71 évesen valósítja meg gyerekkori álmát: egy hordóban sodortatja át magát az Atlanti-óceánon

Szerdán Jean-Jacques Savin beszállt űrkabinjához hasonló hordóformájú hajójába, hogy a hullámokra bízva magát átkeljen az Atlanti-óceánon.

A 71 éves francia férfi a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetről kezdte meg az útját, és kalandját a honlapján is lehet követni.

23828980_64faeeddceeb0152bd6c8aefac9fb259_wm.jpg

Jean-Jacques Savin és gyerekkori álma, a hordó
Fotó: Georges Gobet
A hordó természetesen nem egyszerű hordó, hanem egy epoxigyantával kezelt, 3 méter hosszú, 2,1 méter széles és üresen is 450 kilós kapszula. Belseje 6 négyzetméteres, helyet kapott benne alvó- és főzőhely, egy térképszoba és egy raktár is. Savin alaposan felszerelkezett, a hordóján magával visz

  • egy túlélő tutajt,
  • műholdas telefont,
  • a helyzetét jelző irányfényeket,
  • fagyasztva szárított élelmiszert,
  • szigonyt a halászathoz,
  • a tengervíz sótalanítására alkalmas berendezést
  • és néhány kis üveg saint-émilioni vörösbort, hogy megünnepelje január 14-én esedékes születésnapját.

A férfi elmondása szerint egyedül az agresszív kardszárnyú delfinektől tart. A magány ellen egy mandolint és több könyvet visz magával, és hajónaplót fog írni, amelyet később megjelentet.

Savin fiatal korában ejtőernyős katona volt, Afrikában harcolt és ott volt magánpilóta, "új navigálási módszert" szeretne felfedezni, a szél és a hullámok segítségével, minden külső beavatkozás nélkül akar átkelni az Atlanti-óceánon, és három hónappal múlva megérkezni a Karib-szigetekre. A kaland ötlete Jean-Jacques Savin egyik kedvenc könyvéből, Alain Bombard Önkéntes hajótörött című regényéből ered: az orvos 1952-ben egy gumicsónakban magányosan szelte át az óceánt víz és élelem nélkül, csak halakkal és planktonnal táplálkozott, hogy kipróbálja, hogyan lehet túlélni a tengeren.
Utazás közven Savin több, tudományos értékkel bíró feladatot is végrehajt. A férfi útközben elhelyezi a JCOMMOPS nemzetközi óceán megfigyelő szervezet irányjelzőit is a hullámok tanulmányozására, és ő lesz a kísérleti alanya a zárt helyen való magányos tartózkodásra vonatkozó kísérletnek. Borászati kísérletet is végez: az agyag amfórában magával vitt bordóit hasonlítják majd össze a parton maradt azonos itallal.
Az utazás költségeit részben a Gironde megyei Boutes hordógyár állja, de Savin az út közben is keres támogatókat, hogy összejöjjön a szükséges 60 ezer euró (19,3 millió forint).
A tengeren töltött első órák után Savin azt közölte telefonon az AFP-vel, hogy küldetéséhez remek az idő, egyméteres hullámok görgetik a hordót, amely jelenleg óránként 2-3 kilométeres sebességgel halad. A kapszula is "nagyon-nagyon jól működik", és vasárnapig kedvező széljárásra számít.
(MTI)
 
Na hát ez aztán egy marhaság :) Olyan mint egy koporsó talán az is lesz belőle. Igazi Darvin díjas esemény én tuti jelölném rá :)

Az utazás költségeit részben a Gironde megyei Boutes hordógyár állja, de Savin az út közben is keres támogatókat, hogy összejöjjön a szükséges 60 ezer euró (19,3 millió forint).

No komment
 
Lehet hogy félreértem az “öncélú” kifejezést. Barátnőmmel tőbb hónapig jártuk hátizsákos túristaként Thaiföldet, mint ez a házaspár. Csak az utazás élvezése volt a célunk. Más nem érdekelt. Mi ez ha nem öncélúság?
kötéltánc ez az öncélúság kifejezés
Hisz úgy is lehet érteni hogy magadért teszed
De úgy is hogy másokért is teszed
amire válaszoltál ott ez volt:
https://444.hu/2018/12/28/egy-6-es-egy-9-eves-gyerek-eppen-atsetalja-uj-zelandot
Azt elolvasva keresem benne a másokért teszem magasztosabb célját
Ők a gyerekeik szemléletformálásáért teszik
Hát ugyanakkor ez is öncélú
Bár picivel több mint amikor kizárólag magadért teszed
Szóval kötéltánc és kerülném az öncélú szóhasználatot
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok!
Apáczai 2.osztályos év végi (tanévzáró)felméréseket keresném de nem nagyon találom.Tudna vki segíteni?
Előre is köszönöm
Roland51 wrote on vgyula's profile.
Kedves Gyula!
Sajnos elfelejtettem válaszolni a kérdésedre, hogy milyen fileban kellene a dal.
A legjobb Wav-ban, mert Roland FP-30-as zongorán szeretném lejátszani, de ha nehéz megoldani,
Mp3-ban is megfelelne, köszönöm!
Üdv. KS
Sziasztok ! Az év végi hajrában szükségünk lenne 6. osztályos Természetismeret OFI ( Horváth Miklós, Molnár László ) témazáróra, téma: Hazai tájakon, Vizek vízpartok életközössége,
és Nyelvtan témazáróra,Raátz Judit Minden segítséget előre is nagyon szépen köszönök!
Agenta wrote on tass500's profile.
Szia!

'Frank Schätzing: Limit' c könyve németül.

Mobi és epub formában, nem tudom melyik a jó Neked.

Üdv!
A.
Sziasztok én 5.osztályos történelem mf megoldásokat keresem mozaik kiadó 2020-as kiadását.Illetve 5 osztályos történelem év végi dolgozat kérdéseit megoldókulcsal előre is köszönöm a segítséget.

Statisztikák

Témák
36,441
Üzenet
4,398,260
Tagok
591,115
Legújabb tagunk
Helló Mami
Oldal tetejére