A műanyag lehetséges hatásai

Jeremy Axel témája a 'Energia, környezetvédelem' fórumban , 2014 Július 3.

 1. Jeremy Axel

  Jeremy Axel Állandó Tag

  A Plastic Planet, magyarul a Földünk a műanyag bolygó című film leírása:
  Mi lenne, ha kiderülne, hogy a levegő rákkeltő? Csak legyintenénk, hisz nem tudunk nélküle élni. Hasonló a helyzet a műanyaggal, azzal a különbséggel, hogy sok fajtája bizonyítottan egészségkárosító. Nehéz dolog a témáról szórakoztatóan és mégis kissé elmélyülten beszélni, Werner Boote rendező mégis kísérletet tesz rá.

  Ti láttátok ezt a filmet? Ha igen mi a véleményetek róla?
   
 2. roberto83

  roberto83 Állandó Tag

  nem láttam de a műanyag újrahasznosítását itthon is drasztikusan fokozni kellene minimum 3 szorosára, mert sajnos magyarország gyerek cipőben jár e téren.
   
 3. Jeremy Axel

  Jeremy Axel Állandó Tag

  "A kutatók becslése szerint naponta 20 ezer tonna műanyag kerül a tengerbe."


  Vízben úszó műanyag. Ez az alaphelyzet, amivel a történetünk kezdődik. Évente több millió tonnányi kerül belőle - a folyókon, a partokon és a hajókon keresztül - az óceánba. A világ tudósai már egy ideje vizsgálják ezt a jelenséget és elég aggasztó következtetésekre jutottak; a műanyagok olyan szintetikus hormonvegyületeket tartalmaznak, melyek kioldódnak a természeti elemek/erők hatására. Amint bekerülnek a tengerbe, a műanyagok POP-okká (környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokká) válnak. Ez a folyamat a milliószorosára sokszorozza a toxinok számát és sűrűségét a tengervízben. Vajon mi történik, amikor a halak és a tengeri madarak tévedésből a műanyagokat eszik meg étel gyanánt? A tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy ha ezek a mérgező anyagok bekerülnek a táplálékláncba, a folyamat az emberi szervezetre is végzetes lehet. Ami még rosszabb, a műanyagok nem tudnak önmaguktól lebomlani, ehelyett hatalmas, kavargó szemétlevessé állnak össze. A tudósok ötöt tudtak beazonosítani ezekből a főbb tengeráramlati körök mentén, néhányuk nagyobb mint Spanyolország és Portugália együttvéve. A világ legnagyobb szeméttelepei az óceánokban vannak. Ez az, amit tudunk, de még számos kérdés megválaszolatlan maradt. A tudósok felfigyeltek arra a tényre, hogy a műanyag mennyisége ezekben a szemétlevesekben nem változott az elmúlt 20 év során, miközben folyamatosan ömlik a műanyag a vízbe. Vajon hova tűnhetett el mindez? A kutatók nagyon közel járnak a kérdés megválaszolásához, mely talán fény deríthet arra a rejtélyre, mely napjaink legnagyobb ökológiai katasztrófájáért felelős.
   
 4. vandorcsillag

  vandorcsillag Állandó Tag

 5. Varsényi Tamás Viktor

  Varsényi Tamás Viktor Állandó Tag

 6. kágyula

  kágyula Kitiltott (BANned)

  Szervusztok ,
  sajnos vannak érdekeltségi körök amelyeknek nem áll érdekükben az "újra" hasznositás . Leunai mérnökök készitettek megint PET flakonokból olajat . Igen ám de sehonnét sem kaptak anyagi fedezetett arra , hogy a termelö egységeket tovább fejleszék , igy kénytelenek voltak a kutatásokat leállitani . Most erre mit gondoljon az ember gyermeke . Különben kimutatták , hogy az ivóflakonok károsak az egészségre , na de ez mellékes , pont ugy mint a Zero italokban található cukorpótlok mint lásd Aspartam .
   
  Gagul kedveli ezt.
 7. miragem

  miragem Állandó Tag


  A legszerencsésebb az lenne, ha a műanyag palackok tűnnének el, a többi haszontalan szeméttel
  együtt.
  Nem a szemét gyártást kellene finanszírozni, hanem a régi, jól bevált dolgokat visszahozni.

  *
   
 8. Gagul

  Gagul Kitiltott (BANned)


  Én ugy vettem észre, hogy Mo-n gyakorlatilag kizárolagosan eltünt az üvegbe palackozott ásványviz.
   
 9. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Áh, a valamikori nylon férfi ingek - Bécsből

  Élénken emlékezem arra, amikor 1969 év környékén, mekkora "durranás", újdonság volt a férfi nylon ing! E divathóbortban "szenvedők" iparkodtak minél előbb beszerezni ebből a típusból.
  Hordták,mert ez volt akkoriban a menő, az okosabbak viszonylag gyorsan ráébredtek a nylon hátrányaira.
  Mi is ez?
  Legfőképpen aki hordta, az beizzadt, nem kapott levegőt a teste, kényelmetlen, sőt volt, aki szó szerint bepöttyöződött tőle, mert hőkiütést kapott.
  Azonkívül ha a szemetesbe került, mert ezt nem lehetett elkerülni, átgondolva, mit is tett a környezetünkkel? Olyan anyagból volt, amit a természet, normális körülmények között képtelen lebontani. U.úgy,mint az autógumikat.
  Idővel az erősebb nem rádöbbent, hogy bezzeg a puplinból készült ingek az igaziak. Igaz, manapság már egyre drágább, ezért csak a pénzesebbek juthatnak a teljes 100 százalékos természetes anyagból készült inghez. A többieknek marad a "kevert", ez a szó azt rejti, hogy az ilyen anyagokban vannak természetes alkotóelemek, de megtalálható benne a viszkóz is.
  Ha ilyen irányban, de megváltozott az igény, ma már messze vagyunk az üveg nylonból készült ingektől és blúzoktól.

  G.B.
   

Megosztás