Hírek A CIA megölte az al-Káida vezérét egy afganisztáni dróntámadásban

Amerikai dróntámadás végzett Ajmán az-Zaváhírivel, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével Afganisztánban – jelentette be helyi idő szerint hétfőn Joe Biden amerikai elnök.
„Igazságot szolgáltattunk, a terroristavezér nincs többé”
– fogalmazott Biden. A bejelentést megelőzően a Reuters egy magát megnevezni nem kívánó amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt közölte, Zaváhírivel a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróntámadása végzett vasárnap Kabulban. A BBC brit közszolgálati televízió értesülése szerint Zaváhírit kabuli háza erkélyén érte a csapás, körülötte lévő családtagjai nem sebesültek meg.

Az egyiptomi származású, orvosi végzettségű al-Zavahiri több más terrortámadás előkészítése mellett részt vett a 2001. szeptember 11-i, több amerikai célpont ellen elkövetett terrortámadás-sorozat koordinálásában. Ha hivatalos megerősítést nyer, ez lehet a nemzetközi terrorszervezetre mért legsúlyosabb csapás Oszáma bin Láden 2011-es megölése óta.

A Reutersnek névtelenül nyilatkozó egyik forrás azt állította, hogy a támadást Afganisztán fővárosában, Kabulban hajtotta végre a CIA még vasárnap. A támadás sikeres volt, és nem járt civil áldozatokkal. Hivatalos megerősítés még nem érkezett, de Joe Biden amerikai elnök magyar idő szerint kedd hajnali 1:30-ra beszédet hirdetett egy „sikeres terrorizmusellenes művelet” témájában.

Az Afganisztánt irányító tálibok szóvivője megerősítette, hogy a várost csapás érte, és a történteket a nemzetközi elvek megsértésének nevezte. Az nem derült ki a közleményből, hogy al-Zavahiri valóban ott tartózkodott, illetve meghalt-e. Ha igen, az felveti a kérdést, hogy a tálibok a 2021. augusztusi hatalomátvételük után menedéket nyújtottak-e a terrorszervezet vezetőjének.

Bolcsó Dániel

1659418800913.png
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Micimacko1976 wrote on goyo's profile.
Kedves Admin, kérhetném a fiókom törlését? Nagyon köszönöm előre is!
Sziasztok!
FÖLDRAJZ 9.o-os A FÖLD MINT KŐZETBOLYGÓ TÉMAZÁRÓT keresem.
NAGYON SÜRGŐS és FONTOS lenne!
KÖsZÖNÖM!
Sziasztok!
TÖRTÉNELEM 9,o,-os TÉMAZÁRÓT keresem:A RÓMAI KOR
Nagyon fontos lenne!
Köszönöm!
Noia wrote on diosgyorr's profile.
Szia! A kutyákat már meg is kaptad valakitől?
Zsuzska/aryes wrote on kisssziporka's profile.
A reflexológia teljes módszertana fel van töltve.

Statisztikák

Témák
37,458
Üzenet
4,620,383
Tagok
604,274
Legújabb tagunk
Mókika123
Oldal tetejére