A Nagy Alma

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 28.

Melitta - 2017 Január 28, 00:57
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ilyen óriási brokkolit még életemben nem láttam. A New York-i étteremben minden zöldség hatalmas és hibátlanul gyönyörű volt. Egy szelet paradicsom betakarta az egész kistányért.

  Nem tudom, miként állítják elő ezeket az amerikai növényeket, talán jobb is, mindenesetre öröm rájuk nézni. A szállodában a vendégeket olyan csodaszép almával kínálták, hogy visszatükrözte képmásunkat, fényében akár borotválkozni is lehetett volna.

  New Yorkot sokan hívják „Nagy Almának”, de nem a hibátlan gyümölcsök miatt, hanem azért, mert egy sportriporter a helyi, furcsa alakú lóversenypályát előszeretettel nevezte így, és később a kifejezést ráragasztották az egész városra. Az étkezés nagyon fontos a New York-iaknak. Egymást érik az éttermek, pubok, mégis a legtöbb zsúfolásig tele van. Errefelé ugyanis csak kevesen főznek otthon, mindenki elmegy vacsorázni. A legfelkapottabb éttermekbe csak úgy lehet bejutni, ha valaki hetekkel korábban asztalt foglal, de a többi helyen is sorban állásra számíthat a váratlan vendég. Nem csoda, hiszen több mint nyolcmillióan lakják a metropoliszt. A város lakosságának számát tekintve többféle adatról olvashatunk, ez azért van, mert nem mindegy, hogy az agglomerációt is ideértjük vagy sem, de a helyiek által legtöbbet említett szám az a nyolcmillió. New Yorkban mindig óriási a nyüzsgés. Évente csaknem negyvenmillió turista és üzletember utazik ide. London és New York között naponta 29 repülőjárat közlekedik, ebből tizet a British Airways üzemeltet. Az üzletemberek már induláskor is csodaszép várótermekben tölthetik az időt, ahol még meg is masszírozzák a Club World osztályra jegyet váltókat.

  Új szolgáltatás az érkezési váró, ami azt jelenti, hogy a fárasztó út után konditerem, fürdőszobák, finom falatok várják a felfrissülni vágyókat. A városba negyvenöt dollárért visznek be a taxisok. A klasszikus sárga autók sofőrjei szinte kivétel nélkül bevándorlók. Egy taxiengedély hetvenmillió forintnyi összegbe kerül. Ezt üzletemberek megvásárolják, majd az autót bérbe adják napi nyolcvan dollárért. A sofőrök így a költségek levonása után havi hatszázezer forint körüli összeget visznek haza, ami itt épphogy elég. A magas életszínvonal miatt New York-ban rengetegen közlekednek taxival, ezért a sofőrök válogathatnak. Ha épp olyan kedvük van, vagy nem megfelelő az útirány, akkor nem viszik el az utast.

  Előfordult az egyik kollégámmal, hogy egyszerűen kitették a taxiból, mert nem szeretett volna arra menni a sofőr. Mint később elmagyarázták nekünk a helyiek, először be kell ülni, és szépen, tagoltan, alaposan el kell magyarázni, hogy hova szeretnénk menni, és keményen ragaszkodni kell az úti célhoz. Nem árt, ha a turistánál van egy térkép, ugyanis azt tapasztaltam, hogy tíz taxisból hét nem ismeri eléggé a várost, és el kell neki magyarázni, mi hol van.

  Ez azért megdöbbentő, mert az utcák számozottak, a 14-ik utcától rácsszerűek és nyílegyenesen futnak. Érdekesség, hogy a taxik azért sárgák, mert 1907-ben az első fuvarozó vállalat alapítója, John Hertz azt olvasta egy egyetemi tanulmányban, hogy mind az állatok, mind az emberek a sárgát veszik észre a legkönnyebben. Az üzletember azt szerette volna, hogy ha az ő autóit mindenki azonnal meglátja…


  Dr. Kiss Róbert Richard
  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 28.

  1. tornando
   tornando
   Erről eszembe jut a piaci fényesített alma.(ráköpött és megtörölte)

   Mindég mondtam valamijük kicsi az amcsiknak.Egy másik valamivel ellensúlyozzák.
   Ez pedig a megalománia
   A szemnek való zöldség, nem azonos az ízzel.
   A swarcira pumpált jobb mint a közepes zöldség?
   setni, cdurmol és Istvánhalmi Sándor kedveli ezt.
  2. Ernoe
   Ernoe
   A kedvenc filmem. Elsö rész.
   -

   -
   Egy hasonlo tipussal utaztam egyszer Chicago környékén másfél orát a repülötértöl a szállodáig, ugyan ilyen hideg télidöben.
   -
   A taxison legalább három nagykabát volt, besem tudta gombolni a felsöt, ugy nézett ki mind egy hajléktalan. Ö nem Csehszlovákiábol jött hanem Lengyelországbol de ugyan olyan beszédes volt mind a filmbeli párja.
   -
   Az élményem elöbb volt vele mind a filmet láttam volna. Nem panaszkodott de a beszélgetésböl kiderült, hogy rákos beteg és fogalma sincs miböl fogja az orvost kifizetni. Általa jobban megismertem az amerikai helyzetet mind az össze addig olvasott irományokbol, vagy a kinti kollégákon keresztül.
   -
   A helyzetet mégjobban dramatizáta, hogy a pogyászom lemaradt az átszállásnál, az aktatáskámon kivül nem volt más nállam, a zoknimat és alsogatyámat éjjel kézzel kimostam, a klima-berendezésen száritottam, oránként felkeltem és forditottam rajta egyet, hogy megszáradjon reggelre. Mégis anyi borravalot adtam a taxisnak mind amit még soha. :)
   -
   A koffer másnap elökerült, utánamhozta a légijárat.
  3. Kocsis Magdi
   Kocsis Magdi
   génmódositott termelés
  4. Dagiegi
   Dagiegi
   " tíz taxisból hét nem ismeri eléggé a várost, és el kell neki magyarázni, mi hol van. " hát ez megnyugtató...:hurra::hurra: igazi kaladtúra.....
   setni kedveli ezt.
  5. Melitta
   Melitta
   GPS-t meg a csomagtartoba hordjak.
  6. tornando
   tornando
   Ez valóban érdekes a GPS ügy.
   Jobb ha visz magával az utas ilyet.
   Már a lakáson belül is GPS-l megy vécére több ember.
  7. Melitta
   Melitta
   Mi koze New Yorkhoz?

Megosztás