Hírek Afganisztán: a tálibok oldalára állt Kína, az oroszok szerint megjelentek az országban az Iszlám Állam harcosai

Peking támogatásáról biztosította az afganisztáni tálibokat szerdán a kínai külügyminiszter. Vang Ji ugyanakkor feltételül szabta, hogy a tálibok szigorúan határolódjanak el minden terrorszervezettől, köztük a Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalomtól (ETIM), amelyet Kína az ujgurok lakta Hszincsiangban elkövetett merényletekkel vádol.

A Vang Ji vezette delegáció szerdán a kelet-kínai Tiencsinben találkozott a kilencfős tálib küldöttséggel, aminek élén Abdul Gáni Baradar, a tálibok második számú vezetője áll.

Vang a megbeszélés során arról beszélt, hogy az Egyesült Államok Afganisztán-politikájának kudarcára utal az amerikai és NATO-csapatok kivonása Afganisztán területéről. A tálibok kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban, mondta Vang Ji, aki ezért is reméli, hogy fontos szerepet töltenek majd be az afganisztáni megbékélési folyamatokban és az ország újjáépítésében. Kína támogatja Afganisztán szuverenitását és területi egységét, ám ennek feltételeként azt jelölte meg, hogy a tálibok teljes mértékben elhatárolódnak az ETIM-hez hasonló terrorszervezetektől.

Mohammad Naím, a tálibok egyik szóvivője azt közölte: a küldöttség biztosította Kínát afelől, hogy nem használják Afganisztán területét más országok biztonságának fenyegetésére. A szóvivő szerint a megbeszélés fókuszában a két országot érintő politikai, gazdasági és biztonsági kérdések mellett a békefolyamatok álltak.
A terrorhelyzet ennek ellenére égető kérdés lehet az országban, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szintén szerdán arról beszélt: az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosai érkeznek az országba Szíriából, Líbiából és több más országból. Sojgu szerint a biztonsági helyzet gyorsan romlik Afganisztánban, miközben folyik a nemzetközi csapatok kivonása, amit a miniszter elhamarkodottnak tart. A dzsihadista harcosokról azt mondta: egyes esetekben „nagyon komolyan megszervezett” mozgalmakról van szó.

Afganisztánban sokat romlott a helyzet, mióta az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte csapatai kivonását az országból. A tálibok offenzívák sorozatát indították az afgán kormányerők ellen, és jelentős területeket, határátkelőket kerítettek hatalmukba. Az amerikai csapatok vasárnap légi támadásokkal igyekezték visszaverni a tálibokat, amit a tálibok a tavaly februárban, Dohában aláírt békemegállapodás megszegésének neveztek. Ha az Iszlám Állam harcosai valóban felbukkantak a térségben, az ország ismét könnyen az instabilitásba süllyedhet.

taliib.jpg
 
Gondolom semmi, hisz szavazni állampolgárság nélkül is lehet! Vagyis, . . . . . nem lehet . . . . vagy mégis?
persze, hogy lehet szavazni állampolgárság nélkül, ezért például a Fudan-beruházás, több ezer külföldi hallgatóval, a rengeteg oktatóval ... micsoda szavazóbázis
 
persze, hogy lehet szavazni állampolgárság nélkül, ezért például a Fudan-beruházás, több ezer külföldi hallgatóval, a rengeteg oktatóval ... micsoda szavazóbázis
SZóval ezért kellett a CEUt elkergetni? :D Amugy nem hiszem, hogy kinából fognak áramlani ide a diákok, valószínübb, hogy sok európai országból fognak inkább jönni ide. Nem mindegy, hogy fél nap alatt hazaugrol Norvégiába, vagy akár több mint egy napig utazol.
 
Továbbra is megállíthatatlannak tűnnek a tálibok, akik már elfoglalták Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahárt is – adta hírül az MTI. A tálibok maguk jelentették be az újabb győzelmüket, a radikális szervezet szóvivője a Twitteren posztolta a hírt péntekre virradóra, ahol azt írta, hogy „teljességgel megszállták Kandahárt”. Ezalatt az afgán hadsereg városból való visszavonulásáról számolt be az AFP francia hírügynökség egy helyi lakos nyilatkozata alapján.
Az Egyesült Államok csütörtökön kabuli nagykövetségén keresztül felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot a kormányellenes tálib felkelők gyors előrenyomulása miatt – írja az MTI.
 
Lassan csak kimutassa minden ország a foga fehérjét...
Nem tudom ez is orbán hibája lesz??
A holland ügyvivő kormány nem tervez menedéket nyújtani az Afganisztánban állomásozó holland katonai csapatokat segítő afgánoknak, arra hivatkozva, hogy ez a menedékkérelmek „ellenőrizhetetlen növekedéséhez” vezetne – írta csütörtökön a Dutchnews holland hírportál.
 
De a legárulkodóbb az a fotó volt, amit a BBC közölt, amikor az egyik frissen elfoglalt tartományi székhelyen – propaganda célzattal – végigvezették az újságírókat és a sebbel-lobbal berendezett új adminisztráció vezetőjének íróasztalán ott virított a tálibok hivatalos zászlócskája, rajta a felirattal: Afganisztáni Iszlám Emírség. És akkor lassan meg is érkeztünk a második Iszlám Államba!
 
A talibán alapvetően továbbra is egy pastu milícia, így erősen kérdéses hogy fenntudják-e tartani a kontrollt az ország más nemzetiségei (hazara, üzbég, türkmén, tádzsik stb.) által lakott területek felett.
Alighanem újrakezdődik/folytatódik az etnikai csoportok közötti több száz (ezer?) éva tartó belháború. A nagyhatalmak (USA, Oroszország, Pakisztán, India, Kína) pedig kiválasztanak majd egy-egy frakciót, akit nyíltan, vagy a háttérben maradva támogatnak pénzzel, fegyverrel.
 
Az afgán fővárosban lévő amerikai nagykövetségről távozó diplomatáknak nemcsak a titkos iratokat, hanem az amerikai zászlókat is meg kellett semmisíteniük. Erről a Stars and Stripes című, tekintélyes amerikai katonai lap számolt be vasárnap.
(Annyi volt a zászló? nem tudott volna minden katona egyet vinni?
de, ahogy látom maszk az van rajtuk...a tálibokon az sem immunisak. )
 
Az Afganisztánt húsz év után újra a hatalmukba kerítő tálibok kivégezték a női röplabda-válogatott egyik játékosát – írja az Independent perzsa nyelvű kiadása alapján a New York Post.
Mahdzsabin Hakimit egy tisztogatási akcióban fejezték le, amely éppen a sportolónőket vette célkeresztbe a fővárosban, Kabulban. Kivégzésének időpontjáról egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. A halotti bizonyítványt augusztus 13-ra állították ki, de úgy tűnik, a valódi időpont október elején lehetett. Családját a tálibok megfélemlítették, a haláláról a válogatott edzője tett bejelentést. Ő életét féltve anonimitást kért, és Szuraja Afzali néven nyilatkozott a sajtónak. Azért szólal meg – mondta –, hogy felhívja a figyelmet azokra veszélyekre, amelyek a nőkre leselkednek a tálib uralom alatt.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,650
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére