A vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait

izare

Állandó Tag
Állandó Tag
gondolom az egyik görög cigigyáros, a másik bortermelő családból származott... ezek az állitások elég meredekek
 

Kalapom

Állandó Tag
Állandó Tag
Állítólag a napi egy deci vörös bor egészséges, vérképző és erősíti az immunrendszert.
Mi van ha én kettőt iszom???
:confused:
 

buboszakszofon

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsö olvasatban az a gondolatom támadt, hogy kár hogy leszoktam a dohányzásrol mert lenne indokom a vörösbor fogyasztásra-igazolnám magamat szinergikusan hatna egymást segitve a két szenvedély-inkább a vörösbor maradjon mértékletes szenvedély-ha lehet -nagyon nehéz dolog a dohányzásról kell leszokni-ez az én javaslatom.
 

JoNesbo

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem inkább egy pohár vörösbor cigaretta nélkül. A borból is ÓVATOSSAN .

Így korrekt. Gondolom sok dohányos hivatkozik arra, hogy alkohol mellé "kell" a cigi. Hát el kell mondjam h nem így van! 2 hónapja letettem a bűzrudat és SOKKAL finomabb MINDEN, pl a bor is!
 

kerek-alma

Állandó Tag
Állandó Tag
Bécs, 2003. augusztus 31. (MTI) - A vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait, de ennek mechanizmusa még nem ismert - állította vasárnap Bécsben két görög kutató az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 25. kongresszusán.

John Lekakisz és Hrisztosz Papamihael, az athéni egyetemi kórház két orvosa a kongresszus keretében tartott szimpóziumok egyikén ismertette a vörösborivás és a dohányzás közötti kapcsolatra vonatkozó kutatásainak eddigi eredményeit. Bécsben szeptember 3-ig tart az európai szívgyógyászok szombaton kezdődött kongresszusa, amelyen a 25 ezer résztvevő közel két és fél ezer különféle előadáson, szimpóziumon, bemutatón vehet részt.

A két görög orvos szerint 2,5 deci vörösbor megszünteti egy elszívott cigarettának az érrendszerre gyakorolt negatív hatását. A két orvos természetesen görög vörösborral végezte kísérleteit, de azt nem állítja, hogy minden elszívott cigaretta után két és fél deci vörösbort kell inniuk a dohányosoknak a cigarettázás ártalmainak elkerülése érdekében. Azt viszont igen, hogy már egyetlen cigaretta elszívása is mintegy 60 percig kimutathatóan befolyásolja a véredények működését, és negatívan hat az érrendszer egészére. A görögországi kísérletek alatt 2,5 deci vörösbort itattak a cigarettázó páciensekkel, és megállapították, hogy a borfogyasztás megszüntette az elszívott cigaretta érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatását.

Eddigi tapasztalataink szerint a vörösbor alkotóelemei, de nem az alkohol, meggátolják az artériáknak azokat a funkcióhibáit, amelyek egy cigaretta elszívás után következnek be. Kísérleteink szerint 2,5 deci vörösbor elfogyasztása megszünteti egy cigaretta elszívásának káros következményét. Most keressük a vörösbornak azt az összetevőjét, amely ilyen hatást eredményez - közölték a görög kutatók. Elmondták, hogy feltételezéseik szerint a vörösborban található polyphenolen magas koncentrációja vált ki ilyen hatást.

Nem állítjuk, hogy a vörösbor rendszeres fogyasztása megszüntetné a dohányzás káros hatásait, ahogyan azt sem, hogy minden elszívott cigaretta után két pohár vörösbort kell inni - hűtötték le a görög kutatók Bécsben azoknak a kedvét, akik esetleg úgy értelmeznék, hogy az athéni orvosok bejelentése újabb okot jelenthet az ivásra a vörösbor kedvelőinek népes táborában.
ha igy lenne,mindenki inna a voros bort es mindenki kipirosodott orral jarna!!mindent csak mertekkel!!
 

kerek-alma

Állandó Tag
Állandó Tag
Így korrekt. Gondolom sok dohányos hivatkozik arra, hogy alkohol mellé "kell" a cigi. Hát el kell mondjam h nem így van! 2 hónapja letettem a bűzrudat és SOKKAL finomabb MINDEN, pl a bor is!
igazad van,mert irto budos szaga van a ciginek,csak most tudom miota leszoktam a cigirol!!
 

bence.tarcsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi is a cigaretta tulajdonképpen?

A cigaretta apróra vágott dohánylevéllel töltött papírhenger, melynek egyik végére egy szűrőt (filter) helyeznek. A cigarettát két dohánylevél fajtából keverik össze: a sárgásabb, fényes levéldarabok 2-3 % nikotint tartalmaznak, míg a barnás a magasabb nikotintartalmú dohány (3-4 %-os).

cigarette.jpg
Mi minden van egy cigiben?

Bizonyos márkáknál aromás, de kevesebb mint 2 % nikotint tartalmazó ún. keleti dohánnyal is "fűszerezik" a cigarettát. A dohányok elegyén kívül a tartalmaznak még márkánként különböző arányban adalék anyagokat is. Az adalék anyagoktól a cigaretta íze kellemesebb és jellegzetes, van közöttük oldószer a nikotin számára, a tartósításhoz cukor, és aromák.

A különböző összetevők kölcsönhatása miatt sok ártalmatlan összetevő mérgezővé válhat, a cigarettát meggyújtva pedig káros égéstermékek keletkeznek. A nikotintartalmat és a cigaretta papír égéséből eredő kátránytartalmat a burkoló papír minőségével és a dohány szárításának hőmérsékletével tudják változtatni. A filterek feladata, hogy a belélegzett füstből a kátrányt és a pórusaiknál nagyobb részecskéket felfogják, ezenkívül hűtik a füstöt, csökkentve a káros hőhatást.

A szervezetbe más összetételű füst kerül a cigaretta égő végéről és a szájban lévő részen át. A gázelegyben tartalmaz többek között nikotint, kátrányt, policiklikus aromás szénhidrogéneket, szén-monoxidot, fenolt, benzpirént, formaldehidet, nitrogén-oxidokat és nitrózamint. A cigaretta nikotintartalmának 30-60 %-a kerül a dohányfüstbe és a szippantás gyorsaságától és mélységétől függően ennek 20-90 %-a jut a szervezetbe. A nikotin kis része a vizelettel kiválasztódik, nagyobb része a tüdőben, vesében, májban bomlik le.

A szén-monoxid sokkal könnyebben kötődik a vörösvértestek oxigénszállító hemoglobinjához, mint az oxigén. Emiatt erős dohányosokban a vér oxigénszállító képessége 15 %-kal is csökkenhet, vagyis tartós oxigénhiányban élnek. Más alkotórészek irritálnak, a légutakba, szembe kerülve köhögést, könnyezést váltanak ki, több százról pedig kimutatták, hogy rákkeltő. A kátrány a cigaretta meggyújtásakor keletkező anyag, ez színezi el sárgásbarnára a fogakat és az ujjakat.

A cigaretták átlagos kátrány-, szén-monoxid- és nikotintartalmát szigorú rendeletek szabályozzák. Sajnos az alacsonyabb kátránytartalom maga után vonja a nikotin mennyiség csökkenését is, ami miatt a rutinos dohányosok az ilyen cigarettákat még intenzívebben és mélyebben szívják le. Tehát semmivel sem kevésbé károsak az alacsonyabb kátránytartalmú cigaretták.
 
Oldal tetejére