A bevándorlás margójára

Frank-FHI témája a 'Beszéljük meg..........!' fórumban , 2012 Február 24.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Olvashato de nem elfogadhato hogy egy gyereket eleve beskatulyazunk,mert szegeny kornyezetbol jon vagy jott.
  Nincs boritekolva ,hogy nagyon messzirol nagyon alulrol indulva nem lehet sikeres palyat elerni.
  Szoval a gyerekek es a gyerekeket bevallalo szulok minden tiszteletet megerdemelnek.
  Jo paran vagyunk itt nagy csaladosok ott helyben tekertem volna ki a nyakat annak aki barmelyik gyerekemre azt mondta volna ne vallaljam vagy nem vallalhatom mert o ill. az allam megmondja.
  Etipoiaban nagy szegenyseg van es generaciok elnek nemzetkozi segelybol meg ott sem hangzik el .....................mive is fog felnoni az a gyerek.
  Az elethez mindenkinek joga van es senkinek nem adjak ingyen nagy fajdalom aran szulettunk meg es ovot szeretettel vett korul mindenyajunkat a szuleink.

  Mindent bizonyit hogy rengeteg szegenysorbol jott sikeres roma van be is mutatjuk oket sorban az elni es elni hagyni topicban.

  Mo nagyon nagy resze meg a Kadar eraban is estin es levelezon vegezte el iskolait ugyan ugy a magyar mint a roma, eleg nagy szegenyseg volt evtizedekig.

  Mindenzt csak azert irtam le mert mindig rasszista zonget erzek mikor elitelnek ,vagy korlatozzak ,vagy megmondjak mit csinaljon a masik ember.
  Nem csak human hanem a szabadsag erzetert is sorban alltam legalabb ketszer.

  A mi dolgunk ugy gondolom , hogy segiteni tamogatni biztatni es ha van siker arrol beszamolni kell .
  Ennyi.

  Nem tartom szerencsesnek a Mo es a canadai helyzetet meg csak hasonlitgatni se mert a kulonbseg egyre nagyobb.

  A mai menekult ugyhoz meg aztan nem sok koze van se az amerikai elnoknek sem a bankoknak,de ez egy szabad vilag lehet communat alakitani es a cserekereskedelemre atterni aki nem szereti azt az istenaldota dollart.

  Sehogy se erdemes a politikat becsempezni ;)meg ha van is koze a mostani menekult aradathoz.
  A mi nezetkulonbsegunket telefonon is megtudjuk beszelni, es meg van amiben igazat is adok neked, es biztos vagyok benne hogy az en erveim kozott is van ami megdonthetetlen.
   
 2. Marie-Anne

  Marie-Anne Állandó Tag

  Csak egy kis megjegyzes a temahoz.... Szep dolog az anyasag, nekem is van harom. De ebben az esetben szo sincs tudatos csaladtervezesrol. Hogy allatiasan fejezzem ki magam es bocsanat a kifejezesert, de potyogtatjak ki magukbol a gyerekeket. Megcsinalni oket nem nagy dolog, sot eleg kellemes, gondolom ezzel mindenki egyet ert! Ha annyira szereti egy szulo a csemeteit, akkor a legjobbat akarja nekik, de amikor a legalapvetobb ellatast sem kepes nekik megadni ?
  Masik dolog, munkam reven sok olyan csaladot ismerek, akik nemzedekeken keresztul segelyeken elnek, mert megtanultak hogy lehet kicsalafintazni a torvenyeket. Tisztesseget, kitartast a tanulashoz es a munkahoz a szuloi peldabol sajatitjak el a gyerekek, a szulok szolgalnak MODELLKENT.
   
  Frank-FHI kedveli ezt.
 3. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Erdekes ezt hallani 3 gyerekes mama szajabol polyognak ki a gyerekek :shock: gondolom a tobb nagy csaladosnak elkerekedik a szeme az ilyen szovegtol.


  Minden hol van hogy a gyerekcsinalas technikajat szeretik csak,:D;) de altalanositani csak nem lehet.
   
  Marie-Anne kedveli ezt.
 4. Marie-Anne

  Marie-Anne Állandó Tag

  A szovalasztasom tudatos volt, hogy kifejezzem a felelotlenseget.
  De gondolom a 10-ik utan mar magatol potyognak ki :)
   
 5. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  ja fenyre jonnek ahogy a Hofi mondta.
   
  Marie-Anne kedveli ezt.
 6. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  A fényelméleti vitába nem szeretnék beleszólni :D, szóval nézzük, hogy mi történt a menekültüggyel kapcsolatban, ami talán előremozdulást jelent.

  - a kormány államtitkárságot hozott létre a kérdés rendezésére
  - a ciklus végéig kétszázmilliárd forintot költenek a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására.
  - a kultúrák közötti globális párbeszéd


  2012-02-26:

  "Egyebek között a magyarországi romák tömeges kivándorlásának kérdéséről tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke kanadai kollégájával, Noel A. Kinsellával szombaton Rijádban.

  A két politikus találkozójára az adott lehetőséget, hogy Abdallah as-Sejk szaúdi házelnök invitálására mindketten részt vesznek a világ legnagyobb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport parlamenti elnökeinek értekezletén. A péntektől vasárnapig tartó rijádi tanácskozásra meghívást kapott Magyarország is, bár nem tagja a G20-csoportnak.

  Kövér László a Kinsellával tartott megbeszélésen kifejtette, hogy a romákat nem üldözik el Magyarországról, a kormány államtitkárságot hozott létre a kérdés rendezésére, és a ciklus végéig kétszázmilliárd forintot költenek a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására.

  Noel A. Kinsella arról beszélt, hogy több képviselő komolyan foglalkozik a vízumkényszer visszaállításának gondolatával. Rámutatott, hogy Kanadában szívesen látják a mérnököket, a tanárokat, a jól képzett munkaerőt. Az viszont "nem megengedhető, hogy valaki megérkezik a repülőtérre, azonnal menekült státust kérve szociális segélyekért folyamodik, és ahogy megkapja a csekket, valamint a segélyre való jogosultságról szóló határozatot, utána (mint ahogy erre több példa is volt) megbízza ismerőseit a pénz rendszeres felvételével, majd hazarepül Magyarországba, Romániába vagy Szlovákiába" - jelentette ki a kanadai politikus.

  Kövér László pénteken megbeszélést tartott szaúdi vendéglátójával is. Abdallah as-Sejk, a szaúdi Tanácskozó Gyűlés (Madzslisz as-Sura) elnöke kifejtette: nagyra értékelik Magyarország erőfeszítéseit a saját hagyományai megtartásában és az erkölcsök megerősítésében, hiszen ezek az értékek náluk is nagyon fontosak. Kövér László arról beszélt, hogy a hagyomány és a modernitás nem egymást kizáró fogalmak, és meggyőződése szerint a pénzügyi-gazdasági válság elsődleges oka erkölcsi jellegű.

  A G-20-csoport értekezletén szombat reggel szólalt fel Kövér László. A nemzetközi parlamenti elnöki konferencia napirendjén három téma szerepel: a kultúrák közötti globális párbeszéd, az energia a fenntartható fejlődésért, valamint a pénzügyi válság és hatása a globális gazdaságra. Az Országgyűlés elnöke a Kultúrák párbeszéde a világban című panelban tartott beszédében kiemelte: "A fiatalok reagálnak a leggyorsabban a jelenkor politikai, szociális és gazdasági kihívására, és ha nem tudunk értelmes célokat állítani eléjük, ha nem találnak értékes tevékenységi teret a társadalmainkban, akkor akár elégedetlenségük kifejezésével, akár közösségeink elhagyásával válaszolhatnak".

  /MHO/MTI/

  Csak, hogy érezzük kb. mennyi kétszázmilliárd forintot.... a Bokros csomagja akkori árakon 150-170 milliárdos kiadáscsökkentő tételeket tartalmazott. Talán ennyi pénz ismételt felhasználásával, már lesz valami változás.
   
  burgum kedveli ezt.
 7. FLAMINGO

  FLAMINGO moderátor Fórumvezető Kormányos

  Ezt nem igazán értem.
  Ha valaki repülővel (vagy bármilyen más hivatalos módon) távozik Kanadából, Őt a határátlépéskor regisztrálják, tehát csupán egy egyszerű (belső kormány)intézkedés kell, hogy ezt az adatot megkapja a menekültügy és onnét búcsú - no nem a fegyverektől -, hanem a menekültstátusztól.
  Persze lehet fordítva is, hogy a határátkelők kapnak egy listát a menedékkérőkről és náluk végzik a szűrést, hasonlóan mint a körözött személyekét.
  Erről már egyszer kifejtettem a véleményem, hogy amennyiben továbbra is csak lenyúlják ezeket a pénzeket tanulmány készítés vagy más fedőnéven, addig semmi sem fog javulni etnikum fronton.
  Ha 600000 fővel számolunk ez akkor is fejenként több, mint 300000 Ft, amennyit egy KKV (kis/közép) vállalkozó sem kap munkahelyteremtésért (és ebben benne vannak a kiskorúak).
  Ha a kormány ezen a pénzen kosárfonó/vályogvető/akármilyen álláshelyeket hozna létre, akkor talán tényleg vissza lehetne vezetni ezeket az egyébként szerencsétlen sorsú embereket a munka világába. (Az persze más kérdés, hogy az általuk termelt áru, szolgáltatás eladható-e, de ha igen, az már +haszon.)
   
  burgum, Frank-FHI és Marie-Anne kedveli ezt.
 8. burgum

  burgum Állandó Tag

  Ezek a politikusok, ezek tudják az igazat; csak amikor a szavakat tényekre kellene váltsák, akkor van velük baj:
  Megint elitéltek Hamiltonban egy magyarországi csicskahajcsárt (és még vagy hat vár sorsára). Túl a hírek szenzációján, tessenek észrevenni: az illetõ (cigány/roma) igenis tud dolgozni/dolgoztatni/bizniszelni úgy, hogy az a nyugat-kapitalista világban is jövedelmezõ legyen.
  Tehát: tudna, ha akarna, Magyarországon is - és egész biztos meg lehetne találni rá az unszolás nem-kriminális formáját is - elvégre, nekünk sem könnyû reggelente munkába menni.
  (Személyesen, én azt sem hiszem, hogy a csicska-csicskás viszony olyannyira konfliktuális lenne, amennyire a reporterek szeretnék azt beállítani. Lám, a kiosztott büntetések is lényegesen szelídebbek, mint sok más bûntényre.)
   
  Frank-FHI kedveli ezt.
 9. Komjatius

  Komjatius Állandó Tag

  Ezt a "csicska" dolgot sokan űzik, odakint is, idehaza is. Kérdés, hogy az "áldozatok" mit veszítenek rajta. Saját tapasztalataim szerint, általában olyan emberek kerülnek ebbe a sorba, akiknek az élete a "csicskává" válás előtt sem jobb.
  A valódi baj az, hogy ezt lehetne tisztességgel is csinálni, felemelni ezeket a nyomorult, lecsúszott embereket, és ha dolgoztatják is őket, becsülettel megfizetni őket. Még akkor is lehetne keresni szerintem a munkájukon. A legszebb, feltéve, hogy ezek a "csicskák" romák voltak, hogy a saját fajtájuk teszi ezt velük. Ahelyett, hogy segítenék őket, kihasználják őket.
   
 10. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Idézet a főoldalról:

  "Kanadában menekültstátuszt kért Kertész Ákos Kossuth-díjas író, akinek nevét az utóbbi időben az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levele kapcsán emlegették. Az ok a szerző sajtóirodájának közleménye szerint az ellene indított "hajtóvadászat", amelynek következtében már fizikailag is veszélyben érezte magát."

  A hír okán az újság újra leközölte a kifogásolt nyílt levelet:

  /.../"Az Amerikai Népszava egyetért Kertész Ákos minden sorával, minden mondatával és minden szavával. Intelligencia és az általános iskola 6. osztályában elsajátított irodalmi elemzési képesség elég ahhoz, hogy azokat ne lehessen félreérteni. Kertész Ákos nyílt levele mély hazaszeretetről tanúskodik, a magyarság iránti aggodalom, a magyarság sorsával való forró azonosulás járja át. Kényszerű távozása, Magyarországról való menekülése igazolja minden sorát. /..../"

  Részletek az ügyet kiváltó nyílt levélből:


  "Kedves Bartus Laci!

  Ez látszólag magánlevél, de én író vagyok, a magánleveleim (nagyon kevés kivétellel) is mind nyílt levelek, az én életformám az, hogy hangosan gondolkodom. /.../

  Már az se nagyon érdekel, milyen a magyar. Egy ideig kerestem a mentségeket, de föladtam: nincs mentség. „Ezért a népért úgyis mindegy. Ebsorsot akar, hát akarja!” /.../

  .... mindig az eltaposottak, a kifosztottak, a cserbenhagyottak, a nehézsorsúak mellett állok –, nem azonos soha az éppen aktuális „pártszocializmussal”, mégis ez az a közösség, amelyik hozzám legközelebb áll. És engem ennek a közösségnek a folyamatos árulása érdekel, /.../

  A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. /..../

  Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt.
  Így aztán nem is kapott soha föloldozást! /...../

  Tudom, hogy a CanadaHun nem politizál, ezért a politikával kapcsolatos részeket kihagytam. A levelet az említett oldal teljes terjedelmében közölte, ott megtekinthető.

  Magyarország helyzete nem túl rózsás, folyamatosan jönnek a hírek, amik azt akarják alátámasztani, hogy arra a bizonyos "biztonságos országok" listájára, nem fogunk felkerülni.
   
 11. RedMax

  RedMax Új tag

  Kedves Melitta!

  Aki akar munkát találni az talál. A világ legnagyobb hazugsága, hogy nincs munka... Mindig van munka, lehet sok dolgot fel kell áldozni érted, de az ember mindig talál munkát!

  Az "új ember"-rel, akinek írására reagáltál én sem értek egyet, teljesen nonszensz hozzáállás.

  VISZONT!

  Nálunk is azt kéne bevezetni, mint US-ben! Szinte 0 szociális transzferek csak a tényleg nyomorgóknak, alacsonyabb adók - mind szja, mind vállalati adók - és máris szárnyalna a gazdaság.
   
 12. vadolo

  vadolo Kitiltott (BANned)

  Azt hiszem a romak gyerek vallalasat kritizaltak, mivel sok esetben azert szuletik a csemete hogy tobb legyen a segely.
  Legalabbis igy volt a kozelmultban .
  Talan meg ma is.
  Ha meg arra gondolsz ho a sok roma gyerek majd anyagi biztonsagot jelent az idoseknek akkor erosebb szemuveget kell feliratnod Melitta.

  Majd ha Magyarorszag fele roma lesz akkor meglatjuk kinek volt igaza.
  Elmeletben csak mert nem eljuk meg de meg fog tortenni.
   
 13. vadolo

  vadolo Kitiltott (BANned)

  Fuj micsoda mocsok rasszista vagy M A, persze csak viccelek.
  A legnagyobb baj a kritika nelkuli liberalis gondolkosamod ami tulajdonkeppen rak (cancer) az ertekrendszerunkon.

  Melitta ellenzi a romak gyerek szaporulatanak korlatozasat, meg anyagi eszkozokkal is mert az nem demokratikus.
  Hogy hogyan nonek fel , az kit erdekel.
  Generaciok nottek fel kik meg nem lattak az szuleiket dolgozni.
  Az nem baj , de akik gondolkodnak azok rasszistak!!!
   
  Marie-Anne kedveli ezt.
 14. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  2012. március 16.

  "...Magyarország és Kanada érdekei megegyeznek a menekültkérdés megítélésének és kezelésének ügyében - közölte az MTI-vel telefonon, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki csütörtökön Ottawában találkozott Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszterrel.

  Az államtitkár tájékoztatott arról, hogy mindkét ország csökkenteni kívánja a kanadai menekültjoggal való tömeges visszaélés lehetőségét. Jason Kenney magyar tárgyalópartnerének elmondta, hogy a kérdést a kanadai kormány regionális problémaként kezeli, ezért olyan megoldási javaslata is van, amely uniós szintű megoldást hozhat erre.

  A kanadai bevándorlásügyi miniszter a közeljövőben európai körútra indul, amely Brüsszel mellett egyebek között Budapestet és Prágát is érinteni fogja. Jason Kenney ennek során tájékoztatást fog adni az új törvénymódosítási javaslatról, amelynek vitája már megkezdődött a kanadai parlamentben. Ennek lényege, hogy a biztonságos származási országok - így Magyarország viszonylatában is - évek helyett 30-45 napra rövidül az elbírálási eljárás időtartama és a jogorvoslati lehetőségek száma is csökken; a fellebbezés lehetősége megszűnik, de a döntés ügyében bírósághoz lehet majd fordulni...."


  2012. március 18.

  "...A kanadai magyarok által benyújtott állampolgársági kérelmek százai azt jelzik, hogy az itt élők a nagyobb anyagi jólét ellenére is keresik a köteléket Magyarországgal - tájékoztatta az MTI-t telefonon, a KIM parlamenti államtitkára, aki szombaton részt vett a vancouveri magyarság március 15-i megemlékezésén, és jelen volt egy csoportos állampolgársági eskütételen is....."

  "....Az államtitkár rámutatott: az a tény, hogy Vancouverben szombaton százan vették fel a magyar állampolgárságot, és hogy Kanada-szerte mintegy 700-an nyújtották be az ezzel kapcsolatos igényüket, jel minden magyarországi magyar számára is, hogy minden anyagi és egyéb különbség ellenére is nagyon sokan szeretnének Kanadában is magyarok lenni. Sokan vannak, akik - mint arra a kérelmek túlnyomó többségének a visszautasítása utal - minden alap nélkül visszaélnek a kanadai menekültügyi rendszerrel, hogy élvezhessék annak szociális juttatásait, ám ezzel szemben az itt élő és dolgozó magyarok közül számosan keresik a köteléket az anyaországgal, ami egy ellentétes irányú folyamatra utal...."

  /forrás: KIM-MTI/

  Én úgy látom, hogy Magyarország a biztonságos származási országok kategóriába fog tartozni és ebből Kanada nem enged.....

  A 30-45 napos ügyintézés.... olyan gyors szűrést fog megvalósítani, hogy hamar visszaáll a jogszerűen letelepedő magyarok becsülete.

  Már csak arra kell várni, hogy mindez megvalósuljon ;).
   
 15. Komjatius

  Komjatius Állandó Tag

  A kedves államtitkár nekem évfolyamtársam volt, és mielőtt megalkuvó, megélhetési politikus lett, egész jó fej volt... :D

  Jó lenne, ha az ügyintézési idő nem csak a menekültek esetében gyorsulna, hanem a becsületes bevándorlók esetében is!

  A Magyarország biztonságos ország képet azért árnyalja pl. ennek a panziósnak az esete, akire épp a rendőrök küldték rá a maffiát, az ún. fekete sereget, aztán mikor magát és családját védve lelőtt két maffiózót, a nyilván pártatlan és független bírók még őt küldték börtönbe, ahol lehúzott hét évet, úgy, hogy a nyilván nem korrupt börtönőrök direkt összerakták ugyanezen bűnszervezet ugyanott raboskodó tagjaival, akik folyamatosan, minden elképzelhető módon bántalmazták...
  ( http://www.origo.hu/itthon/20120320-kiszabadult-a-fekete-sereg-egyik-tagjat-megolo-vallalkozo.html )
  ( http://www.origo.hu/itthon/20120306...a-fekete-sereg-egyik-tagjat-megolo-ferfi.html )
   
 16. GIGI

  GIGI Állandó Tag

  Kinaban korlatozva van a vallalhato gyermekek szama EGY-re, es senki a vilagon nem kialtja ki oket rasszistaknak, torvenytelennek, stb!
  Sot, Canada boldog gyumolcsozo kapcsolatot tart fenn es tervez tovabbra is Chinaval, az egyetlen (?) kommunista orszaggal, amit nem kopkod egyetlen kapitalista allam sem (vajon miert is nem? ;) :D )
  Sot, Canada siman visszatoloncolja azokat a kinaikat akik a gyermekszamra hivatkozva menekultek ide Chinabol.
  Canada nagyszeru orszag, siman visszakuldi oket - 1 gyerekkel! a "tobblet" gyerek maradhat itt ismerosokre, vagy az allamra.
  Ezek a tenyek.
   
 17. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Kedves Komjatius!

  Kanada a biztonságos származási országok listáját a menekültügyi törvény pontjaihoz viszonyítva állapítja meg. Elolvastam az esetet amit hoztál, de nem hiszem, hogy az illető akkor vagy most, megfelelt volna a menekültstátusz kritériumainak... de lehet, hogy nem is ez volt a célod.

  Az ilyen történetek, csak akkor hozhatók fel példázatnak, amikor az illető, kérelme alapján ugyan nem számít menekültnek, de a kitoloncolás tilalma lép érvénybe /emberjogi és nem a menekültügyi alaptörvény 33.Cikk/, mert senkit sem lehet annak az országnak a területére visszaküldeni, ahol az élete veszélyben van. Az EU csatlakozás viszont ennek megítélésén is sokat változtatott, mert az alternatív menekülés lehetőségei megnőttek.

  Én úgy látom, hogy nincs az a körülmény, ami miatt Kanada át akarná vállalni, Európa gazdasági- vagy az abból adódó bűnügyi problémáit.

  A bevándorlásra viszont szüksége van, gyorsan beilleszkedő, önmagukat fenntartani tudó szakembereket vár és ezen a területen is gyorsítja az ügyintézést. Már folyamatban van az "erők" átcsoportosítása... és szerintem pozitív változások is várhatók.

  Pl.: "Note: As of November 5, 2011, no new applications to sponsor parents or grandparents will be accepted for processing for up to 24 months....." / http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/index.asp /

  Kanada olyan bevándorlókat vár és részesít előnyben, akik kitermelik az ellátórendszer fenntarthatóságát és nem az ellátórendszer terhére vannak.
   
 18. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Szigorítják a bevándorlási szabályokat Franciaországban

  "Nicolas Sarkozy javaslata szerint a vallási szélsőségeseket és az iszlamistákat nem engednék be az országba. A múlt heti toulouse-i mészárlás elkövetőjéről közben kiderült, hogy profin kiképzett terrorista. Többször járt Pakisztánban és a neve az amerikai titkosszolgálat tiltólistáján is szerepelt."

  "A Francia Iszlám Szövetséggel közösen dolgozzuk ki a szabályokat, hogy bizonyos emberek, akik az itteni iszlamista közösségek szerint is veszélyt jelentenek, ne léphessenek be az országba – mondta Sarkozy."

  /Forrás: MNO/

  Véleményem szerint a menekültügyi törvények és a nemzetközi alaptörvény módosítása várható hamarosan, mert a jelenlegi szabályozás könnyen kijátszható és veszélyt jelenthet a befogadó országok társadalmaira. Úgy gondolom, hogy egy ilyen átalakítás, várhatóan a gazdaság és a lakosság megvédését helyezi majd előtérbe.
   
 19. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Kormányzati nézetek a kanadázásról

  Magyar részről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium keretében működő Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság foglalkozik a jelenség okát kiváltó problémák kezelésével. Megkerestük az államtitkárság vezetőjét, Balog Zoltánt, aki kérdésünkre válaszolva elmondta: már évek óta, a jelenség elejétől kezdve figyelemmel követi az eseményeket. Nagyrészt romák elbeszéléseiből hallott először a „kanadázás”-ról, a nagy port kavart ügyekről ő is a sajtóból tájékozódott./.../

  Az államtitkárság kifejezetten jó viszonyban áll az Országos Roma Önkormányzat vezetőivel, és folyamatos a konzultáció a roma vezetőkkel a kérdéssel kapcsolatban. Mohácsi Viktória menedékkérelmére és Horváth Aladár tevékenységére reagálva kijelentette: egyértelműen politikai indokok állnak az ügy hátterében, és könnyen észlelhető, hogy szisztematikus módon használják fel Kanadát politikai eszközként a Magyarország demokratikus hitelességét kétségbe vonó kampányban, amivel a kanadaiak is tisztában vannak. /.../

  A kanadai fél eközben a menekültügyi politika átfogó reformjába kezdett: a júniusban érvénybe lépő új szabályozás alapján az egyes „biztonságosnak” tekintett országokból érkezők menedékkérelmét gyorsított eljárással vizsgálják, és maximum 45 napon belül megszületik a döntés. A verdikt ezekben az esetekben végleges, fellebbezésnek nincs helye. Ez azért is nagyon fontos, mert a jelenleg hatályos szabályozás alapján akár 4-5, de az is előfordulhat, hogy — az összes létező jogorvoslati lehetőség kihasználásával — 10 évig is eltarthat a menekültügyi procedúra. /.../

  A kanadaiak Magyarországon is megpróbálnak fellépni a menedékkérelmek csökkentésének érdekében. 2011 végén Miskolcon és Egerben tájékozódott Tamara Guttmann, Kanada budapesti nagykövete a romák életkörülményeiről, a kanadai menedékkérők között kétszer annyian vannak Miskolcról, mint a világ bármely más településéről érkezők. A CanadaHun nevű kanadai magyar közösségi oldal információi szerint 2011 végén kanadai határrendészek látogatást tettek a borsodi megyeszékhelyen. /.../

  Hogyan élnek vissza a menekültstátusszal?

  A kanadai hatóság tudomása szerint a kiutazások sok esetben szervezett formában történnek, nemzetközi csoportok közreműködésével, akik a tengerentúlon sem tévesztik szem elől a menedékkérőket. Mivel nagyrészt nehéz körülmények között élő emberek utaznak ki, az útiköltséget uzsorakamatra nyújtott kölcsönökkel előlegezik meg a számukra, amelyeket a kinti segélyekből kell törleszteniük. /..../

  — a második legnépszerűbb célpont a magyar menedékkérők között Belgium, ahova 188 magyar állampolgár érkezett —, valamint a több évi átlagon számolva 10% alatti ténylegesen megalapozottnak minősített kérelmek számából is látható a menedékkérelmek igazi háttere. /.../

  A Mandiner kanadai magyar forrásai több bizarr esetről számoltak be. Sok, ránézésre is jelentős túlsúllyal rendelkező „menekült” alultápláltságra hivatkozva havonta – az 1800 dolláros alapsegély felett – 150 dollárt kapott az éhínség okozta hatások méréskelésére. A leggroteszkebb talán az az eset, amelyben inkontinenciára hivatkozva többen is 100 dollárnyi „pelenka-segélyt” kaptak. Amikor már száz fölötti volt az „inkontinenciával küzdők” száma, a gyanút fogó kanadai jóléti hatóság már nem pénzben, hanem közvetlenül pelenkákkal szeretett volna segíteni a „betegeken”, akik nehezményezték ezt az eljárást, majd hogy nyomatékot adjanak mondanivalójuknak, az egyikük a helyi irodában a szemetesbe ürített.

  Ugyanakkor a kanadai magyarok szerint a magyarországi romák kanadai jelenléte csak a magyar közösségen belül jelent témát a hétköznapokban, a többségi kanadai társadalom semlegesen kezeli a jelenséget. A kanadai magyarok által használt fórumon parázs vita alakult ki a témát illetően./.../

  Mit mondanak a jogvédők?

  A kanadázások ügyében megkerestük a Magyar Helsinki Bizottságot, ahonnan az egyesület társelnöke, Dr. Pardavi Márta állt rendelkezésünkre. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy nem is a több, mint négyezres menedékkérelem a legfőbb szempont a témában, hanem az a lényeges, hogy tavaly ezek közül 165-öt megalapozottnak találtak. Az elismert menekültek között lehetnek olyan esetek is, amelyben családon belüli erőszak áldozatai kényszerültek elmenekülni az országból. Megjegyezte, hogy a kanadai menekültügyi hatóságok már több mint egy évtizede kikérik véleményüket a magyar jogszabályokkal és azok alkalmazásával kapcsolatban. Véleménye szerint a kanadai Bevándorlási és Menekültügyi Hatóság (IRB) magas színvonalon, szakmai kérdésként bírálják el a menedékkérelmeket. Az alapos eljárások eredményeinek tanulsága szerint Magyarországon több mint másfél száz esetben, részben az állami hatóságok passzivitása miatt, honfitársaink üldözésre való hivatkozását a kanadai hatóságok megalapozottnak ismerték el, ami szerinte egy nagyon komoly visszajelzés hazánknak.

  Hogy a fejlett világ államai közül első helyen miért éppen Kanadát választják és, hogy Belgiumba (a magyar menekültek második legkedveltebb célpontja) miért csak a kanadai menedékkérők számának 3%-a kér menedéket, úgy válaszolt: elsősorban amiatt, mert az Európai Unióban az Amszterdami Szerződéshez kapcsolódóan létezik a spanyol protokoll, amely alapján az uniós tagállamok állampolgárai által beadott menedékkérelmeket a legtöbb tagország hatóságai megalapozatlannak tekintik. Belgium ebből a rendszerből kimaradt, mivel ők úgy gondolják: annak ellenére, hogy az EU-nak nagyrészt olyan országok a tagjai, ahonnan menedékkérelmek nem merülhetnek fel, elképzelhetőnek tartják azt is, hogy erre mégis van példa. A Kanadába vándorló romákkal kapcsolatos kérdés átpolitizáltságát elismerte, megemlítette a különböző – a kanadai vízummentesség fenntartása érdekében folyó tárgyalásokon is hivatkozott – kormányzati lépéseket, azonban hangsúlyozta, hogy a menedékjogi kérelmek elfogadása is jelzi, ezek egyelőre nem elégségesek.

  A témával kapcsolatban megkerestük az Amnesty Internationalt és a Társaság a Szabadságjogokért szervezetet is, ám úgy nyilatkoztak: az ügyben még nincsen kialakított álláspontjuk, illetve nem kompetensek. A Társaság a Szabadságjogokért kompetenciahiánya azért is pikáns, mivel a szervezetnek külön roma programja van. A hivatalos honlapjukon lévő leírás szerint: „Magyarországon az egyik legégetőbb emberi jogi probléma a romákkal szembeni előítéletesség és hátrányos megkülönböztetés az élet számos területén.” Ezért lettünk volna kíváncsiak arra, hogy véleményük szerint tényleg annyira elmérgesedett-e a helyzet Magyarországon, hogy indokolt legyen a több mint négyezer menedékkérelem.

  (idézetek:Bakodi Péter / mandiner)

  A cikk teljes terjedelmében itt olvasható:
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  A nyilatkozatok alapján én úgy látom, hogy Kanada és a világ pontosan tudja a kialakult helyzet okait, pontosan behatárolták, hogy melyik térségből és miért érkezett a menedékhullám Kanadába.
   
 20. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Kanada csökkenti a költségeket és azt akarja elérni, hogy csak olyan szakmák és munkakörök betöltésére érkezzen munkaerő külföldről, amik betöltését Kanada nem tudja megoldani belülről.

  2012-03-29

  Budget: $130M refund aimed at legislating away skilled worker backlog

  OTTAWA — The federal government will refund up to $130 million to skilled workers who applied to Ottawa to come to Canada before 2008 in a bid to get rid of a backlog of about 300,000 applications through legislation.

  The plan, outlined in part in Thursday's budget, ultimately will allow the government to ensure skilled newcomers actually meet current labour market needs.

  The budget didn't include plans to legislate away the entire backlog of nearly one million, which includes another 160,000 skilled workers who applied after 2008.

  While all departments were asked to slash spending by five to 10 per cent, Citizenship and Immigration was spared some of the harshest cuts.

  The department will cut about $179 million over three years — nearly $23 million of which will come from the Immigration and Refugee Board.

  Much of the savings will result from "reducing overhead costs and continuing to streamline operations and program delivery" at foreign visa offices.

  In Hong Kong and Delhi, for example, a significant amount of office space is devoted to the pre-2008 backlog of skilled workers. With that eliminated through the refund program, officials suggest there will be reduced overhead.

  By centralizing part of its visa processing, the department will also "reduce duplication and overlap" and ensure that those who are applying from within Canada are processed in Canada, according to the budget.

  The budget also seeks to "better align the temporary foreign worker program with labour market demands."

  The plan, which will be unveiled in full in the coming months, seeks to encourage Canadian employers to consider the domestic labour market before hiring overseas workers to fill gaps, by giving them access to Canada's pool of employment insurance recipients.

  While many temporary foreign workers are employed seasonally in the agriculture sector, officials say there are also other shortages — for example, of lawyers in Saskatchewan — and that this is not about putting unemployed Canadians to work picking fruit.

  The budget also calls for a new skilled tradespeople stream under the federal skilled worker program to attract more plumbers, electricians, crane operators and construction workers.

  As a result, sources suggest the current annual federal cap of 10,000 skilled worker applications is likely to increase.

  "Our government will reform Canada's immigration system to make it faster and more efficient," Finance Minister Jim Flaherty said.

  "We will ensure it is designed, above all, to strengthen Canada's economy. As a result we will be better able to fill gaps in our labour force. We will attract more of the entrepreneurs we need to create good jobs and long-term economic growth."

  NDP immigration critic Don Davies called the skilled worker refund an "admission of failure" and suggested it's clear the government has no idea how to solve the backlog problem.

  He believes Immigration Minister Jason Kenney should have fought harder to spare his department from any cuts and should have pushed for more money to hire staff and upgrade computer systems to improve transparency and speed up the processing of applications.

  "The immigration system is in crisis," he said.

  "When you have a broken system, you don't remove resources."


  / forrás: Ottawa Citizen /

  A bevándorlást érintő reformok, fontos elemei a gazdaság irányvonalának.

  http://www.youtube.com/watch?v=pcaUXdhFZ4I&feature=endscreen

  http://www.youtube.com/watch?v=PmBYTyEmTXA&feature=relmfu
   
  Melitta kedveli ezt.

Megosztás