A függetlenség napja: a kilábalást is ünnepli Amerika július negyedikén

Július negyedike az Egyesült Államok legnagyobb ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését. Mára a nemzeti ünnep igazi családi eseménnyé vált, amikor összejönnek az emberek, barbecue partikat rendeznek; a nap végét tűzijáték zárja. A koronavírus miatti korlátozások óta sokaknak ez lehet az első nagyobb családi összejövetelük.

A brit fennhatóság alá tartozó 13 észak-amerikai gyarmat kezdetben nem is függetlenedni kívánt az anyaországtól, hanem a számukra kedvezőtlen rendeletek, adók visszavonását követelte. A függetlenségi háború kitörésének előzménye között politikai és gazdasági okokat találunk.

A függetlenségi háború 1775 áprilisában tört ki és egy évvel később a függetlenséget sürgető hangok felerősödtek. Aaz egyik leghatásosabb Thomas Paine-é volt, aki Józan ész című, hamar népszerűvé váló írásában (1776. január 10.) a összefoglalta az amerikaiak Angliával szembeni fő sérelmeit.

1776. július 4-én fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát, amelyet 13 amerikai gyarmat képviselője írt alá, ezzel hivatalossá vált az ország elszakadása Nagy-Britanniától és a brit birodalomtól, és egy új ország születéséhez vezetett.
A függetlenségi nyilatkozat csak augusztus 10-ére ért el Londonba, és csak 1783-ban, a párizsi békével lépett érvénybe.


Ha ők teszik, nem nacionalizmus: zászlóban úszik Amerika

A Függetlenség napját hivatalosan 1941 óta ünneplik meg az Egyesült Államokban.



A pirosbetűs ünnepnapot felvonulásokkal, parádékkal teszik színessé, az ünnap mindenhol tűzijátékkal zárul. Mindent elborít a nemzeti lobogó, a köz- és lakóépületeken leng az amerikai zászló.


Az ünnep történelmi háttere sokak számára kevésbé ismert és mára családi eseménnyé változott. Ezen a napon az amerikai családok piknikeznek, kerti partikat rendeznek, vagy részt vesznek az ilyenkor szokásos felvonulások, parádék egyikén.
A pandémia miatt tavaly a legtöbb helyen elmaradt az ünneplés, idén ezt most bepótolják. Sokak számára ez lesz az első alkalom, hogy ismét családi összejöveteleken vehetnek részt a korlátozások óta. Erre a vírus visszaszorulása és a magas átoltottság miatt kerülhet sor.


Bár Joe Biden ambiciózus terve, hogy a 18 évnél idősebb amerikaiak 70 százaléka megkapja az oltást július negyedikére nem valósult meg, a Fehér Ház azt az új célt tűzte ki, hogy a 27 évnél idősebb amerikaiak 70 százaléka megkapja legalább az első COVID-oltását a július 4-i ünnepi hétvégéig.
A nagykövetségeken ilyenkor világszerte nagyszabású fogadásokat tartanak. Két éve Budapesten egy emlékezetes rendezvényt tartottak. A fogadás díszvendége nem más volt, mint Paul Anka, aki személyesen a magyar kormányfőnek is énekelt.

barbara.jpg
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Árpási pityu wrote on midi nyalánkság's profile.
űdv új tag vagyok de sajna nem látom a midiket se stylusokat
Pajor Gabor wrote on Bence08's profile.
Üdvözlöm!
Olvastam, hogy régebben Ön is kereste a Project 2 fourth edition tanári kézikönyvét.
Érdeklődnék, hogy sikerült e megtalálni.
Köszönettel:
Gábor
Sziasztok! A fiam 5. osztályos általános iskolás, most kezdte az informatika tanulást. Nincsen tankönyvük, amit lediktál a tanár egy füzetbe írják! Van esetleg tankönyv, gyakorlókönny, kezdő informatika tanuláshoz?
Üdv! Judit
Farkas Ferei wrote on sziszilvi's profile.
Szia. Érdekelne nyelvtan 7 oszt munkafüzet megoldással és felmérő (Széplaki) megoldókulcs. Köszönettel...
marki_78 wrote on Moni76's profile.
Szia Móni! Érdeklődnék, hogy megtaláltad-e a egységes érettségei feladatgyujtemény gyakorlófeladatok megoldását fizikából 2012-es változtatot. Nekem is kellene. Köszönöm Tamás

Statisztikák

Témák
36,746
Üzenet
4,465,721
Tagok
593,951
Legújabb tagunk
kispal200
Oldal tetejére