A hosszú élet titka: egyél csokit és igyál bort!

A csokoládéban és a vörösborban - azon kívül hogy mindkettő tud kellemes perceket szerezni - van egy fontos közös dolog: mindkettő antioxidánsokat tartalmaz.

Közös az is, hogy az év végi ünnepi időszakban mindkettőből hajlamosak vagyunk a szokásosnál többet fogyasztani: mennyit árt és mennyit használ ez a szervezetünknek? A Magyar Kardiológusok Társasága összegezte az élettani hatásokat.

A karácsonyt megelőző napok mindenütt az ünneplés időszaka, amit leginkább a finom falatokkal és persze alkohollal színesítünk. Céges és baráti összejövetelek sora, ahol mindenki sokkal jobban elengedi magát, ez pedig igaz az evésre-ivásra is. Közben persze ott a lelkifurdalás: vagy a plusz kilók miatt fáj a fejünk, vagy amiatt, hogy az egészségünk látja majd kárát a dőzsölésnek. A Magyar Kardiológusok Társasága ennek apropóján enyhíti némileg a bűntudatot, de azért mértékletességre int.

A szíved szerint enned kellene egy kis étcsokit

A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb a European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a fekete csokoládé - a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú - jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén- monoxid kiválasztás növekedéséből ered - az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták.

A csokoládé a vérlemezkék összetapadó-készségét is csökkentette, mely szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség. A szívelégtelenség gyógyszeres javítására eddig is több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna - a sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellett érdemes kipróbáláni az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét is dr. Vértes András szerint, aki a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportját vezeti.

Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését. Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja, ezt a gázt pedig az erek belső felszínének sejtjei termelik. A csokoládéban lévő flavanolok ezt a folyamatot fokozzák - mondta a kardiológus, aki azért óva intett mindenkit attól, hogy töménytelen csokoládéval gyógyítsa magát.

Mennyire tesz jót a vörösbor? Egy új kutatást végeztek

A vörösborról megannyi tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adata gyűlt össze, de kis mennyiségű borfogyasztásra vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem volt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják.

Sienna városának orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését. Átlagosan 25 éves önkénteseket toboroztak a tanulmányhoz, a 64 résztvevőből 29 volt nő. A vizsgálati alanyok csak alkalomszerűen ittak szeszt. A vizsgálatban megivott vörösbor testsúlykilónként fél milligramm alkoholnak felelt meg, a kontroll-napon ugyanolyan mennyiségű gyümölcslét fogyasztottak.

A vizsgálat újdonsága volt az is, hogy a szív mindkét kamrájának a működését különleges ultrahangtechnikával mérték. A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy az igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette.

Minden szakértő hangsúlyozza azonban, hogy az eredmények klinikai jelentősége nem tisztázott - mondta a szakember, aki szerint ez a tudományosan nem igazolt jótékony hatás sem töménytelen mennyiség elfogyasztása mellett értendő - a napi másfél deciliter, azaz egy pohár az elfogadható.

bor_csoki.jpg
 
Előre bocsátva, maximálisan azonosulni tudok a Magyar Kardiológusok Társasága kutatási eredményével és pusztán kiegészíteni kívánom azt.
Én azonban nem tudományos kutatási, hanem empirikus alapon közelítem meg e kérdéskört és hozom itt nyilvánosságra, összegezve eredményét több évtizedes tapasztalásomnak.

Az antioxidáns, magyarul oxidáció inhibritor, az oxidációt késleltető, vagy gátló anyag.
Mint tudjuk, az oxidáció, más néven a rozsdásodás egy roppant veszélyes folyamat amelynek végterméke az, hogy a vas szervezet végül tönkremegy és összeomlik, vagyis beláthatatlan élettani következményekkel jár.
A felnőtt ember szervezete 60% vizet tartalmaz, míg a csecsemőé a 70%-ot is eléri. Ez roppant mennyiség és számokra lefordítva 28 LITER vizet jelent alanyonként! Ekkora mennyiségű víz jelenléte az oxidációs folyamatok miatt, akár már életveszélyesnek is minősíthető, amit mindenképpen kompenzálni kell!
Az orvosok ezért is javasolják (időnként) már gyermek korban a vörös bor fogyasztását, felnőtt korban pedig a napi egy pohár vörös bor (lehetőleg száraz) szervezetbe történő bevitelét. Ez alól csak az Iszlám hívők lógnak ki, de náluk nem is olyan magas az átlag életkor.

A tapasztalatok azt mutatják (például Szepi bácsi is Noszvajról), hogy a hosszú életnek az egyik titka vörös bor. A csokoládé meg gyerekeknek való.

Tehát, csak támogatni tudom a tudós társaságok ez irányú kutatásának eredményét és felhívom minden olvtárs figyelmét, hogy erről a hasznos folyadékról a vörös borról sem Szilveszter napján, sem azt követően ne feledkezzenek meg.
Boldog Új Évet Kívánok... BÚÉK 2018..jpg :D
 
En szinte minden nap megiszom egy pohár vörösbort az étkezéshez és igy amiota elhagytam a szülöhazámat még egy Aspirinre sem volt szükségem az pedig majd kétszer anyi mind az életem elsö fele.
-
A vörösbornak csak egy hátránya van, hogy nem néz ki jol fehér ingen és a fogakat is szinezi.
Mindez azonban "managerelhetö" jo mososzerrel és fogmosással. :)
-
A magyar borok minösége az elmult években megjavult. Ennek ellenére ha csak lehet viszek magammal bort (söt megfelelö poharakat is) ha magyarországra megyek, mert elakarom kerülni a kellemetlen szituatiokat. Evtizedekkel ezelött megfogadtam, hogy nem iszom rossz bort, akár milyen nagyleküen kinálják.
-
A borral a sajtok és a mediterran konyha is megnyerte a szivemet, mind europai polgár egy ilyen országban szeretném leélni az öreg napjaimat. :)
-
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.
koaty wrote on Julcsi960's profile.
Szia, bocs de először véletlen epub-ban raktam fel a Katicalányok 4-et. Időközben javította, esetleg cseréld át pdf-re.

Statisztikák

Témák
38,090
Üzenet
4,790,475
Tagok
615,188
Legújabb tagunk
RékaMzs
Oldal tetejére