A spanyol kormány megkönnyítette a cégek székhelyváltoztatását

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 8.

Melitta - 2017 Október 8, 09:37
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A spanyol kormány megkönnyítette az országban működő cégek székhelyének belföldi megváltoztatását – jelentette be a spanyol gazdasági miniszter a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

  Több vállalat, illetve pénzintézet után péntek este a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caixabank is bejelentette, hogy Barcelonából Valenciába teszi át székhelyét. A Gas Natural pedig azt közölte, Madridba költözteti székhelyét a katalán fővárosból.

  Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter elmondta: a szombaton hatályba lépő rendelet értelmében a székhelyváltoztatáshoz nem lesz szükséges a részvényesi közgyűlés jóváhagyására, hanem azt az igazgatótanács döntése alapján is végre lehet hajtani.

  Igaz ez azokra a cégekre is, amelyek alapszabályzata jelenleg előírja a közgyűlési szavazást. Ha továbbra is érvényben szeretnék tartani ezt a kitételt, akkor azt a jövőben újra, külön kell rögzíteniük az alapszabályban – tette hozzá.

  A politikus hangsúlyozta: a rendeletet elfogadását több vállalat is kérte a spanyol kormánytól.

  A központi vezetés egy nappal azután hozta meg ezt a döntést, hogy a Banco Sabadell, Spanyolország ötödik legnagyobb bankja bejelentette: áthelyezi székhelyét Barcelonából Alicante városba, mert így tudja garantálja a jogbiztonságot ügyfeleinek és részvényeseinek.

  A világ 18 országában jelenlévő Banco Sabadell központja 136 év után költözik el Barcelonából.

  A vasárnapi függetlenségi népszavazás óta több cég, például az Eurona Wireless távközlési szolgáltató vállalat és az Oryzon Genomics biotechnológiai cég is bejelentette: Madridba költözteti központját.

  A Caixabank igazgatótanácsa péntek este közleményben tudatta: "az ügyfelek, a részvényesek és az alkalmazottak védelmében", valamint "a jog- és szabályozási biztonság megőrzésének érdekében" úgy döntött, hogy Barcelonából Valenciába helyezi át a bank székhelyét. A változás nem jár együtt az alkalmazottak áthelyezésével.

  A cégek székhelyének áthelyezése Katalónia számára adóbevételek elvesztését jelenti, ilyen például a gazdasági tevékenységet terhelő adó, és a vagyonátruházási illeték.

  A Gas Natural hasonló érvekkel indokolta döntését, hozzátéve, hogy az új székhelyet addig tartja fenn, míg meg nem oldódik a Katalónia sorsáról szóló vita.

  A gáz- és energiaszolgáltatónak több mint 30 országban – elsősorban Latin-Amerikában – 23 millió ügyfele van.

  Katalóniában múlt vasárnap annak ellenére tartottak függetlenségi népszavazást, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A katalán kormány pedig arra készül, hogy egyoldalúan kinyilvánítja a függetlenséget Spanyolországtól.

  A cégek szerint a belpolitikai bizonytalanság negatív hatás gyakorol a helyi gazdaságra, amelynek időtartama ráadásul beláthatatlan, ezért a székhelyek áthelyezésével szeretnék elkerülni az esetleges veszteségeket.

  MTI

  katalan.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 8.

  1. udvarfy
   udvarfy
   Nagyon furcsánlom az egészet , nem csak ezzen irást , hirt , hanem az egéssz társadalmi hozzáállást ! Senki nememliti meg , vagyis ugytesz mintha semmi sem történt volna az elmult években ! Mindenki elfelejti Frankot , majd az öt követö idöket a Rajoy intézkeddéseit , az autonomiák gyengitését , az eröszakot , az általa jogtalanul beiktatott alkotmány és más birókat , jogászokat a guardia civil "ténykedését" . Igaz Ö a mi "emberünk" mégha a legkorruptabb vezér is Junkerék után ! Aztán kicsit fura , hogy egy bank vagy egy nagy gyár máról holnapra az egyik országrészböl a másik tud költözni ! Hová a csodába tesszi azt a sok emberét , ha mondjuk Kataloniában esetleg 1-2 000 embert foglalkoztatott ?? Vagy ez már elöre elvolt tervezve ?? Csak az alkalmat várták ? Nekem ez piszok fura !
  2. johannsebastian
   johannsebastian
   Amit látunk, az a liberális demokrácia végjátéka! Úgy tűnik, csak addig működőképes, amíg nem merülnek fel súlyos válsághelyzetek. Rossz és kiábrándító látni mindezt!
   kein, CasaLoma, udvarfy és 1 másik tag kedveli ezt.
  3. eddy56
   eddy56
   Erdekes az EU hozzaallasa.
   Koszovot egy pillanat alatt elismerte, Cataloniaal kapcsolatban pedig ugy tesz, mintha mi sem tortent volna.
   Tulzok ha ugy erzem, hogy kozep-kelet europat gyengiteni szeretne, nyugatot pedig erositeni?
   Egyre inkabb ugy erzem, hogy mi tenyleg csak mint a nagy orszagoknak kiszolgalltatott piac szerepet kellene betoltsuk az EU "vezeto" politikusai szerint.
   setni és udvarfy kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   A hét végén százezrek demonstráltak Spanyolország egysége, Katalonia melett.
   -
   [​IMG]
   -
   Kosovot nem lehet összehasonlitani Kataloniával, hiszen Jugoszláva ugy szétvolt löve, anyi menekült és halott volt, hogy egy ujrakezdés sokkal kevésbé volt komplikált mind a visszacsinálás. Egyébbként a szétesett Jugoszláviai területek az EU keretén belül ujra egymásra találtak.
   -
   A Német-államszövetség keretén belül is vannak feszültségek mert nem minden ország egyformán erös gazdaságilag.
   Korábban a kikötövárosok észak voltak gazdagok, aztán a Rhajna menti vidék a bányászat miatt, most délen Bayorország.
   -
   Az országok "kiegyenlitéseket" fizetnek (a keleti részre menö szolidaritási-segitség melett) emiatt most a Bayorok nyöszörögnek de nem hiszem, hogy Bayorország kiválna a szövetségböl. Holnap ugyanis fordulhat a kocka.
   -
   Ha Katalonien mostohának érzi magát akkor tárgyaljanak arrol de nem hiszem, hogy egy szeparatio, keritések, adok, bilaterális szerzödések az országot elöre lenditeniék a globalizátio feltartoztathatatlan és emögött nem gonosz összeesküvések állnak hanem az, hogy a technologia, az életünk, hogy nagykanállal esszünk a Föld javaibol közös együttmüködést kiván.
   -
   Magyarország is azt gondolja egyedül jobban megtudna állni a lábán mind az EU-ban, hát nem hiszem. Még a Mossuli Erseket sem érdekelné a magyar utlevél ha nem tudna vele Europában korlátlanul utazni, a Kinai üzletemberek is szarnának a magyar állampolgárságra.
   -
   A magyar vasfüggönyt kikéne böviteniük nyugat felé is mert a nyáj elszaladna, még a birkák is. :)
   -
  5. setni
   setni
   Vagyis várjuk meg míg feléled ott is a fegyveres erőszak. Az ETA is letette a fegyvert de, lehet hogy ez a katalán kiválási kisérlet ismét erőt ad nekik.
   Mit csináltak?
   Ernő ezt személyeskedésnek érzem azt akarod mondani hogy aki kinn él az birka?
   udvarfy kedveli ezt.
  6. eddy56
   eddy56
   Eretem Ernoe.

   A rendori brutalitas, a hadsereg esetleges bevetese, az autonomia tetvezett megvonasa, a Catalan politikusok esetleges bebortonzese a demokracia utja.
   setni, kein és udvarfy kedveli ezt.
  7. udvarfy
   udvarfy
   Eddy , igen és majd Ö fogja a Német "felmentö egységet" az új Kondor légiót vezetni a "demokrácia nevében" majd csinálnak Barcelonábol egy új Guernicát !
   setni kedveli ezt.
  8. Ernoe
   Ernoe
   -
   Ha jol tudom Spanyolország 17 tartománybol áll, a lakosokat tekintve Katalonia a legnagyobb 7,5 millio lakoval.
   Spanyolország lakoinak a száma 46,4 millio.
   Azt is tudni illik, hogy 6 hivatalos nyelvet beszélnek az országban.
   -
   En megvagyok gyözödve, hogy nagyobb önállosággal meglehetne békiteni az embereket, a kiválás egész Europának csak ártana, nem beszélva Kataloniának.
   -
   "Mit csináltak?" - kédezed a volt Jugo államokrol. Nos mind ujra egyesülni fog az EU-ban.
   -
   Slowenien, Magyarországgal egyidöben, 2004-ben lett EU tag.
   Horvátország 2013-ota tagja az EU-nak.
   Bosnien és Herzegowina 2016-ban tett hivatalosan belépési nyilatkozatot az EU-ba
   Mazedonia felvételi kérelme 2004 ota folyik, rengeteg pénzt kapnak a felzárkozáshoz
   Montenegro a legujabb NATO állam, fizetési eszköz Euro, nemsokára EU-Tag.
   Szerbia 2009-ba nyujtott be akérvényét az EU-ba valo felvételhez
   Kosovo egy további kandidátus
   -
   Ha magyarország kilépne az EU-bol akkor a ma kintélök fele tartosan kint maradna és a visszatértek hagyta lyukat egy nagyobb kontingens kivándorlo magyar venné át. Nem beszélve arrol, hogy a világszerte szétosztott állampolgárság elveszitené a jelentöségét, Orbán szedhetné a sátorfáját.
  9. Ernoe
   Ernoe
   Láttad, hogy egész Spanyolország elvolt szörnyülködve a rendöri brutalitás miatt, még azok is akik a maradás melett vannak.
   A hét végén azok is az utcára mentek akik eddig otthon voltak és szeretnék ha Katalonia maradna.
   -

   -
   Utoljára módosítva: 2017 Október 9
  10. tornando
   tornando
   Nem kicsit túloztál te is meg eddy is.
   A jövőt nem sejthetem, A sors ezer rejtelem
   Tagadhatatlan benne van a pakliban egy elfajuló helyzet
   De nem kell Francohoz ugrálni se a Hitleri fasizmusi idők támogatásához a Kondor légióval.
   A rendőri brutalitás megtörtént a demokrácia törékeny vonala sérül.
   Nem vitás
   De kontra-produktív az egész
   Már azokat is szembeállítja akik a távozás ellen vannak
   Nem hiába írtam: Beláthatatlan következményei lehetnek bármi történésnek bárminek és ez lehet a fék
   setni és Ernoe kedveli ezt.
  11. udvarfy
   udvarfy
   Tornando , én azt mondom , hogy majd holnaptóll okosabbak leszünk ez ügyben is mert ennyi haladékot kaptak a Katalán vezetök . De magam részéröl bárhogyan is ácsingozol ellene , mát nemtudok a kormányszóvivö szavaiból kivenni , hiszen kereken kijellentette, hogy nehogy ugyjárjanak mint az 1934-ben kikiálltott katalán vezetök akiket a Gestápó átadott Franconak majd kivégeztette öket !
   Amugy ezt Hollos Ilonától ismerem , illetve Doris Day-töl ;)és az én ifjúságomban otthon ez bevolt tiltva mint sok más dal is .
   setni kedveli ezt.
  12. tornando
   tornando
   A Katalán politikusok azért mondanak olyat mert politikusok
   Nekik kell a mondatokat mondani bármi igaz vagy nem igaz
   Minél cifrább annál jobb
   De te Kelet németben élsz te ne azt ismételd amit a politikus mond
   A Katalánok mondták a hasonlatot a Franco-i időkre.
   Én erről beszélek nem mások nyilatkozatáról

   Nyugalomra intelek nem pedig ácsingózom ellene
   Azt mondom ne hasonlítsd az 1934 éveket 2017-hez.
   Más történelmi kor Más a nemzetközi helyzet akkor a fasizmus volt európában terjedőben.És az egész világon.
   Németországban Hitler volt uralmon amikor a Kondor légió ténykedett!!
   A Kondor légió német önkéntes fasisztákból állt
   Két különböző kor
   Különböző nemzetközi helyzet
   Ami a megtörtént tény máig: az a rendőri brutalitás sajátos ténye
   Ebből miféle következtetést tudsz megjósolni a következő 3 hónapra?
   Írd le mi fog történni.
   Én egyszer már annyit írtam: Bármi megtörténhet ha nem okosak.
   Utoljára módosítva: 2017 Október 15
  13. tornando
   tornando
   Hogy ne hasonlítgasd eltérő dologhoz
   És csak annyit mondasz: Ismét polgárháborús veszély van Spanyolországban
   A Katalán ügy kapcsán azt elfogadom mert szerintem bármerre fordulhat
   Veszély az még csak veszély ehhez kell két fél.
   Mondjam úgy tárgyalóasztal a forrófejű nacionalisták helyett
   A Spanyol és a Katalán mindkettőre gondolok.
   A spanyolok hibát követtek el a rendőri brutalitással
   Tudjuk az mindég olaj a tűzre
   Ezért kontra-produktív
   Hogy a Katalánok miért vitték ilyen messzi azt nem tudom
   Általában nem értem mi a fenének kell egy országból kiszakadni HA nincsen hátrányosan kezelve egy csoport
   Ha hátrányosan van kezelve akkor se mindég jön össze a kiszakadás
   De ez az Ő ügyük
   Orbán is magán és belügynek nevezte a Népszavazásukat és az utána történteket
   Addig megyek el téged óvatosságra intelek és addig hogy a rendőri brutalitást hibának és bajnak tartom
   Semmit nem oldott meg.SŐT
   Utoljára módosítva: 2017 Október 15
  14. udvarfy
   udvarfy
   Tornando , már megint nemolvasol rendesen csak kötekedsz szokásod szerint !! Lassan már elmegy a kedvem a veled való szócstákra, nem én hanem Te okos ember a Spanyol KORMÁNYSZÓVIVÖ az aki a Katalán vezetöket megfenyegette a kivégzéssel !! Néha olvasd is el amit irok ne handabandázz szokásod szerint , aztán nem is tudom mióta van Köln kelet Németországban ?! Beszélsz butaságokat , kevered a szezont a fazonnal mint mindig . De részemröl a vita és a veledvaló társalgás itt lezárva , pedig eddig olvasgattam irásod , mától már nem !
   sidavoq és pitti kedveli ezt.
  15. tornando
   tornando
   Nem egyről beszéltünk ennyi az egész régebbi írásodban volt a Franco hasonlat #2
   Lezárod hát lezárod nem fogok csuklani.
   Én arra reagáltam az nem handabanda

   A Spanyol kormányszóvivő pedig ezeket mondta:
   „Reméljük, hogy holnap nem történik egy ilyen nyilatkozat, mert netán az a személy, aki egy ilyen nyilatkozatot tesz, úgy jár, mint az az ember, aki 83 évvel ezelőtt tett ilyen nyilatkozatot”.
   https://magyarkozosseg.net/spanyol-kormanypart-katalan-elnok-szamitson-kivegzesre/
   Igen ez halállal fenyegetés de reméljük csak szókarate
  16. B.Péter
   B.Péter
   kikiáltották a függetlenséget a bátor Katalánok !!!!

   "A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket."


   upload_2017-10-27_16-31-23.jpeg

   upload_2017-10-27_16-31-42.jpeg
  17. eddy56
   eddy56
   Akkor most jon az, hogy a spanyol elnok megmutatja a katalanoknak milyen eros is ott a demokracia, es bevetik a rendorseget és a hadsereget.
   Az EU majd nyilatkozni fog, hogy ez spanyol belugy, ok ebbe nem szolhatnak bele.
   Stb...
   :(:(
   setni és udvarfy kedveli ezt.
  18. szundi53
   szundi53
   Ezt akarták. legyen szerencséjük!
   Bár ez a spanyol alkotmányba ütközik, de az ünnepelt katalán politikusuk a jogot átlépik. nem számít, ettől nem dől össze a világ. Az viszont már érdekes, ha elmúlik az euforikus hangulat és jönnek a szürke hétköznapok, akkor mi lesz. nem a politikusokkal, hanem a katalán néppel? Nem tudják, mi vár rájuk az önálló ország felépítésével. A politikusoknak megvan az a jó szokása - nemzettől függetlenül - hogy az ügyek kellemetlen velejáróiról "elfelejtenek" beszélni.
   setni és tornando kedveli ezt.
  19. tornando
   tornando
   Mitől lenne bátor az a katalán politikus aki kikiáltja a függetlenséget?Megjegyzem és áttérek a leveledre.
   Ilyesmit írtam én is napokkal ezelőtt : Szép dolog a függetlenség míg jelszó.
   Míg tapsol és biztat a nacionalista.

   De sem az odáig vezető út nem könnyű.
   Sőt fel se mérik mi keserűség jön közben,
   Lesz-e halál lesz e bánat lesz e gazdasági romba dőlés?
   És mi lesz ha eljön a függetlenség akkor mi a fenét csinálunk.

   Jól jártunk vagy rosszul?
   Egy porba fingó pici országocska mit csinál tovább?
   Gazdasági nézőpont szerint jobb lett vagy rosszabb?
   Nehogy akkor meg sírják vissza az egészet.

   Valaki írta:
   "A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket."
   Mit se jelent a tömeg pillanatnyi öröme.
   Nem képes felmérni mi jön.
   Tömeg örömmámort már sokat, sok felé láttunk.
   Nem fogok meghatódni egy örömmámortól olyan mint a részeg ember akinek másnap macska jajja van.
   Nem gondolkodik nem képes felmérni semmit előre.
   Egyszerűen beszámíthatatlan, mint egy csontrészeg..
   Utoljára módosítva: 2017 Október 31

Megosztás