50 éves Kanada ma ismert lobogója

“A zászló a nemzeti egység szimbóluma, amely kivétel nélkül képviseli Kanada összes állampolgárát faji, nyelvi, hitbéli és vélemény megkülönböztetés nélkül.” – Hangzott el 1965-ben, amikor a ma ismert juharleveles zászló hivatalosan is Kanada drapériája lett.

1965. február 15.-én, azaz fél évszázada húzták fel először a ma ismert kanadai zászlót Ottawában a Parlamentnél. Előtte de jure az Egyesült Királyság zászlaja, de facto pedig annak kanadai változata (a Canadian Red Ensign) volt használatban.

A kanadai zászló elemeinek – a legtöbb nemzeti lobogótól eltérően – nincsen misztikus jelentése: a vörös és az ezüst (fehér) a Brit Birodalom színei, a juharfa levele pedig Kanada természeti kincsekben való gazdagságára utal.

A juhar Észak-Amerikában honos nagyon tisztelt növény, mely az őslakos indiánok cukornövénye volt és a mai napig igen kedvelik és nagy mennyiségben állítanak elő belőle juharszirupot. A cukorjuhar levele azért is lett szimbólum, mert ezek a fák a legfontosabb erdőalkotó fái az észak-amerikai kontinensnek.

Elterjedt tévedés, hogy a levél tizenegy csúcsa a tíz tartományt és a szövetségi kormányzatot szimbolizálja (korai változatokon a szár mellett is három-három, s így összesen tizenöt csúcs volt).A zászló története

Kanada 1867-ben jött létre, de csak 98 évvel később lett saját zászlaja. Már a 20. század első felében felmerült egy új zászló bevezetésének igénye, de a (politikai) szándék csak az 1960-as évekre érett meg, hogy egy saját identitást jelképező zászlót alkossanak. Ekkor azonban szabályos vita alakult ki: a miniszterelnök, Lester B. Pearson a változtatás mellé állt, az ellenzék vezére, a korábbi miniszterelnök, John Diefenbaker azonban ellene kampányolt és nem szerette volna megváltoztatni a brit red ensign-et.

Többpárti parlamenti bizottság alakult, amely 1964. október 29-én végül egyhangúlag a történész George Stanley ezredes által tervezett zászlót választotta (azon a változaton még 15 csúcsa volt a juharlevélnek). Az ezredes egyébként a Kanadai Királyi Katonai Főiskola zászlóját vette alapul, mely három egyenlő szélességű vörös-ezüst-vörös függőleges sávból állt, középen az iskola címerével. Rengeteg tervezett zászlón szerepelt a hód, a brit zászló, vagy a francia fleur de lys a juharlevelek mellett.

A képviselőház 1964. december 15-én, a szenátus pedig két nappal később fogadta el az új zászlót. Hivatalosan 1965. február 15-én lett nemzeti jelkép, e nap 1996 óta a kanadai nemzeti zászló napja (National Flag of Canada Day).

o-PEARSON-UNVEILS-570.jpg

Lester B. Pearson bemutatja a győztes dizájnt (1964)

o-LOWERING-570.jpg

Levonják a régi, “Canadian Red Ensign” zászlót a Parlamentnél

o-RED-ENSIGN-570.jpg

Az új kanadai zászló első pillanatai 1965-ben

Minden nap lecserélik a zászlót
1297179415654_ORIGINAL.jpg

Béke Torony

A kanadai Parlament Béke-Tornyán lévő zászló 4,6 méter széles és 2,3 méter magas. Ezt a zászlót minden egyes munkanapon lecserélik, kivéve ha az időjárás nem teszi lehetővé ezt a műveletet biztonságosan.

De mi lesz a lecserélt zászlókkal?

Minden kanadai illetőségű feliratkozhat egy várólistára, hogy a Parlamenten lobogó zászlókat egyszer megkaphassa és saját otthonában, kertjében kifeszítse. Egy háztartásból csak egy személy iratkozhat fel. 1994 és 2014 között 8500 lobogót osztottak így szét és a mai napig 16 ezren várnak az ország zászlajára. A most feliratkozó személy tehát közel 43 év múlva jut hozzá a lobogóhoz. A keleti és a nyugati tornyok zászlaja kisebb és hetente egyszer cserélik őket. Ezekből tehát kettő talál új gazdát magának a lakosság körében minden héten. A jó hír az, hogy aki ezen lobogók várólistájára szeretne feliratkozni, annak erre a kisebb zászlóra (1,35 méter x 2,7 méter) mindössze 34 évet kell várnia.

peace-tower-flag-pauline-girard.jpg
Pauline Girard (a képen) 2003-ban kapta meg a korábban a kanadai Parlament középső tornyán lobogó zászlót. 10 évvel azután, hogy feliratkozott a várólistára. A lobogó 2002 július 11.-én lengett a törvényhozás épületén egyetlen napig.

2012 és 2014 júniusa között 994 darab Béke-Toronyról származó zászló lett kipostázva Kanada szerte. A legtöbb ebből Ontario-ba van, szám szerint 551 darab, de jutott egy darab Yukonba is.

Ha más pályamű győzött volna, akkor ma talán az alábbiak egyike lobogna

3541 munka közül választották ki a győztest. Ezek közül 2136 ábrázolt juharlevelet, 408 pályázaton szerepelt valamilyen formában az “Union Jack” (brit drapéria), 389 hódot és 359 francia virágos liliom motívumot (fleurs-de-lys) tartalmazott.

613652.jpg

A két nagy vesztes, a végső három dizájn közül

slide_321340_3014830_free.jpg

Annis Thompson – Északi fényt képzelt el motívumnak

cfd_2.png

Egy komplikált zászló tervezet

cfd_7.png

Van amelyiken a hód és a juharlevél egyszerre tűnik fel

cfd_9.png

Kinézetre mint egy sportszer márka logója. Az egységet fejezte volna ki

6483308097_f6f964db64_o.jpg

A kék és piros a francia és brit zászlók színe, a hód körül a juharlevelek a tíz tartományt jelképezik.

6483308909_32eb9ed8b6_o.jpg

Ez is hajaz a brit zászlóra, de azért annyira mégsem

cfd_11.png

Egy hat éves gyermek pályázata. Nyilván nem indult túl nagy eséllyel.

Kanada Vilaga
 
Utoljára módosítva:
Emlékszem amikor Kanada zászlót cserélt. A zászló szinei mutatják, hogy az angol Kanada egyáltalán nem vette figyelembe, hogy ha sokkal kisebben is de van egy francia Kanada is.
Jövöre Új Zéland fog zászlót cserélni.
 
P
Méltán lehetnek büszkék arra amiért megküzdötek elértek.Mindazt amit ez szép zászló hirdet képvisel Az ország neve Kanada.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

oxenden oxenden wrote on Jekatyerina68's profile.
Keresem a következő könyvet letölthető formában, vagy megvételre . Tudna valki segíteni? Köszönöm.
Címe:
Sírjak vagy nevessek ? Az emberi agy boldogságra hangolható.
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm a fordítást, szeretem ezt a sorozatot.
Nagy Attiláné wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm a fordításaidat.
Nagy Attiláné wrote on Ajuda67's profile.
Köszönöm a fordításaidat.

Statisztikák

Témák
36,891
Üzenet
4,493,165
Tagok
596,139
Legújabb tagunk
Ruba91
Oldal tetejére