Hírek Adóssághegyek vannak a Vodafone-vásárlás 660 milliárdos üzletének hátterében

A magyar állam részvétele jóval nagyobbnak látszik a Vodafone megvásárlásában, mint ami a hozzá kerülő 49 százalékos tulajdonrészből következne. A vételár erősen prémiumkategóriás, de olyat is ritkán látunk, hogy annyira eladósodott cég, mint a 4iG, ekkora terhet vállal magára.


A tavaly nyáron beharangozott 715 milliárd forintnál valamivel kevesebbért, 660 milliárd forintért veszi meg a 4iG Nyrt. és a magyar állam a Vodafone Magyarország Zrt.-t – derült ki a Jászai Gellért elnökölte távközlési cég és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményeiből. Elemzők egyelőre csak találgatják, mit találtak az átvilágítás során, ami miatt 55 milliárd forinttal csökkent az ár. Ez az „engedmény” azonban eltörpül az állami finanszírozás, a majdani működtetés és a piac átrendeződése körül sorjázó kérdésekhez képest.

A magyar piac második legnagyobb telekommunikációs cégéért fizetett vételár durván 1,7 milliárd euró, ami a magyar privatizációk, illetve visszaállamosítások 32 éves történetében is párját ritkítja.
Olyan ügyletekhez mérhető, mint a Mol-részvények 21,2 százalékának állami visszavásárlása 2011-ben mintegy 500 milliárd forintért (akkori árfolyamon 1,88 milliárd euró) és egy ellenkező irányú üzlet, a Budapest Airport 2005-ös privatzációja, amikor a brit BAA fizetett 1,9 milliárd eurót a ferihegyi repülőtér üzemeltetőjéért – igaz, az akkor még csak 464,5 milliárd forintot jelentett. A brit reptérüzemeltető óriást még le is minősítették, mert túlzott tehervállalásnak értékelték a ferihegyi bevásárlást, más kérdés, hogy az egész ágazatokat célzó nemzeti tulajdonszerzés hevében azóta szintet lépett a kormányzat, és 2021 végén már 4,4 milliárd eurót sem sokallt volna a Budapest Airport visszavásárlásáért.

Eladósodás miatti aggály a 4iG esetében nem merült fel, a Scope Ratings – az MNB növekedési kötvényprogramjából ismert minősítő – a vásárlás bejelentése előtt közvetlenül még javított is a 4iG kibocsátói és adósságbesorolásán. Adósságnövekedést nem említenek a 4iG tőzsdei közlésében sem, azt írják, „a felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával jelentős magyarországi mobilpiaci részesedéssel javuló versenypozíciót, üzleti profilt, eredményességet és javuló hitelmutatókat tükröz.” Szó sem esik arról, hogy az ügylet szereplőinél bőven találni adósságot.

A Vodafone-ért kialkudott vételár fizetési konstrukciójáról annyit tudni, hogy az állam részéről a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t jelölték ki a szerződésre, bár arról nem közöltek részleteket, hogy az alapkezelő pontosan milyen forrásból teljesíti a rá eső 49 százalékos rész 323,4 milliárdos vételárát. A 4iG oldaláról annak leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. a szerződő fél, a rá jutó 51 százalékos Vodafone-részből annyi már ismert egy kormányhatározatból, hogy 425 millió eurót (170 milliárd forintot) az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. hitele fedez, és ennek 80 százalékára az állam kezességet vállal. Ez alapján
a magyar állam részvétele jóval nagyobbnak látszik, mint ami a 49 százalékos Vodafone-tulajdonrészből következne, hiszen a 4iG-re eső finanszírozás fele a kormány bankjának segítségével valósul meg.

Ráadásul az Antenna Hungária is részben állami cég, 23,22 százalék állami tulajdon maradt benne, miután a 4iG 534 milliárd forint apporttal tőkét emelt. (A legnagyobb értékű apportelem a 235 milliárd forintért felvásárolt DIGI volt, de jelentős részt tesznek ki a csomagból különböző balkáni cégrészesedések is.)
Az Antenna Hungária mérlegéből nem úgy tűnik, hogy el lenne engedve forrásokkal. 2021-ben 72 milliárd forint árbevételt mutatott ki, és ennél kicsivel több, 74 milliárd volt a kötelezettségállománya. Az éves árbevételüknek megfelelő mértékig eladósodott cégeknél nem szoktak tolongani a bankok újabb hitelnyújtásért. Ami a 4iG-t illeti, az egymást követő gyors akvizíciók után 2021 végén 442 milliárd forint kötelezettséget mutatott ki a mérlegében. Így csak találgatni lehet, hogy a jelentős adósságot felhalmozó cég miből finanszírozza a Vodafone-vásárlást.
Ritkán látunk olyat, hogy ennyire eladósodott cég ekkora terhet vállal magára, egy emberöltő alatt egyszer fordul elő ilyesmi

– érzékeltette a Vodafone-ügylet méretét és körülményeit Gaál Gellért, a Concorde vezető részvénypiaci elemzője.

Nem mellesleg az adásvétel tárgya, a Vodafone Magyarország Zrt. is méretes adósságot halmozott fel, a 2022 márciusban záruló üzleti évben az Opten adatbázisa szerint 288 milliárd forint bevételt ért el, bő 7 milliárd volt a vesztesége, míg a kötelezettségek soron 305 milliárd forintot mutatott ki.


A 660 milliárdos vételár alapján 7,1 az EV/EBIDTA (ami azt mutatja, hogyan viszonyul a teljes cégérték az eredménytermelő képességhez), a Vodafone jóval magasabban van árazva, mint a Magyar Telekom Nyrt. tőzsdei árából számítható 3-4 EV/EBIDTA érték – mondta Gaál Gellért, hozzátéve, hogy a tőzsdei ár azért különbözik attól, amit akkor kérnének, ha esetleg eladóvá válna a Magyar Telekom. Nemzetközi összevetésben is azt lehet mondani a Vodafone vételáráról szerinte, hogy „erős prémiumkategória”.


Más kérdés, hogy mit vett és mit kezd majd a Vodefone-nal a 4iG és a magyar állam párosa. Mártha Imre a fővárosi közmű holding vezetője, egykori MVM-vezér az ügylet bejelentését követően igen sarkosan fogalmazott, szerinte nem tudja az állam, hogy mit vett. Lényegében egy rakás adósságot, és rengeteg költséget vesz a nyakába az új tulajdonos, ha a Vodafone fejlesztéseihez, illetve infrastruktúrájához továbbra is hozzá akar jutni.


Gaál Gellért a későbbi működésről úgy véli, bizonyára fizetni kell a szolgáltatási díjakat, amíg használják a Vodafone nevet. A cél az lehet, hogy átnevezzék majd a céget, és egy ernyő alá kerüljön a DIGI és a Vodafone. Jó felállásnak látszik, hogy a DIGI vezetékes szolgáltatásban, a Vodafone pedig mobilban erős, de sok kockázat van, kérdés, hogyan sikerül a mixet működtetni. Úgy véli,ha 2-5 éves távlatában megtörténik az összeolvasztás, átnevezés, a konglomerátum a Telekom kihívója lehet a nagyságát tekintve. Más kérdés, hogy minőségben és árazásban is elég erős lesz-e ehhez.

A Magyar Telekom jelenleg 40-40 százalékos részesedéssel dominálja a magyar távközlési piacot.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a mobilpiac harmadik szereplőjével, a Yettellel, amelynek jelenleg lényegében csak mobil lába van, így nehéz lesz állnia a versenyt a mobilpiac 45-45 százalékát uraló 4iG-val, illetve Magyar Telekommal. Ráadásul úgy, hogy a Yettelben is érdekelt az Antenna Hungária, vagyis az egyik versenytárs tulajdonosa.

Vodafone: 800 ezer vezetékes és 3 millió mobilos ügyfél​

A 4iG közlése szerint a Vodafone vezetékes szolgáltatásait 800 ezer, mobilszolgáltatásait 3 millió ügyfél veszi igénybe. A tranzakcióval a 4iG és a magyar állam tulajdonába kerülnek a Vodafone Magyarország Zrt. mobilfrekvenciái, az aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá a felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózat egyaránt. A tranzakció zárását követően a mobil hang- és internetszolgáltatás területén a 4iG Csoport (DigiMobil) és a Vodafone közös portfóliója a második legnagyobb lesz. Az akvizíciónak köszönhetően a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások területén, emellett a televíziós műsorterjesztési piacon is piacvezetővé válik. Az előzetes számítások szerint az akvizíció zárását követően a 4iG csoport érdekeltségébe tartozó távközlési vállalatok Magyarországon összességében 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek majd, közölték.

Vitéz F. Ibolya

1673364813547.png
 
mindig azt bannolják ki,aki ugyan nem szélsőbalos,de tud adni,és azért furcsának találja az egyoldalú tájékoztatást
Csak még egy az "egyoldalú tájékoztatáshoz":
1673472585070.png

Ez is hazugság lenne - a cikk eredete: www.bet.hu, a Budapesti Értéktőzsde oldala.
1673472893108.png


Ez is szélsőbalos hazugság?
1673473037640.pngDe nekünk ott a csirkefarhát! (Persze 27% abból is az államé, bocs!)
Hurrá!
 

Csatolások

  • 4iG_20230109_RT_Vodafone_SPA_HUN.pdf
    84.4 KB · Olvasás: 144
Igenis az autó is egy jó mérőszám
igenis nem jó mérő szám.
Előtte van sok más.Erre vannak a vásárlói kosarak
Az egy főre eső megélhetőségi költsége egy családnak.
A statrisztikai hivatal ha mérne valóságot mérhetne GDP-t
Az is jobb kiindulópont mint az össz autó
Még csak az egy családban lévő autók száma sem jó
(föleg mert nem mindegy milyen fajta milyen korú)
A GDP sem pontos az ország állapotára
Ezert az angolok pontosabban mérnek
A GDP helyett nemzeti jóléti indexet vezet be a brit kormány

idézte Robert Kennedy néhai amerikai politikust, aki már több mint négy évtizeddel ezelőtt kijelentette: a GDP "nem mutatja ki gyermekeink egészségét, oktatásuk minőségét, nem méri bölcsességünket, sem hazánk iránti elkötelezettségünket ... mindent mér, csak azt nem, ami miatt érdemes élni".
 
igenis nem jó mérő szám.
Előtte van sok más.Erre vannak a vásárlói kosarak
Az egy főre eső megélhetőségi költsége egy családnak.
A statrisztikai hivatal ha mérne valóságot mérhetne GDP-t
Az is jobb kiindulópont mint az össz autó
Még csak az egy családban lévő autók száma sem jó
(föleg mert nem mindegy milyen fajta milyen korú)
A GDP sem pontos az ország állapotára
Ezert az angolok pontosabban mérnek
A GDP helyett nemzeti jóléti indexet vezet be a brit kormány

idézte Robert Kennedy néhai amerikai politikust, aki már több mint négy évtizeddel ezelőtt kijelentette: a GDP "nem mutatja ki gyermekeink egészségét, oktatásuk minőségét, nem méri bölcsességünket, sem hazánk iránti elkötelezettségünket ... mindent mér, csak azt nem, ami miatt érdemes élni".
Kicsit messzire jutottatok az alaphírtől, a vodafonos pénzszórástól, attól, hogy közpénzből vásárolnak fel egy veszteséges céget. Miért? Informatikai hadviselés? Lehallgatások? Kémszoftverek terjesztése? Mi lehet a háttérben?
Nemzetstratégiai jelentőség - nem vizsgálhatja a GVH. Ha meg vizsgálhatná, Orbán beadna egy rendeletet, vagy Zsoltikával benyújtatna éjfélkor egy törvényt arról, hogy nem vizsgálható, mert... csak.
 
Kicsit messzire jutottatok az alaphírtől, a vodafonos pénzszórástól, attól, hogy közpénzből vásárolnak fel egy veszteséges céget. Miért? Informatikai hadviselés? Lehallgatások? Kémszoftverek terjesztése? Mi lehet a háttérben?
Nemzetstratégiai jelentőség - nem vizsgálhatja a GVH. Ha meg vizsgálhatná, Orbán beadna egy rendeletet, vagy Zsoltikával benyújtatna éjfélkor egy törvényt arról, hogy nem vizsgálható, mert... csak.
Ejjjj Teeeeeeee
Ugye hogy nem hasznalod a fejed!!!!
Ki vásárolna egy olyan cégnél elofizetést ahol ezek elofordulnak amit feksoroltal!

Veszteseg: az egy olyan kozgazdasagi kategoria, ahol a cég konbyv szerint eredményei alatta maradnak a kotelezettségeinek az adott évre vonatkozoan!
Nagyon tág fogalom, tipikusan ha akarom vemhes ha akarom nem vemhes!

Sosem az szamit egy muklodo vallalkozasnal, hogy mennyi hitelkotelezettsége van, hanem az, hogy képes-e ezt torleszteni!
Ebben pedig soha nem volt gond a Vodafone cégnél( ha azt allitjuk igen, akkor az hitelrontas, és buntetendo :( )

Az ár pedig hidd el mindig relativ.
Most ha érvelunk azzal, hogy egy cég részvényeinek mennyi a tozsdei ára, az butasag, olyan mint ha valamirol a hasunkra utve mondjuk, hogy mennyit ér.
Egy cég vltekárát áéltalában - mindig - a piaci ár határozza meg, az hogy mekkora az az osszeg, amiert az elado hajlando megválni tole!
Ez pedig koszonoviszonyban sincs azzal, amire bearazzak a tozsden!
 
Ejjjj Teeeeeeee
Ugye hogy nem hasznalod a fejed!!!!
Ki vásárolna egy olyan cégnél elofizetést ahol ezek elofordulnak amit feksoroltal!

Veszteseg: az egy olyan kozgazdasagi kategoria, ahol a cég konbyv szerint eredményei alatta maradnak a kotelezettségeinek az adott évre vonatkozoan!
Nagyon tág fogalom, tipikusan ha akarom vemhes ha akarom nem vemhes!

Sosem az szamit egy muklodo vallalkozasnal, hogy mennyi hitelkotelezettsége van, hanem az, hogy képes-e ezt torleszteni!
Ebben pedig soha nem volt gond a Vodafone cégnél( ha azt allitjuk igen, akkor az hitelrontas, és buntetendo :( )

Az ár pedig hidd el mindig relativ.
Most ha érvelunk azzal, hogy egy cég részvényeinek mennyi a tozsdei ára, az butasag, olyan mint ha valamirol a hasunkra utve mondjuk, hogy mennyit ér.
Egy cég vltekárát áéltalában - mindig - a piaci ár határozza meg, az hogy mekkora az az osszeg, amiert az elado hajlando megválni tole!
Ez pedig koszonoviszonyban sincs azzal, amire bearazzak a tozsden!
A tozsden evekre visszamenoen lathatod a tablazatot mikor mennyi volt az ara, minden negyedevben van ahol surubben vagy ritkabban kuldenek postan kiprintelve a ceg minden vatozasat terveit stb.
NAgyon magas a kriterium is hogy felkeruljon egy ceg a tozsdere.
Magatol vagy a szeljarastol nem megy felfele csak ha valami pozitiv valtozas tortenik ill penzt tesznek sokat a fejlesztesbe.
cleaneye írta:

köszönöm Melitta hogy lehet veled kommunikálni,magyarországban még annyi autó nem volt mint most,és annyi lakossági lakás,1 lakásra 4 autó jut,és 3 lakás kiadó,kérlek ne légy agressszív
Mondom mar sokadszora nalatok van a Kanaan. Nalunk csak 2.5 auto van csaladonkent itt nem megy ilyen jol.
Tudjuk a statisztika igen hajlekony meroszam.
Otthon felmillio felett a brutto kereset, gondolom Orban es Miniszterei javadalmazasa beleszamit mert en csak olyan magyarral talalkoztam aki sirt hogy keves a fizetese. HA csak millios nagysagrenu nyugdijasokat nezem akik 100ezer Ft alatti nyugdijuk van , a tanarok noverek stb akik tuti nem keresnek felmillio forintot havonta, se brutto se netto. De hat nagyon jol mutat a felmillios atlag kereset ez teny.
 
A vodafonos pénzszórástól, attól, hogy közpénzből vásárolnak fel egy veszteséges céget. Miért? Informatikai hadviselés? Lehallgatások? Kémszoftverek terjesztése? Mi lehet a háttérben?
Nemrég olvastam micsoda hatalmat nyer aki a kommunikációs felépítményt birtokolja.
A leállítással való megbénítástól a teljes lehallgatásig.
Orbánék évek óta igyekeznek birtokolni a kommunikációs hálózatokat.
Épp csak hamarább írtad meg.
 
szerintem ehhez jobban ért egy az óceán innenső részén lakó pártatlan,nem csípőböl orbán gyűlölő képzett szakember,ezen a portálon még nem láttunk nem szélsőbalos,egyoldalúan félrevezetett csak a fake portálokról adott infokat!Aki nem lakik itthon miért nem a befogadott hazájával foglakozik,és eszi a szusit? Elmentél,ok,de ha nincs érdeked miért szarsz bele a született fészkedbe? vagy ha nem vagy érdekelt,írj egy cikket az EU-s korrupciós milliárdos bűnökről? Véleményem szerint az ugasson az udvarban aki ott lakik!Kivülről csak érdekkel és nem rálátással lehet lázítani!Nem vagyok Orbánista meg egyik se,de nem vezessük már félre a buta okostelefonosok felületét!Várom a bant,mint ahogy ezen felületen nem lehet kommunikálni,csak amit a baloldalosok eltürnek! Azért Magyarország nem Észak _Korea ahogy beállítjátok!Kimentetek lelkem rajta,de csak mindig kivülálóként mint divatos orbán takarodj,az több mint gyanús,ennél kevesebbbet is eltölt egy kisnyugdíjas itt aki nem találja a rántás receptjét,kséz átverés show. Én pl a vásárcsarnokban a hétvégén vettem 8 szelet karajt, á 100 huf,isteni rántotthús volt,másfél kiló tanyasi tyúk akciósan egyben 680 huf,olyan zsírja volt,3 deci bögrével jött le,szóval ne hazudozzunk
Én pl nem vagyok baloldalos, de O1G-t és bandáját rühellem. Akkor maradhatok? :-D
 
cleaneye írta:

szerintem ehhez jobban ért egy az óceán innenső részén lakó pártatlan,nem csípőböl orbán gyűlölő képzett szakember,ezen a portálon még nem láttunk nem szélsőbalos,egyoldalúan félrevezetett csak a fake portálokról adott infokat!Aki nem lakik itthon miért nem a befogadott hazájával foglakozik,és eszi a szusit? Elmentél,ok,de ha nincs érdeked miért szarsz bele a született fészkedbe? vagy ha nem vagy érdekelt,írj egy cikket az EU-s korrupciós milliárdos bűnökről? Véleményem szerint az ugasson az udvarban aki ott lakik!Kivülről csak érdekkel és nem rálátással lehet lázítani!Nem vagyok Orbánista meg egyik se,de nem vezessük már félre a buta okostelefonosok felületét!Várom a bant,mint ahogy ezen felületen nem lehet kommunikálni,csak amit a baloldalosok eltürnek! Azért Magyarország nem Észak _Korea ahogy beállítjátok!Kimentetek lelkem rajta,de csak mindig kivülálóként mint divatos orbán takarodj,az több mint gyanús,ennél kevesebbbet is eltölt egy kisnyugdíjas itt aki nem találja a rántás receptjét,kséz átverés show. Én pl a vásárcsarnokban a hétvégén vettem 8 szelet karajt, á 100 huf,isteni rántotthús volt,másfél kiló tanyasi tyúk akciósan egyben 680 huf,olyan zsírja volt,3 deci bögrével jött le,szóval ne hazudozzunk

8 szelet karaj kb masfelkilo.Ami kiloja 1600.FT /GOOGLET HASZNALVA
mi ugyan olyan magyarok vagyunk mint te, es minden jogunk is meg van, meg szavazhatunk is amit nem teszuk meg nagy % ban. Beteg lehet az a csirke amirol 3dl zsir lejon, ha egeszseges? de hogy az ember szamara biztos nem, mert egy koleszterol bomba.

MIvel te jottel ide hozank ami egy canadai oldal /mar irtam/es sok sok orszagbol vannak itt magyarok, szivesen latjuk az otthoniakat is de sem a kritikadra sem a sertegeteseidre nem vagyunk kivancsiak.
 
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közérdekű adatigényléssel kikérte a Vodafone megvásárlásáról szóló szerződést és a hozzá kapcsolódó, a cég átvilágítását rögzítő iratokat.
A Corvinus Zrt. azonban nem akarja kiadni sem a szerződést, sem az átvilágításról szóló dokumentumokat, úgyhogy Tóth beperelte a céget.
A per március 13-án kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, és Tóthék szerint egy egészen meglepő, az egész szerződés érvényességét megkérdőjelező körülmény derült ki a tárgyaláson. Ott ugyanis a Corvinus Zrt. védője jelezte, hogy több ezer oldalas angol nyelvű szövegről van szó, aminek a fordítása igen drága lenne, és a költségeket a felperesnek kellene vállalnia, ha a bíróság a dokumentum kiadására kötelezné a társaságot.
Csakhogy az MSZP jogértelmezése szerint a nemzeti vagyonról szóló törvény előírja, hogy az állami szerződéseket magyarul kell kötni, a magyar jog alapján, hogy vita esetén magyar bíróság járhasson el.
Úgyhogy Tóth a legfőbb ügyészhez, Polt Péterhez fordult, hogy járjon utána, van-e magyar szöveg, és ha nincs, akkor indítson pert a szerződés semmisségének kimondásáért. A nemzeti vagyonról szóló törvény szerint ugyanis a rendelkezéseibe ütköző szerződések semmisek.
(ebből sem lesz semmi)
 
A nemzeti vagyonról szóló törvény szerint ugyanis a rendelkezéseibe ütköző szerződések semmisek.
(ebből sem lesz semmi)
Ez a te véleményed?
Talán nem bízol Polt Péter függetlenségében hogy törvénynek eleget fog tenni?
Mert az utolsó zárójelest látom saját véleményednek
 
esküszöm a még nem bannolnak beadom a finom házikarajt számlával,kisülten,,magyar sertéssel,olyan bundája van hogy megőrülsz,azért 56 évesen már vannak igények,nem véletlenül halmozom a hűtőket,fagyasztókat,kontaktolok nagyváradi hentesekkel-sem
Nagygyakorlatod van valamelyikben
 
Mintegy 6 és fél év és több bírósági ítélet – kúriai döntés és alkotmánybírósági határozat – után végleg lezárult a Gazdasági Versenyhivatal 2016-ban indított eljárása a Vodafone Magyarország Zrt.-vel szemben.
, a bírósági ítéleteknek megfelelően újraszámolt bírság összege 932 millió 420 ezer forint lett.
Vagyis az állam megvásárolta és most megbüntette és ki is fizeti a büntetést....egyik zsebből a másikba...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

aladzsics wrote on AgnesB73's profile.
Köszönöm szépen a fordítást, hihetetlenül rendes Tőled.
Sany
macskusz12 wrote on Dobrosi Mezei Józsefné's profile.
oké akkor megvagyunk... menj fel a szójátékokra ami neked a legkönnyebben megy és 20 játékot játsz le utána bármihez hozzáférsz...
petrucy wrote on dreaming58's profile.
Szia!
Sajnos elírtam a jelszót.Helyesen: DKKTi (a végén kis " I "
Sziasztok! Üdv mindenkinek! Nagyon örülök, hogy a kolléganőm megmutatta ezt az oldalt. Remélem innen sok jó olvasmányt tudok letölteni és elolvasni. Ha csak tehetem, akkor olvasok. A fantázia nagyon fontos számomra. Immár túl vagyok egy könyvtárra való könyv kiolvasásán. De ez az, amiből sohasem lehet elég. Szinte minden műfajt szeretek olvasni. Talán az önéletrajzot nem. Régen sok könyvem volt, ma már nem igazán.
gyurcyka wrote on Aronfy's profile.
szia! annó feltöltöttem a dicsekvő béka-t.eltünt a gépemről sok mással együtt.ha még meg lenne, átdobnád? köszi!

Statisztikák

Témák
38,287
Üzenet
4,830,842
Tagok
617,171
Legújabb tagunk
Backlitfgz
Oldal tetejére