A vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.






Bécs, 2003. augusztus 31. (MTI) - A vörösbor csökkenti a dohányzás ártalmait, de ennek mechanizmusa még nem ismert - állította vasárnap Bécsben két görög kutató az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) 25. kongresszusán.

John Lekakisz és Hrisztosz Papamihael, az athéni egyetemi kórház két orvosa a kongresszus keretében tartott szimpóziumok egyikén ismertette a vörösborivás és a dohányzás közötti kapcsolatra vonatkozó kutatásainak eddigi eredményeit. Bécsben szeptember 3-ig tart az európai szívgyógyászok szombaton kezdődött kongresszusa, amelyen a 25 ezer résztvevő közel két és fél ezer különféle előadáson, szimpóziumon, bemutatón vehet részt.

A két görög orvos szerint 2,5 deci vörösbor megszünteti egy elszívott cigarettának az érrendszerre gyakorolt negatív hatását. A két orvos természetesen görög vörösborral végezte kísérleteit, de azt nem állítja, hogy minden elszívott cigaretta után két és fél deci vörösbort kell inniuk a dohányosoknak a cigarettázás ártalmainak elkerülése érdekében. Azt viszont igen, hogy már egyetlen cigaretta elszívása is mintegy 60 percig kimutathatóan befolyásolja a véredények működését, és negatívan hat az érrendszer egészére. A görögországi kísérletek alatt 2,5 deci vörösbort itattak a cigarettázó páciensekkel, és megállapították, hogy a borfogyasztás megszüntette az elszívott cigaretta érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatását.

Eddigi tapasztalataink szerint a vörösbor alkotóelemei, de nem az alkohol, meggátolják az artériáknak azokat a funkcióhibáit, amelyek egy cigaretta elszívás után következnek be. Kísérleteink szerint 2,5 deci vörösbor elfogyasztása megszünteti egy cigaretta elszívásának káros következményét. Most keressük a vörösbornak azt az összetevőjét, amely ilyen hatást eredményez - közölték a görög kutatók. Elmondták, hogy feltételezéseik szerint a vörösborban található polyphenolen magas koncentrációja vált ki ilyen hatást.

Nem állítjuk, hogy a vörösbor rendszeres fogyasztása megszüntetné a dohányzás káros hatásait, ahogyan azt sem, hogy minden elszívott cigaretta után két pohár vörösbort kell inni - hűtötték le a görög kutatók Bécsben azoknak a kedvét, akik esetleg úgy értelmeznék, hogy az athéni orvosok bejelentése újabb okot jelenthet az ivásra a vörösbor kedvelőinek népes táborában.
 

Laci

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a két pupák görög-Lekakilsz és Papamiajel-miért nem jó kis villányi vörössel kísérletezett? Még jobb eredmények születtek volna :wink: !
 

csiko70

Állandó Tag
Állandó Tag
Remek! Akkor, ha egyensúlyban akarod tartani a keringésedet, meg ne igyál egy pohár vörös bort egy szál cigi nélkül! Vagy fordítva. Egyébként csak támogatni tudom az ötletet!
 

kvlaco

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, ebben lehet valami! Dohányos vagyok de szerencsére szeretem a bort is mértékkel. Eddig semmi keringési probléma!
Egyébként a cigaretta érszűkítő hatása sok esetben jobb mint a gyógyszerek! Csak példaként hozom fel, hogy édesanyámnak szem ér tágulása van eléggé katasztrofális mértékben. (bármikor elpattanható erek ezáltal vakság) A szemész főorvos pedig nyíltan megmondta neki két lehetőség van a kezelésre felír nikotin tablettát az érszűkítésre és két éven belül gallyra megy az érrendszere vagy rászokik a cigarettára mértékkel mert az kevésbé károsítja az érrendszerét mint a tabletta.
Ha nem lettem volna vele én sem hittem volna el, hogy egy ORVOS javasolja a dohányzást!
 

faimre

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy éves cigiszünet után Egerben egy pohár vörösbor után kináltak cigivel..utánna 30 évig szívtam..
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Szegény öcsém, ha ezt tudta volna... Lehet, hogy ő is olvasta ezt a tanulmányt? Lehet, hogy ő volt az a kivétel, aki a szabályt erősíti? Az ő élet 30 évvel rövidebbre sikerült, mint az édesapánké.

Nem kell mindent elhinni, amiről a "kutatók" beszámolnak. Lehet, hogy a megbízók a dohánygyárak és a görög borászok voltak. :222:
 

oporto

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a cigit 4-éve eldobtam nem élek vele , helyette kékfrankos és kármin küvét isszogatok , mérget orvosságra cseréltem.
 

ixam

Állandó Tag
Állandó Tag
A vörösbort más célból is kutatják...

[FONT=verdana,geneva]Amerikai kutatók olyan gyógyszert tesztelnek embereken, amely 25 évvel meghosszabbítaná mindenki életét. - Az új szer nem csupán a minimumra csökkenti a krónikus betegségek megjelenését, de jó pár évvel meg is növeli az élettartamot - közölte David Sinclair kutatásvezető. A Harvard Orvosi Iskola által kifejlesztett "csodaszer" a RESZVERATROLON ALAPUL, amely egy elsősorban a piros szőlőben előforduló növényi anyag, s úgy hat, hogy egy olyan gént aktivál, amelynek hatására sejtvédő anyag termelődik. Erős antioxidáns lévén véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, megelőzi a rákot, és csökkenti a gyulladást a krónikus gyulladással járó betegségekben. Többek között ezért élnek tovább a vörösbort ivó franciák annak ellenére, hogy több alkoholt fogyasztanak, mint az átlag."
Forrás: Blikk XVI. évf. 234. szám​
[/FONT]
 
Oldal tetejére