Hírek A Hanuka a zsidóság büszke ünnepe

Vasárnap este beköszönt a Hanuka, amely a zsidóság büszke örömünnepe. Az elkövetkezendő napokban a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékezünk.

“i. e. 175-ben a Szeleukida Birodalom trónjára IV. Antiokhosz Epiphanész került, aki 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását és bálványt állíttatott a jeruzsálemi szentélybe. A zsidók azonban föllázadtak és i. e. 165-ben Júda Makkabi vezetésével visszafoglalták a templomot. A templomot a pogány használat után a zsidó törvények értelmében meg kellett tisztítani, újra fel kellett avatni. Innen az ünnep neve, a hanuka, ami felavatást jelent. A megtisztítási rituálé során meg kellett gyújtani a menórát, az örökégő hétkarú lámpást, de csak egy korsónyi érintetlenül lepecsételt olajat találtak. Ekkor történt a csoda: az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett, egészen addig, amíg el nem készült az új olaj.

Ezért tart nyolc napig a hanuka, és ezért gyújtunk lángokat, hiszen a láng, a fény által lett nyilvánvalóvá a csoda.


Az ünnep első estéjén egy, majd minden este eggyel több lángot gyújtunk meg a kifejezetten erre az ünnepre készített és csak ilyenkor használt hanuka-menórán, hanúkián. A hanúkia a hétágú menórával szemben kilenckarú. Nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyácskának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó “szolgagyertyának”. A hanuka lángjait ugyanis nem szabad hasznosítani, nem lehet velük hőt, fényt, tüzet adni, ezért van szükség a kilencedik gyertyára, amellyel meggyújtják az összes többit.

dr.Frölich Róbert
főrabbi

hanukka.jpg
 
A Magyarországról elhurcolt Náomit hanukakor akarták meggyilkolni, de egy csodával felérő technikai probléma megóvta az életét. Népes családja már a Szentföldön él – tudósít a Jerusalem Post.
Náomi Jakobovics és családja 1943 decemberében érkezett meg az auschwitzi haláltáborba, miután deportálták őket erdélyi otthonukból. Náomi apja jónevű jogászprofesszor volt, édesanyja pedig a háztartást vezette és nevelte három gyermeküket. Észak-Erdély elfoglalása után a magyar hatóságok elkobozták a család vagyonát, gettóba kényszerítették, majd a halálba küldték mindannyiukat.
Hanuka napjaiban erőltetett menetben az auschwitzi halálgyárba hajtották őket, egyenesen a gázkamrákhoz. Amikor már csak húsz ember állt előttük a sorban, csoda történt: hóhérjaik kifogytak a gyilkolásra használt Zyklon-B gázból. Az életben maradt foglyokat visszahajtották a munkatáborba, ahol végül életben tudtak maradni egészen a felszabadulásig.
Van egy közös, nagy álmunk a nagymamámmal: szeretnék egyenruhában elutazni vele Auschwitzba és tisztelegni annál a barakknál, ahol a dédszüleim, az ő szülei szenvedtek a rabságban” – tette hozzá.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Midi dalok, zenészek!
Kobudera wrote on Boglarka Veres's profile.
Szervusz! Nekem megvan a Jurrasic Parts nevű játék.:)
Szeretetleckék.
Minden bennünk rejlő értelem, elveszíti értelmét, ha nincs mögötte tiszta szándék!
Minden tiszta szándék átlényegül, ha a létezés egyszerűsége, bele szövi a szeretet szálait. Minden szeretet szál összegabalyodhat ha, túl bonyolítjuk!
A szeretet van ... ha, hagyod egyszerűen csak lenni,... egyszerűséggé szelídülni...!!! Keke
A csodát tehát a tudatos ember látja. Tud, mert tanult.
Ne sajnáld hát a tudást magadtól, a mélyebb és magasabb rangú megértést.
Mert amikor megértetted, megértél a csodákra.
Fel is fedezed őket, egy hangban, egy formában, egy színben, egy élet érzésben, az élet megnyilvánulásokban, a természetben, magadban, a másikban.
Mindenben amiben rátaláltál.
Szeretet leckék
Csodák.
A csodák sosem látványosak, óvatosan elbújnak a hétköznapi szürkeség mögött.
Csak meg kell keresni, észre kell venni, nézd a szót, ész-re.
Nem azt mondjuk hogy a gyomrára vette, azt mondjuk az elméjével vette észre.
A csodát tehát a tudatos ember látja.

Statisztikák

Témák
36,975
Üzenet
4,510,027
Tagok
597,298
Legújabb tagunk
Pribeli Henrietta
Oldal tetejére