A 110 éves láncdohányos beszolt orvosának – mutatjuk a hosszú élet titkait!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 18.

Melitta - 2017 Szeptember 18, 21:36
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Napjainkban már rengeteg 100 év feletti nyugdíjas van hazánkban is, vajon hogyan lehet ilyen sokáig élni?

  Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tavaszi statisztikáiból kiderül, hogy ma Magyarországon több mint harmincezer 90 és 94 év közötti nyugdíjas él, és több százan vannak, akik már elmúltak 100 évesek.

  A tendencia világszerte jellemző: egyre többen vannak, akik megérik a 100. születésnapjukat, így több tanulmány is foglalkozik azzal, mi lehet a hosszú élet titka. A Daily Mail több kutatás alapján összeszedte, mely tényezők játszanak jelentős szerepet abban, hogy sokáig éljünk:

  1. Optimizmus
  “Nem hagyom el magam, és kezdek el rinyálni. A 70-es, 80-as korosztály teljesen kikészít engem, legalábbis sokan közülük. ” – a 103 éves Ella Scotchmer így látja, és igaza lehet. Ugyanis több kutatás is azt állítja: a pozitív életszemlélet jót tesz az egészségnek: egy amerikai felmérés során a 100 éven felüliek 60 százaléka mondta magáról azt, hogy optimista.

  2. Sok szex
  A 101 éves, olasz származású Guilio Paggi úgy véli, az aktív szexuális élet nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még mindig életben van. Egy svéd tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak, akik hamar felhagynak a szexszel, hamarabb halnak meg, mint akik akár nyugdíjasként is aktív szexuális életet élnek.

  3. Optimális testsúly
  A 100 éven felüliek között alig akad túlsúlyos. Ha valakin 30 éves korában van súlyfelesleg, akkor máris rontott az esélyein, hogy megérje a 100 évet.

  4. Kevesebb hús, több zöldség
  Azért nem kell átmenni full vegába, de fontos a kiegyensúlyozott étkezés. Ne együnk húst hússal, fogyasszunk sok friss gyümölcsöt, zöldséget. A cukros üdítőktől óva intenek a szakemberek. A 104 éves, texaszi Elizabeth Sullivan viszont minden nap megivott 3 doboz Dr Peppert, és nem lett tőle semmi baja. “Minden orvos, aki látja, mit iszom, azt mondja, ez megöl engem. Pedig az orvosok jönnek-mennek, meghalnak, de én még itt vagyok”.

  5. Le a cigivel – biztos ez?
  Brit szakemberek száz, 100 évesnél idősebb nyugdíjat kérdeztek egészségügyi szokásaikról. Közülük 79-en soha nem bagóztak, 14-en viszont igen, de felhagytak vele. 7-en viszont a mai napig rágyújtanak néhány szál cigarettára naponta.

  “Az utolsó orvos, aki figyelmeztetett, hagyjam abba a dohányzást, már rég meghalt” – mondta egy 110 éves nő Tom Perls amerikai kutatónak, miközben meggyújtotta a szájában lévő cigit. Estelle Winwood színésznő 101 évesen halt meg, de addig naponta akár 60 cigit is elszívott. Persze azért ezt nem javasoljuk senkinek!

  6. Sok séta
  Már azzal is sokat tehetsz az egészségedért, ha rendszeresen sétálsz. Nem nőnek tőle gigantikus izmaid, de fitt maradsz idős korodban is.

  7. Menekülj a városból!

  Aki túl van a 100-on, leginkább faluban él. Egy 2015-ös brit tanulmány szerint a halálozási ráta 4 százalékkal magasabb azoknál, akik zajos út mellett élnek. A csend, a nyugalom meghosszabbíthatja az életet.

  8. Családalapításra fel!
  Egy 2013-as, amerikai tanulmány szerint a száz éven felüliek 97 százaléka felelte azt, hogy a hosszú élethez elengedhetetlen volt a család, az, hogy szoros kapcsolatot ápoltak szeretteikkel. Ha nincs család, akkor mozduljunk ki minél többet a barátokkal!

  9. És a genetika…
  Leszokhatsz a cigiről, elkezdhetsz sportolni, lecserélheted a belvárosi lakásod egy vidéki kis házra, lehet, mind ez mit sem ér. Egy kutatás kiderítette, hogy az idős nyugdíjasok testvérei szintén sokáig élnek, azaz a genetika is nagyban befolyásolja, milyen hosszú életet is élünk.

  Pénzcentrum

  100 eves.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 18.

  1. analema
   analema
   Ez tehát azt jelenti, hogy a hosszú életűek túlnyomó többsége soha nem dohányzott.
   A maradék pedig bizonyítja, hogy aki a dohányzást túléli az túlél mindent.

   Egyébként a leggyilkosabb kór a lelki bajok és a gondolkodásmód, nem véletlenül ezzel kezdődik a sor.
  2. gumelig
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
   Jonas Jonasson
   Rejtő Jenő a messzi északon, Svédországban reinkarnálódott. Jonas Jonassonnak hívják. Ez a Jonasson pedig nekiállt, és megírta a modern, 21. századi Svejket. Fülig Jimmy szelleme összetalálkozott az egykori cseh bakával, s ennek a találkozásnak frenetikus történetfolyam lett az eredménye. A történet a következő: egy svéd kisvárosban, az idősek otthonában születésnapi ünneplésre készülnek: az otthon lakóját, a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni - el tudnak képzelni ennél érdektelenebb kezdést?
   Pedig ez a ravasz Jonasson bizony így kezdi kalandregényét, hogy aztán átcsapjon egy teljesen kiszámíthatatlan és végtelenül vicces ámokfutásba, amelynek minden egyes fordulata elismerő csettintésre készteti az olvasót, és minden bekezdésben ott van legalább egy, de inkább több ütős poén.
   *
   Annak is örülnék, ha 100 éves koromban ki tudnék menni a saját lábamon az utcára, de abban már nem is reménykedem, hogy még az ablakon is kimásszak, pedig földszinti házban élek. :rohog:
   [​IMG]
   Ernoe, evelyn13 és gumelig kedveli ezt.
  4. vazonosito
   vazonosito
   És a brit tudósok azt is kimutatták, hogy azok a férfiak és nők, akik hamar abbahagyják a lélegzést, hamar meghalnak. Tessék sokáig szuszogni! [Csak azért viccelődöm, mert az ok és az okozat keveredik már megint. Hasonló hiba; pl. akik sok gyógyszert szednek, hamarabb meghalnak (Igen, mert betegek.. ha nem szednék, akkor is...) ]
  5. Ernoe
   Ernoe
   A 2. ponttal egyetértek. :rolleyes:
  6. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ez sajna egy láncolat, breteg vagyok, beszedem a bogyót, ennek is, annak is vannak mellékhatásai. Arra is kiagyaltak más gyógyszert, azt is beszed(ném), annak is vannak mellékhatásai, s azt is beszedném, akkor mikor ér véget a láncolat?
   Nagyon át kell(ene) nézni, gondolni, átbeszélni az orvosainkkal, hogy valóban melyek azok a gyógyszerek, melyek okvetlenül fontosak ahhoz, hogy életben maradjunk.
   A vitamin tablettákat ezért nem szeretem, inkább a nyers zöldséget, ha kell ledarálva, lereszelve. Pl. a kisbabáknak készítettük régen a nyers almát, sárgarépát lereszelve, megspriccelve pár csepp citromlével.
   Idős korban nem is értem, miért felejtjük el ezt? Magunkat is kényeztethetnénk, sőt a közvetlen környezetünkben élőket is.
   A lányom pl. úgy szereti, erre kis korában szoktattam rá, hogy vajas kenyérre szórtam az almás-sárgarépás reszeléket-citromlével meglocsolva. Írnom sem kell, hogy cukrot nem tettem bele, soha. Én már úgy szeretem, hogy kevés mézzel, méghozzá nem akác és nem vegyes, de selyemfű virág mézzel. Fantasztikusan finom és egészséges! Ez a fajta méz nem csinál savat, azért szeretem. Ajánlom! Influenza megelőzésére, cukorbetegeknek pedig méz nélkül a la' nature.
   :hurra:
   vazonosito és Ernoe kedveli ezt.
  7. vazonosito
   vazonosito
   Tréfásan én is egyetértek, de tudományosan nézve nem vagyok benne biztos, hogy "az aktív szexuális élet nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még mindig életben van" Ezt a hozzájárulást nem tudhatjuk, de érdemes feltételezni és eszerint élni. Lehet ugyanis, hogy valami más miatt (pl. jó gének) hosszú életű és egészséges és emiatt megteheti, hogy sokáig szexel. Ha viszont egy beteges ember elkezdi "túlzásba vinni" a szexet (azért, mert ezt a hírt olvasta, amúgy nincs is kedve hozzá) akkor az könnyen lehet káros hatású is - de mondom, érdemes kockáztatni :)
   Ernoe kedveli ezt.
  8. vazonosito
   vazonosito
   Kedves Georgina!
   Jó egészséget és hosszú életet kívánok, és sok követőt a dicséretes szokásaihoz. De ezen a honlapot muszáj megjegyeznem, hogy a juharszirup is finom.;)
  9. Ernoe
   Ernoe
   Az életünket nemcsak a genek hanem a hormonok is befolyásolják. Nem tudományos amit mondok, csak laikus megjegyzés: amig egy növény virágzik addig nem hal meg. Miért lenne ez másképp az embernél?
   -
   A szexualitást vissza lehet folytani ezt mutatja a cölibat, a kereszténység, ahol a szüzesség a cél. Ha nem birja ki valaki akkor kinálja az egyház a "házasság-szentségét".
   -
   Az egészséges szexualis élet egy kiegyensulyozottsággal, kielégitettséggel jár, ami egészen bizos növeli az életkedvet. En bizos vagyok benne, hogy az életkedv elvesztése halálhoz vezet. Vannak állatok akik néhány ora alatt meghalnak fogságban.
  10. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Sokan tudják milyen az egészséges táplálkozás, csak éppen nem engedhetik meg maguknak...o_O
   sidavoq kedveli ezt.
  11. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ez igaz. Tudjuk, hogy a csomagolt kilós virsli, amit közel 400 forintért vesztegetnek, mennyit érhet? Mármint mennyi a hústartalma és főleg ízfokozóból, bőrkéből és mindenféle csontról levágott húsból van. A juhbeles, roppanós, ízes virslinek az ára általában 1.000-1.200 forint körül van. Tény, hogy hatalmas a különbség, ízben, látványban, sőt még illatban is.
   Mégis, sokan az olcsót vásárolják, pedig tudva tudják, az nem olyan egészséges, mint az utóbbi. De ezt engedhetik meg maguknak. No meg a többféle parizer, vagy párizsi, mindegyik más-más összetételben, ízben. Ott is főként az olcsóbbat vásárolják, okkal.
   ladybug7spots, Ernoe és sidavoq kedveli ezt.
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Most már annyival más helyzet, hogy kötelező feltüntetni a bennük lévő húst %-ban. (Ami a különbség 100%-ig az víz, adalék és a szakma által csak fehér takonyknak nevezett, szőrös-bőrös hulladékból készült massza.)
  13. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Kedves Ladybug7spots!
   Régebben lehetett vásárolni csirke nyakat, s azokon minden rajta volt a bőr is. Lehet megvetni ezért, de én nagyon szerettem. Csudi jó volt a levesben, de volt, hogy rizzsel készítettem, csípősen. Ma már szinte sehol nem lehet olyan csirke nyakat vásárolni. Pontosítok, "megnyúzott" csirkenyakat igen, de abból nem lehet olyat főzni, amit én szeretek.
   Feltűnt ez nekem, hová lett a bőr?
   Csak feltételezem, hogy a baromfi párizsiba, -virslibe. Ki emlékszik még azokra a rég volt ízes, fűszeres, krinolinokra? Sőt roppanós debrecenire? Ma már ha a debrecenit forró vízbe megfőzöm, puhává válik, szinte szétmálik. Ha grillben sütöm, akkor még ehető, de közel-s távol sem olyan, mint a valahai, régi termék volt.
   Sejtem, tele van szójával, no meg mindenféle adalék anyaggal stb. Bele sem merek gondolni, mit etetnek meg velünk, s mindezt államilag ellenőrzött cégek teszik velünk.
   ladybug7spots kedveli ezt.
  14. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Tökéletesen igazad van és belőlem sem a kor beszél, amikor azt mondom, már nem is hasonlít semminek az íze, állaga az oly lenézett "átkos" termékeire.

   Az, hogy miből van több benne, íme:

   http://www.origo.hu/tafelspicc/koze...san-szeparalt-hus-pink-slime-white-slime.html


   Állami ellenőrzés ? Ha-ha-ha....

Megosztás