A légitársaságok már szinte könyörögnek az EU-nak

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Október 5.

Melitta - 2020 Október 5, 03:44
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Még az ünnepi időszak kezdete előtt töröljék el az utazáskor kötelező karantént, kérik az Európai Uniót a légitársaságok

  A legnagyobb légitársaságokat tömörítő szervezetek, köztük a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és a vezető légitársaságok arra szólítottak fel az uniót és a tagországokat, hogy szüntessék meg az utazáskor elrendelt kötelező karantént, s helyette inkább szűrjék az utasokat.

  Kevesebb mint 90 nappal az év végi ünnepi időszak kezdete előtt egyre nagyobb a nyomás az Európai Unión és a tagországokon, hogy állítsák vissza a korlátozás mentes légiközlekedést. A légiközlekedés, és a turizmus iparágak képviselői még szeptemberben juttatták el felhívásukat Ursula van der Leydennek, a Bizottság elnökének, melyben részletezik, hogyan festene az egész Európára kiterjedő koronavírus szűrés.

  Október másodikán egy másik levélben, melyet a Bizottság mellett az egyes tagországok vezetőinek, és egészségügyi minisztereknek is elküldtek, a teljes iparág által jóváhagyott harmonizált szűrési protokollt részletezik.

  A szervezetek szerint a jelenleg érvényben lévő „foltszerű” karantén intézkedések nem fenntarthatók, az egységes indulást megelőző szűrés jóval nagyobb biztonságot jelentene.

  Javaslatuk szerint a magas kockázatúnak minősített területekről, valamint az EU/Schengen-övezetekből és unión kívüli területekről érkezők számára az utazás megkezdése előtti szűrést kellene kötelezővé, és Európaszerte általánossá tenni.

  A felhívást közzétevő szervezeteket nemcsak egészségügyi szempontok vezérlik. Ha a jelenlegi intézkedések tartósan érvényben maradnak a légiközlekedés kilátásai tovább romlanak. A nyári hónapok aligha kompenzálták a tavaszi időszak okozta kiesést, s a korlátozásokkal a helyzet tovább romlik.

  Az IATA adatai szerint az Európába irányuló, onnan induló és az Európán belüli légiforgalom októberig 66,3% -kal csökkent az előző évhez képest.

  Az ACI EUROPE, a repülőtér-üzemeltetők nemzetközi tanácsának európai tagozatának legfrissebb adataiból pedig kiderül, hogy szeptember 27-ig az EU-ban az utasforgalom 78%-al csökkent.

  A Légiközlekedési Akciócsoport (ATAG), egy független szakértői csoport által a COVID-19 korlátozások hatásáról közzétett új kutatás szerint a légiforgalom összeomlása a foglalkoztatás 52%-os csökkenését eredményezheti Európában, ami körülbelül 7 millió munkahely elvesztésével egyenlő. Ezért sürgős intézkedésekre van szükség a még nagyobb gazdasági és foglalkoztatási katasztrófa megelőzéséhez.

  Meg kell tanulnunk együtt élni és utazni a vírussal. Az emberek szabad mozgásának és a kontinensünkön keresztüli légi összeköttetés biztonságos helyreállításának elsőbbséget kell élveznie áll a levélben.

  Az Európára kiterjedő szűrés az utazással kapcsolatos bizonytalanságot is csökkentené. Tavalyhoz képest 80%-al visszaesett év végi ünnepi időszakra a foglalások száma.Sokan máig nem tudják, meg tudják-e majd látogatni szeretteiket karácsonykor, s ha igen, milyen feltételek mellett.

  upload_2020-10-4_21-44-48.jpeg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2020 Október 5.

  1. 28657
   28657
   Mindenesetre a szűrési protokollból még az se derül ki, hogy kit terhel a tesztköltség. Ha repülőn lehetne utazni egy ilyen igazolással (ami azt igazolja, hogy valamikor, a teszt elvégzésekot még nem volt koronavírusos), akkor miért ne lehetne utazni ugyanígy vonattal, busszal, bármivel?
   varnaipircsi, setni és CasaLoma kedveli ezt.
  2. CasaLoma
   CasaLoma
   Kérjenek tesztet a moziban, színházban, nyilvános wc-ben, stb.
   Ez a vírus leginkább a józan észre, meg a pénztárcánkra veszélyes.
   Piti Sándor, varnaipircsi és 28657 kedveli ezt.
  3. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Fura dolog ez az IATA és a többi repülési szervezet által sokszor és joggal hangoztatott SAFETY FIRST.
   Amúgy, ez eléggé fontos, azonban emígy pedig mégsem annyira fontos.

   Azt a média már elég régen sulykolja, hogy a COVID-19 lappangási ideje néhány naptól akár kettő hétig is tarthat.
   Azt is a tudomásunkra hozták, hogy egy teszt nem teszt, és legalább két nappal később is el kell végeztetni, és ha mindegyik negatív akkor rendben van a kuncsaft.
   De, mostanra már aszt is tudjuk, hogy akinek nincs tünete, az is fertőzhet.
   Azt is megtudhattuk, hogy gyerekre nem, vagy igen, fiatalra nem, vagy igen, idősekre nem vagy igen veszélyes, vagy nem... stb.
   És most már biztosan tudhatjuk, hogy semmi sem biztos.

   Ahhoz elég sok időt töltöttem a repülés közvetlen közelében, hogy megtapasztaljam mit jelent amikor egy repülőgépet valamilyen ok következtében fertőtleníteni kell. Mindez mennyi időt, pénzt, járatkiesést, kiszolgálási pluszt, és más egyéb járulékos veszteséget jelent egy egy gép leállása.
   Azonban mindez az utasok érdekében történt, történik. Legalább is ezt hirdeti az IATA, az ICAO és a többi biztonsággal foglalkozó szervezet.

   Mindezek ismeretében érthető, hogy a légitársaságok miért is piszkálták fel az IATA-t erre a lépésre, de akkor mi legyen a SAFETY FIRST-el?

   Hiába, a pénz, az pénz, ha pedig nincs, akkor mi lesz az osztalékkal?
   Utoljára módosítva: 2020 Október 5
   setni kedveli ezt.
  4. redredington
   redredington
   Sajna ez részben a túltolt repülés következménye. Mig régen, ha lehet így fogalmazni a tehetősebbek vagy azok repültek, akiknek a gyors utazás szükséges volt a munkájához, ma már egy bkv bérlet áráért több ezer km is elrepülhettél. Rengeteg fapados cég ált rá erre a mondelre, minnél kevesebb szolgáltatás, minél olcsóbban, és a megtérülést a sok tömött gép hozta. Persze a környzetkárosítás is nőt ezzel. Most meg a rengeteg gép áldogál, meg néha fel is szál, hogy működőképes maradjon, meg engedélyek érvényesek legyenek, stb. Ez egy nagy pofon a repülésnek. Én pl. az Eu helyében hagynám a javát csődbe menni és végre megépítetném a gyorsvasút hállózatot az eu belül. Aki repülni akar az meg nyúljon a zsebébe, de újra "emberi" körülmények között, nem mint a heringek.
   SUTIBUBU és setni kedveli ezt.
  5. Melitta
   Melitta
   Par szaz km-t is gyorsabban lehet letudni repulovel, de igazabol a zome a kontinensek kozotti utazas, ami nem megoldhato semmi massal. Kenyelmesebb lenne hajoval hetekig utazni Europaba, dragabb is a szabadsag idot az ember hajon toltene, es ne a celallomason.
  6. redredington
   redredington
   Egy 350 km suhanó elektromos vonat viszont környezetbarátabb hosszabb távon. A kapszulás kávéfőző is kényelmesebb és gyorsabb, csak épp jobban is szenyezi a világot (persze már van újratölthető kapszula, de akkor ugyan ott vagyunk időben, csak eltoljuk). Amúgy meg, ha jól meg van szerezve és nem fapados, egy hajókázás is lehet pihentető és életreszóló élmény, nem csak az, ha két hét alatt szelfizel 50 helyen.
   sidavoq és setni kedveli ezt.
  7. gumelig
   gumelig
   Az ÖBB Railjet-je 230-al suhan Zürich és Budapest között. De csak néhol. Több mint húsz helyen áll meg. Így aztán 11 órát tart az út+ 1 óra villamosozás.
   Volt úgy nem egyszer, hogy 14 lett, mert javították a pályát. Repülővel nekem ajtótol-ajtóig 4.5-5.5 óra. A vonat jegy néha több mint a
   duplája a repülő jegynek, pedig Zürichböl nincs fapados járat Budapestre. Kizárólag a SWISS repül direkt.
   Az utobbi években havonként jártam ide-oda. Meggondolod.
   CasaLoma kedveli ezt.
  8. victorvacendak
   victorvacendak
   Bőven elég lenne, ha mindenki maszkban van. Ez nem jutott senkinek az eszébe?
   corven71, Georgina Bojana és CasaLoma kedveli ezt.
  9. CasaLoma
   CasaLoma
   Tudtommal az már egy ideje kötelező a levegőben is, nem csak a szárazföldi tömegközlekedésben.
  10. 28657
   28657
   Nem tudni miért hallgatnak az EU -ban a Covid-19 elleni orosz vakcináról. Állítólag már szeptember eleje óta forgalomba van, valami etedmény, hatás már csak kellene legyen, eltelt egy hónap.
   Múlt hónapban már arról írtak, hogy "A szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett Moszkvában a Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára"
   https://24.hu/kulfold/2020/09/20/koronavirus-orosz-vakcina-teszteles/
   Utoljára módosítva: 2020 Október 6
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  11. gumelig
  12. setni
  13. redredington
   redredington
   Most ez a helyzet, de ha fejlesztenék a vasútat, vagy bejönne a Hyperloop ötlet, akkor a repülés hátérbe szorulna rövidebb távokon. Én sem szeretek annyira vonatozni, Nagymamámhoz majd fél nap, amig elvonatozom, buszal meg max 4 óra.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  14. gumelig
   gumelig
   Ha 1-2 hónappal előtte megtudtam venni az ÖBB vonatjegyet, volt sok kedvezmény. Persze, Zürichtöl Ausztriáig jóformán üres volt a vonat. 2-3-an utaztunk Pestre. Ausztriában sokszor tömve volt. Túristákkal, Bécs környéken meg ingázókkal. Bécsbe 6-ra értünk. Na ott szált fel jó pár magyar, de nem igazán sok. Muszáj nekik több helyen megállni, különben nem éri meg.
   -----
   Tavaly Októberben valószínűleg ott szedtem fel egy nagyon komoly tüdőgyulladást. A vagonban egy hörögve köhögő indiai kislány rohangált le meg fel.
   Utoljára módosítva: 2020 Október 6
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  15. 28657
   28657
   viccesnek vicces .. de ez a rettenetes járvány ugye tombol már majdnem egy éve a világ minden részén ... Etiópia, Szomália még megvan? Gondolom az egészségügyi ellátás nem lehet jobb mint az európai, 50 eurós tesztekre se nagyon fizetnek be arrafelé a polgárok.
   CasaLoma és Georgina Bojana kedveli ezt.
  16. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Mélységesen igaz a hír, de annyira, hogy a budapesti Liszt Ferenc téri - ismertebb és megszokott nevén a Ferihegyi Repülőtérnek is jelentősen visszaesett a forgalma. Sőt az ottani büfék, kávézók dolgozói közül, többeknek felmondtak. Kong az ürességtől az a csarnok, mely máskor nemcsak, hogy tele volt, de hosszú sorok kígyóztak a bejelentkezéseknél, a büfékben stb.
   Ez a járvány kegyetlenül megnyirbálja az emberek életét, minden, de minden téren. Légyen az utazás, oktatás, kultúra (ide értve a színházi és mozi látogatásokat)... Az, hogy nem jó fele megy az életünk, sajnos nyomon követhető. S, ennek ellenére, többen még mindig tagadják a vírus meglétét, nem figyelnek sem önmagukra, de másokra sem. Azt híresztelik, hogy csupán az emberek ijesztgetése ez, meg félelem keltés... Pedig nagyon nem így van... Nem tudom, kik és miért híresztelik ezt az ellen propagandát, de, hogy rosszul teszik, az biztos.
   Itt ahol élek, a Penny Market-ban még akkor is rászólnak a "kedves" vevőre, ha az orra kint van a maszkból. Itt nagyon komolyan veszik. Mindezek ellenére - igaz, kint van a mindig feltöltött fertőtlenítő folyadékos flakon - de nem láttam egyszer sem, hogy bárki a bevásárló kocsik fogantyúját letakarította volna. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a Penny munkatársai nagyon kevesen vannak. Szakadásig, de legőszintébben írom le, szakadásig dolgoznak. Folyamatos az árufeltöltés, ha hosszú a sor a pénztárban, akkor beugornak pénztárosnak, takarítanak. Mindenki - mindent csinál. Arra nincs ember, hogy a kocsik fogantyúját bármelyik munkatárs letakarítsa. Mivel láttam, látom napi szinten, milyen megfeszítetten dolgoznak, ezért eszembe sem jutna ezért szavamat felemelni. De aki vásárol, annak ott a fertőtlenítő folyadék, törlő papír is van, letörölhetné. Feltételes módban írom, de nem teszik.
   setni kedveli ezt.
  17. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Még valami. Többen utaznak vonaton, buszon, villamoson... Vásárolnak, bevásárló kocsik fogantyúját fogják meg. S, mindeközben eszükbe sem jut lefertőtleníteni a kezüket. Pedig nagyon sok helyen vannak kitéve fertőtlenítők. De még ezért sem morognék olyan hangosan, de azért már igen, hogy csupasz kézzel tömik magukba a megvásárolt pogácsát, kakaós csigát, meg mindenféle utcán - menet közben ehető - ételeket. Ezt azért nem kellene?! Sajnos, többeknek EZ eszébe sem jut. Ez a vírus egy olyan ellenség, mely nem látható, csak lecsap és életeket követel... A kórházban olyan fiatal -egészséges, izmos, sportolók - is fekszenek, méghozzá lélegeztető gépen, hogy az elképesztő. Sajnos bele is halnak a fertőzésbe. Az idősebbek pedig, mivel számolatlan -nyavalyájuk is van- még könnyebben fertőződhetnek és hal(hat)nak meg. Hasonlítok, igen, viszonyítok is - ez olyan, mint a régen volt spanyol nátha...
   https://www.researchgate.net/public...eretu_rejtelyes_jarvanyrol_egy_kicsit_maskepp
  18. setni
   setni
   (az nem tüdő gyulladás volt..)
  19. setni
   setni
   A Dél-Afrikai Köztársaság hazai összterméke (GDP) 51 százalékkal zuhant a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve, éves összehasonlításban 17,1 százalékos volt a visszaesés a koronavírus-járvány következményeként. A Reuters által megkérdezett elemzők is jelentős, bár lassabb, 47,3 százalékos negyedéves gazdasági teljesítménycsökkenésre számítottak.
   Afrika szubszaharai területe egy nagy vakfolt a koronavírus-térképen. Tanzániában a kormány betiltotta a tesztelést és kijelentették, hogy az ország legyőzte a járványt, annak ellenére, hogy havonta többszáz ember halt meg légúti problémák miatt. Zambiában egyetlen nap alatt 28-an haltak meg otthonaikban, miközben még a tesztelésre vártak. Dél-Szudánban a kormány többezer embert kényszerített barikádok mögé, azzal érvelve, hogy fertőzöttek, de nem voltak hajlandóak letesztelni őket.


   ⁠⠀
   A tesztelési kapacitások szűkössége, a hiányos adathozzáférés és a titkolózó kormányok miatt úgy tűnhet, hogy az afrikai kontinens legszegényebb országait elkerülte a járvány, de a szubszaharai Afrika 46 nemzeténél – összesen egymilliárdos népességszámmal – mindössze 6,3 millió koronavírus-tesztet végeztek el.


   Összehasonlításképpen: New York államban – 20 milliós népességszámmal – 8 millió tesztelést végeztek.

Megosztás