Hírek A Hanuka a zsidóság büszke ünnepe

Vasárnap este beköszönt a Hanuka, amely a zsidóság büszke örömünnepe. Az elkövetkezendő napokban a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékezünk.

“i. e. 175-ben a Szeleukida Birodalom trónjára IV. Antiokhosz Epiphanész került, aki 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását és bálványt állíttatott a jeruzsálemi szentélybe. A zsidók azonban föllázadtak és i. e. 165-ben Júda Makkabi vezetésével visszafoglalták a templomot. A templomot a pogány használat után a zsidó törvények értelmében meg kellett tisztítani, újra fel kellett avatni. Innen az ünnep neve, a hanuka, ami felavatást jelent. A megtisztítási rituálé során meg kellett gyújtani a menórát, az örökégő hétkarú lámpást, de csak egy korsónyi érintetlenül lepecsételt olajat találtak. Ekkor történt a csoda: az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett, egészen addig, amíg el nem készült az új olaj.

Ezért tart nyolc napig a hanuka, és ezért gyújtunk lángokat, hiszen a láng, a fény által lett nyilvánvalóvá a csoda.


Az ünnep első estéjén egy, majd minden este eggyel több lángot gyújtunk meg a kifejezetten erre az ünnepre készített és csak ilyenkor használt hanuka-menórán, hanúkián. A hanúkia a hétágú menórával szemben kilenckarú. Nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyácskának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó “szolgagyertyának”. A hanuka lángjait ugyanis nem szabad hasznosítani, nem lehet velük hőt, fényt, tüzet adni, ezért van szükség a kilencedik gyertyára, amellyel meggyújtják az összes többit.

dr.Frölich Róbert
főrabbi

hanukka.jpg
 
A Magyarországról elhurcolt Náomit hanukakor akarták meggyilkolni, de egy csodával felérő technikai probléma megóvta az életét. Népes családja már a Szentföldön él – tudósít a Jerusalem Post.
Náomi Jakobovics és családja 1943 decemberében érkezett meg az auschwitzi haláltáborba, miután deportálták őket erdélyi otthonukból. Náomi apja jónevű jogászprofesszor volt, édesanyja pedig a háztartást vezette és nevelte három gyermeküket. Észak-Erdély elfoglalása után a magyar hatóságok elkobozták a család vagyonát, gettóba kényszerítették, majd a halálba küldték mindannyiukat.
Hanuka napjaiban erőltetett menetben az auschwitzi halálgyárba hajtották őket, egyenesen a gázkamrákhoz. Amikor már csak húsz ember állt előttük a sorban, csoda történt: hóhérjaik kifogytak a gyilkolásra használt Zyklon-B gázból. Az életben maradt foglyokat visszahajtották a munkatáborba, ahol végül életben tudtak maradni egészen a felszabadulásig.
Van egy közös, nagy álmunk a nagymamámmal: szeretnék egyenruhában elutazni vele Auschwitzba és tisztelegni annál a barakknál, ahol a dédszüleim, az ő szülei szenvedtek a rabságban” – tette hozzá.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,124
Üzenet
4,800,309
Tagok
615,646
Legújabb tagunk
Ahmedgeoto
Oldal tetejére