A megemlékezés napja

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 11.

Melitta - 2017 November 11, 15:14
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Augusztus végén Lázár György cikkét olvasva eszembe jutott, hogy a két világháborúban harcoló katonák témája már engem is megérintett néhány évvel ezelőtt, és le is írtam hasonló gondolataimat, mégpedig november 11-e kapcsán.

  Az említett cikkben Lázár György tiltakozik a Torontói Magyar Ház falán elhelyezett, a két világháború magyar hőseire emlékező tábla ellen. Amikor “Horthy katonái jónéhány kanadait is megöltek…”, talán nem illene éppen itt ellenséget ünnepelni. Akkor elhatároztam, hogy ebben az évben előveszem a jegyzeteimet, és formába öntöm akkori írásomat.

  Fura érzés magyarként ünnepelni az első és második világháborús hősöket. Amikor a legkisebbik fiam büszkén kijelentette, hogy a Megemlékezés napja az ő névnapjára esik és kérdezgetni kezdett a magyar háborús hősökről, no meg arról, hogy a családunkat hogyan érintették a háborúk, akkor megzakkantam egy pillanatra.

  Először persze büszkén elmondtam neki, hogy a nevét a nagyapám után és édesapám legidősebb bátyja után kapta. Úgy alakult, hogy mindkét Márton részt vett háborúban, az idősebb az elsőben, a fia a másodikban. De amíg a fiam dédapja hazatért a háborúból és hét gyermeket nevelt fel, addig a nagybácsink, bár hazaért a fogságból, 1948-ban belehalt a sebesüléseibe.

  De ami a hősiességet illeti…

  A kanadaiak méltán büszkék arra, hogy önkénteseik 1914 óta folyamatosan és odaadóan harcolnak azért, hogy visszaállítsák a békét, megvédjék a demokráciát, az emberi jogokat és nemzeteket szabadítsanak fel. A mai nagyobb háborúktól mentes világ és a viszonylagos egyensúly fenntartása nekik és előljáróiknak is köszönhető. A kanadaiak az elmúlt száz évben harcoltak például Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Vietnámban, Kuwaitban, Irakban, Afganisztánban és Boszniában is.

  De kik is azok a kanadaiak? Bevándorlók a világ minden országából, akik büszkén vallják magukat kanadainak. Ők azok, akiknek szülőföldjein ezek a veteránok harcoltak valamikor. Lehet, hogy az ő oldalukon, lehet, hogy éppen ellenük, de mindenképp rengeteg katonai és civil sebesülttel és áldozattal.

  Példának okáért a két világháborúban közel száz millióan estek áldozatul, akiknek több, mint a fele civil volt.

  A második világháborúban a több, mint 24 millió katonai áldozat között 300 000 magyar volt és 45 300 kanadai. Az utóbbiak elhivatott önkéntesek voltak.

  A magyar katonák azonban nem maguktól mentek a háborúba. Őket kérlelhetetlenül besorozták, de nem azért, mert meg kellett védeni a hazát, vagy a szabadságot, s a demokráciához sem volt semmi köze. Őket más országokba hajtották harcolni. El kellett hagyniuk családjukat, otthonukat, városukat és még az országukat is. S ott sem szabadságért, jogokért vagy emberekért harcoltak. Nem. Őket mint a birkákat terelték, hajtották, idomították, feláldozták és hagyták, hogy lemészárolják őket.

  A katona nem azért van, hogy gondolkodjon. A katona parancsot követ és végrehajtja azt.
  Ezek a férfiak olyan országban születtek, ahol a vezetők a rossz oldalt választották, csak a saját érdekeikre gondolva. Így a közkatonák már nem állhattak a jó oldalra többé. Név, arc, család és célok nélküli ellenséggé váltak, akiket a jó oldal hőseinek le kellett győznie, meg kellett ölnie ahhoz, hogy a csatát megnyerjék és a háborút befejezzék.

  A nagybátyám volt a család legidősebb gyermeke. A legfiatalabb már alig ismerhette őt, mert amikor bevonult 25 évesen, nagynéném csak öt éves lehetett. S mire visszaért, már alig volt benne élet. Pedig ő volt a legmagasabb és legjóképűbb a családban. Menyasszonya megígérte neki, hogy megvárja őt.
  Az édesapám vele dolgozott a nyugdíjig, tehát mindannyian ismertük őt. Megtartotta az ígéretét: várt. Soha nem házasodott meg, nem szülte meg a megálmodott gyermekeit. Olyan volt, mintha a családhoz tartozott volna. Egy soha-meg-nem-valósult, széttört családhoz, ahol soha nem játszhattam a soha meg nem született unokatestvéreimmel. Az apám soha nem kérhette ki bátyja tanácsát. Azt mesélte, hogy Marci bácsi hasonlított leginkább a nagyapámra: hallgatag volt, bölcs és jóképű.

  Azt azonban soha nem mondta senki, hogy hős lett volna. Nem. Ő is és az apja is áldozatok voltak, mint a családjuk is, a hatalom áldozatai. Még ahhoz sem volt joguk, hogy eldöntsék, feláldozzák-e az életüket. A hatalom döntött.

  S azok a családok, akik ebben az értelmetlen csatározásban elvesztették kedveseiket, azoknak teljesen mindegy volt, hogy ki melyik oldalon állt és mit képviselt, ki lesz hős és ki lesz a vesztes.
  Azonban azok az idők véget értek, és senki sem akart többé emlékezni a bombázásokra és az éhezésre, arra, amikor kukoricát ettek kukoricával.

  De voltak utóhatásai is a világháborúknak. Én még emlékszem a hatvanas években a légó gyakorlatokra.

  Felhangzottak a szirénák és a hangosbemondón keresztül felszólítottak, hogy készüljünk fel a támadásra. A rollót leengedtük, a férfiak beöltöztek katonai ruhájukba és elmentek gyakorlatozni.

  Akkor nem vettem ezt komolyan. Később is szovjet tankokat is csak akkor láttam, amikor Esztergom felé utaztam. Nekem soha nem kellett félelemben élnem, tartanom attól, hogy az életemre törnek.
  Ennek ellenére akkor, amikor ezt először megírtam, néhány helikopter alacsonyan repült fel és alá, hatalmas zajjal. Itt történt, Ottawában. Az ablakok beleremegtek, s én hirtelen megdermedtem, és jelenleg a világban folyó értelmetlen harcokra gondoltam, a szomszédaimra, akik a mostani konfliktusok elől menekültek.

  Én 1984 augusztusában Kanadát választottam, a gyermekeimet is ide hoztam vissza. Leginkább azért, hogy a három fiamat senki ne kényszeríthesse arra, hogy háborúban szolgáljanak.

  A veteránok napja, Márton nap, november 11-e. Az én három Mártonom közül az első kettő részt kellett, hogy vegyen az első két világháborúban. Most itt van az én harmadik Mártonom. Mindannyiunk felelőssége, hogy őt és társait ne érintse meg a háború szele sem, és ebben az értelemben ne legyen ő a harmadik a harmadikban…

  Ezzel a gondolattal mostmár én is büszkén kitűzöm a piros pipacsot a kabátomra.

  Petényi Judit

  rememberday.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 11.

  1. eddy56
   eddy56
   Elso vilaghaborus tortenet:
   kiviszik a polgart a frontra.
   Ott kivancsian nezelodik, aztan egyszer csak feltubik neki, hogy futyulnek a golyok fele.
   Kiugrik a loveszarokbol, e ketsegbeesetten kiabalni kezd az ellenseg fele:
   -Héééééééééééé ne lojjetek, itt emberek vannak!
   advocatus_diaboli és Ernoe kedveli ezt.
  2. Ernoe
   Ernoe
   Melittának igaza van, egy modern hadseregböl rögtön kirugják, ledegradálják, még börtönbe is csukhatják azt aki a szolgálati elöirásokat megszegi. A becsületétöl megfosztott katona nem kap nyugdijat....
   -
   Nállunk ma nincsenek "sorkatonák" csak önkéntesek, de ahogy a közlekedésrendészet szabályai nemcsak hivatásos soförökre érvényes hanem "ur-vezetökre" is (hogy egy szép magyar szot használjak) a hivatásos és nemhivatásos között semmi különbbség.
   -
   A Bundeswehr-nél a 4. szolgálati könyv 55§-a foglalkozik vele.
  3. eddy56
   eddy56
   Nem tudom, hogy ki hol mikor volt katona. de ezekrol a tortenetekrol egy regi magyar mondas jut eszembe: minel oregebb a nagyapa, annal jobb a bizonyitvanya:)

   Az olyan tortenetek, amikor valaki egyik pillanatrol a masikra valszijjas lesz(sargarigo), meg toltott fegyverrel jar a laktanyaban es hasonlok, erosen meseszagu. A noket felesegeket lehet ezzel hhulyiteni, de azt aki letoltotte anno a maga idejet, hat azt nehezen.

   Egyedul Bundi megjegyzesein latszik. hogy szollgalt a "szocialista nephadseregben" :)

   Az alkohhol komoly problema vvolt akkoriban, de max futkosot lehetett kapni erte ha valaki megbukott, es nem leszerelest.
   Kitelepitettuk a hirallomast egy olyan helyen aminek 30 km-es korzeteben nem olt lakott hely, de a viz szamara rendszeresitett 20 literes marmonkannak addigra tele voltak borral:) En akkor sem meg azota sem preferalom az alkoholt, ugyhogy ne kerdezzetek hol szereztek a tobbiek, dde estere mar nem lehetett jozan katonat talalni a kornyeken:) Ez fokozottan igaz volt a "testvveri" szovjetunko katonaira, akiknek a hiradosai velunk egyutt belul voltak a zarason(nalunk ha lebuktak kimenomegvonas meg hasonlok jart erte, naluk egyszeruen megpofoztak oket a tisztek)
   udvarfy kedveli ezt.
  4. udvarfy
   udvarfy
   Eddy , már megbocsájts futkosot részegségért nemhiszem , hogy valaki is kapott ! Nálunk Zalaegerszegen a bajai tisztesképzöröl visszajött tizedesünk mondta a szd.pk.-nak hogy neki állandó kimenö kell mert ö alkoholista és neki innia kell ! Nem adott neki ! Igy Szabó tizedes majd minden este a keritésen átugorva járt ki ahol természetesen elkapatta magát és bekerült a kijozanitóba az örszobába , reggel a szd.pk meg ezred kihalgatásra volt berendelve . Talán a 2-3. ilyen távozása után kénytelen kellettlen megiratta velem az állandó kimaradást a tizedesünk részére :D. Futira keményebb dolgokért kerültek akkoriba nálunk , pl örhely elhagyása igaz nem a laktanyán belül , de ez már fegyveres dobbantásnak lett felfogva , vagy mit tudom én gyakorlatról való engedélynélküli eltávozás mert esetleg valamilyen "koncert" volt és tudok esetröl amikor szabi alatt verekedés miatt nem a civil biróság , hanem a katonai itélkezett felettük !:(
  5. eddy56
   eddy56
   Pedig konkret eset tortent ott ahol voltam. Igaz mas is kozrejatszott. Időszakváltáskor egy mar leszerelt katona kb. 2 hettel a leszerelése utan berugott mint allat, és csak az jart a fejeben, hogy neki vissza kell érni a laktanyaba, ugyhogy masnap reggel ott talaltuk civilben a msodoba, bekesen alva:) Akkor bezartak az egesz őrseget, meg a srac is kapott 1 honap futit:)
  6. Bündi2
   Bündi2
   igen de kozbe o is olt embert

   en ugy gondoltam hogy nem olyan hogy kozbe nem csinal semmit csak odamegy es megolik o meg csak all es csodalkozik
  7. Bündi2
   Bündi2
   hogy kaphatott futit ha mar nem is volt katona
   valami nem stimmel ebbe se
  8. Bündi2
   Bündi2
   koszonom

   de hozza kell tenni hogy akkor mashol is volt sorkatonasag pl ausztriaba
   es ott se rugtak ki a sorkatonat aki berugott csak megbuntettek a sorkatonasag nem igy mukodik de itt mindenki okoskodik es osszekeveri a hivatasos katonat a sorozott katonaval

   ha pl lenne egy haboru es a nemetek mozgositananak mindekit mert haboru van akkor az nem ugy mukodne hogy leszerelik aki berug

   sot a komolyabb csatak meg tamadasok elott osztanak palinkat vagy rumot hogy a katona egy darab szuronnyal is rohanjon az ellenseg fele
  9. eddy56
   eddy56
   Elso lepcsos alakulat volt a mienk, es mindenki tartalekoskent szerepelt a leszerelese utan. Katonai birosag elott kellett volna megmagyarazni az illetonek, hogyan jutott be civilben a laktanyaba. Ha nem lett volna meg akkor is pias amikor elkaptak nem uszta volna meg ilyen jelkepes buntivel. Akkoriban meg komolyan vettek az "imperialistak" tetteit:)
   De szerintem a megbuntetett orsegen kivul mindenki jot rohogott a sracon, hogy mar alig varta a leszetelest, aztan ket het se telt el es mar a laktanyaban lattuk ujra:)
  10. Bündi2
   Bündi2
   jaja

   szoval a tisztek se jarkaltak toltott fegyverrel a laktanyaba csak amkor valami kulon szolgalatba voltak pl orsegbe
   meg persze a terepi kikepzeskor de akkor a katonaknal is volt fegyver csak tolteny nélkul
   tantermi foglalkozasnal nem volt a tiszteknel se fegyver

   szoval a tisztnel altalaba akkor volt fegyver amikor a vele levo katonaknal is
   ha mindannyian pl orsegbe voltak akkor mindenkinel volt loszer is
   ha kikepzesen voltak akkor a tisztnel volt loszer a katonaknal meg nem
   ha loveszeten voltak akkor a tisztnel volt loszer mag a loallasba levo katonaknal is volt loszer

   azt hiszem osszefoglaltam a valosagot aki mast mond szerintem rosszul emlekszik
   udvarfy kedveli ezt.
  11. eddy56
   eddy56
   Az elso sorozott hadsereg Napoleone volt franciaorszagban. O utana valoban nagyon sokfele tettek kotelezove a katonai szolgallatot, elvbileg mindenkinek aki betoltott egy bizonyos kort.

   En nem ismerem csak a MN-t es valamennyire a szovjetet, mert kozos zarason belul voltunk veluk minden gyakorlaton. Igy a tobbirol nem tudok velemenyt mondani.

   Ami teny, mire bele tanult volna valaki egy technika hasznalataba, addigra leszerelt.
   Tomtek az ember fejet mindenfele politikai ostobasaggal, ami mellett szerintem nem csoda hogy annyit ittak az emberek.
   Es nem a rtroham kedvert:)

   Valoban igaz, hogy nagy tamadasok elott szinte a vilag minden hadseregeben italt osztotta biztatasul :)
  12. Bündi2
   Bündi2
   a tartalekos katona ha nincs behivva szolgalatra akkor nem tenyleges katona ra a polgari torvenyek vonatkoznak tehat nem kaphat futkosot
   az orseg kaphatott jogosan buntetest mert nem lett volna szabad bejutnia
  13. Bündi2
   Bündi2
   ez ma is igy van szerintem folag a gyalogsagnal egy roham elott

   de persze van aki szerint ugy mukodik hogy kiosszak a piat aztan gyorsan leszerelnek mindenkit aztan meg jon a roham

   ja a harci palinka ugy volt csomagolva hogy fa ladaba ketdecis uvegek es ket ember kapott egyet
   ez az mn ben volt
   udvarfy kedveli ezt.
  14. Bündi2
   Bündi2
   aaaa nem mert pl a raketasok tovabb voltak katonak ha jol emlekszem
   amig mas masfel evet volt ok kettot
  15. Bündi2
   Bündi2
   en is elso lepcsos voltam de felderito nekunk tudni kellett a nemet osztrak es olasz hadsereget is a mienken kivul
   pl hogyan epul fel mik a rangjelzesei mit a fobb alakulatai es azoknak mi a jelvenye meg hogy milyen jarmuveik vannak, azokba hany ember es milyen fegyver

   meg voltak elsobbsegi feladatok pl hogy nagy agyukat rogton jelenteni kell mert az atomot ki tud loni
   nagyobb raketakat meg kell tamadni azonnal

   az a nagyobb raketa ami tobb meter hosszu es jarmuvon vagy talpon van ami kezbol vagy vallrol indithato az nem szamitott annak
   udvarfy kedveli ezt.
  16. eddy56
   eddy56
   Szerintem utanna kellene nezni annak, mi volt a torveny akkoriban, meddig lehetett katonai birosagele allitani az illetot.
   Ami teny, hogy az orseg "testuletile" a mi fogdankba toltott egy jokora idot, a sracot meg katonai bortonre iteltek. Utana "okulasul" pollitikai foglalkozason olvastak fel aziteletet.
   De lehert hogy kamu volt az a polfoglalkozas, es csak minket ijesztgettek vele.
   A fene tudja hogy volt akkoriban. Tiszta bolond bvolt mindenki aki ott szolgallt.
   udvarfy kedveli ezt.
  17. eddy56
   eddy56
   Ismerosek a resszletek, az MN felderitofonokenek voltam a radiosa :)
  18. Bündi2
   Bündi2
   en ugy lattam hogy a gyalogosok dolgat egy ev alatt meg lehet tanulni mert abba van egy tel meg egy nyar is
   a felderitokkel is hasonlo a helyzet
   a harckocsizokkal a tuzerekkel meg a radiosokkal is

   a raketasokaket azer nem mert nem tudtak itthon loni es nem volt nekik minden evbe loveszet
   a pilotaket se de azok meg hivatasosok

   politikai oktatas egy heten egyszer volt egy ora azt ki lehetett bizrni meg akkor nyugalomba is volt az ember
   inkabb harom ora politikai oktatas mint 2 ora arokasas telen a fagyott foldbe
   udvarfy kedveli ezt.
  19. Bündi2
   Bündi2
   o volt az mn fef
  20. Bündi2
   Bündi2
   lehet igazad van meg kellene nezni de nem tudom hol es annyira nem is izgat

   abba igazad lehet hogy sokan nem voltak katonak csak meselnek mindenfele dolgot anelkul hogy tudnak mi volt ott es hogyan

   en se szerettem katona lenni akkor de most utolag azt gondolom hogy nem artott
   ez nem azt jelenti hogy jo volt meg elveztem meg hogy nem utaltam ott lenni de sok mindent megtanul ott az ember amire nem is gondol hogy hol lesz meg jo valamire
   igy utolag nem banom hogy voltam katona

   nalunk mindenki honvedkent szerelt le csak par tisztes volt a vegere de nem bantuk

Megosztás