8000 magyar gyerek nem láthatja a nagymamáját

Nyolcezer külföldön született magyar kisbaba családja jelenleg is arra vár, hogy gyereküket végre itthon is anyakönyvezzék. A folyamat fél évnél is tovább húzódhat, nagyon sokan a nyári szünidőben sem tudnak hazalátogatni, mert emiatt útlevelet sem igényelhetnek. Az ügyhátralék feltorlódásában a feladatkör átszervezése is belejátszik: nem ez az első eset, amikor a kormányhivatalok erejét meghaladja, hogy hozzájuk pakolnak egy újabb hatáskört.

Ahhoz az anyakönyvhöz, amit Magyarországon már a gyermek születése másnapján kiadnak a helyi okmányirodában, a külföldön született kicsik hosszú hónapok után sem jutnak hozzá, mesélte a hvg.hu-nak az észak-nyugat angliai Chorley-ben élő Mónika, aki a férjével mintegy öt hónapja várnak arra, hogy a tavaly októberben született lányuknak, Aliznak megrendelhessék az útlevelet, aminek a megcsináltatásához szükség van az anyakönyvre is. Enélkül nem tudnak hazajönni a rokonokhoz, hogy megmutassák nekik a gyereküket.

„Miután a lányunk megszületett, szerettük volna, ha a nagy- és dédszülők is találkoznak vele, ezért mielőbb el akartuk készíttetni az útlevelét” – mondta a hvg.hu-nak Mónika, aki 2011 óta él férjével és és hétéves kisfiukkal Angliában. „Először édesanyám segítségével próbáltuk az anyakönyvi kivonatot minél előbb beszerezni. Meghatalmazást adtunk neki, de a pécsi önkormányzat okmányirodájában azt mondták, hogy a jogszabályok megváltozása miatt a külföldön született gyerek ügyében nem ők az illetékesek.”

Csak a konzulátusra jutás két és fél hónapba telt

Mónikáék ezt követően a Londoni Magyar Konzulátuson kértek időpontot, amit meg is kaptak, de csak két és fél hónappal későbbre. Amikor eljött a nap, négy és fél órás utazás után be tudták adni a kérelmet, és a szükséges papírokat, valamint befizették az útlevél kiállításának költségét, negyven fontot. „Tájékoztattak minket arról, hogy a kérelem átfutási ideje három és hat hónap között van, de azon se lepődjünk meg, ha hosszabb időt kell várni Aliz úti okmányára, mert az átfutási idő ilyen sok.

Az édesanya reménykedett, hogy talán nem kell ennyit várniuk, és amikor kisfia nyári szünete elkezdődik az iskolában, akkor haza tudnak jönni a rokonokhoz, de hónapokon át valóban semmi nem történt. „Két héttel ezelőtt érdeklődtem a konzulátuson, ahol megadták Budapest Főváros Kormányhivatalának az elérhetőségét, mondván, ott történik az anyakönyvezés, ami után elkészülhet az útlevél. A telefonszámmal azonban nem sokat értem, mert folyamatosan foglalt. Egy hozzám hasonló helyzetben lévő anyuka több mint száz próbálkozás után ért el egy ügyintézőt, de nem tudtak meg semmi biztatót."

Mónika szerint sok család kényszerül arra, hogy gyerekük úti okmánya nélkül utazzanak Európán át, bár tudják, ez törvénysértő. Az Egyesült Királyság azonban nem tagja a schengeni térségnek, okmányok nélkül Mónikáék nem hagyhatják el az országot, illetve ha igényelnek is egyszeri hazautazási engedélyt, akkor nem tudnak visszatérni az angliai otthonukba a gyermekkel.

Uniós állampolgárt korlátoznak a szabad mozgásában?

Persze megoldás lenne, ha a család menne hozzájuk, de a dédszülők nagyon idősek, Mónika apósa pedig szívbeteg, ezért nem vállalják az utazást. Az asszony hangsúlyozta, hogy Aliz 8,5 hónapos, házasságban született, európai uniós állampolgárként látta meg a napvilágot, mégsem utazhat, mert a magyar hatóságok irreálisan hosszú ideig készítik az okmányait, elsősorban az anyakönyvét.

Emiatt már írt az európai ombudsmannak, Emily O'Reilly-nek is, de mivel a kérdés nemzeti hatáskörbe tartozik, ő nem tudott vele foglalkozni. „Tőle legalább kaptam választ, mert Magyarországon se Székely László alapvető jogok biztosa, sem Áder János köztársasági elnök hivatala nem reagált a levelemre.” Volt olyan szülő, aki a Budapest Főváros Kormányhivatal (BFKH) vezetőjétől kért segítséget, mindhiába. Az elégedetlenkedők Felháborító! Miért kell fél évet várnunk az újszülöttjeink okmányaira néven Facebook-csoportot is létrehoztak, amelynek már 770 tagja van.

Egy városnyi csecsemő ügye torlódott fel

„Hivatalunknál jelenleg mintegy 8000 külföldön született magyar állampolgár hazai anyakönyvezési ügye van folyamatban” – közölte a hvg.hu-val a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). Az ügyek jelentős része a hatáskör áthelyezésével a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól (BÁH) került át a kormányhivatalhoz 2015. április elseje után. (Arra, hogy egy hatáskör áthelyezés milyen problémákat keletkeztet, tipikus példa volt, amikor az aktív korúak segélyezését az önkormányzattól áttették a járási hivatalokhoz – az átszervezés súlyos anomáliáiról a hvg.hu számolt be először.)

A kormányhivatal közölte azt is, hogy a hátralék ledolgozására készült egy terv, ami alapján túlórákat rendelnek el, újabb ügyintézőket vesznek fel, és a lehetőségek szerint más szervezeti egységek dolgozóit is bevonják a munkába. Ezenkívül a Miniszterelnökség is most egy olyan javaslaton dolgozik, hogy a külföldi konzulátusok is intézhessék ezeket az ügyeket, és az önkormányzati anyakönyvvezetők is bekapcsolódhassanak a munkába. Mindemellett az ügymenet egyszerűsítésére jogszabály-módosítási előkészületek zajlanak.

A BFKH azt ajánlja a szülőknek, hogy inkább meghatalmazott útján, Magyarországon járjanak el, mivel a konzuli futárpostával való iratküldés meghosszabbítja az ügyintézés idejét. A kormányhivatal erre hivatkozik legalábbis, ami miatt hónapokig húzódik az eljárás. „Amennyiben a meghatalmazottnak rendelkezésére áll minden szükséges irat, a magyarországi címére kérje az anyakönyvi kivonat postázását, úgy hamarabb kerül a szülők birtokába az okmány.” (A nagymama Mónikáéktól kapott meghatalmazását a hivatal nem fogadta el, így esetükben ez a megoldás nem jött szóba.) A kormányhivatal egyébként azt is ajánlja, hogy akik külföldön kötöttek házasságot, legkésőbb gyermekük hazai anyakönyveztetésével egy időben kezdjék meg annak az okiratnak a honosítási eljárását is.

Bár a kormányhivatal szerint a postázás miatt kell sokat várni az anyakönyvre és az útlevélre, a Külügyminisztérium szerint nem ez viszi el az időt, hanem az illetékes belföldi hatóságoknál bekövetkezett hatásköri változások – írták a hvg.hu-nak. A külképviseletek a kérelmeket csak átveszik, és heti rendszerességgel diplomáciai futárposta útján juttatják el a döntésre illetékes belföldi magyar hatóságoknak. A KKM is jelezte, hogy a Miniszterelnökség vezetésével dolgoznak azon, hogy miként lehetne ezeket az eljárásokat gyorsítani.

HVG

1111.jpg
 
Pont ez a mi problemank is. Tavaly oktoberben inteztuk a kisbabank papirjait itt Kanadaban es 10!! honapja varunk az anyakonyvi kivonatra es az utlevelre. A konzulatus nem valaszol az erdeklodo emailjeinkre sem. Igen sok penzt kifizettunk, mar csak ezert is felhaborito hogy ennyit kell varni!!
 
Pont ez a mi problemank is. Tavaly oktoberben inteztuk a kisbabank papirjait itt Kanadaban es 10!! honapja varunk az anyakonyvi kivonatra es az utlevelre. A konzulatus nem valaszol az erdeklodo emailjeinkre sem. Igen sok penzt kifizettunk, mar csak ezert is felhaborito hogy ennyit kell varni!!
Nem hiszek a levelezésbe személyesen kell az ilyet intézni!!!!!!!!(legfeljebb kidobnak akkor legalább tudom hogy hogy állnak hozzám!)
 
az öcsémnek angliában két gyereke is született. mindkettő alapból megkapta az angol állampolgárságot. magyar állampolgársága egyiküknek sincs és magyarul sem tud egyik sem. angolul viszont anyanyelvi szinten beszélnek. soha egy fél másodperc erejéig sem vetődött fel, hogy a gyerekeknek magyar állampolgársága is legyen. az angol annyira torony magasan ver mindent, hogy nem is lenne értelme. természetesen a gyerkőcök angliában fognak élni. tervben sincs, hogy valaha is a REMÉNYTELENSÉG ORSZÁGÁBA akár csak látogatóba is elvinné őket.
 
Pont ez a mi problemank is. Tavaly oktoberben inteztuk a kisbabank papirjait itt Kanadaban es 10!! honapja varunk az anyakonyvi kivonatra es az utlevelre. A konzulatus nem valaszol az erdeklodo emailjeinkre sem. Igen sok penzt kifizettunk, mar csak ezert is felhaborito hogy ennyit kell varni!!
Mert becsapnak, mindenkit és hazudnak mindenkinek a kormányablak egy semmi, egy postázó, semmit nem intézkedik csak tovább küldi az iratokat oda hol elintézik, létre hoztak egy semmit érő hatalmas vízfejű intézményt.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,541
Tagok
615,662
Legújabb tagunk
Tuendeer
Oldal tetejére