A szociálisan rászorultaknak segítenének az ingyenes napelemekkel

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 8.

Melitta - 2017 Szeptember 8, 05:23
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Nagy-Britanniában mintegy 160 millió fontos (53 milliárd forint) keretet szánnak arra, hogy ingyen napelemekkel szereljék fel a legszegényebb háztartások otthonait, így csökkentve azok energiaszámláit. A beszállító mögött álló cég a holland állam többségi tulajdonában álló vállalat.

  Mintegy 800 000 otthont szeretnének ellátni a következő öt évben napelemekkel az Egyesült Királyság területén. A nagyszabású vállalkozástól azt remélik, hogy sok háztartás energiaszámlája csökkenthető. A programtól munkahelyek létrejöttét várják, és egy kormányzati programnak köszönhetően még pénzt is kaphatnak azok a lakástulajdonosok és települési önkormányzatok, amelyek maguk termelnek energiát megújuló forrásból.

  A legrászorultabbakat támogatnák
  A kormányzat támogatta programmal a legszerényebb jövedelmű háztartások tagjainak kívánnak segíteni, de idősotthonokra is jut az ingyen napelemekből. A megújuló forrásból megtermelt energiamennyiség után pedig a háztartások akár vissza is kaphatnak pénzt, egy központi programnak köszönhetően.

  A legnagyobb arányban észak-nyugati régiókba jut az ingyen telepített napelemekből. Oldham, Bradford és más városok gyakran szociális alapú bérlakásait, összesen több mint 290 000 háztartást látnak el a napenergia hasznosítására alkalmas panelekkel. A modell értelmében tehát a tulajdonosok – gyakran önkormányzatok – azért kapnak visszatérítést az energiaszámláikból, mert megújuló forrásokból termeltek energiát.

  Veteránokkal építtetnének
  A program öt éve alatt várhatóan 1000 munkahely jön létre. A lebonyolításért felelős társaság, a Solarplicity úgy gondolja, hogy háborús veteránoknak kínálnának munkalehetőséget a panelek felszerelésével. A panelek felszereléséért sem a bérlőknek, sem a lakástulajdonosoknak nem kellene fizetni, viszont átlagosan 80 000 forinttal csökkenne az éves rezsiszámla.

  A Solarplicity-nél úgy vélik, a továbbiakban nem is feltétlenül indokolt az állami támogatás a napelemes rendszerek telepítéséhez, annyira lecsökkent azok ára. A vállalat mintegy 40 tulajdonossal áll kapcsolatban, ahová napelemes termelők létesítését tervezik. Szakértők szerint a program egyúttal azoknak a városrészeknek a fejlődéséhez is hozzájárul, ahol a szociálisan leginkább rászorultak otthonai vannak.

  Origo

  20170802napelem-munkas-megujulo.jpg
   
  Beka Holt, ladybug7spots és CasaLoma kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 8.

  1. victorvacendak
   victorvacendak
   Ezzel szemben a magyar kurmány? Érdekes, egy olyan országban segítik az elterjedését, ahol kevesebb a nap... De az önkényúri baráti kör is kisebb.
  2. Nikosz99
   Nikosz99
   Ez nem ilyen egyszerű.
   setni kedveli ezt.
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Dehogynem, csak akarni kell és nem külön adóval súlytani....
   victorvacendak, Beka Holt és Melitta kedveli ezt.
  4. Nikosz99
   Nikosz99
   Megvan annak is az oka.
  5. Ternyák
   Ternyák
   Én már egy féláras saját megvalósítással is boldog lennék.
  6. victorvacendak
   victorvacendak
   Ja, megvan. Csak kissé sántít. Mert ugye arra hivatkoznak, hogy elektronikai hulladék (mint egy rossz tévé), és annak elszállítását újrafeldolgozását fedezi az adó (egy EU-s jogszabály alapján, de a poén az, hogy az EU-ban a napelem nem ebben a kategóriában van, és ott a napelemgyártó kötelessége a hulladék elszállítása és feldolgozása). Vagyis a kurmány vállalja kvázi, hogy a leszerelt napelemet kezeli. Igenám, de arra még több, mint egy évtizedet kell várni, tehát elvben akár az már egy másik kormány idejére is eshet, viszont ezek a jó üzleti érzékű fijjuk már most előre a saját zsebükbe beszedik érte a pénzt. A másik dolog meg, hogy míg egy rossz tévé tényleg hulladék, addig a napelem 95%-ban újrahasznosítható. És ezt se felejtsük, hogy egy akkumulátor (ami sav meg mérgező nehézfém) környezetvédelni adójának a DUPLÁJA van a napelemen...!
   setni kedveli ezt.
  7. Nikosz99
   Nikosz99
   Nem talált.
  8. Ternyák
   Ternyák
   Sajnálom Nikosz99, talált.
   Az akkumulátor termékdíja 24 Ft/kg, a napelemes 114 Ft/kg.
   victorvacendak kedveli ezt.
  9. Nikosz99
   Nikosz99
   Nem a termékdíjakra vonatkozott a válaszom. Olvass vissza.
  10. Ternyák
   Ternyák
   És ezt se felejtsük, hogy egy akkumulátor (ami sav meg mérgező nehézfém) környezetvédelni adójának a DUPLÁJA van a napelemen...!
   Válaszod: Nem talált.

   Sajnálom, de az amit fizetni kell utána a termékdíj. Ezt szedik be előre és ez lesz az alapja a hulladékká válásnál igénybe vehető összegeknek. Nincs mit visszaolvasni.
  11. Nikosz99
   Nikosz99
   Olvasd egészben a hozzászólást amire válaszoltam.
  12. Ternyák
   Ternyák
   Nincs kedvem újra kezdeni. Ebben a fórumban csak Te hallatod a hangod. Nekem ennyi éppen elég volt.

Megosztás