Hírek A Hanuka a zsidóság büszke ünnepe

Vasárnap este beköszönt a Hanuka, amely a zsidóság büszke örömünnepe. Az elkövetkezendő napokban a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékezünk.

“i. e. 175-ben a Szeleukida Birodalom trónjára IV. Antiokhosz Epiphanész került, aki 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását és bálványt állíttatott a jeruzsálemi szentélybe. A zsidók azonban föllázadtak és i. e. 165-ben Júda Makkabi vezetésével visszafoglalták a templomot. A templomot a pogány használat után a zsidó törvények értelmében meg kellett tisztítani, újra fel kellett avatni. Innen az ünnep neve, a hanuka, ami felavatást jelent. A megtisztítási rituálé során meg kellett gyújtani a menórát, az örökégő hétkarú lámpást, de csak egy korsónyi érintetlenül lepecsételt olajat találtak. Ekkor történt a csoda: az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett, egészen addig, amíg el nem készült az új olaj.

Ezért tart nyolc napig a hanuka, és ezért gyújtunk lángokat, hiszen a láng, a fény által lett nyilvánvalóvá a csoda.


Az ünnep első estéjén egy, majd minden este eggyel több lángot gyújtunk meg a kifejezetten erre az ünnepre készített és csak ilyenkor használt hanuka-menórán, hanúkián. A hanúkia a hétágú menórával szemben kilenckarú. Nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyácskának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó “szolgagyertyának”. A hanuka lángjait ugyanis nem szabad hasznosítani, nem lehet velük hőt, fényt, tüzet adni, ezért van szükség a kilencedik gyertyára, amellyel meggyújtják az összes többit.

dr.Frölich Róbert
főrabbi

hanukka.jpg
 
A Magyarországról elhurcolt Náomit hanukakor akarták meggyilkolni, de egy csodával felérő technikai probléma megóvta az életét. Népes családja már a Szentföldön él – tudósít a Jerusalem Post.
Náomi Jakobovics és családja 1943 decemberében érkezett meg az auschwitzi haláltáborba, miután deportálták őket erdélyi otthonukból. Náomi apja jónevű jogászprofesszor volt, édesanyja pedig a háztartást vezette és nevelte három gyermeküket. Észak-Erdély elfoglalása után a magyar hatóságok elkobozták a család vagyonát, gettóba kényszerítették, majd a halálba küldték mindannyiukat.
Hanuka napjaiban erőltetett menetben az auschwitzi halálgyárba hajtották őket, egyenesen a gázkamrákhoz. Amikor már csak húsz ember állt előttük a sorban, csoda történt: hóhérjaik kifogytak a gyilkolásra használt Zyklon-B gázból. Az életben maradt foglyokat visszahajtották a munkatáborba, ahol végül életben tudtak maradni egészen a felszabadulásig.
Van egy közös, nagy álmunk a nagymamámmal: szeretnék egyenruhában elutazni vele Auschwitzba és tisztelegni annál a barakknál, ahol a dédszüleim, az ő szülei szenvedtek a rabságban” – tette hozzá.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Tudnátok segíteni? A Project Explore 2 tesztjeit keresem. Köszönöm szépen :)
Eia wrote on Malinák Irén's profile.
Andara wrote on Asil's profile.
Kedves Asil!

Esetleg a Juliette Párizsban nincs meg véletlenül.
Előre is köszönöm.

Andara
keresztúr wrote on Maxell Miklós's profile.
Szia, ez a régi könyv 1994-es, ha érdekel, innen le lehet tölteni:

Statisztikák

Témák
37,185
Üzenet
4,560,613
Tagok
600,616
Legújabb tagunk
Val val
Oldal tetejére