Hírek A CIA megölte az al-Káida vezérét egy afganisztáni dróntámadásban

Amerikai dróntámadás végzett Ajmán az-Zaváhírivel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével Afganisztánban – jelentette be helyi idő szerint hétfőn Joe Biden amerikai elnök.
„Igazságot szolgáltattunk, a terroristavezér nincs többé”
– fogalmazott Biden. A bejelentést megelőzően a Reuters egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, Zaváhírivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint Zaváhírit kabuli háza erkélyén érte a csapás, körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

Az egyiptomi származású, orvosi végzettségű al-Zavahiri több más terrortámadás előkészítése mellett részt vett a 2001. szeptember 11-i, több amerikai célpont ellen elkövetett terrortámadás-sorozat koordinálásában. Ha hivatalos megerősítést nyer, ez lehet a nemzetközi terrorszervezetre mért legsúlyosabb csapás Oszáma bin Láden 2011-es megölése óta.

A Reutersnek névtelenül nyilatkozó egyik forrás azt állította, hogy a támadást Afganisztán fővárosában, Kabulban hajtotta végre a CIA még vasárnap. A támadás sikeres volt, és nem járt civil áldozatokkal. Hivatalos megerősítés még nem érkezett, de Joe Biden amerikai elnök magyar idő szerint kedd hajnali 1:30-ra beszédet hirdetett egy „sikeres terrorizmusellenes művelet” témájában.

Az Afganisztánt irányító tálibok szóvivője megerősítette, hogy a várost csapás érte, és a történteket a nemzetközi elvek megsértésének nevezte. Az nem derült ki a közleményből, hogy al-Zavahiri valóban ott tartózkodott, illetve meghalt-e. Ha igen, az felveti a kérdést, hogy a tálibok a 2021. augusztusi hatalomátvételük után menedéket nyújtottak-e a terrorszervezet vezetőjének.

Bolcsó Dániel

1659418800913.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

V.Márti wrote on H-111's profile.
Szia!

Szeretnélek megkérni hogy küldd át nekem - Michael Drosnin - A Biblia Kódja - 2 . részét a Visszaszámlálás - t. Előre is nagyon köszönöm! Bármilyen formátumban.
Kedves Kollégák,

Tudna nekem valaki segíteni a 10-11 évesek méréséhez szükséges Meixner-féle olvasás felmérőlap/szöveg megküldésében?
Előre is köszönöm, Ildi
papapig wrote on Kolonel0708's profile.
Jókai Mór - Mire megvénülünk
A ZIP fájl nem létezik
Sziasztok.
Keresztszemes mintákat keresek: Utolsó vacsora és Egyiptomi minták.
Köszönöm a segítséget
nagynezsoka wrote on sziporka78's profile.
Nagyon köszönöm a fordításaidat. A Mások harmadik részét főleg, mivel esély nincs rá magyarul, ahogy az Ilona Andrews könyvekre sem, amik fantasztikusan jó fordítások. Még egyszer nagyon hálás vagyok érte, köszi.

Statisztikák

Témák
37,304
Üzenet
4,583,736
Tagok
601,431
Legújabb tagunk
Adrika96
Oldal tetejére