A magyar Szent Korona igazi rejtélye

Bihar

Kitiltott (BANned)
Először a korona részeiről lenne érdemes beszélni. Beleértve ebbe az eredetileg Anyahitától származó köveket, a bizánci zománcképeket is.
Ezután a "pápai" azaz az Arnó család altal készített és Rómában 1000-ben átadott korona részletes történetével kellene megismerkedni. Sajnos az Arnók -és az etruszkok-története itt "bejön" ha elnagyoltan, akkor is. Vagyis kicsit hosszú.
A bizánci rész egyszerű viszonlag , az uruki már megint hosszú...Itt az első esztergomi érsek, Turu Domonkos élete nem kerűlhető meg. Továbbá azt gondolom Jézusra is kellene utalni..mint uruki egyházalapítóra..
A koronázási szertartások pedig akár el is maradhatnak ?
Ezt a hosszú és kicsit bonyolult kérdéskört pedig kevesen hajlandóak megismerni. Márpedig ha vaéaki veszi a fáradtságot és ismerteti,akkor..Szóval legjobb az Arvisurát ajánlani, mindez benne van.
NA ÉS EZEK UTÁN JÖHETNEK A TÁMADÁSOK IS::
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Feltétlenül meg kell beszélni.
Ezt most találtam és hiszik a pápa által küldött korona meséjét.

"Az első keresztény magyar király, Szent István (1000–1038) számára a Pápa az 1000. esztendőben koronát küldött, amelyet egészen a XIV. századig az egyház őrzött Székesfehérvár városában, a Szűz Máriáról elnevezett székesegyházban, ami Árpád-házi királyok koronázó-temploma, magánegyháza, és temetkezőhelye volt. A középkor folyamán kialakult és megerősödött az a királykoronázással kapcsolatos szokás Magyarországon, amely szerint csak az uralkodó bír valódi királyi hatalommal, akit ebben a fehérvári bazilikában koronázott királlyá a magyar egyház első embere, az esztergomi érsek, mégpedig a pápa által küldött, Szent István koronájaként tisztelt Szent Koronával."
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Sokan hallották már róla, de biztos kevesen látták e képet és a hozzáfűzött szavakat.

Edward_Burne-Jones.The_last_sleep_of_Arthur.jpg


"A kép 1881-1898 közt készült, Burne magnum opusaként tartják ma számon. A képen Arthur király, a brit mondakör legendás hőse látható. Érdekessége a műnek, hogy a földön fekvő korona a Szent Koronát ábrázolja. Ez a tény lehet érdekesség, de tekinthetjük jelzésértékűnek is. Arthur király és köre a szarmata lovagok. . A szarmaták viszont a hunok egyik legvitézebb csoportja, akiket a Római Birodalom Aureliánus falához rendelt brit földre a betörő szászok elleni küzdelem céljából. "
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Mindenesetre Rómából nem a szarmatáknak érkezett ide korona, hanem -a bonyodalmak ellenére- Vajknak hozta főpapja az esztergomi érsek, Domonkos. Így pedig nem érthető mit is akart ezzel kifejezni a festő?
Lehet viszont, hogy néhány kóbor szarmata (Erdélyben, majd az Alföldön éltek leginkább) valamelyik etruszk légióban szolgált...és így jutott el Albionba. A szarmaták jászok, a jászok egyik törzse voltak, nem a rómaiak uralta Pannoniában éltek..
Arthur királyról még említeném, hogy ő az iu. 500-as években élt és akkor még a magyarok honfoglalása nem történt meg, nemhogy a királyuk koronázása...Ez a festő tud valamit....a történelmről? Vagy inkább csak tetszett neki a korona és a festményére lopta ezt, mert dekoratív?
 

furrier75

Kitiltott (BANned)
Mindenesetre Rómából nem a szarmatáknak érkezett ide korona, hanem -a bonyodalmak ellenére- Vajknak hozta főpapja az esztergomi érsek, Domonkos. Így pedig nem érthető mit is akart ezzel kifejezni a festő?
Lehet viszont, hogy néhány kóbor szarmata (Erdélyben, majd az Alföldön éltek leginkább) valamelyik etruszk légióban szolgált...és így jutott el Albionba.
Na de ki az a Vajk...???
 

Erianne

Új tag
Sziasztok.
Lehet, hogy volt már szó róla, de megláttam ezt a topikot és eszembe juttatta dr. Tóth Zoltan Józsefet, akit volt szerencsém hallani.
Tudományos elhivatottsággal kutatta és persze tanította a Szent Korona tant. Sajnos már nem él.

Ha találkoztok a munkájával, érdemes elolvasni vagy meghallgatni.

 
Oldal tetejére