A válság miatt lettek öngyilkosak tízezren Hír24

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 12.

Melitta - 2014 Június 12, 18:21
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A munkahely és az otthon elvesztése, az eladósodás kergetett halálba sokakat - állítják kutatók.

  Több mint 10 ezer öngyilkosságot okozott a gazdasági válság Európában és Észak-Amerikában 2008 és 2011 között, erősítik meg egy új, átfogó brit elemzés adatai.

  Láthatóan több lett az öngyilkosság a British Journal of Psychiatry című szaklapban közzétett tanulmány szerint - írta a BBC hírportálja. A kutatók úgy vélik, a halálozások egy része elkerülhető lett volna, hiszen egyes országokban nem emelkedett az öngyilkossági ráta.

  Az Oxfordi Egyetem és a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársai 24 európai ország, az Egyesült Államok és Kanada adatait elemezték. Megállapították, hogy Európában az öngyilkosságok aránya 2007-ig csökkent, azonban 2009-ben 6,5 százalékkal emelkedett, és ez a szint fenn is maradt 2011-ig.

  Ez 7950-nel több öngyilkosságot jelentett Európában, mint amennyire a korábbi trend alapján számítani lehetett volna. Kanadában is mérséklődött azok száma, akik maguk vetettek véget az életüknek, ám érzékelhetően, 240 esettel nőtt 2008-ban, amikor a recesszió érezhetővé vált. Az öngyilkosok száma már emelkedőben volt az Egyesült Államokban, ezt a folyamatot gyorsította fel a válság: 4750-nel több eset történt.

  A jelentés szerint a fő kockázati tényezők az állás és az otthon elvesztése, illetve az eladósodás. Néhány ország, így Svédország, Finnország és Ausztria azonban még a válság éveiben is elkerülte az öngyilkosságok számának növekedését.

  "A társadalompolitika és a pszichiátria nagy kérdése, hogy vajon megelőzhető-e az öngyilkosságok szaporodása. Egyes országoknak sikerült, ez pedig azt mutatja, a politika képes tenni ellene. Ebben a három országban sokat fektettek például abba, hogy visszasegítsék az embereket a munkába képzésekkel, tanácsadással, pénzbeli támogatással" - magyarázta az egyik kutató, Aaron Reeves, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

  "A tanulmány azt állapította meg, amitől régóta féltünk: a munkahely bizonytalansága vagy elvesztése és a gazdasági válsággal összefüggő sok más tényező rossz lelki egészséghez és öngyilkossághoz vezethet. Ez arra figyelmeztet, mennyire fontosak a megelőző lépések, ezért az egészségügyi ellátásnak forrást kell biztosítani, hogy képes legyen felismerni a veszélyben lévőket" - mondta Andy Bell, a Mentális Egészségügyi Központ munkatársa.
  FN.

  ongyilkos.jpg
   
  kágyula és zzsuzsa kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Június 12.

  1. 075
   075
   Az biztos is, hogy a bizonytalanság stresszel és depressziót okoz, ami jó táptalaja az öngyilkosságnak is!
  2. Istefan
   Istefan
   Briliáns megoldás lenne, minden munkanélküli, vagy leendő munkanélküli mellé egy pszichológust állítani! :rohog:Ez teletömhetné őket sok finom bambitó pasztillával, így észre se vennék, hogy éhen halnak. De nem lennének öngyilkosok!:D
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  3. 075
   075
   Egyszerűen arról van szó, hogy a Földön egyetlen hulladék van csak ami igazán környezetszennyező, s ez nem más, mint maga az Ember... Tudniillik abból van túl sok. Rengeteg az olyan ember, akire egyszerűen nincs szükség. Aki senkinek se kell. Azaz, be kéne végre vezetni a népességkorlátozást. Rengeteg dolgot megoldana ez...
   attimenyfreemail.com és tomi6789 kedveli ezt.
  4. Melitta
   Melitta
   Nem lehet embereket szelektalni ,aki megszuletett arra szukseg van a foldon.Az embereknek kell odafigyelni , tobbet torodni embertarsaival ,hogy eszrevegyek mikor ilyen kilatastalanak latja eletet es segiteni vagy tamogatni vagy egy egy jo tanaccsal vagy utmutatassal meggyozni az elet szep akkor is ha neha nehezseg is adodik.
   Mikor valaki padlora kerul az nem azert van hogy abba kapaszkodjon , hanem hogy probaljon felallni.
  5. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Psychologia tanárunk szlogenje volt anno...Minden helyzetből van kiút,de soha nem az öngyilkosság...
  6. 075
   075
   Ez nyilvánvaló, hogy nem igaz. Nem azért nem igaz mert én ezt mondom, hanem mert már sokkal korábban is észrevették hogy nem igaz. Már József Attilla is megírta a „Mondd mit érlel” című versében:   Különben meg a népességkorlátozás nem azt jelenti hogy a már megszületettek egy részét kinyírjuk, mondván hogy feleslegesek. Hanem azt jelenti hogy teszünk arról, hogy aki nem kell, az meg se szülessen, sőt, lehetőleg meg se foganjon - ezesetben még abortusz se kell! Az ondósejtek személyiségi jogait remélem még senki se védi, különben minden önkielégítő férfit lesittelhetnének milliók meggyilkolásáért...
  7. vandorcsillag
   vandorcsillag
   075
   József Attilát idézted és a szegénységet.
   A faluba az a szóbeszéd járja...Hogyha a paraszt nem dolgozna,az úr nem enne...
   Akkor ki is érdemli meg az életet?
   attimenyfreemail.com és kágyula kedveli ezt.
  8. attimenyfreemail.com
   attimenyfreemail.com
   Valóban nem lehet szelektálni mert azt már megprobálták a múlt században...de azért a sültgalambot se kell készen odaadni segitségképpen,hanem valoban utmutatás és némi segitség ami kilenditi a holtpontról.
  9. kágyula
   kágyula
   Szervusztok ,
   Na ez nem olyan egyszerü mint a pisologusok ugy tanulmányaikba irogatják . Ök még halott öngyilkosal nem beszéltek, igy csak szerintem következtettnek az okokra . Valamint az is igaz hogy a férfiak jobban vannak ennek kitéve mint a nök , tehát mi vagyunk a "gyengébb" nem . Sajnos magam társadalmi munkája által megértem nem egy s két esetett . Nem vicces dolog hiddjétek el , azért elégsok mindenek összekell jönnie , hogy valaki ezt az utat vállasza . A legtöbben ugye vagy csak az elvesztett munkahely , mások az alkohol miatt zuttyantak ki a megszokott kerékvágásból , aztán jött a válás ,melyre mégtöbb alkohol került és ez egy ördögi kör . Nem oly könnyü fölkellni a padlóról , hiába van néha sok segitö kéz .
   attimenyfreemail.com kedveli ezt.
  10. Aslan
   Aslan
   Nehéz, amikor már nem látsz az adóságaidtól, de az öngyilkosság végleges, nem lehet megváltoztatni.
  11. Gyöngyösi Szilvia
   Gyöngyösi Szilvia
   És még azt mondják, a pénz nem boldogít! De az se, ha nincs.

Megosztás