Hírek Adóssághegyek vannak a Vodafone-vásárlás 660 milliárdos üzletének hátterében

A magyar állam részvétele jóval nagyobbnak látszik a Vodafone megvásárlásában, mint ami a hozzá kerülő 49 százalékos tulajdonrészből következne. A vételár erősen prémiumkategóriás, de olyat is ritkán látunk, hogy annyira eladósodott cég, mint a 4iG, ekkora terhet vállal magára.


A tavaly nyáron beharangozott 715 milliárd forintnál valamivel kevesebbért, 660 milliárd forintért veszi meg a 4iG Nyrt. és a magyar állam a Vodafone Magyarország Zrt.-t – derült ki a Jászai Gellért elnökölte távközlési cég és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményeiből. Elemzők egyelőre csak találgatják, mit találtak az átvilágítás során, ami miatt 55 milliárd forinttal csökkent az ár. Ez az „engedmény” azonban eltörpül az állami finanszírozás, a majdani működtetés és a piac átrendeződése körül sorjázó kérdésekhez képest.

A magyar piac második legnagyobb telekommunikációs cégéért fizetett vételár durván 1,7 milliárd euró, ami a magyar privatizációk, illetve visszaállamosítások 32 éves történetében is párját ritkítja.
Olyan ügyletekhez mérhető, mint a Mol-részvények 21,2 százalékának állami visszavásárlása 2011-ben mintegy 500 milliárd forintért (akkori árfolyamon 1,88 milliárd euró) és egy ellenkező irányú üzlet, a Budapest Airport 2005-ös privatzációja, amikor a brit BAA fizetett 1,9 milliárd eurót a ferihegyi repülőtér üzemeltetőjéért – igaz, az akkor még csak 464,5 milliárd forintot jelentett. A brit reptérüzemeltető óriást még le is minősítették, mert túlzott tehervállalásnak értékelték a ferihegyi bevásárlást, más kérdés, hogy az egész ágazatokat célzó nemzeti tulajdonszerzés hevében azóta szintet lépett a kormányzat, és 2021 végén már 4,4 milliárd eurót sem sokallt volna a Budapest Airport visszavásárlásáért.

Eladósodás miatti aggály a 4iG esetében nem merült fel, a Scope Ratings – az MNB növekedési kötvényprogramjából ismert minősítő – a vásárlás bejelentése előtt közvetlenül még javított is a 4iG kibocsátói és adósságbesorolásán. Adósságnövekedést nem említenek a 4iG tőzsdei közlésében sem, azt írják, „a felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával jelentős magyarországi mobilpiaci részesedéssel javuló versenypozíciót, üzleti profilt, eredményességet és javuló hitelmutatókat tükröz.” Szó sem esik arról, hogy az ügylet szereplőinél bőven találni adósságot.

A Vodafone-ért kialkudott vételár fizetési konstrukciójáról annyit tudni, hogy az állam részéről a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t jelölték ki a szerződésre, bár arról nem közöltek részleteket, hogy az alapkezelő pontosan milyen forrásból teljesíti a rá eső 49 százalékos rész 323,4 milliárdos vételárát. A 4iG oldaláról annak leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. a szerződő fél, a rá jutó 51 százalékos Vodafone-részből annyi már ismert egy kormányhatározatból, hogy 425 millió eurót (170 milliárd forintot) az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. hitele fedez, és ennek 80 százalékára az állam kezességet vállal. Ez alapján
a magyar állam részvétele jóval nagyobbnak látszik, mint ami a 49 százalékos Vodafone-tulajdonrészből következne, hiszen a 4iG-re eső finanszírozás fele a kormány bankjának segítségével valósul meg.

Ráadásul az Antenna Hungária is részben állami cég, 23,22 százalék állami tulajdon maradt benne, miután a 4iG 534 milliárd forint apporttal tőkét emelt. (A legnagyobb értékű apportelem a 235 milliárd forintért felvásárolt DIGI volt, de jelentős részt tesznek ki a csomagból különböző balkáni cégrészesedések is.)
Az Antenna Hungária mérlegéből nem úgy tűnik, hogy el lenne engedve forrásokkal. 2021-ben 72 milliárd forint árbevételt mutatott ki, és ennél kicsivel több, 74 milliárd volt a kötelezettségállománya. Az éves árbevételüknek megfelelő mértékig eladósodott cégeknél nem szoktak tolongani a bankok újabb hitelnyújtásért. Ami a 4iG-t illeti, az egymást követő gyors akvizíciók után 2021 végén 442 milliárd forint kötelezettséget mutatott ki a mérlegében. Így csak találgatni lehet, hogy a jelentős adósságot felhalmozó cég miből finanszírozza a Vodafone-vásárlást.
Ritkán látunk olyat, hogy ennyire eladósodott cég ekkora terhet vállal magára, egy emberöltő alatt egyszer fordul elő ilyesmi

– érzékeltette a Vodafone-ügylet méretét és körülményeit Gaál Gellért, a Concorde vezető részvénypiaci elemzője.

Nem mellesleg az adásvétel tárgya, a Vodafone Magyarország Zrt. is méretes adósságot halmozott fel, a 2022 márciusban záruló üzleti évben az Opten adatbázisa szerint 288 milliárd forint bevételt ért el, bő 7 milliárd volt a vesztesége, míg a kötelezettségek soron 305 milliárd forintot mutatott ki.


A 660 milliárdos vételár alapján 7,1 az EV/EBIDTA (ami azt mutatja, hogyan viszonyul a teljes cégérték az eredménytermelő képességhez), a Vodafone jóval magasabban van árazva, mint a Magyar Telekom Nyrt. tőzsdei árából számítható 3-4 EV/EBIDTA érték – mondta Gaál Gellért, hozzátéve, hogy a tőzsdei ár azért különbözik attól, amit akkor kérnének, ha esetleg eladóvá válna a Magyar Telekom. Nemzetközi összevetésben is azt lehet mondani a Vodafone vételáráról szerinte, hogy „erős prémiumkategória”.


Más kérdés, hogy mit vett és mit kezd majd a Vodefone-nal a 4iG és a magyar állam párosa. Mártha Imre a fővárosi közmű holding vezetője, egykori MVM-vezér az ügylet bejelentését követően igen sarkosan fogalmazott, szerinte nem tudja az állam, hogy mit vett. Lényegében egy rakás adósságot, és rengeteg költséget vesz a nyakába az új tulajdonos, ha a Vodafone fejlesztéseihez, illetve infrastruktúrájához továbbra is hozzá akar jutni.


Gaál Gellért a későbbi működésről úgy véli, bizonyára fizetni kell a szolgáltatási díjakat, amíg használják a Vodafone nevet. A cél az lehet, hogy átnevezzék majd a céget, és egy ernyő alá kerüljön a DIGI és a Vodafone. Jó felállásnak látszik, hogy a DIGI vezetékes szolgáltatásban, a Vodafone pedig mobilban erős, de sok kockázat van, kérdés, hogyan sikerül a mixet működtetni. Úgy véli,ha 2-5 éves távlatában megtörténik az összeolvasztás, átnevezés, a konglomerátum a Telekom kihívója lehet a nagyságát tekintve. Más kérdés, hogy minőségben és árazásban is elég erős lesz-e ehhez.

A Magyar Telekom jelenleg 40-40 százalékos részesedéssel dominálja a magyar távközlési piacot.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a mobilpiac harmadik szereplőjével, a Yettellel, amelynek jelenleg lényegében csak mobil lába van, így nehéz lesz állnia a versenyt a mobilpiac 45-45 százalékát uraló 4iG-val, illetve Magyar Telekommal. Ráadásul úgy, hogy a Yettelben is érdekelt az Antenna Hungária, vagyis az egyik versenytárs tulajdonosa.

Vodafone: 800 ezer vezetékes és 3 millió mobilos ügyfél​

A 4iG közlése szerint a Vodafone vezetékes szolgáltatásait 800 ezer, mobilszolgáltatásait 3 millió ügyfél veszi igénybe. A tranzakcióval a 4iG és a magyar állam tulajdonába kerülnek a Vodafone Magyarország Zrt. mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá a felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózat egyaránt. A tranzakció zárását követően a mobil hang- és internetszolgáltatás területén a 4iG Csoport (DigiMobil) és a Vodafone közös portfóliója a második legnagyobb lesz. Az akvizíciónak köszönhetően a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások területén, emellett a televíziós műsorterjesztési piacon is piacvezetővé válik. Az előzetes számítások szerint az akvizíció zárását követően a 4iG csoport érdekeltségébe tartozó távközlési vállalatok Magyarországon összességében 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek majd, közölték.

Vitéz F. Ibolya

1673364813547.png
 
szerintem ehhez jobban ért egy az óceán innenső részén lakó pártatlan,nem csípőböl orbán gyűlölő képzett szakember,ezen a portálon még nem láttunk nem szélsőbalos,egyoldalúan félrevezetett csak a fake portálokról adott infokat!Aki nem lakik itthon miért nem a befogadott hazájával foglakozik,és eszi a szusit? Elmentél,ok,de ha nincs érdeked miért szarsz bele a született fészkedbe? vagy ha nem vagy érdekelt,írj egy cikket az EU-s korrupciós milliárdos bűnökről? Véleményem szerint az ugasson az udvarban aki ott lakik!Kivülről csak érdekkel és nem rálátással lehet lázítani!Nem vagyok Orbánista meg egyik se,de nem vezessük már félre a buta okostelefonosok felületét!Várom a bant,mint ahogy ezen felületen nem lehet kommunikálni,csak amit a baloldalosok eltürnek! Azért Magyarország nem Észak _Korea ahogy beállítjátok!Kimentetek lelkem rajta,de csak mindig kivülálóként mint divatos orbán takarodj,az több mint gyanús,ennél kevesebbbet is eltölt egy kisnyugdíjas itt aki nem találja a rántás receptjét,kséz átverés show. Én pl a vásárcsarnokban a hétvégén vettem 8 szelet karajt, á 100 huf,isteni rántotthús volt,másfél kiló tanyasi tyúk akciósan egyben 680 huf,olyan zsírja volt,3 deci bögrével jött le,szóval ne hazudozzunk

mindig azt írjátok hogy független..de csak a deepfake oldalakról,ha vitát indÍtanál már banned vagy,jellemző

mert ha van 1 cikk hogy virágzik a hóvirág,már abba is beleintegráljátok a politikát

Setni ne csodálkozz már,többet vagy itt mint néhai nagyanyám a tojáspiacon?! munka család,szórakozás?
 
szerintem ehhez jobban ért egy az óceán innenső részén lakó pártatlan,nem csípőböl orbán gyűlölő képzett szakember,ezen a portálon még nem láttunk nem szélsőbalos,egyoldalúan félrevezetett csak a fake portálokról adott infokat!Aki nem lakik itthon miért nem a befogadott hazájával foglakozik,és eszi a szusit? Elmentél,ok,de ha nincs érdeked miért szarsz bele a született fészkedbe? vagy ha nem vagy érdekelt,írj egy cikket az EU-s korrupciós milliárdos bűnökről? Véleményem szerint az ugasson az udvarban aki ott lakik!Kivülről csak érdekkel és nem rálátással lehet lázítani!Nem vagyok Orbánista meg egyik se,de nem vezessük már félre a buta okostelefonosok felületét!Várom a bant,mint ahogy ezen felületen nem lehet kommunikálni,csak amit a baloldalosok eltürnek! Azért Magyarország nem Észak _Korea ahogy beállítjátok!Kimentetek lelkem rajta,de csak mindig kivülálóként mint divatos orbán takarodj,az több mint gyanús,ennél kevesebbbet is eltölt egy kisnyugdíjas itt aki nem találja a rántás receptjét,kséz átverés show. Én pl a vásárcsarnokban a hétvégén vettem 8 szelet karajt, á 100 huf,isteni rántotthús volt,másfél kiló tanyasi tyúk akciósan egyben 680 huf,olyan zsírja volt,3 deci bögrével jött le,szóval ne hazudozzunk
Úgy vádaskodsz hogy már védekezel is.....vettél valamennyi karajt 100ft-ért??? Hm....az biztos nem volt hús. Aminek a kilója 1500-2000 forint. ....
 
Setni ne csodálkozz már,többet vagy itt mint néhai nagyanyám a tojáspiacon?! munka család,szórakozás?
Látod én nem foglalkozok a TE ügyeiddel.
A cikkekre reagálok.
Közben olvasgatok (papíralapú könyveket)
Most érdekességként elmondom 1960-es Pajtás újságokat lapozgattam...
Nappal munka van így este van együtt a család.
A munka meg mivel év eleje van nincs, később indul .....
 
legyen ismerősöd a hentesnél,aki vasárnap délben olyan húst ad,hogy megszólal,legyenek vidéki rokonaid,legyen rálátásod hogy nem a legelső bolt a nyerő,szatyorpiac,stb,élni tudni kell! évente megvszem az arcanum accot,csak hogy feltölthessek,a pajtást sem lehet ingyen elérni
 
legyen ismerősöd a hentesnél,aki vasárnap délben olyan húst ad,hogy megszólal,legyenek vidéki rokonaid,legyen rálátásod hogy nem a legelső bolt a nyerő,szatyorpiac,stb,élni tudni kell
:DD
Nos nekem van jobb ötletem.
Múlt héten disznót vágtam.
Tápot életében nem látott kukorica, búza!
Most füstölődik a kolbász holnapra kész is lesz.
 
:DD
Nos nekem van jobb ötletem.
Múlt héten disznót vágtam.
Tápot életében nem látott kukorica, búza!
Most füstölődik a kolbász holnapra kész is lesz.
na látod! ha már okosban élsz itthon már nem sanyarogsz a jakab féle 3000 forintos parizerről! Mi is készítünk a bérházban malacarcot ha úgy van,és kijön házi ízzzel töredékéből,csak lássunk már ki a mobiltelefonos fogyatékból
 
derék utcai hentes,cimex,minden hétvégén felhív hogy akciós a hús,tepertőt,zsírt nem veszek,kisütöm,hurkát töltök,kolbászt,a fene fog nyugati szart enni,közben van 1 200 literes fagyasztóm,meg egy 80 literes is,ha vannak felesleges dolgaim,a facen elcserélem egy hízott kacsára faluról
 
derék utcai hentes,cimex,minden hétvégén felhív hogy akciós a hús,tepertőt,zsírt nem veszek,kisütöm,hurkát töltök,kolbászt,a fene fog nyugati szart enni,közben van 1 200 literes fagyasztóm,meg egy 80 literes is,ha vannak felesleges dolgaim,a facen elcserélem egy hízott kacsára faluról
Jól teszed.
Nekem nincsenek ilyen rossz belátásaim a nyugati cuccokra.
Ha valami érdekel megveszem és kiderül hogy jó-e vagy sem.
 
esküszöm a még nem bannolnak beadom a finom házikarajt számlával,kisülten,,magyar sertéssel,olyan bundája van hogy megőrülsz,azért 56 évesen már vannak igények,nem véletlenül halmozom a hűtőket,fagyasztókat,kontaktolok nagyváradi hentesekkel-sem
 
esküszöm a még nem bannolnak beadom a finom házikarajt számlával,kisülten,,magyar sertéssel,olyan bundája van hogy megőrülsz,azért 56 évesen már vannak igények,nem véletlenül halmozom a hűtőket,fagyasztókat,kontaktolok nagyváradi hentesekkel-sem
Csak arra vigyázz ne sokáig tartsd fagyasztva a húsokat . Mert eléggé elkezdhet romlani.
Ha darált akkor meg avasodhat is.
Persze vannak trükkök...de, jobb kevesebbet a fagyóba. Inkább kapjanak belőle a rokonok. (így csinálom)
 
apósomékkal,szüleimmel annyi szárnyast,desznyót vágtam 56 év alatt hogy ahhoz szavak nincsenek,megtanultam bontani,kapirgálni,átlagos ilyen összeröffenéseken voltunk vagy 15-en,beszélgettünk,hájastészta, a comb után eszel pecsenyehús csak sóval,a hangulat,az idei bor,a rokonok,az együtt töltött kolbász,este a töltöttkáposzta,a hurka kolbász,nincs az a cápauszony ami ezt pótolja
 
Ki kivancsi a fagyasztodra , mit mennyiert veszzel , nem sok koze van a cikkhez.
A cikk valos informacio, a baloldalhoz nem sok koze van mert nem ok veszik fel a hatalmas hitelt ra.
A Canadahun nem szelsojobbos oldal.Tagjainkkal kulturalt modon beszelgessel.
 
köszönöm Melitta hogy lehet veled kommunikálni,magyarországban még annyi autó nem volt mint most,és annyi lakossági lakás,1 lakásra 4 autó jut,és 3 lakás kiadó,kérlek ne légy agressszív
 
a vásárcsarnokban a hétvégén vettem 8 szelet karajt, á 100 huf,isteni rántotthús volt,másfél kiló tanyasi tyúk akciósan egyben 680 huf,olyan zsírja volt,3 deci bögrével jött le,szóval ne hazudozzunk

Ne hazudozzunk, tényleg ne.
Aki tudja, mi az az állattenyésztés, a növénytermesztés, az azt is tudja, hogy 100 Ft ma 8 szelet karajért, 680 Ft tanyasi tyúkért meg hasonló esetekben valaki(k) nagyon át van(nak) verve.

Látom, egyre mélyebb a merítés.
 
Ki hazudik?
1673471546570.png


Egyébként még valami: szidod a külföldön élő magyarokat, s közben bannolsz, huffolsz, kontaktolsz?
Lehet, hogy nem ebben az országban élnek, de választékosabban írnak, jobb magyarsággal, mint te, az biztos.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

macskusz12 wrote on Dobrosi Mezei Józsefné's profile.
oké akkor megvagyunk... menj fel a szójátékokra ami neked a legkönnyebben megy és 20 játékot játsz le utána bármihez hozzáférsz...
petrucy wrote on dreaming58's profile.
Szia!
Sajnos elírtam a jelszót.Helyesen: DKKTi (a végén kis " I "
Sziasztok! Üdv mindenkinek! Nagyon örülök, hogy a kolléganőm megmutatta ezt az oldalt. Remélem innen sok jó olvasmányt tudok letölteni és elolvasni. Ha csak tehetem, akkor olvasok. A fantázia nagyon fontos számomra. Immár túl vagyok egy könyvtárra való könyv kiolvasásán. De ez az, amiből sohasem lehet elég. Szinte minden műfajt szeretek olvasni. Talán az önéletrajzot nem. Régen sok könyvem volt, ma már nem igazán.
gyurcyka wrote on Aronfy's profile.
szia! annó feltöltöttem a dicsekvő béka-t.eltünt a gépemről sok mással együtt.ha még meg lenne, átdobnád? köszi!
Adatbázis hibát jelez a gép, minden olvasatlan üzenetre kattintásnál....

Statisztikák

Témák
38,280
Üzenet
4,829,804
Tagok
617,119
Legújabb tagunk
Industrial copper waste d
Oldal tetejére