5 meghökkentő városi legenda Budapestről

A kőoroszlánok nyelvétől egy Állatkertben elhantolt zsiráfig Budapest számos régi és modern kori legenda helyszíne. Ezek némelyike igaz lehet, némelyike teljesen légből kapott, de mind egyformán szórakoztatóak.

Az oroszlánok nyelve
Talán az egyik legismertebb legenda a Lánchíd kőoroszlánjaihoz, pontosabban nyelvükhöz kapcsolódik. A történet szerint a szobrok készítője, Marschalkó János megfeledkezett az oroszlánok nyelvéről, amit az avatáskor az élelmes pesti polgárok rögtön kiszúrtak, és addig gúnyolódtak rajta, míg Marschalkót hamarosan az öngyilkosságba hajszolták – a Lánchídról vetette le magát, így ő lett a híd első öngyilkosa.

A kétségtelenül színpadias, ám annál szomorúbb legendával kapcsolatban az a jó hírünk, hogy nem csak több sebből vérzik, de egyenesen nem igaz. Egyrészt Marschalkó János nem lett öngyilkos, másrészt a kőoroszlánoknak van nyelve, de, mivel a valódi oroszlánok nyelve fekvőhelyzetben hátra húzódik, így ő is ilyennek formálta meg azt. Az oroszlánszobrok anatómiailag tehát nagyon is pontosak, az élcelődőknek az önérzetes művész pedig állítólag azt üzente:

„Nem vagyok én hentes, hogy a füstre való nagy nyelveket lógassam ki a barmok szájából.”

Hogy ezt valóban mondta, vagy nem mondta, nem tudjuk, de ez a változat már nekünk is sokkal jobban tetszik.

Depositphotos_79871176_l-2015.jpg


A New York kávéház kulcsa
A New York kávéház a pesti irodalmi élet egyik legfontosabb színhelye, a legenda szerint pedig megnyitásakor a tulajdonosok és a törzsvendégek együtt mentek ki a Dunához, ahol maga Molnár Ferenc hajította be a kulcsot, hogy a kávézó soha ne zárjon be.

A We Love Budapest azzal cáfolja a legendát, hogy a kávézó megnyitásakor, 1878. január 12-én Molnár Ferenc még a Lónyay utcai Református Gimnázium 16 éves tanulója volt – egészen pontosan, hiszen január 12. a születésnapja is. Ha volt is kulcsdobálás, az legfeljebb az 1927-es újranyitáskor történhetett.

Ezt alátámasztja az is, hogy egy elsőként megnyíló kávéháznak még nem igen van törzsközönsége, az újranyitásra azonban előkerülhettek régi vendégek, és köztük talán Molnár Ferenc is. De hogy a kávézó kulcsa tényleg a folyó mélyén hever-e, azt csak a vén Duna tudja ma már.

Depositphotos_61399945_l-2015.jpg


Fűszag a villamoson
A modernebb városi legendák közé tartozik, hogy állítólag bizonyos villamosokon – a legtöbbször a 47-es, 49-es és 2-es járatot említik – igen gyakran fű szagát érzik az utasok. Több fórumon és kommentben is írnak erről sokan, még 2013-ban az Urban Legends próbált utánajárni a dolognak. Marinov Iván nyomozása alapján az internetes elméletek többsége vagy valamilyen tisztítószerre, kenőanyagra gondol lehetséges szagforrásként, vagy az utasokra vagy a villamosvezetőre gyanakszik a fűszag forrásaként, és persze olyan egészen vakmerő összeesküvés-elméletek is vannak, melyek szerint ezeket a járatokat egyenesen drogcsempészésre használják.

A Helyi Téma még 2012-ben megkérdezte a dologról a BKV-t, akik azt a választ adták, hogy „a 47-es villamos vonalán közlekedő Ganz csuklós járművek karbantartásához semmilyen kenderolaj-származékot nem használnak“, a megoldáshoz pedig azóta sem került igazán közelebb senki.

Depositphotos_1864507_l-2015.jpg

Mátyás király fája

A Normafa népszerű kirándulóhely, de kevesen tudják, hogy valóban egy egykor itt álló bükkről kapta a nevét – egy fáról, ami a legenda szerint Mátyás király születésekor sarjadt. A hatalmasra nőtt fa az évek során több villámcsapást is elszenvedett, de az 1800-as években a pest-budai ifjúság körében is divattá vált, hogy a szerelmesek eljegyzésük alkalmából belekarcolják törzsébe nevük kezdőbetűjét.

Érdekesség, hogy a sokáig Viharbükknek nevezett fa akkor kapta a Norma nevet, amikor 1840-ben itt énekelte Bellini Norma című operájának nagyáriáját Schodelné Klein Rozália, Európa szerte híres énekesnőnk. A faóriás végül 1927. június 19-én, egy vasárnap délelőttön dőlt ki, ám legendás sorsa ezzel nem ért véget. Ami megmaradt belőle, azt állítólag a Fővárosi Múzeum munkatársai szállították le óvatosan a hegyről, majd a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészkő konzerválja.

Időközben azonban állítólag megfeledkeztek róla, a mészkő pedig elválaszthatatlanul a vízesés falához kötötte az oda támasztott törzset, azóta is ott lehet látni – írja a szeretlekmagyarország.hu.

Depositphotos_253737244_l-2015.jpg

Zsiráftetem nyugszik az Állatkert sétánya alatt

2012-ben egy, az Állatkertben található sétány felújításakor a munkagépek hatalmas csontokat fordítottak ki a földből. A szakértők gyorsan megállapították, hogy egy zsiráf lábának csontjairól van szó. A többi csont nem került elő, mert a felújítás során csak egy kis részt ástak fel, így szinte bizonyos, hogy a Nagy-tó szomszédságában található, a Japánkert sarkától a pingvinek felé vezető sétány alatt alig egy méterrel ma is egy zsiráf csontjai nyugszanak – bár mindezt persze bizonyítani senki sem tudja, hiszen a maradványokról mindenki csak találgat.

Az akkori beszámolók szerint az Állatkert legrégebbi dolgozói sem tudtak róla, hogy egy zsiráf van itt elhantolva, bár meg nem lepődött senki, tudvalevő ugyanis, hogy Budapest ostromakor a rengeteg elhullott állat jó részét – jobb híján – az Állatkertben sokszor a bombatalálatok kráterében hantolták el.

1944-ben az Állatkertben két zsiráf, Szid és Szahib lakott, mindketten 1944. szeptember 13-ról 14-re, szerdáról csütörtökre virradó éjszaka pusztultak el, amikor a Zsiráfház találatot kapott. A nagyon is valószínű legenda szerint valamelyik állat maradványai ma is az Állatkert földjében vannak.

Depositphotos_259219908_l-2015.jpg


Képek: Krivis/depositphotos.com, demerzel21/depositphotos.com, ungorf/depositphotos.com, kobolia/depositphotos.com, YAYimages/depositphotos.com

Zabolai Margit,
 
Engem a fű illat lepett meg eszembe sem jutott az a megoldás hogy a marihuánára kell asszociálni...nekem a fű az a fű...
 
A fű illat igaz. Gyerekkoromban sokat jártam a 47-es villamossal a Belvárosból a Nagykőrútig. Tudniillik a mi kötelező iskolánk a Práter utcai volt, de később elköltöztünk a Belvárosba. Az iskola maradt és én 8.-ban végig villamosoztam. Ha jól emlékszem, a Kávin tér körül jött az az illat.
Azon a vonalon főleg a régi, nyitott peronos kocsik jártak. Tiszta olajszag volt az egész. De ritkán beállítottak Stukákat is és abban a nyitott ablaknál .... még most is szívesen emlékszem rá.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Eramanyi wrote on kistraktoros's profile.
Szia! Horváth Péter Történelem 7. tankönyvet keresem. Légyszíves küldd el, ha neked megvan! Köszönöm!
duveen wrote on Miranda77's profile.
Szia,

Korábban kerested Dan John: Beavatkozás c. könyvét. Véletlenül nem sikerült megszerezned azóta? Én is ezt keresem.
Üdv.: D.
babajaro wrote on ani515's profile.
Hátha.....:

Statisztikák

Témák
36,621
Üzenet
4,435,988
Tagok
592,644
Legújabb tagunk
Birobi
Oldal tetejére