"A kenőpénzek úgy folynak Magyarországon, mint csapból a víz"

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 November 29.

Melitta - 2014 November 29, 15:32
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az egész Orbán-rezsimet a velejéig áthatja a korrupció, a miniszterelnök az uniós pénzekből való kibekkelésre játszik, a töketlen ellenzék pedig mindeközben verseket olvas és tévéstúdiókban siránkozik.

  Képes-e az Unió vagy az utca kikényszeríteni a hatalom bukását? Göllner Andrást, a montreali Concordia egyetem politológiaprofesszorát kérdeztük.


  Kanadai lakosként hogyan tájékozódik naprakészen a magyarországi eseményekről?

  Egyetemi tanárként, társadalomtudósként több mint harminc éve foglalkozom napi szinten Magyarország politikai, gazdasági életével. A rendszerváltás első húsz évét javarészt odahaza töltöttem, személyes kapcsolatban álltam az ország politikai elitjével, többek között Orbán Viktorral is, akinek egy nagyon sikeres kanadai utat szerveztem még 1994-ben. Szakmai kapcsolatokon és az interneten keresztül minden lényeges információ eljut hozzám Magyarországról. Szakmai feladatom, hogy képben legyek.

  A Huffington Postnak azt mondta: Magyarország valószínűleg a legkorruptabb ország az EU-ban. Mi alapján jutott erre a következtetésre?

  Azt mondtam - és ezt nem csak én mondom, hanem a Transparency International-től kezdve az EU legfrissebb tanulmányáig sokan -, hogy Magyarország a korrupt rezsimek élvonalába tornázta fel magát Orbán Viktor vezetése alatt. Pártoktól független tanulmányok, nemzetközi vizsgálatok egytől egyig azt bizonyítják, hogy az Orbán-kormány ideje alatt nem csökkent, hanem növekedett a korrupció Magyarországon. Nem tudok egyetlen olyan tanulmányról sem, amely ennek ellenkezőjét bizonyítaná hiteles adatokkal.

  Hogy látja: miben más a Fidesz-kormány korrupciója más európai országokétól?

  Nem csak méretében, de szerkezetében is eltér a magyarországi korrupció az európai államokban is létező „műfajtól". Másutt a korrupcióellenes vizsgálatokat nem hátráltatja a hatalom – Magyarországon ez hétköznapi gyakorlattá vált. Amikor a NAV egykori munkatársa kipakolt, nem az általa gyanúsított személyek, hanem ő maga került az igazságszolgáltatás kereszttüzébe. Többek között ez vezetett oda, hogy a NAV vezetője ma nemkívánatos személy Amerikában.

  Az intézményesített korrupció legismertebb példája a dohánytermékek árusítására kiírt pályázat bizonyított hamissága. Sokmilliárd forint EU-s támogatást zároltak korrupciógyanú miatt. A kenőpénzek úgy folynak ma odahaza, mint csapból a víz. Ezt mindenki tudja, aki részt vesz a gazdasági életben. A pártfinanszírozási rendszer a magyar politikai korrupció melegágya.

  A „fülkeforradalom" óta a Fidesz monopolhelyzetben van ott, ahol verseny volt 2010-ig. A magyar korrupció sokkal kiterjedtebb, mélyebben beágyazta magát a hatalom berkeibe, mint Európában. A magyar igazságszolgáltatás az ebihalak után horgászik, a cápákat pedig szabadon hagyja vadászni. Nálunk a hatalom nem abban érdekelt, hogy feltárja és felszámolja a korrupciót, hanem hogy láthatatlanná tegye azt.

  Ha ilyen súlyos a helyzet, az Európai Unió miért nem tesz lépéseket?

  Az EU a tagállamok igazságszolgáltatására, a szabad választásokon nyertes kormányokra, a civilszervezetekre bízza a korrupció elleni harcot. Nem az a dolga, hogy alternatív kormányként, alternatív igazságszolgáltatóként ellenőrzés alatt tartsa tagállamait. Erre se pénze, se kapacitása, se felhatalmazása nincs. Csak a jéghegy csúcsát látja, és azt is nagyrészt a tagállamok igazságszolgáltatása által benyújtott adatokra alapozva tudja feltérképezni.

  Ha maga az adatszolgáltató is be van ágyazva a korrupcióba, nehéz bármit is tenni. Az EU működési szabályait demokratikus kultúrával átitatott nemzetek testére szabták. Magyarországon ezek az értékek nagyon gyengék – Orbán kormánya több mint négy éve ezeket bombázza, lévén nem az európai, hanem az orosz-kínai „illiberális" értékrend híve. Eddig Európa lassan reagált Orbán Viktor paradigmaváltására, szerintem ezen a téren változás lesz. Az EU kénytelen lesz új módszerekhez nyúlni, hogy megvédje a jogállamiságot, az európai értékekben vetett bizalmat.

  Minek kell történnie, hogy a 7-es cikkely alapján felfüggesszék uniós tagságunkat?

  Idén márciusban az Európai Bizottság egy egészen új, egyértelmű irányelv-rendszerrel lépett elő a jogállamiság fenntartása érdekében. Magyarország eddig azért volt képes átrapülni az EU radarja alatt, mert nem létezett egységes, félreérthetetlen álláspont arról, hogy mit is jelent a jogállamiság, a parlamenti szuverenitás, az alkotmányosság.

  Nem voltak mechanizmusok, amelyeket életbe lehetett léptetni azok ellen, akik a radar alatti légtérbe navigáltak. Orbánék nagyon jól kihasználták ezt a helyzetet – ez a sikerük titka. A mélyrepülésre szakosították magukat. A kiskapukon átjáró közlekedés egy hungarikum. Ezt a taktikai előnyünket fel fogja számolni Európa, ugyanúgy, ahogy leverte az Európa-szerte lóháton randalírozó seregeinket 955-ben. Oszt jó napot. Sajnos nemzeti becsületünk visszaszerzése hosszabb időbe fog telni. Sokkal jobb lenne, ha mi magyarok lépnénk, mielőtt kiutasítanak bennünket Európából.

  Mi az oka a baloldali ellenzék erőtlenségének?

  A baloldali pártok a múltban élnek, semmit nem tanultak a hibáikból és képtelenek megérteni, mi a modern tömegpártok szerepe. A demokratikus ellenzék vezetői, liberálisok, zöldek, baloldaliak együttesen, azt hiszik: elég, ha fellépnek egy-két budapesti tüntetésen, elég, ha bejárnak az ATV stúdiójába, a Klubrádióba, megírnak néhány újságcikket, amellyel a hatvan év felettiek két százalékát begerjesztik, elég, ha kiutaznak Washingtonba, Gáti Károly ölébe és onnan lenyomnak egy beszédet pár tucat ember előtt és meglesz a kétharmad. A magyar pártok – a Jobbik és a Fidesz kivételével – nem tanulták meg azt a leckét, hogy a tömegpártok népszerűsége nem ilyen tevékenységek által jön létre.

  Mit kellene hát tenniük?

  Lemenni az emberek közé és ott élni: minden választókörzetben aktívan jelen lenni, büszkén, bátran, nem pénzért, hanem önkéntes munkával, a helyi emberek problémáival törődve, megharcolva a köztiszteletért. Amíg erre képtelenek, nem lesz demokrácia Magyarországon. A civil mozgalmak pedig nem helyettesíthetik a pártokat. Ők is szerepzavarban vannak odahaza. Nem a pártok demokratikus szerepkörére kellene okádniuk, hanem megtanítani az embereket arra, milyen fontos szerepet játszanak a pártok a demokrácia működtetésében. A jogállamiság, az esélyegyenlőség, a szólásszabadság, az emberi méltóság tisztelete felett kellene őrködniük, nem a pártokra tüzelve, hanem a pártokat ösztökélve, akár nevelve.

  Kiléphet-e a baloldali ellenzék saját korábbi sikertelen kormányzásának árnyékából?

  Nem tudom, hogy az ellenzéket lehet-e egyáltalán baloldalinak nevezni, vagy a Fideszt jobboldalinak. Egy nyugat-európai vagy kanadai jobboldali pártnak a haja is felállna attól az államközpontú, centralizált politikától, amit a Fidesz tanúsít. Minden párt kiléphet korábbi árnyékából. Ne felejtsük, a Fidesz is milyen utat tett meg Orbán vezetése alatt. Hasznos lenne, ha a korrupcióban korábban kompromittált politikai élősködők, az egypártrendszerben szocializálódott személyek átadnák a helyüket egy új generációnak. Nem kell mindenkinek takarodnia. De mindenkinek, Gyurcsánynak is (akit Orbán is egy kimagaslóan tehetséges embernek tartott, és magam is annak tartok) bizonyítania kell, hogy képes eleget tenni a fenti követelményeknek, nem csupán szavakban, hanem cselekedetekkel, áldozattal, alázattal. Bizonyítania kell, hogy a helyi közösségek, az elesettek, az Orbán-rendszer által megnyomorítottak védelmében dolgozik. Az ember egy tanulékony lény, jó tettekkel helyrehozhatja korábbi hibáit.

  Van-e még kifutása a szélsőjobbnak Magyarországon, vagy elérte a népszerűsége plafonját?

  Még jócskán van növekedési potenciája a magyar szélsőjobbnak, főleg ha a demokratikus pártokkal szemben eredményesnek tűnő megoldásokat tud kínálni az átlagemberek hétköznapi gondjaira-bajaira. Óriási szabad mezőben kaszálnak. A Fidesz a jómódúak és a saját zsebeit tömi, nem véletlen, hogy a szavazásra jogosultak 73 százaléka nem voksolt rájuk. A demokratikus ellenzék a padlón fetreng, vagy nyilatkozatokat olvas fel neves irodalmárok beszédeiből. A Jobbik, mint Mussolini, arra ügyel, hogy menetrend szerint járjanak a vonatok. Egy olyan társadalmi közegben, mint a miénk, a fasisztáknak jók az esélyei.

  Megtörheti-e a kormány népszerűségét, ha hosszú távon állandósul vele szemben az utcai jelenlét?

  Igen, ennek jelei már most is láthatóak. Hogy mennyire, az attól is függ, hogyan alakulnak a jövőbeli tüntetések, illetve hogyan reagál rájuk a hatalom. A magyar közvélemény általában elég törékeny, ilyen a természete. Rapszodikus nép vagyunk mi magyarok, a zenénk is ilyen: egyik pillanatban sírunk, a másikban nevetünk.

  [​IMG] Fotó: MTI/Soós Lajos

  Kinőhet-e az utcai tüntetésekből egy új mozgalom vagy párt?

  Mozgalom és párt – ez két egészen másfajta élőlény. Egy mozgalom képtelen a parlamenti demokrácia működtetésére. Ilyen nincs sehol a világon –kizárólag egyes honfitársaink fejében. Az utcai tüntetésekből kiválhatnak új mozgalmak. Akár új pártok is születhetnek, de csak azok lesznek képesek rendbe rakni e nép zilált lelkét, közéletét, demokratikus intézményrendszerét, amelyek mély társadalmi gyökerekkel rendelkeznek és a demokratikus értékrend, az emberi méltóság talapzatán működnek. A demokrácia, a gazdasági jólét felé nincs kerülőút.

  Milyen forgatókönyveket lát arra, hogy 2018 előtt távozzon a kormány?

  Elképzelhető az előrehozott választás. Orbán helyében, egy megosztott és töketlen ellenzékkel szemben én ezt tenném, hogy kihúzzam 2020-ig. Miért ne? Ha Orbán elveszítené a választást egy ilyen ellenzékkel szemben, mindnyájan megérdemelnénk a káoszt, ami ezt követné. Reméljük, hogy a demokratikus pártok pár éven belül rendezik a soraikat és feltápászkodnak a szőnyegről végre. Munkához kell látniuk. Minőségi forradalmat kell végrehajtaniuk a soraikban. Azt, hogy az Orbán-kormány a második terminusát kezdi, részben a balliberális politikai pártok 2010 előtti ügyetlenségének, 2010-2014 között bizonyított alkalmatlanságának köszönhetjük. Bár tisztelem Kuncze Gábort, nem értek vele egyet abban, hogy az a káosz és borzadály, amit 2010 óta látunk odahaza, kizárólag a Fidesz számlájára írható.

  Milyen esélyeit látja középtávon annak, hogy Magyarország visszaintegrálódjon az Európai Unióba politikai, kulturális és mentális értelemben is?

  Rövidtávon kevés az esély erre, de lehetnek meglepetések. Ha a középtáv alatt 5-8 évet értünk, a visszatérés megvalósítható. Ez kizárólog rajtunk, magyarokon múlik, én nagyon szeretném személyesen is megélni, ezen dolgozom. Orbán arra épít, hogy az EU-s pénzekkel, orosz és kínai támogatással, további kivándorlásokkal, kényszermunkával, fosztogatással, a magyarok demokrácia iránti érzéketlenségének hátszelével ki tudja bekkelni. Nem jók az esélyeink. Ötven-ötven. De én optimista vagyok és azt mondom: Hajrá, magyarok!

  Mit tud kezdeni azzal, hogy bizonyos körökben lehazaárulózzák, amiért kritikát fogalmaz meg a magyar kormányról?

  Nagyokat röhögök rajtuk és ők ezt nagyon rossz néven veszik. Nem szeretik azokat, akik nem ijednek meg tőlük, és komolytalannak tartják őket. Próbálnak más szavakat használni – például az ördög szolgájaként, a bolsevik diktatúra támogatójaként, cionista zsidóként, közösségrombolóként ábrázolnak. És ez csak egy rövidített lista. De képtelenek fogást találni rajtam. Családalapító vagyok, három fiú büszke apja, mindhármat a református egyház szertartása szerint kereszteltettem meg. Teszem hozzá: születésükkor és nem egy kormányváltás után. Hivatott antikommunista, demokrata, polgárjogi aktivista vagyok. Petőfi Sándor a Göllner nevű gyalogerzed katonájaként halt hősi halált 1849-ben. Szabadgondolkodású, immáron Kanadában tevékenykedő magyar hazafi vagyok és ezt senki nem tudja elvenni tőlem.

  Mandula Viktor

  Gollner-Andras(650x433).jpg
   
  TmintTibi, Mesga és GadMar kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 November 29.

  1. tornando
   tornando
   Neked nagyon igazad van tisztelem amit tesztek
   Nem csak szájjal
   A valóságban találkozol azzal a szegény ellenes politikával amit a jólétben élők művelnek
   Itt még az ügyintéző is restelli amit mondania kell
   Gagult egyáltalán nem értem amikor fellebbezésről beszél ez őrültség ennek nem így kell mennie
   Felebezés: pénz, idő, nyár lesz éhen halnak addig ha nincsen aki adakozzon(ételt osszon) a szegénynek
   Utoljára módosítva: 2014 December 5
   most kedveli ezt.
  2. Gagul
   Gagul

   Valószinüleg rosszul fejeztem ki magam.

   Egy ételosztáshoz, mint ma pl. a Máltaiaknak a Batthiányn semmi különös nem kell.
   Amit el kell intézni, azt nem kormányzati szinten kell, hanem önkormányzatin.Innen hiteltelen nekem az egész történet.

   Ha pl. elöbb ugyanarra a helyre bejelentett más miatt netán, esetleg lenne negativ elsöfoku állásfoglalás - akkor kell fellebbezni. De ilyenkor is az a megoldás, hogy rakja a szervezö a tér közepéröl a sarkára, s kész.

   A fellebbezés elméleti lehetöség csak.
   S normális esetben nem szükséges a fellennezés, mert nem kell.

   Ha meg kell, akkor 72 h a fellebbezés elbirálása. Azt hiszem. Azért vagyok bizonytalan - mert még nem kellett a fellebezéssel élni.

   Ez egy mübalhé.
   Utoljára módosítva: 2014 December 5
  3. tornando
   tornando
   Ott is elköveted a hibát jogászkodsz.Vagyis nem az emberi oldalát nézed.De nézhetjük politikai oldalról inkább
   Gagul szerintem azért nevezed műbalhénak mert Fidesz ellenes ízű
   De nem lehet műbalhé mert a tavalyi év folyamán történtekre ráerősít
   Tavaly sokkal több önszerveződő ételkiosztás indult.(Ez nem lehet csak a Máltaiak jogosultsága)
   Ők nem tudnak annyi standot nyitni amennyire szükség van. Különben is miért csak kormány által támogatott és engedélyezett szervezet a jogosult rá?
   Szeretném ott látni az ételosztók között Lázár János és Rogán Antalt vagy Kocsis Máté személyeket
   És már tavaly is benne volt a hírekben elutasították az ételkiosztásokat ugyanezzel az indokkal:
   "Nem jó dolog ha látszik a sok szegény,rossz fényt vet az országra"
   Ha műbalhé ha nem, tény az nem szereik a szegény politikát
   Egyáltalán nem szociális érzékenységű a fidesz
   Amit ha kicsit más oldalról nézed te is én is
   Több dolgot kell megállapítani:
   1. Valóban rossz fényt vet(de a probléma attól még létezik)
   2. Valóban lehet belőle kihasználni és visszaütni az Orbáni politikára: túlszervezik az ételkiosztást(de igazából nem lesz annyi étel amennyi rászoruló van)
   3. Valóban mederben kell tartani mert az sem lehetséges ételkiosztás velejárójaként a város és ország minden részéről minden szegény a fővárosba tóduljon.Ám a probléma gyökerét nem oldja meg ennek korlátozása.Maga az ételosztás sem
   Utoljára módosítva: 2014 December 6
   most kedveli ezt.
  4. Efike
   Efike
   Orbán Viktor nagyon jól beszél angolul, de Gyurcsány makog :)
   atapata kedveli ezt.
  5. Melitta
   Melitta
   Jol beszel mindketto, angolul, az mar mas kerdes ,hogy mit mond, es mennyire van lehetosege megszolalni akar angol akar amerikai politikai eletbe.
   Utoljára módosítva: 2014 December 6
  6. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Orbán tanult (1 évig) angoszász nyelvterületen, Gyurcsány viszont - mint üzletember - meg kellett tanuljon angolul.
   Ami a kiejtésüket illeti - ne feszegessük. Hallottam anno "Javszer Arafatot" (by Hofi) angolul beszélni és bizony hiába volt perfekt - hegynyi volt az akcentusa...
   (Mellesleg biztos az én akcentusom is jelentős, de a lényeg - szerintem legalábbis - , hogy megértsem és megértsenek.)
  7. ratalics
   ratalics
   Sajnos a Göllner András által a Magyarország mai állapotára vonatkozólag leírt közhelyek teljesen igazak. A korruptságban legalább dobogós helyen állunk az Unióban, és a FIDESZ kétharmada 2010 óta olyan államszerkezetet, törvényrendszert és közéletet vezetett be, amely rendszerszerűen tartja fenn a korrupt, hazug, antidemokratikus viszonyokat, a parvenu kisnapóleonok korrupt, hazug, antidemokratikus hatalmát. A többi politikai erő számára eddig a törvénytelenség kategóriájához tartozott a korrupció, fű alatt művelték, a FIDESZ (értsd: Orbán Viktor) azonban törvényessé és "nyilvánossá" tette - saját maga és a kegyenc holdudvar számára. Állami szinten ehhez szinte teljesen lebontotta az européer demokráciát, társadalmi szinten pedig az européer demokratikus közéletet lehetetlenítette el teljesen, és tette helyébe a "király nélküli királyságot", illetve a papagájkommandó propaganda kizárólagosságát, az újabb és újabb koholt ellenség(kép)ek elleni uszítást. Jelzésértékű az is, hogy míg az MDF illetve az MSZP-SZDSZ kormányzatok idején az államigazgatás korrupt volt annyira, amennyire, a FIDESZ mindegyik kormányzása azzal kezdődött, hogy a bűnüldöző szervek élére a legfőbb maffiózók kerültek, Pintér belügyminiszter, Simicska-Vida adóhivatali elnök, Polt legfőbb ügyész. Kecskére káposztát.
   Sajnos a többi párt is eléggé előrehaladt a FIDESZ utánzásában, amellett, hogy egyéni ambíciók mentén szét is forgácsolódtak. Nincs komoly demokratikus ellenzék, csak demokratikus szigetecskék vannak. Magyarországon a közbeszédben ma már nagyon-nagyon ritka az értelmes, erkölcsös szó, és ami még szomorúbb, igény is alig-alig van rá. Jelenleg Magyarországon a demokráciára is alig van igény. Ezért tehette meg mindazt a FIDESZ, amit megtett 2010 óta a demokrácia lebontásában - amit persze alaposan előkészített ellenzéki korszakában, az MSZP asszisztálása mellett.
   A mostani tüntetések talán egy kis reményt nyújtanak, hogy van még Magyarországon olyan gondolkodásmód és tettrekészség, amely legalább a valamikori esetleges kormányváltás idején alkalmas közeg lesz ahhoz, hogy az országot vissza lehessen fordítani a civilizáció élvonala felé. Mert most távolodunk tőle öles léptekkel, "odafent" is és "idelent" is, a politika is és a "zemberek" is. Kéz kezet mos. Vak vezet világtalant. Vert viszen veretlent.
   Utoljára módosítva: 2014 December 6
  8. tornando
   tornando
   Soha többet ne lehessen
   „fülkeforradalom"
  9. most
   most
   műbalhénak nagyon nem nevezném sőt ....
   ha egy magánszemély időt pénzt áldoz erre, akkor az önkormányzat vezetőjének kéne érte köszönetet mondani
   és segíteni a minél forgalmasabb és könnyebben megközelíthető helyet kiválasztania... sztem
   ratalics kedveli ezt.
  10. most
   most
   ott is elköveted a hibát ....
   mi lenne ha nem hibáztatnád ? hanem simán elmondanád h szerinted embernek lenni, akként viselkedni fontosabb,a jogászok... oldják meg a maguk gondját
   ez egy fórum ... beszélgetünk ...nem egymást neveljük
  11. most
   most
   Fodor Ibolya pécsi fideszes képviselő és az önkormányzat Népjóléti és Sport Bizottságának tagja novemberben azzal lett hírhedt, hogy a Facebookon azt írta a tüntetőkről:

   „Ma az igaz, nemzetét féltő magyar ember tudatosan, higgadtan, felkészülve néz szembe az ellenséggel. Az utca jelenleg csak a gyarmatosítók és kiszolgálóik, a hazaárulók játszótere.”
   Miután a kommentelők nekimentek, törölte a bejegyzést.

   Az RTL Klub most egy 2003-as jogerős bírósági ítéletet talált róla, ami szerint Fodor Ibolya és az akkori férje egy megyei lapnál 12,5 millió forintot sikkasztott el,
   Fodor 1999-ig volt a lap könyvelője, és egy éven át pénzeket utalt át egy terjesztési ügynökséget vezető férje számlájára.
   Ez csak azután derült ki, hogy Fodor már felmondott – mondta Balogh Zoltán, aki akkor a lapnál dolgozott.

   Fodor Ibolya az RTL-nek azt mondta, ez nem igaz, rágalom, őt csak számviteli fegyelem megsértéséért bocsátották próbára.

   Csakhogy a csatorna a Pécsi Törvényszéktől megkapta a pontos tájékoztatást, amiben az szerepel:
   Fodort bűnsegédként folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt 1,5 felfüggesztett börtönre ítélték, a volt férje meg 2 év letöltendőt kapott.
  12. Gagul
   Gagul
   Mübalhé azért, mert ugye, nem utasitották el - hanem a kérvényezö rögtön levezeti, hogy elutasitják. S elörevetiti azt ami nem igaz.
  13. atapata
   atapata
   Nagyon úgy tűnik igazad van, hogyan is utasíthatná az éppen kormányzó párt a Fidesz az önkormányzatokat arra, hogy egy helyen hány szegény jelenhet meg egy ételosztáson. Vagy mégis? van ilyen rendelet ,törvény?
   Ha az önkormányzati ügyintéző nem létező törvényre hivatkozik, akkor vagy rosszat álmodott vagy csak simán szolgalelkű. ( van oka rá, hogy azzá vált?) Ha igazolható a kijelentése tovább kell vinni az ügyet.
   most, tornando és ratalics kedveli ezt.
  14. ratalics
   ratalics
   A hivatalnok vetítette előre, hogy elutasítják. Jó okkal vetítette előre. Persze ezt te is tudod, csak csinálod a műbalhét - az igazságot elfedendő.
   tornando kedveli ezt.
  15. most
   most
   Persze ezt te is tudod, csak csinálod a műbalhét.... ne minősítsd.. ha nincs érved .. a szeszélyeskedés nem érv... csak szólok
   neked ez a véleményed ...értjük koszonjük

   h ki szervezi a tüntetőket ? sztem a fidesz
   mai adag
   Orbán strómanja megfeledkezett erről a csekély összegről, de most eszébe jutott és szólt:
   Rejtett tartalom:
   **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   Egymillió vizeletmintát a FIDESZ-nek facebook oldal indult

   NINCS HOVA HÁTRÁLNUNK!

   a 16.ikai ...tüntetése országos szintűvé vált
   BUDAPEST -
   BÉKÉSCSABA -
   DUNAÚJVÁROS -
   MISKOLC -
   NYÍREGYHÁZA -
   PÉCS -
   SIÓFOK -
   SOPRON -
   SZEGED -
   SZOLNOK -
   SZOMBATHELY -
   TATABÁNYA -
   HELSINKI, Finnország -
   BÉCS, Ausztria -
   BIRMINGHAM, UK -
   BRISTOL, UK -
   BRUXELLES, Belgium -
   NEW YORK, USA -
   Utoljára módosítva: 2014 December 11
  16. Melitta
   Melitta
   Majdnem félmilliárd forint uniós támogatást fizetett ki a kormány egy nem létező katonai beruházásra

   Összesen 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fizetett ki a kormány, hogy egy speciális haditechnikai – úgynevezett intermodális – logisztikai és felújító központ létesüljön Szerencsen. Csakhogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városba tervezett létesítmény sosem épült meg, csak papíron létezik.

   Ennek ellenére a kormányzati nyilvántartásban a logisztikai központ megvalósult beruházásként szerepel.

   [​IMG]

   Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tesz. Szerinte ugyanis vagy a logisztikai központ – ami valójában egy vasúti átrakodó állomás kellene, hogy legyen – tűnt el, vagy csaknem félmilliárd forint európai uniós pályázati forrás. Hadházy járt is a szóban forgó szerencsi területen, ahol elmondása szerint mindössze hatalmas gaz és néhány méhkaptár található.

   A nem létező beruházás szálai 2014-ig vezetnek, amikor a Licet ’95 Ipari és Gazdasági Kft. 960 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást nyert arra, hogy megépítse az összesen 2,4 milliárd forintba kerülő logisztikai központot. A kormányzati pályázati portál adatai szerint 2015 végéig két részletben 447 millió forintot fizettek ki az összegből:

   • előlegként 237 879 700 forintot,
   • számlák alapján 209 906 850 forintot.
   [​IMG]
   Fotó: Hadházy Ákos
   A szintén kormányzati portál, a terkepter.nfu.hu szerint a beruházást 2015. november 30-án befejezték, annak státusza itt is „megvalósult”. Éppen ezért Hadházy megkereste a Pénzügyminisztériumot arról érdeklődve, hová lett a logisztikai központ és az uniós pénz. Kiderült, hogy a tárca jelenleg is – négy évvel a projektzárás után – ellenőrzést folytat a beruházás körül. Azt írták:

   A LICET’95 Kft. a GOP-3.2.1-11 számú pályázati felhívás keretében támogatott Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen című projekt ellenőrzése nem zárult le, az eljárás lefolytatása során a projektről nem szolgáltatható adat.

   A Térképtér oldaláról viszont az is kiderül, hogy miközben a projekt elnevezésében szerepel, hogy Szerencsen épül logisztikai központ, az összeg kedvezményezettje pedig a Licet ’95 Kft., a pályázat leírásában már az szerepel, hogy a beruházást a Mil-Exim Kft. valósítja meg – Balatonfűzfőn. Erről a cégről már korábban írtunk, ez az a társaság, amelyik lőporgyár megépítésére vállalkozott a balatoni településen.

   Zöld utat kapott a balatonfűzfői lőszergyár
   A Miniszterelnökség szerint készen áll a beruházás, ami a nemzetgazdasági tárca szerint sehol nincs.
   A társaság a honlapján büszkén közli, hogy 2,4 milliárd forintos beruházást valósít meg a Balatonfűzfőn. A terv szerint az üzemben lőport, illetve lőszert gyártanának, az utóbbiból kis és közepes kaliberűt, civil és hadi felhasználásra.

   [​IMG]
   Fotó: Hadházy Ákos
   A társaság tulajdonosa és ügyvezetője Csala József megkeresésünkre azt közölte, hogy külföldön van és egyébként sem közszereplő, így nem akar nyilatkozni. Arra kérdésünkre, hogy miként került a beruházás Szerencsről Balatonfűzfőre, azt mondta:

   Nem szerencsés erről telefonon beszélni. Itt volt hely.

   A logisztikai központ mindazonáltal Szerencs településfejlesztési stratégiájában is szerepelt olyan beruházásként, ami várhatóan 2016-ban vagy 2017-ben megvalósul a városban. Megkerestük a település fideszes polgármesterét, aki a 2018-ban időközi választáson került a város élére. Nyíri Tibor, bár korábban alpolgármester volt, nem sokat tudott a beruházásról. Azt viszont elmondta:

   Mintha Mengyi Roland, a térség akkori országgyűlési képviselője hozta volna a beruházást.

   Bár a polgármester nem emlékezett pontosan a történtekre, az bizonyos, hogy a korrupció miatt idén három év szabadságvesztésre ítélt Mengyi 2014-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületéből jutott a parlamentbe, ebbe a körzetbe tartozik Szerencs is. Mengyit hiába kerestük, nem értük utol telefonon.

   Az továbbra is kérdéses:

   • miként került a 2,4 milliárdos beruházás Szerencsről Balatonfűzfőre?
   • Hogyan lehet egy intermodális logisztikai központ, vagyis egy átrakodó vasúti állomás ürügyén lőporgyárat építeni?
   • Hogyan fizethettek ki erre majdnem félmilliárd forintot?
   • Mi alapján minősítették hivatalosan is megvalósultnak a szerencsi beruházást, miközben semmi nem épült ott?

Megosztás