A tudósok is meglepődtek: óriási barlangot találtak Kanadában ott, ahol nem is lehetne barlang

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 7.

Melitta - 2018 December 7, 06:46
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A kanadai Nemzeti Erőforrások Minisztériumának dolgozói épp rénszarvasszámlálást tartottak, amikor felbukkant előttük az óriási barlang bejárata. A geológusok tanácstalanul állnak a helyzet előtt.

  Bár a tudomány ma már arra készül, hogy egy új bolygót hódítsunk meg – vagyis embert küldjünk a Marsra –, ez nem jelenti azt, hogy a Földnek már minden egyes milliméterét ismerjük. Bizonyíték erre az a barlang, amit nemrég fedeztek fel Kanadában. Pedig kicsinek finoman szólva sem lehet nevezni.

  A Canadian Geographic beszámolója szerint a barlang bejárata 100 méter hosszú és 60 méter széles. A felfedezést a kanadai Nemzeti Erőforrások Minisztériumának dolgozói tették, és úgy gondolják, a képződmény hatalmas mérete ellenére ez az első alkalom, hogy emberi szem láthatja azt. A szakemberek épp helikopterről számolták a rénszarvasokat Wells Gray Provincial Park felett, hogy felmérjék az állományt, amikor egyszer csak felbukkant a lyuk.

  A barlang felfedezése a szakembereket is meglepte. Catherine Hickson geológus szerint egyszerűen lehetetlen, hogy az említett helyen barlang legyen, pedig kiderült, nagyon is van. Ráadásul akkora, hogy a számítások szerint jelenleg ez Kanada legnagyobb barlangja. A szélén állva 183 méter mélyre lehet lelátni.

  A kutatók eddig semmilyen korábbi feljegyzést nem találtak, ami bizonyítaná, hogy a barlangot már korábban is felfedezte valaki, ezért az őslakosok segítségét kérik, hátha ők ismernek ilyen dokumentumot. A miértre egyébként az lehet a válasz – legalábbis ezt sejti Hickson –, hogy azért sem vették észre eddig, mert a környéket az utóbbi évtizedekig hó lepte.

  Lee Hollis barlangász már megpróbált lejutni az aljára, eddig azonban csak 80 méterig jutott, az ott lévő vízesés ugyanis másodpercenként 5-15 köbméter vizet zúdít rá. A szakemberek úgy vélik, a vízesés egy felszín alatti folyót táplál, amely 500 méter mélyen és 2,1 kilométer távolságban van a barlang bejáratától.

  A képződményt Sarlakk-veremnek nevezték el, ami a Csillagok háborújából lehet sokaknak ismerős. Egyelőre lezárták a környékét, hogy megóvják a kíváncsiskodóktól, és persze attól, hogy baleset történjen.  upload_2018-12-7_0-46-6.jpeg
   
  Hajnalka0930 és ladybug7spots kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 7.

  1. udvarfy
   udvarfy
   Engem nemlep meg a "tudosok" kijellentése , hiszen szerintük a szarvasbogarak , de a dongok semtudnak repülni !!:rohog::rohog::rohog: Hogyan is mondta Hifi ? A sebész az az orvos ! Ha levágta akkor levágta , a másik meg csak kopogtatt ;)
  2. Vaduzia
   Vaduzia
   Nem tudom hova tenni ezt a cikket. Ha a "tudósok is meglepődtek" akkor én is. Ugyanis a filmet nézve a tájon nem meglepő - nem vagyok geológus csak abban az időben egy év geológiát tanultam - ilyen képződmény alakult ki (ott a patak amely egyszer csak vége, kőzet, stb.). Így lehet készülni arra, hogy "új bolygót hódítsunk", noha még egyet sem hódítottunk meg!
   udvarfy kedveli ezt.

Megosztás