A magyar egyházak már csak titokban merik segíteni a menekülteket

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 12.

Melitta - 2017 Október 12, 02:01
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  „Alaposan belekeveredtem ebbe a témába az elmúlt napokban. Egy barátom mondta is, hogy most már jó lenne, ha leállítanám magam, mert a csapból is a Beer Miklós folyik” – mondta, de szerinte vannak olyan határok, amiket nem szabad átlépni, és ez az emberség határa.

  Mindenki rá van kényszerítve az állásfoglalásra. Azt ugyanis senki nem gondolhatja, hogy a migrációs krízis rövid távon megoldódik, miközben az emberiség túlnépesedett, és évente egy magyarországnyi területtel nő a sivatag. Az elsődleges kérdés az, hogy meg tudjuk-e őrizni az emberségünket. És hogy mit mond erről az evangélium?

  „Éheztem és enni adtatok. Vándor voltam és befogadtatok” – mondja Krisztus, és Beer szerint a hívőknek a másik emberben mindig őt kéne megpillantaniuk. Függetlenül attól, hogy hatan, hatszázan vagy hatezren érkeznek a határra, a legfontosabb, hogy képesek vagyunk-e a szemükbe nézni, és meglátni bennük Krisztust.

  Nem a kerítés a baj
  Nagyon nem mindegy, mit kérdezek kérdezem elsőként egy évekig vándorló, elcsigázott embertől:

  • ettél ma már?
  • Vagy inkább azt: muszlim vagy-e?
  És nem arról van szó, hogy Beer szerint ne kellene védeni a határokat. Még ha rossz érzést is kelt benne a kerítés, belátja, hogy kezelni a határra zúduló tömeget, és a hatóságoknak rendet kell tartaniuk.

  [​IMG]
  Fotó: 24.hu/ Bielik István
  Az viszont szerinte a népünk szégyene, hogy az állam által elismert menekülteket sem fogadjuk be.

  Szégyenkezéssel mondom, hogy ebben az egyházunk is benne van. Ott állnak az üres parókiáink, mert nincs elég papunk. És hiába könyörgök, hogy jelentkezzetek már, mert kapjuk a hivataltól a menekültügyi listát, hogy kit tudunk közülük befogadni

  – mondta Beer, és elmesélte, hogy egyetlen papja jelentkezett, de két nap múlva ő is visszamondta, mert az egyháztanács úgy döntött, hogy inkább maradjon üresen az épület, csak ne menjen oda senki.

  Szupertitkos menekültügy
  Az este legszomorúbb és egyben legabszurdabb pillanata akkor jött el, amikor a moderátor megkérdezte, hogy a másik két egyház hogy vesz részt az elismert menekültek integrálásában. Kiderült, hogy egyikük sem mer nyilvánosan beszélni a programjukról, mert tartanak a közhangulattól.

  „Ezt most nem fogom elmondani, mert megkértek rá. Eljutottunk odáig, hogy már veszélyes elmondani, laknak-e nálunk menekültek. Nem akarom, hogy kiszúrják az autóm kerekét, vagy esetleg megdobáljanak. Maradjunk annyiban, hogy van egy szupertitkos menekültügyi programunk”

  – mondta Bolba Márta, együtt nevetve a meghökkent közönséggel. Persze azonnal hozzátette, hogy csak kínjában kacag ezen, mert nem tud mást tenni.

  [​IMG]
  Fotó: 24.hu/ Bielik István
  A lelkésznő reméli, hogy már elértük a medence alját, és innen felfelé rugaszkodunk, de tart attól, hogy tavaszig csak fokozódni fog a helyzet. Szerinte miközben állandóan az európai és keresztény értékek megóvásáról beszélünk, nem ártana magunkba néznünk, mi magunk komolyan vesszük-e ezeket. Ha a muszlimokon számon kérjük, tegyük fel a kérdést: mi hogyan bánunk a nőkkel?


  Hogyan bánunk egymással, a közvagyonnal vagy akár magántulajdonnal? Mi mint közösség mit követelünk meg magunktól és a vezetőinktől? Hol van itt a számonkérhetőség és a megbízhatóság?

  Bolba nagyon szeretné látni, hogy a saját értékeinkben tényleg stabilak vagyunk. Akkor viszont csak tudunk integrálni 1200 jövevényt, akik idővel megtanulják mindezt. Ezen a ponton Beer Miklóst is megkérte, hogy esetleg mondjon valami szépet a nőkről, mert korábban ez nem mindig sikerült. A megyés püspök ugyan kicsit félve, de ismét kifejtette nézetét, hogy akár a kölni erőszak is elkerülhető lett volna, ha a lányok szolidabban öltözködnek. A lelkésznő szerint ez az áldozathibáztatás klasszikus esete.

  Messze nem csak a menekültekről van szó, beszélhetnénk hajléktalan honfitársainkról is. Bolba szerint sokkal többet tudnánk a bajba jutottakon segíteni, ha kicsit ráéreznénk a nagylelkűségre, és nyitnánk egymás felé.

  Ferenc pápa majmai?
  Bolbához hasonlóan Darvas István főrabbi sem volt hajlandó részleteket elárulni a menekültügyi programjukról. Szerinte minden egyház nagyon jól teszi, ha segít, de vigyázni kell, mert ha ez kikerül a nyilvánosságba, azonnal politikai állásfoglalássá válik. Úgy van tematizálva a közbeszéd, hogy képtelenség a dolognak csak a vallási, morális vetületéről beszélni, beindul a hisztéria.

  Ha például a püspök úr megszólal a témában, egyből kiderül róla, hogy Ferenc pápa majma, vagy zsidónak és hazaárulónak tetszik lenni. Egy csomó információval gazdagodik az ember önmagáról, és ez még egy rutinos egyházfiról sem pereg le teljesen. Az egyéni energiákat ez nagyban leszívja. Egyik egyháznak sem lehet célja, hogy a politika játékszerévé váljon. Ezért szupertitkosnak megtartani az ilyen programokat

  – mondta a főrabbi, aki szerint az egyszerű üzenetek korát éljük, és azzal lehet gyors sikert elérni, ha még nagyobb hülyeséget mondunk, mint a másik.


  Ma nincs az a bölcs mondat, amellyel egy egész társadalmat le lehet téríteni a kijelölt pályáról, apránként kell adagolni az igazságot. Ezért szerinte inkább helyes gyakorlatokra van szükség, amelyeket a kisközösségekben magunkévá tehetünk. Ha pedig ezek egymással kapcsolatba lépnek, az hosszú távon egyre több embert a normális élet szeretete felé vihet el. Ebben nagyjából mindhárom résztvevő egyetértett, hogy mindenki a saját szűk környezetében tehet a legtöbbet a helyzet javításáért. Az a tanács is elhangzott, hogy első lépésként üljünk le néha közösen enni és beszélgetni olyanokkal, akiket elsőre nem érzünk annyira közel magunkhoz.

  Jankovics Márton

  bie5768-800x533.jpg
   
  Ernoe kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 12.

  1. setni
   setni
   Az egyház függ az államtól ha nem ugrik akkor nem kap pénzt..Ráadásul a híveiktől is tartanak, na ez már érdekesebbb, hisz milyenek azok a hívők akik nem tudják vagy akarják a hitbeli vezetőiket követni?
   Az egész egyház egy vicc mármint azok akik nem mernek kiállni a hitük mellett.
   Az emberek meg azt figyelik hogy mit mond a kormány és azt várják el az egyházuktól is.
   Számukra ez a kettő egy.
   Lehet hogy gondolkodni is kellene...de, minek hisz ott a hit....
   (ez a véleményem a cikkről szólt )
   tornando és tipasa kedveli ezt.
  2. tipasa
   tipasa
   népünk szégyene nincs elég Pap Ez durva . Mindenűt kevés . Ki szégyellje magát Én !!!!Ugyan már. Fent csúcson nem tudják? Az nem lehet Csökken a befolyásuk Közhangulat népakarat. Az egyház felelős valamit nem jól csináltak eddig Ha ennyire más .Titokban !mi marad itt titokba.Az egész írás írás ugy ahogy van !!!!! Nehéz szép napot kívánni
   udvarfy és setni kedveli ezt.
  3. Ernoe
   Ernoe
   Erdekes amikor nacikat kelett bujtatni, embertelen ideologiát kiszolgálni akkor még a börtönbe is mentek a papok és ezt "martirságnak" nevezték, ma mitöl félnek?
   -
   No.-ban a világháboru után eltörölték a halálbüntetést az egyház nyomására megmentve vele egy kivégzés elött állok hosszu listáját. Alig két evtized elteltével (abban az idöben a gyilkosság még elévülö büncselekmény volt) az egyházak voltak az elsö aki a Német parlamentben a halálbüntetés ujrabevezetését követelte.
   -
   Olvasom, hogy egy "sétány felavatásánál" sem tudják megállni a kormányszervek, hogy ne hecceljenek a menekültek ellen.
   -
   [​IMG]
   -
   Hende Csaba országgyűlési képviselő vigasztalja a népét: "Biztosak vagyunk abban, hogy megtart bennünket Isten akkor is, ha képünkbe süvöltik, hogy „Allah akbar", agresszíven a képünkbe ordítják!” " :(
   ladybug7spots és setni kedveli ezt.
  4. johannsebastian
   johannsebastian
   Az eseményen Beer Miklós püspök úr a kölni szexuális zaklatásokhoz azt a megjegyzést fűzte, hogy a nőknek "tisztességesen" kellett volna felöltözniük a szilveszteri eseményre, s tudniuk kellett volna, hogy a muszlim férfiak a burka viseletéhez szoktak hozzá.
   Utoljára módosítva: 2017 Október 12
  5. cdurmol
   cdurmol
   A püspök úr nézeteiből mindenki azt mazsolázhatja ki magának, amit ő követendőnek tart.
  6. tornando
   tornando
   A nincs elég katolikus pap épp egy katolikus paptól halottam
   Mikor ?
   2007 környékén.
   Akkor váltott Orbánra a rendszer csak tájékozásul mondom nem okként.
   Vagy sok a templom vagy kevés az elkötelezett koldus lemondásra képes pap.(Lehet hogy sose volt aszkéta a lelkipásztornak menő?)
   Bármelyik is. Ez valóban a kereszténység csődjét, de minimum hibáját mutatja.
   Lejárt dolog, akkor minek erőltetni?

   ------------------------------------------
   Mellékesen megjegyzem Nincs elég szakmunkás, nincs elég ápoló, nincs elég háziorvos,Nincs elég gyógytornász stb..
   Miét pont a paphiány fájjon nekem?
   Utoljára módosítva: 2017 Október 12
   Ernoe, udvarfy és setni kedveli ezt.
  7. Ernoe
   Ernoe
   A Koránban nincs Nikab. A nöket kirablo és szexualisan molesztálo tettesek többsége északafrikai származásu volt, tehát nem Mo.-on átvonulo. Megjegyzem a 286 vádlotbol csak 153-nak a származását lehetett azonositani, tehát a fele akár europai ország fia is lehetett.
   -
   Összesen 14 vádlott lett jogerösen elitélve. Ezek Tuneziábol jöttek.
   -
   Tudni illene, hogy Tunezia utcáin az önálloság elnyerése 1956 ota, 2011-ig nem lehetett látni nöket Nikab-ba.

   -
   Már annál is inkább tudni kéne, mert Magyarország Ikarusz buszok-gyárat üzemeltetett ott, hidakat és panelházakat épitett (amibe megsültek az emberek), tehát nem volt exotikus ország.
   -
   A tavaszi-forradalom után (2011), csakhamar megjelentek Katarbol és Saudi-Arabiábol finacirozott ultra-ortodox islamisták akik terrorizálni kezdték az ottlakokat, megtámadták a szabadtéri koncerteket, alkoholt árulo üzleteket és müvészeti galeriákat.
   tornando és setni kedveli ezt.
  8. Ernoe
   Ernoe
   -
   A magyar evangelikus püspök Fabinyi mondta egy Brüsseli látogatása alkalmával, hogy:

   "A miniszterelnök Orbán Viktor ugy állitja be, hogy a Bundeskanzlerin Angela Merkel megváltoztatta volna a véleményét és a "Willkommen-kulturát" eredménytelennek tekintené. En egy kicsit másképp látom. En meglátogattam különbözö eredményes integratiosprojektet menekültek számára Németországban. Ha mi a magyar lakoságnak ezeket a konkrét példákat megtmutathatnánk, akkor sokkal kevesebb félelem lenne a menekültektöl."
   -
   "A legfontosabb feladata az egyháznak, a menekültek elleni gyülölet leküzdése. Az egyháznak például sok iskolája van. A mi iskolánk például egy nulla-tolerans-politikát vezetett be a külföldiekkel, zsidokkal, homoszexualisokkal és menekültekkel szembeni gyülölettel szemben. Mi tudunk pozitiv integratios példákat adni, ezáltal reméljük, hogy a magyar nyilvánosság gondolkodását pozitivan tudjuk befolyásolni."
   -
   A kommunizmus nem volt képes anyi kárt okozni a vallásos emberekben mind a magát a kereszténység-védöbástyájának kiado mostani kormány.
   -
   A kommunisták rengeteg jogtalanságot követtek el vallásos (nem vallásos) emberekkel szemben, az egyház jogait , vagyonát kikezdték. Ahogy látjuk az anyagi károk gyorsan reparálhatoak, a paloták ujra felépültek, ma több vagyona van az egyháznak mind ahány "egyházi-szolga" helyet tudna benne foglalni.
   -
   A mostani rendszer a hivö emberek erkölcsét szemelte ki magának és teszi tönkre. Bayer Zsoltok tartanak ma prédikátiot az egyházi iskolákban, a régi diákok meg bár alig tudnak mozogni az öregség miatt de ugy megvannak félemlitve mind még soha.
   -
   Nagyon privát kell velük társalogjak mig végre kinyögi egyik másik: "Tudod nállunk ezt mondják! Mi nem ismerünk mást."
   setni kedveli ezt.
  9. Ernoe
   Ernoe
   [​IMG]
   -
   Ez nem Calais, nem idegen kontinensröl jött migránsok álltal hátrahagyott lager, ez Berlin utcáin élö kelet és déleuropai hajléktalanok otthona.
   -
   A Berlini szenatus a hideg beállta elött szeretne segiteni ezeknek az embereknek, szeretné ezt a tarthatatlan állapotot felszámolni és mátol kezdve busszal szállitja haza azokat akik idejöttek, kudarcot valottak, hajlandok visszamenni a szülöhazájukba de nem tudnak.
   -
   Nem 1.294-röl hanem több 10.000 szerencsétlen emberröl van szo, olyan országokbol ahol a nationalizmus az egyetlen forrása a büszkeségnek. Több mind 5.000 Lengyel fagyoskodik Berlin utcáin, sokan megvannak gyözödve arrol, hogy a szemetesládábol itt kikapart dolgok jobbak mind a szülöhazájukban.
   -
   Nemrég jomagam is rengeteg magyar hangot hallottam Berlinben parkokban, a belvárosban koborlo szemétben guberálok szájábol.
   -
   Ajánlom meghallgatni a Német televizioban elhangzo hireket és ügyelni a hangnemre hogyan beszélnek itt nehéz helyzetben levö emberekröl és hogyan a magyar köz-TV-ben.
   -
   A magyar kormány undoritoan beszél sorsukra maradt emberekröl, sok polgár már rég átvette ezt a stilust mert "nem ismernek mást".
   Utoljára módosítva: 2017 Október 13
   varázsdoboz, Piti Sándor és setni kedveli ezt.
  10. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Beer Miklós-t mindig is EMBERNEK tartottam. Olyan EMBERNEK, akinek nemcsak az esze, de a szíve is a helyén volt/van. Anno' a tévében többször volt alkalmam meghallgatni a Vele készült interjút, sőt néhány prédikációját is. Rosszul érintene a dolog, ha bárminemű gondja, baja lenne. Hangsúlyozom, példa értékű EMBER. S, ebben benne van a véleményem, hogy nemcsak egyházfi.
  11. JuhJóz
   JuhJóz
   A magyar egyházaknak, rezsimnek és Mészáros Lőrinceknek egy és ugyanaz az Istenük van, a (másoktól elcsalt) pénz.
   A többi süket duma.
  12. dor2000
   dor2000
   A kedves Ernő írta:
   "Tudni illene, hogy Tunezia utcáin az önálloság elnyerése 1956 ota, 2011-ig nem lehetett látni nöket Nikab-ba. "

   Honnan tudod? Jártál ott akkor, azóta, vagy csak hírekből veszel információkat? Netalán Te vagy e fals információk terjesztője?
   Én ott éltem és dolgoztam kettő évig és akkor voltak.
   Én a saját szemmel láttam és amit a saját szemmel látok azt Te nem próbáld a saját fals ideológiáddal megkérdőjelezni!
  13. Ernoe
   Ernoe
   Természetes, hogy voltam Tunesiában. Már gyerekkoromban érdekeltek népek akiknek a multja több mind 1000 esztendös.
   -
   Hannibal az idöszámitás elött 218-ban, elefántokkal átkelt tengeren és az Alpokon keresztül eljutott Romáig ami egy orjási logisztikai teljesitménynek számit. Biztos te is emlékszel még a történelemorárol a Pun háborura.
   -
   Nemcsak városokban mind Karthago, Tunisz, Hammamet, Sousse... voltam hanem egy hosszu safarin az összes tipusu sivatagot meglátogattam és se a tevepiacon, se a nomadoknál nem láttam egy résen átkukkanto riadt szemet.
   -
   Akár be is játszhatok saját készitette felvételeket a bevásárlo utcákrol, vagy a Tante Fatimárol aki a nomád sátorban egy palacsintasütön kavicsokon sütött nekünk kenyeret,...
   -
   Elhiszem neked, hogy láttál nöket fehér lepelbe mind az alábbi képek, de ez nem burka:
   -
   https://farm9.static.flickr.com/8327/8150479323_b6998fa905_b.jpg
   -
   [​IMG]
   -
   En összeismerkedtem ott egy több évtizede No.-ban élö tuniszi szönyegkereskedövel aki még a családjához is elvitt vendégségben. Nahát igy néztek ki a nök közelröl, és ha otthon vannak levetik a fejkendöt.
   -
   [​IMG]
   -
   http://carnottunis.com/photos/z80deslandes5e4.jpg
   -
   A lánytestvére is csak akkor kapta fel a kendöt ha leszaladt az utcára valamit vásárolni A kérdésre miért? Egy nagyon öszinte és érthetö választ adott. "Ápolatlan hajjal nem akarok mutatkozni."
   -
   Ezt ismerjük, a szüleink idelyében a nök hajnalonként lopakodtak a fodrászhoz - aki megtudta engedni magának - naponta. Ha voltál Tunesiában tudhatod, hogy a szél ott homokot fujt mert nincs minden lebetonozva mind itt. A sivatagban naplementét nézve azok jártak jol akik tudtak maguknak gyorsan egy fejkötöt vásárolni, (ha jol emlékszem 8 DM-et vasalt be a vászonért egy szemfüles elado)
   -
   Ami téged megzavarhatott, hogy a bevásárlásbol jövö nök nem tudták a kezükkel összetartani a kendöt mert a kezükben bevásárlo szatyrok voltak, ezért ráharaptak a kendöre, hogy a szél ne fujja el.
   -
   Ez a ráharapás egy kicsit unappetitlich volt a számomra, mert az idösebb nök fogán látszott, hogy fogszabályzora lett volna szükségük, a gyakori harapás miatt ferdék voltak a metszöfogaik. De ahogy mondom, ha elkezdtek beszélni, a kendö jobban lebegett mind a magyar parasztnénik fején a matyoviselet.
   -
   Ha kedved van nézzd meg ezt a tablot, a tunezi népviseletröl, itt keresheted a loszerszámot és a burkát. ;)
   -
   https://i.pinimg.com/736x/58/64/38/...c78aa2--traditional-outfits-dress-clothes.jpg
   -
   Még egy érdekesség amit a két év alatt te is felfedezhettél volna - a vasutállomás padloja egy orjási mozaik és mit ábrázol? Egy hatalmas David-csillagot. Hogy még mindig ott van?
   setni kedveli ezt.
  14. dor2000
   dor2000
   Kedves Ernő!
   Turistakönyvekből én is tudok ilyen összeállítást készíteni, egy jó safari leírása meg kiváltképpen alkalmas erre. Bár jó munkát végeztél ezzel az össze-ollózással, azt elismerem, sok idődbe kerülhetett, de legalább addig is foglalkoztál azzal és nem a magyar emberek szapulásával.
   Én csak ott éltem egy darabig és nem csak safariztam, talán elhiheted, hogy több valóságos információval rendelkezek mint egy safaristaként oda látogató CH-s társam.
   Ellenőrző kérdéseket azért felteszek: A telefonos távközlés milyen módon működött, amikor állítólag ott jártál? Továbbá: Sousse-ban van-e bazár? Sőt: Láttál Colosseum-féle építményt valahol? A Bardo-ban mit láttál? Matmata-ról hallottál? Miről nevezetes?
   Sok időd telik el majd a kérdések megválaszolására.
   Hát gyerünk, bizonyítást várok, hogy valóságról beszélsz, vagy csak fals beszédről van szó.
   udvarfy kedveli ezt.
  15. Ernoe
   Ernoe
   Hogy a témánál maradjunk. Arrol volt szo, hogy Tuneziában az önnáloság elérése 1956 és 2011 között szinte nem lehetett látni nöket burkában. Ez nemcsak az én meglátásom hanem minden politikai kommentárban benne van. Ez illet Irakra, Iranra, Törökországra és több másik arabnak nevezett országra.
   -
   Viccesnek találom, hogy bizonyitékokat kérsz arra, hogy ott voltam e vagy sem?
   A kérdés miröl fogsz engem felismerni a képen? Még soha nem találkoztunk. :)
   Márcsak a vicc kedvéért is felteszek három képet, ezzel a Kolosszeum kérdése is megvan válaszolva.
   A nadrág szabásábol felismerheted, hogy joval 2011-elötti felvétel. :)
   -
   upload_2017-10-15_11-14-11.png
   -
   Jo kérdés a telefonnal, érdekes, hogy abban az idöben kijött az ember nélküle, nem üzletileg voltam ott mind te hanem privát.
   -
   upload_2017-10-15_11-14-42.png upload_2017-10-15_11-15-45.png
   -
   Látod még az üregbe vájt lakásokban élö néninek is fedetlen az arca a sok turista elött, van még nomadokrol is képen ahol egy ponyvasátor alatt süt kenyeret kavicsokon egy "Tante Fatima". Itt a gabonaörlést demonstrálja a néni.
   -
   Ha akarod még egy ikarusz buszt is betehetek, amin ugyan nem utaztam de okvetlen lefényképeztettem magamat vele.
   Bevallom, akkor még volt honvágyam Mo.-felé... :)
   setni kedveli ezt.
  16. varázsdoboz
   varázsdoboz
   De kis cingár voltál Ernoe:rohog:.Kár volt kitakarni a fejed.Szerinted ki ismerne most föl ennek alapján?
  17. Ernoe
   Ernoe
   Es hogy tetszik a trapéz-gatyám? Elég régen volt. :)
   Akkor most kiszedem, te igazolhatod, hogy ott voltam,
  18. Ernoe
   Ernoe
   Egy szép képet találtam kedves dor2000.
   Pakisztani keresztények egy istentiszteleten, ugyan olyan fejkendöben mind Tunesiában az IS elötti idöben.
   -
   [​IMG]
   -
   (off de érdekes megnézni a ventilatorokat az oszlopokon. cool. ) :)
  19. tornando
   tornando
   Igen igen mekkora hülye is az ember mindenféle divatnak behódol
   Az trapéz nadrág nekem is volt és ugyanolyan vékony voltam
   Testalkat magasság minden stimmel
   Akár rólam is készülhetett az a kép
   Hát az pont az én képem lopnak jajj segítség

Megosztás