A műanyag lehetséges hatásai

Jeremy Axel

Állandó Tag
Állandó Tag
A Plastic Planet, magyarul a Földünk a műanyag bolygó című film leírása:
Mi lenne, ha kiderülne, hogy a levegő rákkeltő? Csak legyintenénk, hisz nem tudunk nélküle élni. Hasonló a helyzet a műanyaggal, azzal a különbséggel, hogy sok fajtája bizonyítottan egészségkárosító. Nehéz dolog a témáról szórakoztatóan és mégis kissé elmélyülten beszélni, Werner Boote rendező mégis kísérletet tesz rá.

Ti láttátok ezt a filmet? Ha igen mi a véleményetek róla?
 

roberto83

Állandó Tag
Állandó Tag
nem láttam de a műanyag újrahasznosítását itthon is drasztikusan fokozni kellene minimum 3 szorosára, mert sajnos magyarország gyerek cipőben jár e téren.
 

Jeremy Axel

Állandó Tag
Állandó Tag
"A kutatók becslése szerint naponta 20 ezer tonna műanyag kerül a tengerbe."

Vízben úszó műanyag. Ez az alaphelyzet, amivel a történetünk kezdődik. Évente több millió tonnányi kerül belőle - a folyókon, a partokon és a hajókon keresztül - az óceánba. A világ tudósai már egy ideje vizsgálják ezt a jelenséget és elég aggasztó következtetésekre jutottak; a műanyagok olyan szintetikus hormonvegyületeket tartalmaznak, melyek kioldódnak a természeti elemek/erők hatására. Amint bekerülnek a tengerbe, a műanyagok POP-okká (környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokká) válnak. Ez a folyamat a milliószorosára sokszorozza a toxinok számát és sűrűségét a tengervízben. Vajon mi történik, amikor a halak és a tengeri madarak tévedésből a műanyagokat eszik meg étel gyanánt? A tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy ha ezek a mérgező anyagok bekerülnek a táplálékláncba, a folyamat az emberi szervezetre is végzetes lehet. Ami még rosszabb, a műanyagok nem tudnak önmaguktól lebomlani, ehelyett hatalmas, kavargó szemétlevessé állnak össze. A tudósok ötöt tudtak beazonosítani ezekből a főbb tengeráramlati körök mentén, néhányuk nagyobb mint Spanyolország és Portugália együttvéve. A világ legnagyobb szeméttelepei az óceánokban vannak. Ez az, amit tudunk, de még számos kérdés megválaszolatlan maradt. A tudósok felfigyeltek arra a tényre, hogy a műanyag mennyisége ezekben a szemétlevesekben nem változott az elmúlt 20 év során, miközben folyamatosan ömlik a műanyag a vízbe. Vajon hova tűnhetett el mindez? A kutatók nagyon közel járnak a kérdés megválaszolásához, mely talán fény deríthet arra a rejtélyre, mely napjaink legnagyobb ökológiai katasztrófájáért felelős.
 

kágyula

Kitiltott (BANned)
Szervusztok ,
sajnos vannak érdekeltségi körök amelyeknek nem áll érdekükben az "újra" hasznositás . Leunai mérnökök készitettek megint PET flakonokból olajat . Igen ám de sehonnét sem kaptak anyagi fedezetett arra , hogy a termelö egységeket tovább fejleszék , igy kénytelenek voltak a kutatásokat leállitani . Most erre mit gondoljon az ember gyermeke . Különben kimutatták , hogy az ivóflakonok károsak az egészségre , na de ez mellékes , pont ugy mint a Zero italokban található cukorpótlok mint lásd Aspartam .
 

miragem

Állandó Tag
Állandó Tag
Az elhasznált pet palackokból nagyon sok értékes,használható tárgyat készítettek kreatív emberek.
Házakat,csónakot,használati tárgyakat.
Az a tapasztalatom,hogy addig míg nincs rákényszerítve az ember,hogy ujrahasználja a "hulladékot" addig csak termeli.
https://www.google.hu/search?client=opera&q=petpalacból&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8


A legszerencsésebb az lenne, ha a műanyag palackok tűnnének el, a többi haszontalan szeméttel
együtt.
Nem a szemét gyártást kellene finanszírozni, hanem a régi, jól bevált dolgokat visszahozni.

*
 

Gagul

Kitiltott (BANned)
Az elhasznált pet palackokból nagyon sok értékes,használható tárgyat készítettek kreatív emberek.
Házakat,csónakot,használati tárgyakat.
Az a tapasztalatom,hogy addig míg nincs rákényszerítve az ember,hogy ujrahasználja a "hulladékot" addig csak termeli.
https://www.google.hu/search?client=opera&q=petpalacból&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8


Én ugy vettem észre, hogy Mo-n gyakorlatilag kizárolagosan eltünt az üvegbe palackozott ásványviz.
 

Georgina Bojana

Őstag
Fórumvezető
Rádiós
Kormányos
Áh, a valamikori nylon férfi ingek - Bécsből

Élénken emlékezem arra, amikor 1969 év környékén, mekkora "durranás", újdonság volt a férfi nylon ing! E divathóbortban "szenvedők" iparkodtak minél előbb beszerezni ebből a típusból.
Hordták,mert ez volt akkoriban a menő, az okosabbak viszonylag gyorsan ráébredtek a nylon hátrányaira.
Mi is ez?
Legfőképpen aki hordta, az beizzadt, nem kapott levegőt a teste, kényelmetlen, sőt volt, aki szó szerint bepöttyöződött tőle, mert hőkiütést kapott.
Azonkívül ha a szemetesbe került, mert ezt nem lehetett elkerülni, átgondolva, mit is tett a környezetünkkel? Olyan anyagból volt, amit a természet, normális körülmények között képtelen lebontani. U.úgy,mint az autógumikat.
Idővel az erősebb nem rádöbbent, hogy bezzeg a puplinból készült ingek az igaziak. Igaz, manapság már egyre drágább, ezért csak a pénzesebbek juthatnak a teljes 100 százalékos természetes anyagból készült inghez. A többieknek marad a "kevert", ez a szó azt rejti, hogy az ilyen anyagokban vannak természetes alkotóelemek, de megtalálható benne a viszkóz is.
Ha ilyen irányban, de megváltozott az igény, ma már messze vagyunk az üveg nylonból készült ingektől és blúzoktól.

G.B.
 
Oldal tetejére