A csokoládé is beépíthető egy sikeres diétába

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 22.

Melitta - 2019 Február 22, 00:04
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Új év, új fogadalmak, és a mindannyiunkban ott lakozó Bridget Jones listáján bizony a fogyókúra előkelő helyen szerepel.

  A nagy lendülettel elkezdett diétából azonban gyorsan lehet frusztráció, sőt, a kiinduláshoz képest több is jöhet fel. Dietetikus-személyi edző tanácsai, hogy a fogyás ne csapjon át hízásba.

  [​IMG]
  Sokan ismerjük azt a jelenséget, hogy a kínkeservvel leadott kilók a fogyókúra végeztével előbb vagy utóbb - de mindenképp előbb, mint szeretnénk - visszajönnek. Hiába szakítottuk át a kitartó kúra után a diétázás győzteseinek járó célszalagot, büszkén vesszük fel újra rég elsiratott ruháinkat, nem sokkal később kiderül: csak csatát nyertünk, a háborút fájdalmasan elbuktuk.

  Fiziológiai és pszichés okok
  "Az egy évig megtartott testsúly esetén sikeres fogyókúráról beszélünk. Azonban a fogyni akarók zöménél az látszik, hogy fél-egy éven belül visszajön a korábbi súlyfelesleg. Ezt a folyamatot hívjuk jojóeffektusnak" - mondta Erdei Lilla dietetikus, aki kiemelte, hogy a jelenség mögötti okok lehetnek fiziológiaiak, de akár pszichések is.

  Jellemzően több jön vissza
  A Life1 Fitness szakértője hozzátette, ez a bizonyos fél év egy vízválasztó. Ráadásul nagyon gyakori, hogy ekkor nem is a korábbi súly, hanem lényegesen több "csúszik fel" újra. Például a korábbi tíz kiló helyett már tizenkettő-tizenöttől kell másodjára megszabadulni. És ez a fogyás-hízás többször is megismétlődhet! A súlyfelesleg nem egészséges állapot, de a dietetikus-személyi edző hozzátette, a jojóeffektusnak is vannak negatív élettani hatásai, lehetnek káros egészségügyi következményei.

  "A diétázók általában nagyon erős megszorításokat tesznek az étrendjükben, és a korábbi felére csökkentik a kalóriabevitelt, vagy még drasztikusabb a változás. A szervezet nagyon gyorsan alkalmazkodik ehhez az alacsony energiabevitelhez, ez lesz a normál szint" - vázolta a dietetikus.

  Ezért jön vissza több
  Ha valaki a drasztikus megszorításból visszatér a korábbi táplálkozáshoz (ami eleve a túlsúlyhoz vezethetett), akkor az alacsonyabb energiabevitelhez szokott test számára még több lesz a felesleges kalória. És ebből lesz az újabb túlsúly, hiszen a fogyózás alatt lelassult anyagcsere nem tud visszagyorsulni, vagyis nem tudjuk a kalóriatöbblet feldolgozni.

  A mentális okok között első helyen a szakértő azt említette, hogy a fogyókúrázás nagyon sokszor a korábbi étrenddel megszokott élvezeti értékek teljes kizárására megy. Ahelyett, hogy csökkentenénk étrendünkben például az édességet, egyszerűen megvonunk mindent magunktól, ami "bűnös". És ezek előbb-utóbb hiányozni fognak, ránk tör a vágyakozás. De három hét után elszakad a cérna, átszakadnak a gátak és hirtelen a korábbi csokiadag kétszeresét pusztítjuk el.

  [​IMG]
  A csoki is beleférhet a diétába
  A szakértő kiemelte, hogy a folyamatos csokievés önmagában nem előzi meg a jojóeffektust. De nem is 1 kocka csokitól hízik el az ember. „Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiség, mértekkel fogyasztva a csokoládé is beleférhet a diétába, és ha nincs sóvárgás, akkor a jojóeffektus is könnyebben megelőzhető.

  Nem kampánydiétára és kampánysportolásra van szükség!
  „Sokan nem veszik tudomásul, hogy ha az a plusz 20 kiló húsz év alatt jött fel ránk, akkor ne akarjuk két hónap alatt leadni, sokkal inkább két év a reális idő. A jelszó itt is az életmódváltás és a mérsékletesség. Drasztikus megszorítások helyett pici változásra és lassabb haladásra van szükség, nem kampánydiétára!” – mondta el Erdei Lilla. Hozzátette, az is fontos, hogy nem szabad kivonni étrendünkből a megszokott, megszeretett ízeket. Csak határozottan csökkenteni kell őket.

  A dietetikus-személyi edző ugyanígy vélekedik az edzőtermi erősítéssel kapcsolatban is: a megtartás fontos, az, hogy a kampányszerű mozgás helyett a fizikai aktivitás az életünk részévé váljon. Az, hogy érezzük, a fogyás, a jó alak mellett egész testünkre, teljes egészségünkre pozitív hatással bír a rendszereres – bármilyen formában is megvalósuló – sportolás.

  ma.
   
  Mamzyka, Vilus és Etus65 kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 22.

  1. Sussi07
   Sussi07
   Csoki és csoki között óriási a különbség. A "jó" csokiból elég egy pici darab naponta. Az ember nem kiván többet. Nem attól jönnek az úszógumik.
   analema kedveli ezt.
  2. setni
   setni
   Így van a mozgás a titka az egésznek.
   analema kedveli ezt.
  3. analema
   analema
   Megfelelő mozgásmennyiség mellett a velős pacal is belefér :)
   gumelig és setni kedveli ezt.
  4. legeza01
   legeza01
   Briliáns gondolat! Én azon dolgozok, hogy a sör is férjen bele a diétámba. Úgy nézem, még sok, sok év kísérletezése van előttem.

   :)
  5. victorvacendak
   victorvacendak
   scitec nutrition reklám (kamu amerikai jómagyar szar)? mindent be lehet építeni, de csak eleget mozog hozzá az ember...
  6. krabat1
   krabat1
   Bennem nem lakik Bridget Jones.
  7. csigafi
   csigafi
   Nos szerintem a képen lévő hőlgynek se sok kőze a cikkhez de látszik hogy nem a diétától vékony ha nem a mozgástól a sporttól. Mellesleg nem is ebben a korban szokott gond lenni a plusz sulyokkal általában :)
   A mozgás szegény életmódban élők számára szerintem nem igazán létezik az a diéta amitől karcsúsodnának. Még ha csak zőldségeken élnének is akkor sem. Magam is 1 évig mozgásszegény életet éltem étrendemen mit sem változtattam. Bizony ám hogy jőttek felfele a pluszok igen csak szaporán. lefelé azonban igen csak cseppenként, Van is még bőven aminek lekéne mennie. Olvasgattam egy golyóálló diéta c kőnyvet hát az is csak marhaság javarészt. Sokat számit a genetikai is. Ismerek sportolókat akik sohasem voltak kövérek azonban amikor megszünt a sportszerü életvitel igen gyorsan megvastagodtak :). na de pont ezért mert nem volt ami égesse a kalóriákat :). Ezt a személyi edzős dolgot meg nem nagyon tudom hova tenni :) nekem az olyan mű dolog.
   tornando és setni kedveli ezt.
  8. victorvacendak
   victorvacendak
   Ezdővel lehet hatékonyan fogyni és izmosodni. Szerinted véletlen, hogy a filmszerepek kedvéért gyúró színészek nem egyedül állnak neki?
   Ezt a rövid videót tudom ajánlani, hozzá az angoltudás előny:

  9. csigafi
   csigafi
   Meg kemény fizikai munkával :). Én még nem láttam gyenge fizikai melóst, pedig azok nem diétáznak ha nem dolgoznak és söröznek :). Kitartáson múlik az egész. nem az edzőtől lesz senki sem izmosabb ha nem attól hogy mozog. Persze a lustáknak kell a tréner mint motivátor ez tény.
   setni kedveli ezt.
  10. Mamzyka
   Mamzyka
   Esetleg, aki segíti - még ha lelkiekben is - támogatja, vele együtt mozog....
   setni kedveli ezt.
  11. victorvacendak
   victorvacendak
   Az más, fizikai melőtől nem építesz akkora izmokat, mint amiket súlyok emelésével (és mondjuk egy kubikos lehet, hogy 8 órán át tud csákányozni, de tutti, hogy nem nyom fekve 150 kilóval vagy nem guggol 250-nel). És edző nélkül egy idő után megáll a növekedés, vagy aránytalan test lesz belőle, mert nagyon keveseknek van arra rálátása, hogy hogy kell megfelelő étrendet meg edzési programot összeállítani.
  12. tornando
   tornando
   Hát aki szélsőségesen csinál mindent annak a személyi edző a lelki tanácsadója hogy ne legyen szélsőséges
   Az edző nélkül is tudjuk a drasztikus és mindenről lemondó fogyás úgy is átcsap falánkságba
   És ez visszahízással jár.
   A csokoládé beépítése a fogyásba veszélyes akár mézes madzag is lehet.
   Önmaguk eladására kitalált mondat a dietetikus tanácsadóknak
   A legbölcsebb mondat: „Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiség"

Megosztás