50 éves Kanada ma ismert lobogója

“A zászló a nemzeti egység szimbóluma, amely kivétel nélkül képviseli Kanada összes állampolgárát faji, nyelvi, hitbéli és vélemény megkülönböztetés nélkül.” – Hangzott el 1965-ben, amikor a ma ismert juharleveles zászló hivatalosan is Kanada drapériája lett.

1965. február 15.-én, azaz fél évszázada húzták fel először a ma ismert kanadai zászlót Ottawában a Parlamentnél. Előtte de jure az Egyesült Királyság zászlaja, de facto pedig annak kanadai változata (a Canadian Red Ensign) volt használatban.

A kanadai zászló elemeinek – a legtöbb nemzeti lobogótól eltérően – nincsen misztikus jelentése: a vörös és az ezüst (fehér) a Brit Birodalom színei, a juharfa levele pedig Kanada természeti kincsekben való gazdagságára utal.

A juhar Észak-Amerikában honos nagyon tisztelt növény, mely az őslakos indiánok cukornövénye volt és a mai napig igen kedvelik és nagy mennyiségben állítanak elő belőle juharszirupot. A cukorjuhar levele azért is lett szimbólum, mert ezek a fák a legfontosabb erdőalkotó fái az észak-amerikai kontinensnek.

Elterjedt tévedés, hogy a levél tizenegy csúcsa a tíz tartományt és a szövetségi kormányzatot szimbolizálja (korai változatokon a szár mellett is három-három, s így összesen tizenöt csúcs volt).A zászló története

Kanada 1867-ben jött létre, de csak 98 évvel később lett saját zászlaja. Már a 20. század első felében felmerült egy új zászló bevezetésének igénye, de a (politikai) szándék csak az 1960-as évekre érett meg, hogy egy saját identitást jelképező zászlót alkossanak. Ekkor azonban szabályos vita alakult ki: a miniszterelnök, Lester B. Pearson a változtatás mellé állt, az ellenzék vezére, a korábbi miniszterelnök, John Diefenbaker azonban ellene kampányolt és nem szerette volna megváltoztatni a brit red ensign-et.

Többpárti parlamenti bizottság alakult, amely 1964. október 29-én végül egyhangúlag a történész George Stanley ezredes által tervezett zászlót választotta (azon a változaton még 15 csúcsa volt a juharlevélnek). Az ezredes egyébként a Kanadai Királyi Katonai Főiskola zászlóját vette alapul, mely három egyenlő szélességű vörös-ezüst-vörös függőleges sávból állt, középen az iskola címerével. Rengeteg tervezett zászlón szerepelt a hód, a brit zászló, vagy a francia fleur de lys a juharlevelek mellett.

A képviselőház 1964. december 15-én, a szenátus pedig két nappal később fogadta el az új zászlót. Hivatalosan 1965. február 15-én lett nemzeti jelkép, e nap 1996 óta a kanadai nemzeti zászló napja (National Flag of Canada Day).

o-PEARSON-UNVEILS-570.jpg

Lester B. Pearson bemutatja a győztes dizájnt (1964)

o-LOWERING-570.jpg

Levonják a régi, “Canadian Red Ensign” zászlót a Parlamentnél

o-RED-ENSIGN-570.jpg

Az új kanadai zászló első pillanatai 1965-ben

Minden nap lecserélik a zászlót
1297179415654_ORIGINAL.jpg

Béke Torony

A kanadai Parlament Béke-Tornyán lévő zászló 4,6 méter széles és 2,3 méter magas. Ezt a zászlót minden egyes munkanapon lecserélik, kivéve ha az időjárás nem teszi lehetővé ezt a műveletet biztonságosan.

De mi lesz a lecserélt zászlókkal?

Minden kanadai illetőségű feliratkozhat egy várólistára, hogy a Parlamenten lobogó zászlókat egyszer megkaphassa és saját otthonában, kertjében kifeszítse. Egy háztartásból csak egy személy iratkozhat fel. 1994 és 2014 között 8500 lobogót osztottak így szét és a mai napig 16 ezren várnak az ország zászlajára. A most feliratkozó személy tehát közel 43 év múlva jut hozzá a lobogóhoz. A keleti és a nyugati tornyok zászlaja kisebb és hetente egyszer cserélik őket. Ezekből tehát kettő talál új gazdát magának a lakosság körében minden héten. A jó hír az, hogy aki ezen lobogók várólistájára szeretne feliratkozni, annak erre a kisebb zászlóra (1,35 méter x 2,7 méter) mindössze 34 évet kell várnia.

peace-tower-flag-pauline-girard.jpg
Pauline Girard (a képen) 2003-ban kapta meg a korábban a kanadai Parlament középső tornyán lobogó zászlót. 10 évvel azután, hogy feliratkozott a várólistára. A lobogó 2002 július 11.-én lengett a törvényhozás épületén egyetlen napig.

2012 és 2014 júniusa között 994 darab Béke-Toronyról származó zászló lett kipostázva Kanada szerte. A legtöbb ebből Ontario-ba van, szám szerint 551 darab, de jutott egy darab Yukonba is.

Ha más pályamű győzött volna, akkor ma talán az alábbiak egyike lobogna

3541 munka közül választották ki a győztest. Ezek közül 2136 ábrázolt juharlevelet, 408 pályázaton szerepelt valamilyen formában az “Union Jack” (brit drapéria), 389 hódot és 359 francia virágos liliom motívumot (fleurs-de-lys) tartalmazott.

613652.jpg

A két nagy vesztes, a végső három dizájn közül

slide_321340_3014830_free.jpg

Annis Thompson – Északi fényt képzelt el motívumnak

cfd_2.png

Egy komplikált zászló tervezet

cfd_7.png

Van amelyiken a hód és a juharlevél egyszerre tűnik fel

cfd_9.png

Kinézetre mint egy sportszer márka logója. Az egységet fejezte volna ki

6483308097_f6f964db64_o.jpg

A kék és piros a francia és brit zászlók színe, a hód körül a juharlevelek a tíz tartományt jelképezik.

6483308909_32eb9ed8b6_o.jpg

Ez is hajaz a brit zászlóra, de azért annyira mégsem

cfd_11.png

Egy hat éves gyermek pályázata. Nyilván nem indult túl nagy eséllyel.

Kanada Vilaga
 

Csatolások

  • canadai zaszlo1.jpg
    canadai zaszlo1.jpg
    6.1 KB · Olvasás: 132
Utoljára módosítva:
Emlékszem amikor Kanada zászlót cserélt. A zászló szinei mutatják, hogy az angol Kanada egyáltalán nem vette figyelembe, hogy ha sokkal kisebben is de van egy francia Kanada is.
Jövöre Új Zéland fog zászlót cserélni.
 
P
Méltán lehetnek büszkék arra amiért megküzdötek elértek.Mindazt amit ez szép zászló hirdet képvisel Az ország neve Kanada.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Alvaro33 wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta!
Segítségedet szeretném kérni. Én sem látom az ezoterikus letöltések fórumát.
Nem értem miért. Tudnál nekem segíteni?
Előre is köszönöm.
Lucan0 wrote on Evila's profile.
Én sem tudom kibontani a csomagot.
A mikulás csomagot.
vorosmart wrote on sziporka78's profile.
Köszönöm szépen a Ilona Andrews könyvet.
KA0215 wrote on sziporka78's profile.
ÚÚÚ! Csodálatos vagy! Imádlak, imádunk! *-* Az összes munkádat nagyon köszönjük!
Kedves Tagok! Segítségeteket szeretném kérni!
9.osztályos OH kémia munkafüzet megoldásait szeretném, ha valakinek esetleg megvan. Előre is köszönöm szépen.

Statisztikák

Témák
37,475
Üzenet
4,623,902
Tagok
604,575
Legújabb tagunk
ClaudiaSchneider
Oldal tetejére