Afganisztán: a tálibok oldalára állt Kína, az oroszok szerint megjelentek az országban az Iszlám Állam harcosai

Peking támogatásáról biztosította az afganisztáni tálibokat szerdán a kínai külügyminiszter. Vang Ji ugyanakkor feltételül szabta, hogy a tálibok szigorúan határolódjanak el minden terrorszervezettől, köztük a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól (ETIM), amelyet Kína az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekkel vádol.

A Vang Ji vezette delegáció szerdán a kelet-kínai Tiencsinben találkozott a kilencfős tálib küldöttséggel, aminek élén Abdul Gáni Baradar, a tálibok második számú vezetője áll.

Vang a megbeszélés során arról beszélt, hogy az Egyesült Államok Afganisztán-politikájának kudarcára utal az amerikai és NATO-csapatok kivonása Afganisztán területéről. A tálibok kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban, mondta Vang Ji, aki ezért is reméli, hogy fontos szerepet töltenek majd be az afganisztáni megbékélési folyamatokban és az ország újjáépítésében. Kína támogatja Afganisztán szuverenitását és területi egységét, ám ennek feltételeként azt jelölte meg, hogy a tálibok teljes mértékben elhatárolódnak az ETIM-hez hasonló terrorszervezetektől.

Mohammad Naím, a tálibok egyik szóvivője azt közölte: a küldöttség biztosította Kínát afelől, hogy nem használják Afganisztán területét más országok biztonságának fenyegetésére. A szóvivő szerint a megbeszélés fókuszában a két országot érintő politikai, gazdasági és biztonsági kérdések mellett a békefolyamatok álltak.
A terrorhelyzet ennek ellenére égető kérdés lehet az országban, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szintén szerdán arról beszélt: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai érkeznek az országba Szíriából, Líbiából és több más országból. Sojgu szerint a biztonsági helyzet gyorsan romlik Afganisztánban, miközben folyik a nemzetközi csapatok kivonása, amit a miniszter elhamarkodottnak tart. A dzsihadista harcosokról azt mondta: egyes esetekben „nagyon komolyan megszervezett” mozgalmakról van szó.

Afganisztánban sokat romlott a helyzet, mióta az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte csapatai kivonását az országból. A tálibok offenzívák sorozatát indították az afgán kormányerők ellen, és jelentős területeket, határátkelőket kerítettek hatalmukba. Az amerikai csapatok vasárnap légi támadásokkal igyekezték visszaverni a tálibokat, amit a tálibok a tavaly februárban, Dohában aláírt békemegállapodás megszegésének neveztek. Ha az Iszlám Állam harcosai valóban felbukkantak a térségben, az ország ismét könnyen az instabilitásba süllyedhet.

taliib.jpg
 
Gondolom semmi, hisz szavazni állampolgárság nélkül is lehet! Vagyis, . . . . . nem lehet . . . . vagy mégis?
persze, hogy lehet szavazni állampolgárság nélkül, ezért például a Fudan-beruházás, több ezer külföldi hallgatóval, a rengeteg oktatóval ... micsoda szavazóbázis
 
persze, hogy lehet szavazni állampolgárság nélkül, ezért például a Fudan-beruházás, több ezer külföldi hallgatóval, a rengeteg oktatóval ... micsoda szavazóbázis
SZóval ezért kellett a CEUt elkergetni? :D Amugy nem hiszem, hogy kinából fognak áramlani ide a diákok, valószínübb, hogy sok európai országból fognak inkább jönni ide. Nem mindegy, hogy fél nap alatt hazaugrol Norvégiába, vagy akár több mint egy napig utazol.
 
Továbbra is megállíthatatlannak tűnnek a tálibok, akik már elfoglalták Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahárt is – adta hírül az MTI. A tálibok maguk jelentették be az újabb győzelmüket, a radikális szervezet szóvivője a Twitteren posztolta a hírt péntekre virradóra, ahol azt írta, hogy „teljességgel megszállták Kandahárt”. Ezalatt az afgán hadsereg városból való visszavonulásáról számolt be az AFP francia hírügynökség egy helyi lakos nyilatkozata alapján.
Az Egyesült Államok csütörtökön kabuli nagykövetségén keresztül felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot a kormányellenes tálib felkelők gyors előrenyomulása miatt – írja az MTI.
 
Lassan csak kimutassa minden ország a foga fehérjét...
Nem tudom ez is orbán hibája lesz??
A holland ügyvivő kormány nem tervez menedéket nyújtani az Afganisztánban állomásozó holland katonai csapatokat segítő afgánoknak, arra hivatkozva, hogy ez a menedékkérelmek „ellenőrizhetetlen növekedéséhez” vezetne – írta csütörtökön a Dutchnews holland hírportál.
 
De a legárulkodóbb az a fotó volt, amit a BBC közölt, amikor az egyik frissen elfoglalt tartományi székhelyen – propaganda célzattal – végigvezették az újságírókat és a sebbel-lobbal berendezett új adminisztráció vezetőjének íróasztalán ott virított a tálibok hivatalos zászlócskája, rajta a felirattal: Afganisztáni Iszlám Emírség. És akkor lassan meg is érkeztünk a második Iszlám Államba!
 
A talibán alapvetően továbbra is egy pastu milícia, így erősen kérdéses hogy fenntudják-e tartani a kontrollt az ország más nemzetiségei (hazara, üzbég, türkmén, tádzsik stb.) által lakott területek felett.
Alighanem újrakezdődik/folytatódik az etnikai csoportok közötti több száz (ezer?) éva tartó belháború. A nagyhatalmak (USA, Oroszország, Pakisztán, India, Kína) pedig kiválasztanak majd egy-egy frakciót, akit nyíltan, vagy a háttérben maradva támogatnak pénzzel, fegyverrel.
 
Az afgán fővárosban lévő amerikai nagykövetségről távozó diplomatáknak nemcsak a titkos iratokat, hanem az amerikai zászlókat is meg kellett semmisíteniük. Erről a Stars and Stripes című, tekintélyes amerikai katonai lap számolt be vasárnap.
(Annyi volt a zászló? nem tudott volna minden katona egyet vinni?
de, ahogy látom maszk az van rajtuk...a tálibokon az sem immunisak. )
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Vanda77 wrote on zsuzso100's profile.
szia Zsuzso
Baucsek Norbi-Mészáros Réka Bírni fogod tornáját keresem. Esetleg nincs meg neked? az én lemezem tönkrement sajnos...
Oláh Edit wrote on Napasszony's profile.
Kata, múltkor említetted, hogy itt megtaláltál minden könyvet, amit kerestél. Én valahogy nem találok egyet sem. Hogyan lehet itt megtalálni a feltöltött könyveket? Köszönöm előre, is, ha segítesz ebben. :) Puszika! :)
Sziasztok, régen voltam már itt, akkoriban sok midi zenéket letöltöttem, Sajnos a laptopom meghibásodás véget elvesztek.
Valakinek lenne gyűjteménye, meg köszönném Roland G1000 em van
Földes András wrote on Józsipostás's profile.
Szia! Nekem is van jó sok midim amit át tudnék küldeni. Nekem a Lordtól az engem ne várjatok című dal kellene midiben ha megvan. Köszönöm szépen.
vivia wrote on dmiejv's profile.
Kedves Dmiejv! Nekem is szükségem lenne a full bast 3 test-re és megoldókulcsra. Tudsz segíteni? Megköszönném! Vivia

Statisztikák

Témák
36,791
Üzenet
4,475,534
Tagok
594,669
Legújabb tagunk
Katika089
Oldal tetejére