A legénység a kapitány vezetésével ellopta egy orosz romboló két, összesen 26 tonnás óriási hajócsavarját

A Nyughatatlan nevű romboló kapitánya is részt vett a hadihajó két bronz propellerjének ellopásában - közölte az ügyben a Balti Flottánál folyó nyomozás vezetője


A közeljövőben záruló nyomozás arra jutott, hogy a parancsnok egy olyan, a legénység több tagjából és külsős civilekből álló szervezett bűnözőcsoport tagja volt, amely a hajó szárazdokkban történt karbantartását kihasználva ellopta a Nyughatatlan két, összesen 26 tonnát nyomó hajócsavarját, majd eladták azokat. A lebukást elkerülendő hasonlóan kinéző, de jóval olcsóbb és gyengébb minőségű fémből készült propellerekkel pótolták a lenyúlt darabokat.

A simlis haditengerészek azt használták ki, hogy a hajót azért újították fel, hogy utána a hadrendből kivonva egy haditengerészeti múzeum bejárható kiállítási darabja legyen egy Balti-tengeri orosz kikötőben. Emiatt azt is tudták, hogy a renoválás után már csak egy útja lesz, a kalinyigrádi dokkból a kronstadti múzeumig, amit még a patyomkin-hajócsavarok is kibírhatnak.

A katonai nyomozók szerint az orosz államot 39 millió rubel (156 millió forint) kár érte.

Szily László

hajo.png
 
Azért 26 tonna már nemcsak tömeg, hanem térfogat is, és nem lehet pillanatok alatt eltűnni vele, mint a Balmorallal. Akiknek ez sikerült, valamin, valahol már gyakorlatot szereztek.
 
Oldal tetejére