöntését, egy faj vagy egy osztály elleni haragot reklámozza.
8. Amikor 1958-ban megjelent, a BBC korlátozta a szövegben található bibliai utalások miatt.
9. A hozzá készült videoklip, amelyben az együttes mind a négy tagja nőnek öltözve paródiázott.
Queen.jpg
10. A dal szövege a déli lincselésről szól, a mindennapos erőszakot ábrázolja, amelyet a fekete emberek ellen követtek el, a polgárjogi mozgalom kezdetének nevezték. A déli rádióállomások nem voltak hajlandók lejátszani a „Strange Fruit”-t.
Az amerikai kormány terrorizálta az énekesnőt a dal előadása miatt egészen 1959 -es korai haláláig.
 

Athos

Kitiltott (BANned)
1) 1966-ban egy interjúban azt mondta, hogyNépszerűbbek vagyunk, mint Jézus Krisztus” - a felháborodást követően dalaikat rövid időre tiltólistára tették Amerikában
2) a cím valójában a szexre utal (F-U-C-K Me), ezért
3)katolicizmus befolyásáról szól,
kritika is érte vallásos konzervatívok és a Vatikán részéről
családvédelmi és vallási szervek is tiltakoztak
II. János Pál pápa is részt vette az ügyben, és ösztönözte a rajongókat, hogy bojkottálják az énekesnőt Olaszországban.
Az ország egy kis katolikus szervezetének tiltakozása arra késztette az olasz állami televíziós hálózatot, hogy ne sugározzák a klipet
4)"Greased Lightnin˝ és a " Summer Nights " dalokban
Az eredeti felvételen, akárcsak az alapjául szolgáló színpadi musical esetében, a szövegben számos, szexuális jellegű kiengedhetetlen trágárság fűződik, ami számos állomást elriasztott a dal lejátszásától.
5) A dalt a BBC 1981-ben betiltotta nyíltan politikai, észak-írországi ihletésű szövegei miatt,
amelyek az "armalita hordójára" utalnak, és "elkerülik a bajt, ahogy a katonák mondják".
És így folytatódik: "És csak akkor változtatják meg ezt a helyet, ha mindenkit megölnek az emberi fajban."
6) felvételt az FBI vizsgálta a dalszövegek feltételezett, de nem létező obszcénusságával kapcsolatban
7) faji kettősség forradalmi ügynek szentelve
radikálisan baloldali világképet fogalmaztak meg
8) a BBC korlátozta, hogy mikor játszható a műsorban, a szövegben található bibliai utalások miatt.
9) együttes mind a négy tagja nőnek öltözve paródiázott.
A klip nagy felháborodást váltott ki Amerika úgynevezett bibliaövezetében, és az MTV sem játszotta le 1991-ig.
10) a déli rasszizmus kirívó-rasszista korszaka, amelyben ez a dal megjelent, „egy darab zenei propagandának” címkézték
 

barern

Állandó Tag
Állandó Tag
1. Az öbölháború (1991. január 16. és 1991. február 28.) idején a BBC, a békedal jellege miatt, továbbá a Clear Channel is tiltotta 9/11 után.Vallási csoportok kritizálják a "képzeld el, hogy nincs mennyország" sor miatt.
2. Mert a címe és kórusa énekléskor „FUCK me”-nek hangzik
3. Vatikán. A pápa bojkottra szólította fel az olaszokat,továbbá egy vallási csoport tiltakozása miatt az olasz tv nem sugározta a videót, de ez nem volt hivatalosan tiltólistán.Egyiptomban tiltották be teljesen.
4. A Greased Lightning c. dal, egy durva sor miatt("it ain't no shit")
5. Mert az észak -írországi konfliktusból készült videoklipek gyűjteményét tartalmazza. Témája miatt a BBC betiltotta .A dalszöveg többek között az ArmaLite puskára utal, amelyet elsősorban az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg használ
6. A kifogás az volt, hogy a lemezt lelassítva, obszcén szövegeket lehet hallani. De ezt nem sikerült bebizonyítani.
7. Mert ellentétes Arizona állam törvényeivel, amelyek szerint az iskolák nem "támogathatják az etnikai szolidaritást a tanulók egyénként való kezelése helyett".
8. Az Ádámra és Évára, valamint Sámsonra és Delilára vonatkozó bibliai utalások miatt tiltották be.
9. Nem találtam sehol utalást rá, hogy a dal egyáltalán be lett volna tiltva(hol,mikor, melyik rádiónál?). A videoklip természetesen igen, főleg az öltözködés miatt.
10. Erőszakos, morbid tartalma(lincselés) nyugtalanságot idézhetett elő a fekete lakosság körében.

További szép hetet ! :hurra::hurra::hurra:
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
1. A 2001. szeptember 11-i terrortámadása miatt a Clear Channel Communications 165 dal betiltását irányozta elő. Ezen a listán szerepel az említett dal is.
2. A dal címe és a refrén szexre utal (F-U-C-K Me) és ezért tiltották be, de a dalnak egy moderált változata is megjelent.
3. A Vatikán ítélte el a videóklipet, mivel a klipben égő keresztek és egy csókjelent is szerepel egy színes bőrű férfival. II. János Pál pápa ösztönözte a rajongókat, hogy Olaszországban is bojkottálják az énekesnőt.
4. A Summer Nights c. betétdal inkább sejtet nemi erőszakot, mintsem a férfi főszereplő el szeretné csábítani szíve hölgyét.
5. A dal szövege az Észak-Írországban történt politikai helyzetre utal - ezért tiltotta be a BBC.
6. A szöveg feltételezett, de nem létező trágársága miatt vizsgálta az FBI.
7. A bevezetett rendeletek értelmében a tanulókat nem lehet etnikai hovatartozásuk miatt megkülönböztetni. A dal témája ezzel foglalkozik, ezért tiltották be az állam iskoláiban.
8. A dal Bibliai utalásokat tartalmazó szövege miatt tiltották be a sugárzását.
9. Mert a zenekar tagjai nőnek öltözve paródiázott.
10. A dalban tiltakoznak a fekete amerikaiak lincselése ellen és a rendszeres erőszakot ábrázolja.

Kellemes hetet Mindenkinek! Vigyázzatok Magatokra! :dr_31:
:rohog:;)
 

Beka Holt

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1. Mikor és miért tiltották be Amerikában John Lennon „Imagine” című dalát?
Bár az „Imagine” című dal a békéről szól, 1991 -ben betiltották az Öböl -háború idején, valamint 2001 -ben a 9/11 -es támadások után. Sok vallási csoport vitatta a mondatot „képzeld el, hogy nincs mennyország”. Emiatt a mondat miatt került tiltólistára.
2. Britney Spears „If U Seek Amy” című dala is tiltólistára került sok rádióadónál, mi volt az oka?
Ha gyorsan kimondod ezeket a szavakat, If U Seek Amy, akkor iszonyatosan közel állnak valami szuggesztívabbhoz. Sok rádióadó cenzúrázta vagy betiltotta a dalt.
3. Madonna „Like A Prayer” című videoklipje is gondot okozott néhány országban. Melyik az a miniállam amelyiknek a feje felszólította az embereket Madonna koncertjeinek bojkottálására? Melyik országban tiltották be teljesen?
Amikor kiadták a „Like A Prayer” -t, a videoklipet a Vatikán kritizálta. A pápa a dal megjelenése után arra kérte az embereket, hogy bojkottálják a koncertjeit, és Egyiptomban teljesen betiltották, Oroszországban pedig szigorúan korlátozzák.
4. A Grease musical egyik dalát is tilos volt a rádióállomásokon lejátszani. Tudod-e melyik dal volt, és miért lett tiltólistára téve?
John Travolta, „Greased Lightening” - a Grease musical rajongói minden bizonnyal szeretik ezt a dalt, de a legtöbben valószínűleg nem tudják, hogy eredetileg betiltották. A szövegben egy szitokszó miatt a „ Greased Lightening” -t akkoriban betiltották a rádiókban tilos volt lejátszani.
5. The Police - Invisible Sun című dalát a BCC tiltotta be, miért?
The Police - Invisible Sun az ArmaLite puskára vonatkozik, amelyet olyan félkatonai csoportok használtak, mint az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg. Emiatt a BCC azonnal betiltotta.
6. A The Kingsmen együttes Louie, Louie című dalát 1963-ban szintén betiltották, mi után nyomozott a dallal kapcsolatban az FBI?
Eredetileg obszcén szövegek miatt betiltották. a szöveg felismerésének nehézségei miatt egyesek azt gyanították, hogy a dal obszcén. A felvételt az FBI vizsgálta a szöveg feltételezett, de nem létező trágárságával kapcsolatban.
7. A Rage Against The Machine „Take the Power Back” című klipjét 20 évvel megjelenése után betiltották az arizonai iskolákban. Milyen indoklással?
Az indoklás az volt, hogy ez ellentétes az arizonai állam törvényeivel, amely szerint az iskolák nem „támogathatják az etnikai szolidaritást ahelyett, hogy a diákokkal egyénileg bánnának”. A dalt néhány középiskolai tanár használta egy mexikói-amerikai történelem órán.
8. Elvis Presley „Hard Headed Woman” című dalát tiltotta be a BBC amikor először megjelent. Mivel indokolták a betiltását?
A dal olyan bibliai személyekre hivatkozott, mint Ádám és Sámson, Éva és Delila, a dalt a közerkölcs ellenében tartották, ezért betiltották.
9. A Queen együttes „I Want To Break Free” című dalát betiltották a középnyugati rádióállomásokon, mi volt a kifogásuk a dal ellen?
A Queen „I Want To Break Free” című dalát betiltották a középnyugati rádióállomásokon, ahol az egyik állomás DJ -je ezt mondta: „Ezt nem tudjuk lejátszani, homoszexuálisnak tűnik. ”
10. Billie Holiday „Strange Fruit” című dalát 1939-ben tiltották be, milyen indoklással?
Billie Holiday „Strange Fruit” című dala nagyon érzelmes, megrendítő és erőteljes. Leírta a lincselés iránti rémületét, de a nehéz tárgy miatt a dalt 1939 -ben betiltották. Morbid témája ellenére mások úgy érezték, hogy ez egy fontos dal volt abban az időben.
 
Oldal tetejére