79 éve van jobbra tarts, érdekes sztori, hogy miért vezették be

1941. november 9-én vezették be a jobb oldali közlekedést Magyarországon. Ez volt az oka.

Már 79 éve hatályos a "Jobbra hajts!" Magyarországon. Bár a vonatkozó rendelet az ország túlnyomó részén már július 6-án életbe lépett, a szabályozás mégis novemberben vált teljessé - írta a Baleset-megelőzés.

Manapság teljesen magától értetődőnek tűnik, hogy a járművek az út jobb oldalán közlekednek, és a gyalogosnak először balra, majd aztán jobbra kell néznie az úttestre lépése előtt. Pedig ez nem volt mindig így.

20201109jobbra.jpg

Minden létező felületen hirdették a váltást
A történelmi feljegyzések szerint eredendően mindenhol bal oldali közlekedés volt érvényben, közúton és a vasúton egyaránt (már ahol két sínpár volt egymás mellett). A jobbra tartás csak a XX. században vált meghatározóvá kontinensünkön.

Az 1930-as évektől térségünkre jelentős nyomást gyakorolt a jobb oldali közlekedést már magáénak tudó Németország. A németek hatására 1938-ban Ausztria, 1939-ben Csehország, 1941-ben pedig Magyarország is megváltoztatta az addigi hajtási irányt. Mindez az országnak legalább 12 millió pengőjébe került, hiszen rengeteg jelzőtáblát kellett kicserélni, az infrastruktúrát kellett módosítani, autóbuszmegállókat kellett átépíteni, és akkor még a kommunikációs költségekről nem is beszéltünk.

A lakosság felkészítése már áprilisban megkezdődött. A rendszeres rádióműsorok, és a napilapok mellett villamosok és autóbuszok „szállították" a hírt, plakátok százait helyezték ki az utak mentén, felhívva a figyelmet a változásokra, kiadták a „Jobbra hajts ABC-je" kiadványt, míg a gyerekeket az iskolában tanították meg az új közlekedési rendre.

Budapesten november 8-án 23 órakor leállt a tömegközlekedés, hogy elvégezhessék a szükséges műszaki átalakításokat, s 1941. november 9-én hajnal 3 órától hazánkban mindenütt jobb oldali közúti közlekedés lépett érvénybe.

A jobbkormányos autók továbbra is közlekedhettek, de új forgalmi engedélyt ezt követően már csak balkormányos autók kaphattak. Az utolsó európai ország, amely napjainkig áttért a jobb oldali közlekedésre, Svédország volt, ahol 1967-ben váltottak.
 
1941. november 9-én vezették be a jobb oldali közlekedést Magyarországon. Ez volt az oka.
Nem igazán írja le a cikk hogy mi volt az oka a jobboldali közlekedés létének.
Annyit ír Magyarországon kiknek a nyomására vezették be
1930-as évektől térségünkre jelentős nyomást gyakorolt a jobb oldali közlekedést már magáénak tudó Németország.
A kanyarodás elég furának tűnik baloldalinál:
225px-Left-hand_traffic.svg.png
 
Utoljára módosítva:
Nem igazán írja le a cikk hogy mi volt az oka a jobboldali közlekedés létének.
Annyit ír Magyarországon kiknek a nyomására vezették be

A kanyarodás elég furának tűnik baloldalinál:
225px-Left-hand_traffic.svg.png
Pedig hát a két hajtásrirány tükörképe egymásnak. De gyakorlaitalg nem ekvivalens.
Valaki mesélte, hogy az átváltás nem volt és máig nem tökéletes. Egyenrangú kereszteződésben a balkormányos autós a BALról érkező járművet jobban látja, mint a JOBBról jövőt, ami az út túlodalán van. Adott esetben egy szűk úton a jobbról érkező autó nehezebben érzékelhető a belógó tereptárgyak miatt. A baloldali közlekedésben ez így is van, a balról érkező atónak van elsőbbsége, Ezt még akkoriban elfelejtették átcserélni és így maradt.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Kicsichi wrote on Ajuda67's profile.
Helló, engem a Thea Harrison- Ősi fajok , sorozat érdekelne . A Született gonosz volt az utolsó amit el tudtam olvasni és nagyon érdekelne a folytatás. Előre is köszi a segítséget. :)
Saci. wrote on Keszterke's profile.
Szia!
Ne haragudj a zavarásért!
Feltöltöttél egy mackós hang-kép egyeztetéshez, auditív differenciálás fejlesztéséhez egy hanganyagot. (még 2015-ben)
Nem tudod véletlenül a pontos forrását a képeknek, hanganyagnak?
Most szükségem lenne rá.

Köszönöm a választ!

Saci
keresztúr wrote on imbusz's profile.
Kedves imbusz!
Már megint jövök egy kéréssel; de, NAGYON KÖSZÖNÖM, a feltett könyveket, a NC sorozatból. Átnéztem a könyveimet, és még egy hiányzik. A kérés megint, csak az, hogy ha meglenne,
Neked, és feltöltenéd, nagy öröm lenne számomra. A keresett könyv: Ókori görögök.
köszönettel, keresztúr
Vaanni wrote on ronix7-7's profile.
Kedves Ronix, én az Apáczais Nyelvtan 5. felmérőket és a megoldó kulcsot keresem. Esetlg tudna ebben segíteni? Előre is köszönöm!
Üdvözlet Mindenkinek!

Régi új tag vagyok és akkoron más volt az oldal (15 éve). A verseimet keresem, sokat hoztam ide és talán találok még belőle valamit.

Statisztikák

Témák
36,412
Üzenet
4,391,942
Tagok
590,536
Legújabb tagunk
Pingvinke19
Oldal tetejére