A hospice nem egyenlő a halállal: reményt, megnyugvást jelent a betegeknek

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 26.

Melitta - 2017 Október 26, 13:20
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A közhiedelemmel ellentétben a hospice nem lemondás a páciensről, hanem a legtöbb, amit megtehetnek érte.

  Szy Ágnes pszichológus a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház támogató, megnyugvást adó, mégis élettel teli hospice osztályán segíti munkájával az életük utolsó szakaszába lépett daganatos betegeket és családjukat.

  A szakember néhány hónapja érkezett az intézménybe, meggyőződése, hogy a fájdalomcsillapításon, a panaszok enyhítésén és a gondos ápoláson felül lelki támaszt, élményeket is kell nyújtani a betegeknek, valamint a családtagoktól sem szabad megtagadni a segítséget.

  Erre viszont érdemben csak akkor van lehetőség, ha már az aktív onkológiai kezelések lezárultával a hospice szolgálatokhoz fordulnak, és nem várják meg az utolsó, kétségbeesett napokat. Szy Ágnes hangsúlyozza: a hospice nem egyenlő a remény feladásával, sokkal inkább esélyt ad a betegnek, hogy a hátralévő időt a lehető legjobb fizikai és lelki állapotban tölthesse.

  Október második szombatja a végstádiumú betegek fizikai és lelki gondozásáért dolgozó hospice ellátás világnapja, ennek apropóján a rakgyogyítas.hu beszélgetett a pszichológussal.


  – Minden betege meghal.

  Tényleg így akarja kezdeni a beszélgetést?

  – Szóval mivel tud biztatni?

  Nemcsak a hospice pszichológusára, hanem a világ összes orvosára is igaz, hogy egyszer meghalnak a betegei, ahogyan egyszer majd ön is és én is meghalunk. De a hospice osztályon nem a halálért dolgozunk, hanem az életért.

  – Hogyan, ha alaptézisük, hogy nem hosszabbítják meg az életet?

  – Az életnek nemcsak hossza, hanem minősége is van. A hospice hitvallásának valóban alapja, hogy nem rövidítünk és nem hosszabbítunk meg életet, hanem elfogadjuk azt, hogy a beteg az élete utolsó szakaszába érkezett. De ennek a szakasznak nem szabad fájdalomban vagy félelemben telnie. A végesség tudatában, de ebben az életszakaszban is lehet értelmet találni az életben, amíg még tart. Aki végzetes infarktust kap vagy akit halálra gázol egy autó, annak erre nincs lehetősége. A rák minden tragédiájával, testi-lelki fájdalmával együtt is az esetek jelentős részében enged rövidebb-hosszabb időt az élet tudatos lezárására.


  – „Mi még nem tartunk ott” – indokolják sokszor a családok, miért nem fordulnak hospice szolgálathoz segítségért. Úgy érzik, hogy azzal feladnák a reményt.

  – Attól, mert valaki a hospice-hoz fordul, még nem kötelező meghalnia! A családok sajnos sokszor valóban csak akkor kérnek segítséget, amikor már a végletekig kimerültek vagy a beteg szervezete összeomlott. A hospice sokak fejében még ma is az „elfekvő” szinonimája, holott a szó jelentése „menedék”. Menedék a fájdalomtól, az elhagyatottságtól, a magánytól, a szorongástól. A hospice nem lemondás a betegről, hanem a lehető legtöbb, amit meg lehet érte tenni. Egy jól működő hospice szolgálatnál rendelkezésre állnak azok a szakemberek, akik segíthetnek az ápolásban, a gondozásban, a fájdalomcsillapításban, a lelki támogatásban, s mindebbe a családtagokat is bevonják, őket is tehermentesítik, mellettük állnak.

  A hospice akár hónapokon át ott lehet a családok mellett. Amint kiderül, hogy nincs lehetőség több aktív daganatellenes onkológiai kezelésre, mindenki jogosult hospice ellátásra: otthoni gondozásra éppúgy, mint intézményi hospice osztályon való elhelyezésre. Sokat segítene, ha a kezelőorvosok nemcsak azt közölnék, hogy nem tudnak több kezelést adni, hanem azt is, hogy innentől a hospice tovább tudja támogatni, vezetni a beteget, s ha hozzánk fordulnak, mi mindent meg fogunk tenni érte. Más kérdés, hogy idehaza nincs elegendő hospice ágy a kórházakban, de a rendszeres otthoni segítségnyújtást egyre több helyen meg tudják oldani a területileg illetékes szolgálatok.

  B. Papp László

  18530751_273cf7454d4cc2531d83910d4bcc0c7b_wm.jpg

   
  vazonosito és Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 26.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem tudom manapság mi a helyzet (bár kiindulva az egészségügy rohamos hanyatlásából van elképzelésem), de már 12 évvel ez előtt is sokat kellett rá várni és 1 + 1 hónapra volt génybe vehető, s bár ingyenes volt az alapítvány jó néven vett egy meghatározott (megfizethető) összeget.
  2. *Rima
   *Rima
   a magyar hospice koszono viszonyban SINCS a igazi hospice elvekkel
   a leirtak kozott is akad jocskan cimeres okorseg ugy ungarissssse modra
  3. hombárfej
   hombárfej
   A riporter egy CSÚCS!
   Beveszi mindazt a maszlagot, amit a gyógyszergyártók propagálnak. Ha beveszi ezt-meg-azt a gyógyszert, akkor a halál elkerülhető.
   Na persze. Cél az örök élet! Találkozunk a Nap szupernóvává válásának napján és koccintunk a további örök életre!
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Hidd el én tudom....
  5. vazonosito
   vazonosito
   Még sosem hallottam ilyen gyógyszerreklámot. De gyógyszerellenes "kirohanásokról" már hallottam.
   Itt nem lényegi kérdés ugyan, de a Napból sosem lesz szupernóva.
   cdurmol kedveli ezt.

Megosztás