A gazdasági világválság okai és hatásai

szakidani témája a 'Beszéljük meg..........!' fórumban , 2008 November 17.

 1. FLAMINGO

  FLAMINGO moderátor Fórumvezető Kormányos

  Te meg cseles, de azért csicsázhatjuk:
  A francba, most ezt nem tudom eldönteni, hogy a mára írod, vagy a "kommenizmusra"?
  (Merthogy ül mindkét esetben. Tehát ha hülye az államvezetés, arra nem gyógyír a helyi pénz.)
   
 2. szakidani

  szakidani Állandó Tag

  Újabb vészterhes fordulat jön a válságban

  Az elmúlt napokban a görög és az olasz fejlemények háttérbe szorították Spanyolországot, ám a várakozások szerint a válság terjedő parazsa most ott lobban fel nagyobb lánggal, mint Olaszországban. Athénben 5000 rendőr készül a mai tüntetésre.


  Spanyolország az elmúlt napokban visszakerült a befektetők "nem szeretem" listájának elejére, a tízéves spanyol államkötvények hozama a héten 6,38 százalékkal idei rekordjára nőtt. Spanyolország sok szempontból aggasztóbb képet mutat, mint Olaszország - nyilatkozta a CNBC-nek Megan Greene, a Roubini Global Economics vezető elemzője.
  Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának bankrendszere, adósságállománya, magas munkanélkülisége és stagnáló gazdasága mind-mind okot ad az aggodalomra, amit nem enyhít a jövő heti választásokat követő, borítékolható kormányváltás. Hiába lesz erős mandátuma a szocialista PSOE-t minden bizonnyal felváltó konzervatív PP-nek, pestiesen szólva a rá váró feladatok sem tekinthetők piskótának.


  Elszáll a deficit

  A szakértők attól tartanak, hogy az ország költségvetési hiánya magasabb lesz a tervezettnél, azaz a GDP hat százalékánál. Egy évvel ezelőtt 9,2 százalék volt a deficit, amit a vártnál rosszabb gazdasági körülmények miatt bizonyára nem sikerül kétharmadára csökkenteni.
  Amikor a PP hatalomra kerül, várhatóan azt mondja majd, hogy "Oh jaj, belenéztünk a könyvekbe, és azt találtuk, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltuk - véli Alistair Newton, a Nomura politikai elemzője. Ezt követően kezdődhet az egyeztetés a költségvetés megfogásáról az EU-val, az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal (ECB).


  A fiatalok fele munkanélküli

  A feladat, ami az új kormányra vár brutális. A fiatalok körében 50 százalékos a munkanélküliségi ráta. A Crédit Suisse becslése szerint a gazdaság versenyképességének helyreállításához a következő öt évben 11 százalékkal kellene csökkenteni az alkalmazottak bérét. A spanyol hivatalok folyosóin arról pusmognak a tisztviselők, hogy a legnagyobb bankokat fel kell tőkésíteni.
  Az átlagos lakásárak az ingatlanbuborék kipukkadása nyomán 26 százalékkal zuhantak a válság előtt elért csúcsukhoz képest, ám Írországban 43 százalékkal omlott össze a piac a krízis miatt, ami arra utal, hogy Spanyolországban is van még hova hanyatlania az ingatlanpiacnak.


  Temetői csend a gazdaságban

  A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben leállt - derült ki a madridi statisztikai hivatal adataiból. A spanyol termékek iránti exportkereslet halvány, a belső fogyasztás zsugorodik. A gazdaság még mindig az építőipar összeomlása utáni siralomvölgyből igyekszik kilábalni - véli Gustavo Bagattini, az RBC Capital Markets tanácsadó cég elemzője.
  Az ingatlanpiac és a bankszektor egymást fertőzi: az előbbi hanyatlása még koránt sem ért véget, ami további jelzáloghitelek bedőléséhez vezet. Mindebből az az egyszerű következtetés adódik, hogy az új kormány jövőre újabb megszorításokra kényszerül, tovább szorítva a hurkot a háztartások nyaka körül.


  "Szálljuk meg" mozgalom a négyzeten

  A "Szálljuk meg a Wall Streetet!" demonstrációból kiindult világméretű mozgalom gyökere valójában a spanyolországi Indignados tüntetéssorozat, amely spanyol városok központjainak megszállásával indult. A helyzetüket kilátástalannak látó fiatalok az egész politikai rendszer, a hagyományos váltópártok leváltását követelik.
  Az Indignados nagyon rendezett mozgalom, amely óriási tömegeket mozgat meg. Demonstrációi eddig békés természetűek voltak, de ez a jobbközép kormány hatalomra kerülése és várható megszorító intézkedései nyomán megváltozhat - vélik szakértők. A szakszervezetek visszafogták magukat, mert javítani akarták a velük hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló PSOE újraválasztási esélyeit. A kormányváltás ebben is változást hozhat.


  Újrakezdődnek az athéni tömegtüntetések

  Görögországban ma emlékeznek meg a katonai junta elleni 1973-as diáklázadás évfordulójáról. Athén utcáit várhatóan több tízezer tüntető lepi el, a rendőrség 5000 főt vont össze a demonstráció biztosítására.
  A parlamenti bizalmi szavazáson tegnap átment kormány hozzálátott a költségvetés beterjesztésének előkészítéséhez. A szakszervezetek a büdzsé parlamenti szavazásának időpontjára újabb általános sztrájkot ígérnek.
  (forrás:NAPI)
   
 3. szakidani

  szakidani Állandó Tag

  Újra itt az IMF

  Az IMF küldöttsége november 9-21. között tartja az alapokmánya IV. cikkelye szerinti konzultációt és utólagos program-felülvizsgálatát Magyarországon - erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-nek.
  A Nemzetközi Valutaalap szakértői legutóbb tavaly októberben jártak Magyarországon. Az IMF valamennyi tagországról legalább évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést.


  http://www.youtube.com/watch?v=pr1k6FmtJfE


   
 4. Zsolti08

  Zsolti08 Kitiltott (BANned)

  Ebreszto Szaki!

  BOVLIBA SOROLTAK MAGYARORSZAGOT!

  Na most,hogyan tovabb Mo?

  Udv
   
 5. phoonix

  phoonix Kitiltott (BANned)

  zsoltika nem kell mindent azonnal keszpenznek venni

  2011.11.25. 16:41
  A Moody's elnézést kért és helyesbített

  Magyarország helyett a Botswana országkockázati besorolásáról szóló közleményt kapta meg. Ezt jeleztük, a Moody's londoni központja pedig elnézést kért a tévedésért, és korrigálta a tévesen megküldött dokumentumot.
  Mint arról beszámoltunk, a hitelminősítő nem kívánta kommentálni Magyarország leminősítését, de felajánlotta, hogy elküldi az ügyben kiadott közleményüket. A Moody's tartotta a szavát, három percen belül megérkezett Isabelle Cornelis kommunikációs munkatárs levele.

  Meglepetésünkre a Moody's a november 24-én hozott döntéséről szóló közleményt küldte el Budapestre, amely Botswana A2-es országkockázati besorolásának negatívvá minősítéséről szól. Miután jeleztük a tévedést, megérkezett az újabb közlemény - ezúttal valóban Magyarországról szól.
   
  leffler kedveli ezt.
 6. szakidani

  szakidani Állandó Tag

  burgum és leffler kedveli ezt.
 7. Zsolti08

  Zsolti08 Kitiltott (BANned)

  leffler kedveli ezt.
 8. leffler

  leffler Állandó Tag

  Az utolsó kötőjel utáni mondatot olvad el figyelmesen:
  "ezúttal valóban Magyarországról szól"

  Lehet nem ide tartozik, de van gazdasági menekült státusz? Itthon ilyen tévedések az emberek zsebéből szedik ki az egyébként is puha forintokat! Kamatemelés várható, ami megint csak az eladósodott átlagembereket érinti érzékenyen!

  Üdv.: Zsolt :!:
   
 9. phoonix

  phoonix Kitiltott (BANned)

  nincs !!!
   
 10. tsz

  tsz Állandó Tag

 11. szakidani

  szakidani Állandó Tag

  Hoppá!

  <IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/qz5K2gPkhdg" frameBorder=0 width=420 allowfullscreen></IFRAME>
   
  Frank-FHI kedveli ezt.
 12. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Nagyon jó az előző riport és a riportalany. A "Hoppá!" folytatása:

  <IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/DYcq9cqtNQg" frameBorder=0 width=420 allowfullscreen></IFRAME>


  Vezér-Szörényi László: 1960- ban született Baján, Magyarországon. Informatikusi diplomáját 1984-ben szerezte a Drezdai Műszaki Egyetemen. Szakterülete a pénzügyi szoftverek tervezése és elkészítése. Az elmúlt húsz évben Németországban, Ausztriában és Svájcban dolgozott. A pénzügyi alapképzést a Bank Austriánál szerezte meg 1990. és 1992. között. 1998-tól 5 éven keresztül a Deutsche Bank tanácsadója. 2006. végén visszatelepült Magyarországra.
   
  szakidani kedveli ezt.
 13. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A dadanai josnak nem mehetne el ez az ember.

  Josolgatunk josolgatunk , talan a jos topicba beillene.

  Hogy jovo novemberig usa malmozni fog es megvarja meg osszeomlik a dollar/ebreszto/......es mindenki eurot fog vasarolni...:shock:
  ha addig lesz euro meg sicc.

  Soha nem ertettem miert van ez az ellen drukkersag usaval szemben.
  Nincs konnyu helyzetben az igaz mert neki is hatalmas befekteteseik vannak europaba hisz nagy tamogatoja volt a letrejotteben.
  Birom az ilyen "okos" embereket ,akkor miert nem teszik rendbe az orszag nehez helyzetet ?
  Biztos nem az tortent ahol megfordult ott pechjere gondok lettek.;)
   
  burgum kedveli ezt.
 14. most

  most Állandó Tag

  sztem ha résztvett a létehozásában nem kell h jós legyen

  ez a globalizáció egyik célja...(egy pénz)
   
  Frank-FHI kedveli ezt.
 15. tsz

  tsz Állandó Tag

  maaaa meg is van a neve: intergo...

  a baj NEM a nemzetkozi penz, hanem a vilagkormany es a vele jaro diktatura, amitol a fuled is ketfele fog allni...
   
  Frank-FHI és szakidani kedveli ezt.
 16. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Négy forgatókönyv, négy lehetőség és négy végeredmény az eurózóna pénzügyi és gazdasági válságának kezelésére.


  „Következő lépések az eurózónában – Lehetséges forgatókönyvek 2012-re” címmel állította össze a PwC makroelemzői csoportja azt az elemzését, melyben négy lehetséges megoldást vázol fel az eurózóna válságának megoldásaként.

  A jelentés egyenként elemzi ezeket a lehetséges forgatókönyveket és külön-külön vázolja azok végeredményét az eurózóna potenciális inflációs mértéke, illetve a 2012-2016 közötti GDP növekedési hatások szempontjából.

  Négy lehetséges forgatókönyv:

  1. forgatókönyv – Monetáris expanzió: Az Európai Központi Bank zöld jelzést kap arra, hogy erőteljes likviditási megoldást biztosítson a sérülékeny gazdaságok számára. Ez a lépés megelőzi a recessziót, és rövid távon alacsony szinten tartja a kamatokat. Azonban az infláció jóval a 2%-os célérték fölé emelkedik, és az euró veszít értékéből, mivel ez a pénzkínálat erőteljes növekedésével jár.

  2. forgatókönyv – Rendezett államcsődök: A leginkább eladósodott országok számára önkéntes államcsőd program elfogadása, amely kontrakciós államadósság spirált és elhúzódó, két-három éven keresztül tartó recessziót vált ki. Emellett 5% körüli kumulatív, azaz a következő években összesen jelentkező GDP veszteséget eredményez az eurózónában.

  3. forgatókönyv – Görögország kiválása: Görögország kötelezése az eurózóna elhagyására. Ez a lépés éles gazdasági visszaesést, új valutája gyors értékvesztését és infláció drámai megugrását eredményezi Görögország számára. Az eurózóna szigorú pénzügyi fegyelemmel és egyéb befektetői bizalmat fokozó intézkedésekkel próbálja megvédeni fizetőeszközét, az eurót, de még így is akár két évig tartó recessziót szenved el.

  4. forgatókönyv – Új valuta köré szerveződő tömörülés: A jelenlegi eurózóna övezet fenntarthatatlanságának elismerése a vezető hatalmak, Franciaország és Németország által, mely utat nyit egy új, kisebb és szigorúbban szabályozott valutaunió előtt. Az ’új Euró’ várhatóan drámai mértékben felértékelődik és az új blokk a kereslet fellendülésének előnyeit élvezi majd. A valutaunióból kimaradt gazdaságok fizetőeszközük éles értékvesztését és súlyos gazdasági visszaesést szenvednek el.

  Várható hatások Európán kívül

  Az előrejelzés arra számít, hogy ezek a forgatókönyvek messze az eurózónán túlra is hatást gyakorolnak majd. Más országok, mint Anglia és az Egyesült Államok valószínűleg visszaeső exportot és a bankszektort sújtó problémákat tapasztalnának, de emellett esetleg a tőkebeáramlás növekedését is, mivel a befektetők portfólióik nagy részét ’menedék’ piacokon igyekeznének elhelyezni. Más országok, például Kína, exportpiacaik jelentős részének visszaesésével kell, hogy megküzdjenek.

  A leginkább eladósodott országok rendezett államcsődje, Görögország kiválása, vagy az eurózónában bekövetkező erőteljes monetáris expanzió várhatóan megerősíti Anglia helyzetét. Az eurózónából ki- és Nagy-Britanniába beáramló tőke a font megerősödését eredményezheti az euróval szemben. Azonban Nagy-Britannia elsődleges kereskedelmi partnere maga az eurózóna, exportjának nagyjából 50%-a ide irányul. A viszonylag erős font és az eurózóna recessziója rányomná bélyegét Anglia növekedési kilátásaira is.

  Forrás: Hír24
   
 17. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  A CanadaHun Rádió december 25-i adását a kívánságok teljesítésére szánjuk.
  Barátoknak, fórumtársaknak, családnak, stb kívánhattok boldog ünnepet.

  A kívánságokat írhatjátok az arra nyílt topikba:
  http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=31404
  Ha meglepetésnek szánjátok, akkor priviben, e-mailben, sőt skype-on hanggal is lehet küldeni.
  A kívánt dalt pl. a Zene IV-ből is linkelhetitek.

  e-mail: [email protected]
  Skype: melitta_abraham
   
  Melitta kedveli ezt.
 18. Frank-FHI

  Frank-FHI Kormányos Kormányos

  Gazdaságkutatók a hitelminősítő intézetek működését és ellenörzésük módját vették nagyító alá. Az ok, ahogy azt egy rádióbeszélgetésben megfogalmazták, a hitelminősítők munkája jelenleg olyan, mint amikor az elkövető, nyomozó és bíró egyszemélyben ugyanaz. Az indokolatlan leminősítésekkel vagy felülminősítésekkel gazdaságokat, befektetőket sodornak bajba, majd ők maguk értékelik a folyamatokat..... teszik ezt úgy, hogy önmaguknak /megbízóiknak ill. részvényeseiknek vagy előfizetőiknek/ profitot termeljenek.

  Hogy a további szigorítás mennyire fog sikerülni nem tudom, mert a háttérben hatalmas pénzek és érdekek ütköznek és az ellenőrzés szigorításának szükségessége, nem egy új felismerés.

  - 2009. 09. 18. :

  SEC: vége a hitelminősítők titkolózásának

  Az amerikai hitelminősítő intézeteknek ezentúl folyamatosan nyilvánosságra kell hozniuk értékeléseik teljes történetét a tőzsdefelügyelet (SEC) új szabályozása értelmében - adta hírül a pénteki amerikai sajtó.

  A hitelminősítők - közöttük a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - ezentúl kötelesek lesznek értesíteni a vetélytársakat, amennyiben egy származékos terméket tartalmazó csomagot értékelnek. A cél a befektetők tájékozottságának javítása a jövőbeni pénzügyi válság elkerülése érdekében.

  Eddig csak a hitelkibocsátók által fizetett hitelminősítőkre vonatkozott ilyen előírás, és csak értékeléseik kis hányadának történetét kellett feltárniuk. Az új szabály szerint minden hitelminősítő - beleértve az előfizetők által finanszírozott intézeteket is - köteles lesz feltárni minősítéseinek történetét.

  Az előírás ráadásul visszamenőleges hatályú, a 2007. június 26. óta kibocsátott minősítésekre vonatkozik. A hitelkibocsátók által finanszírozott intézeteknek a minősítés után egy, az előfizetők finanszírozta intézeteknek pedig két éven belül kell nyilvánosságra hozniuk az információkat.

  A SEC egy sor lényegi új szabályozást kíván bevezetni az érdekütközések megelőzésére. A felügyelet vitát kezdeményez továbbá annak a korlátnak a feloldásáról, amely évtizedek óta megóvta a hitelminősítőket a befektetők peres eljárásaival szemben.

  A SEC azután hozott ilyen döntéseket, hogy a pénzügyi válság alatt néhány hitelminősítő intézet túlságosan kedvező osztályzatot adott bizonyos "mérgező" hitelpiaci termékeknek. A kritikusok szerint a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings működését érdekütközés zavarja, ugyanis a hitelkibocsátók finanszírozzák tevékenységüket.

  Mary Schapiro, a SEC elnöke - aki egyik legfőbb céljának tekinti a hitelminősítők felügyeletének fokozását - azt mondta, a változtatásokra a minősítések megbízhatóságának és tisztességének erősítése érdekében van szükség.

  - 2010. 06. 01.:

  Az EU jobban fogja ellenőrizni a hitelminősítőket

  Az Európai Unió a jövőben jobban fogja ellenőrizni a hitelminősítőket, és a jogszabályok megsértése esetén meg is fogja bírságolni őket – idézett a Handelsblatt keddi számában a készülő uniós rendelettervezetből.

  Ehhez a tervezett európai pénzügyi felügyeleti szerv széleskörű nyomozói jogosultságot kapna. A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Michel Barnier tervei szerint az egységes európai felügyelet gyanús esetben házkutatást tarthatna az adott hitelminősítő irodájában, üzleti dokumentumokat kérhetne be és kihallgathatná az esetleges gyanúsítottakat. Ha a gyanú megalapozottnak minősül, akkor az Európai Bizottság bírságot szabna ki a hitelminősítőre a felügyeleti szerv javaslata alapján. Barnier a német lap értesülése szerint szerdán ismerteti javaslatait Brüsszelben.

  A hitelminősítők egyébként már régóta az Európai Bizottság "bögyében" vannak. Barnier legutóbb április végén tett javaslatot egy új, európai hitelminősítő létrehozására. Akkor egy lapinterjúban azzal érvelt, hogy a hitelminősítők "néhány kézben koncentrálódnak", s szükség lenne egy tisztán európai hitelminősítőre. A biztos szerint a hitelminősítőknek "kérlelhetetlen és felelősségteljes" magatartást kell tanúsítaniuk, és "tárgyilagosnak kell lenniük a helyzetértékelésben".

  A hitelminősítők nagyobb ellenőrzésének jegyében az unió pénzügyminiszterei a december elején lezajlott találkozón meg is állapodtak abban, hogy összeurópai szintű pénzügyi felügyeleti hatóságot hoznak létre, amely a banki, a biztosítói, illetve az értékpapír-piaci ágazatot figyelik majd. Az illetékes hatóság válsághelyzetben átvenné a hitelminősítő intézetek közvetlen felügyeletét is.

  Az Európai Unió nemrégiben jogszabályt is készített a hitelminősítőkről, amely szigorítja azok felügyeletét, de meghagyja függetlenségüket. Az ügynökségeknek eszerint be kell jegyeztetniük magukat az uniónál, és ottani működési engedélyüket elveszíthetik, ha nem tartanak be a tisztességes értékelésre vonatkozó bizonyos
  szabályokat. Ugyanakkor az EU továbbra sem kívánja megmondani, helyes vagy helytelen-e egy-egy minősítés.

  Az elmúlt hónapokban kemény bírálatok érték a hitelminősítő
  intézeteket a pénzügyi válság elmélyülésében játszott szerepük miatt.

  /A cikkek forrása: HVG/
   
 19. Zsolti08

  Zsolti08 Kitiltott (BANned)

  Szakikam mi van onnel nagyon eltunt errol a topicrol.
  Irjon mar valamit mi a helyzet a gazdasaggal ugy vilagszerte?

  Udv
   
  Frank-FHI kedveli ezt.
 20. cicacica

  cicacica Állandó Tag

  Sziasztok! Valakinek nincs meg véletlenül Gál Erzsébet Praktikus Bankszakmai ismeretek példatára, feladatgyűjteménye. Nagyon fontos lenne.! Előre is köszönöm:)
   

Megosztás