A 8 legfurcsább szilveszteri szokás a világon

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 31.

Melitta - 2016 December 31, 09:24
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  El tudod képzelni, hogy az újévi pezsgődben papírdarabkák úszkáljanak vagy, hogy ordibálva dobáld ki az ablakon a használt cuccaidat szilveszterkor?

  Dél-Amerika
  A távoli kontinensen nagyon odafigyelnek arra, hogy milyen színű fehérneműt vesznek fel az év utolsó napján. Szerintük ugyanis a sárga szerencsét hoz, a piros pedig szerelmet (ezt azért jó tudni). Úgyhogy ha egy buliban a fiatalok egymás alsóját csekkolják az csak annyit jelent, hogy képbe akarnak kerülni, be lehet-e próbálkozni a másiknál.

  Dánia
  A barátok azzal hozzák meg egymás szerencséjét, hogy a másik lakásának ajtaján poharakat és tányérokat törnek össze. Érdekes kérdés, hogy ezek után, hogy egyeznek meg azon, hogy melyikük takarítja fel az egészet.

  Dél-Afrika
  Elterjedt szokás, hogy ilyenkor válnak meg az afrikaiak a régi műszaki cuccaiktól, és sokszor még a bútoraikat sem sajnálják. A durva az, hogy mindezt úgy teszik, hogy kidobálnak mindent az ablakon, ami nem kell nekik és közben persze egyfolytában kiabálnak, hogy a járókelők azért vigyázzanak az utcán.

  Oroszország
  Az oroszoknál mindenki leírja egy papírra egy féltve őrzött kívánságát és elégeti. Ez még nem is lenne furcsa, igaz? Viszont ezután beleszórják a hamut egy pohár pezsgőbe és pontban éjfélkor megisszák.

  Ausztrália
  A tengerentúlon zajkeltéssel várják az újévet és ők egyáltalán nem a hangos zenét értik ez alatt. Év közben próbálnak minél hangosabb tárgyakat összeszedni, amikkel majd szilveszterkor kimennek az utcára (a kedvencük a különböző edények és serpenyők), majd ezekkel zajongnak órákon át.

  Japán
  Nagyon fontos hagyomány a bűnök elűzése szilveszterkor, amiért a helyiek 108-szor kongatják meg a harangokat. Mindegy egyes ütés ugyanis egy-egy bűnt takar, amiből összesen hat van: mohóság, harag, butaság, határozatlanság, könnyelműség és irigység. Ezeknek pedig 18 árnyalata van, így jön ki a 108. Csak szerintünk bonyolítják túl?

  Törökország
  Nem fogod elhinni, de itt szilveszterkor tartják a karácsonyt, vagy legalábbis valami olyasmit. Adventi gyertyát gyújtanak, feldíszítenek egy fenyőfát és még a télapó is ilyenkor jön. Nem furcsa?

  Észtország
  A balti országban úgy hiszik, hogy ha sokat esznek szilveszterkor, akkor egyáltalán nem fognak éhezni a következő évben. Régen ehhez legalább 12 főfogást kellett megenniük, ami idővel azért csökkent, így most már beérik héttel.

  szlveszter.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 31.

  1. gumelig
   gumelig
   Olaszország egyes vidékein szintén lencséznek elsején mint mi. Virsli helyett
   disznólábat esznek hozzá.
   Jó pár évvel ezelőtt, baráti társasággal az ünnepeket és a Szilvesztert Thaiföldön töltöttük. Sajnos elfelejtettünk az olasz vendéglősnél lencsét rendelni. Amire odaértünk elfogyot.
   A tulaj azt ajánlotta, együnk babot. Az is apró és szerinte ugyan úgy nem használ semmit mint a lencse.:D
   Utoljára módosítva: 2016 December 31
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem kevésbé furcsa az újévi malac farkának húzgálása és az újévi fogadalmak, amiket persze az emberek 99 %-a nem tart be...:)
  3. gumelig
   gumelig
   Egy német közmondás szerint "Az út a polkolba fogadalmakkal van kövezve" ;)
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A magyar szerint pedig jó szándékkal...:D
  5. gumelig
   gumelig
   Valószínűleg minden út oda vezet. ;)
  6. napsugár7127
   napsugár7127
   Csak csendben kérdezném, mi van Dániában azokkal a barátokkal ilyenkor, akiknek üveg ajtójuk van?
  7. gumelig
   gumelig
   Pechük van...:D
  8. Éleskés
   Éleskés
   Én nem szoktam kívánni semmit, így az 100%-ban bejön!
  9. phoenyx
   phoenyx
   Erdély egyes vidékein szokás éjfélkor kézben tartott pénzzel székről leugrani, hogy bőséges, gazdag legyen az elkövetkező esztendő.

   Mindenkinek erőt, egészséget, sikerekben is, anyagiakban is gazdag Boldog Újévet kívánok!
  10. analema
   analema
   Új szokásként idén bevezetem a tejfölös-sajtos lángost szilveszter estére, amely az új babona szerint sok-sok strandos napot hoz magával a következő évre :)

   Reménykedjünk, hogy ez nem azt jelenti, hogy a sok strandos napon én sütöm a lángost a büfében :D :D :D

   Boldog 2017-et Nektek CH lakók!
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots

   A sors útjai kifürkészhetetlenek...mondanám, ha gonosz lennék...:p ... de hálistennek nem vagyok az....:):dr_173:
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Gondolom, ez is csak annyit ér, mint újévkor lencsét enni. :D
  13. phoenyx
   phoenyx
   Igen, valóban nem használt semmit...:rohog:
   CasaLoma kedveli ezt.
  14. skolikagnes
   skolikagnes
   Vagy jószándékú fogadalmakkal :)
   ladybug7spots kedveli ezt.
  15. Charly2016
   Charly2016
   Köszönöm! Ez nagyon tetszett, a gyűjteményből csak egyet ismertem. Az oroszországi szilveszteri szokást.
  16. gumelig
  17. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Úgy tudom, a lencse, a bab az aprópénzt jelenti. Igaz, légyen abból jó sok, hiszen be tudjuk váltani. Családi hagyományunk, minden új évkor palacsintát sütöttünk. Most, ez elmaradt. Remélem nem üldöz majd az éh-kopp, de a nincstelenség sem. Mivel a palacsinta a "bankót" jelenti, ezen a héten, mármint az első 7 napban még süthetünk, süthetek. Úgy, hogy, nem vagyok elszontyolodva. :hurra:
   No igen, melyiket is szeretem? Dinsztelt káposztásat, jó borsosan, de szeretem a kapros túrós palacsintát (ezt, mint jól tudjuk kevés só, kevés cukor, sok kaporral). Ezek a sósak, amit szeretek. Édeset is ami a túróst (vaníliásat), barack-, meggy lekvárosat. De a legjobban úgy, hogy kristály cukorra citromlét csavarok, s amikor olyan jó tugymogós, akkor kenem rá a kisűlt palacsintákra De itt küldök ötlet adónak választékot, olyanokat, amelyekre még nem is gondoltam.
   http://www.palacsinta-debrecen.hu/rendeles
   gumelig kedveli ezt.
  18. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Akkor 7 napig érdemes bepótolni a palacsinta sütést/evést! Igaz, milliomos nem lettem, átlagban nem ugrott meg a jövedelmem. Ez igaz, de valahogy ragaszkodunk a "lükeségekhez", mintha ettől a "varázslástól" függne az anyagi helyzetünk?! :o De már olyan régen művelem ezt a palacsinta sütést, valahogy reménykedem (legalább abban, mindenképpen), hogy JOBB lesz minden, vastagabb pénztárca s ami ezzel jár(na).
  19. Ernoe
   Ernoe
   Eszem ágában sem volt No.-ban maradni, amikor végre kaptam egy papirt amivel utazni lehetett rögtön elutaztam Párizsba nem gondolva bele, hogy karácsony van.
   -
   Késö délutánig minden rendben volt, az emberek sürögtek, forogtak az üzletekben mind ahogy máshol, hörcsög modjára gyüjtötték az ajándékokat, én pedig élveztem, hogy jelenlehettem az állmom városában.
   -
   Aztán elkezdtek zárni az üzletek, feleszméltem, hogy karácsony van mindenki hazamegy, az utcák elnéptelenedtek. Visszaballagtam a szállodába, karácsony volt, egyedül voltam, a szomoruság jött rám, hogy hamar átvészeljem lefeküdtem aludni.
   -
   Már majdnem elaludtam amikor ugy este 8 ora felé zaj ütötte meg a fülemet, nézek ki az ablakon, emberek özönlöttek a házakbol mindha szilveszter lenne. Felöltöztem és magam is megindultam a belváros felé.
   -
   Hát egy olyan gyönyörü karácsonyt éltem át amire a szomoru szállodába nem is gondoltam volna. Az éttermek tömve voltak, a franciák teleeszik magukat karácsonykor, vagy hét föétel, (nyelvek szerint) 13 desszert, az alkoholrol nem is beszélve.
   -
   A részletekre már nem emlékszem, csak arra, hogy rengeteg embert ismertem meg spontán akikkel huztunk a város egyik részéröl a másikba, diskuráltunk, ettünk, ittunk... amit egy szoval "ünnepeltünknek" szoktak nevezni.
   -
   A franciák 25.-én szokták az ajándékokat szétosztani, nekem akkor még felsem tünt, hogy az emberek akikkel együtt szorakoztam a legkülönbözöbb nemzeti és felekezeti csoporthoz tartozhattak, volt ott piknikus francia, sötétbörü, schweizi, arab söt egy nászuton levö Izraeli pár is... mondanom sem kell, hogy az ostblock öde egyszinüsége után milyen élmény volt számomra szabad emberek között lenni. :)
   Utoljára módosítva: 2017 Január 3
   gumelig kedveli ezt.

Megosztás