Akvarisztika

abrak témája a 'Állatok' fórumban , 2006 Szeptember 9.

 1. abrak

  abrak Állandó Tag

  Az akvarisztika gyűjtőnévvel elkeresztelt hobbi egy remek "fertőzés", amelyből elég nehéz talán teljesen nem is lehet vagy nem is érdemes soha kigyógyulni. Jó lenne, ha a hozzám hasonlóan megfertőzöttek kötetlenül és főleg önzetlenül megbeszélhetnék tapasztalataikat az akvarizálás rejtélyes világáról. Szerintetek jó ötlet?
   
 2. atneworld

  atneworld Állandó Tag

  Udvozlom a topicodat, remelem nem csak egy kallodo, sereghajto lesz valahol a "Honap temai" kozott...
  Mivel engem erdekel a tema, ezert kerdeznek is: kinek van, vagy talalkozott mar sosvizi akvariumokkal? Kb. mennyi ennek a letrehozasi koltsege, fenntartasa, mennyi a minimalis nagysaga, stb.

  Koszi :)
   
 3. luis enrique

  luis enrique Állandó Tag

  ez kallodó topic?kizárt:)
  erről oldalakat lehetne írni,általában minden akvárium sósvizű:)mivel csekély mennyiséggel(jódmentes só) fokozzuk a halak ellenálló képességét.
  érdemes malterbe venni cuccokat,ha kifog az ember 1 olyat aki már megunta vagy nyüg neki akkor olcsón lehet venni,állatkereskedések ajtaján szokott lenni hirdetés. amúgy nem olcsó mulatság 1 gyönyörű akvárium:)
  és ahol 1 van ott lesz mégegy:)
  térjünk vissza a tengeri akváriumhoz:kezdésnek én egy 140l körüli akváriumot ajánlanék,csak sacc(14000ft tól.)
  ehhez hőfokszabályzós vízmelegítőt, inkább 2őt egy 100 és egy 50 Wost.(2eggyütt akár 10000-)
  szűrő sokféle létezik,én a belső szűrőt ajánlom, 140l-eshez ez is egy 10evagy fölötte.
  kell még világító berendezés-ezt lehet fabrikálni.kavicsot gyűjteni.stb.
  tegyük fel ezek megvannak 30-40e Ft.
  feltöltöttük az akváriumot vízzel megállapítottuk ,hogy jól beállítottuk a fűtőtesteket, a kívánt hőmérséklet állandó.itt már elképzelésünk van milyen halat veszünk.beállítjuk a víz keménységét,és ph értékét,ez nem drága.
  veszünk kiegészitőket növény műnövény szikla darab,hőmérő,
  felkészülünk a betegségekre, fertőtlenitők,és tudjuk mi a teendő ilyenkor(1 kis lexikális tudás) Halválasztás, ehhez jó az állatkereskedő is de nem árt előre megismerni a fajtákat.és sínen van a dolog,
  Halak sokfélék vannak nagy a választék,vehetsz csikóhalat is csak ritka, pesten beszerezhető,asszem 5ezertől kezdődik vagy már több is.pár éve nem vettem:)
   
 4. luis enrique

  luis enrique Állandó Tag

  venni kell egy szakkönyvet,mert tényleg nagyon tág a téma.

  abrak te mikkel foglalkozol?tenyésztesz is?
   
 5. atneworld

  atneworld Állandó Tag

  Kosz szepen luis enrique (eloszor irom le ezt a nevet eletemben :) ennyi eleg is lenne, mert hat csak ugy feluletesen erdeklodom egyenlore (mivel van ilyen topic).
   
 6. abrak

  abrak Állandó Tag

  Atneworld!

  Sok szeretettel üdvozöllek benneteket!
  Én még soha nem tartottam tengeri élőlényeket, max félsósvízi halacskákat, de azok is inkább édesvízi halaknak számítanak a szakirodalom szerint.
  Amennyiben tengeri akváriumon töröd a fejed, úgy nagy fába vágod a fejszédet. Egyrészt rengeteg szakirodalomra és még több pénzre lesz szükséged. Azonban az anyagi kiadásokat nagyban befolyásolják azon körülmények, hogy milyen élőlényeket kívánsz tartani, hogy milyen biotópot szeretnél létrehozni (korall, nyilt tengeri, laguna, mangrove stb.). A tengeri akvarisztikában nem a felszerelés a drágább hanem a belevaló élőlények. Azonban el kell mondanom, hogy a legolcsóbb felszerelésekkel számolva is sokkal több, mint amennyit Luis Enriqe leírt. Kicsiben számolva egy kb. 200 lityis korallszirti aki, koralokkal, különféle csalánozókkal és mondjuk egy pár bohóchallal + teljes felszerelés minimum 500 000,-Ft. Nem gondoltad volna mi? Pedig ez csak a kezdő készlet. Spórolni nem nagyon tudsz, mivel a technikát meg kell venned (még az sem garancia arra, hogy az első napok után szinte minden kipusztul benne) Nem egyszerű dolog, de sok előzetes tanulással nem is reménytelen. Sajnos én nem sokat tudok Neked tengeri akvárium ügyben segíteni, mivel nincs tapasztalatom. Csupán ismerőseim vannak akiknek van. Én azt javasolnám, hogy inkább trópusi folyami vagy tavi halscokkal kezd el. Azok is vannak olyan szépek, sőt... Árban pedig a töredéke a tengerinek. Egy szépen leutánzott amazonászi vagy tanganyika tavi biotop lenyűgöz majd Téged és másokat is. Nem beszélve a sok sikerélményről amelyek idővel sorba jönnek majd. A tengeri akvarizálást csak akkor javasolnám, ha már szereztél námi tapasztalatot édesvízi halakkal vagy annyi pénzed van, hogy nem számít a sok kudarc, mivel finanszírozni tudod a "tanfolyamot". Egyébként kár lenne a sok elpusztult élőlényért, ugyanis az a legnagyobb probléma, hogy a tengeri állatkákat mind az élőhelyükön fogdossák ki majd szállítják a kereskedésekbe. Mire odaérnek 90% elpusztul. A megmaradtak 90% pedig a tartóknál pusztul el. Csupán a 10%-nak a 10%-a tengődik, de azok is csak hozzáértőknél. Az édesvízi halaknál ez az arány sokkal jobb és ráadásul az értékesített halak és növények 95% tenyésztett és nem vadon befogott. Ha édesvízi halak mellett teszed le a garast, abban tudok segíteni.

  Luis Enrique!

  Neked voltak vagy vannak halaid?

  Üdv.
   
 7. abrak

  abrak Állandó Tag

  Üdv Luis Enrique

  Jelenleg az elevenszülőkre vagyok rákattanva. Most az endler halacska az ami igazán izgalomban tart. Közel 35 éve guppikkal kezdtem, és most ismét az elevenszülőknél kötöttem ki. Időközben tartottam illetve sikeresen tenyésztettem szinte az összes akváriumban tartott édesvízi halat. Egy időben kint a kertben épített medencékben (nyáron) nagy tömegben tenyésztettem a kereskedők illetve a lelkes gyerekek részére. Ma már szerényebben csinálom és szinte kizárólag elevenszülőkkel, mivel genetkájuk érdekel. Már nem kihívás más halakat tenyészteni.
   
 8. luis enrique

  luis enrique Állandó Tag

  Én csak egy olcsó variációt említettem,régóta nem vásároltam már és kifogom a jó vételeket.:)
  Igen a guppi az alaphal,a kezdetekkor,az örökléstan is érdekes terület, de már nehéz új mutációt létrehozni, most a sziámi harcoshal tenyésztésbe fogok bele,de csak saját célú:) Sügerekkel foglalkoztál már?Gondolkozom rajtuk erősen.
  Most jelenleg gurámikkal,vitorláshallal,kolibrivel,xifoval,páncélos és algaevőharcsával,tetrákkal és Bettákkal foglalkozom, legutobbi vételem szerintem elég jó lett:140l akv. 1 crystal r20II szűrő,2 jager hőfokos melegítő,2 levegőztető-mindenféle porlasztóval, mesterséges alakzatok,és növények+1 doboz kacat(vízhőmérő,sera fertőtlenítők,műnövény stb.) mindez 15e-
  ezért most bővítenem kell:)
   
 9. atneworld

  atneworld Állandó Tag

  Uj kerdes:
  Ekszerteknos tenyeszetrol mit tudtok? Van ket "koros" teknosom, olyan 15-16 evesek, parban vannak. Sokat olvastam roluk neten, mit hogyan kene. Van tapasztalatotok?
   
 10. luis enrique

  luis enrique Állandó Tag

  csak felületes.
  a keltetésről van,egyik ismerősőmnél láttam, de régebben,ha jól tudom 1 hímre több nöstény jutott nála.
  akkor is mérgelődőtt:)valami záptojás szétrobbant,víz nagyon nem érheti a tojást,de kell a meleg is,
  eddig még nem raktak tojást?mert 2-3 évesen már ívarérettek.
   
 11. atneworld

  atneworld Állandó Tag

  nem, mert kicsi volt nekik mindig a szaraz felulet, epphogy elfertek rajta, homok nem volt benne/rajta meg ilyesmi. De meretben a him kisebbre nott, lehet hogy nem megy neki :)
  amugy megfigyelheto az "udvarlas" mar regota...:)
   
 12. luis enrique

  luis enrique Állandó Tag

  lehet homok kell, a tojást pedig ki kell venni, külön keltetni, erre van módszer.
  csak előbb legyen:) érdemes lenne akkor megpróbálni,talán kvarchomokkal.nehéz a homokot szépen átszűrni az tény ,de vannak praktikák. mert szerintem vízbe nem fogja berakni a tojást az egyenlő a semmivel.
  ha nem akarod ideiglenesen sem elcsúfitani a terráriumot, szerezz be egy kocka neonlámpa burkolatot vagy valami hasonlót és hátha bejön,sőt az utána jó keltetni is,csak legyen víz(hely) amibe a fütő testet rakod,a homok ne legyen átázott és le kell takarni üveggel. azthiszem 100 nap körül kelnek is.teknősőnként változó
   
 13. WebDragon

  WebDragon Állandó Tag


  Elég sok balgaságot olvastam a válaszok között. Mielőtt erre adod a fejedet, menj el egy kereskedésbe, lehetőleg olyanba, ahol kizárólag ezzel foglalkoznak. Ott eltudnak látni szaktanácsokkal. Na ennek a feléért meglehet valósítani az akit. Tapasztalati érték, hogy 200 liter alatt az egyensúly nem marad meg sokáig. Kb 1000 ft/liter körüli az ár. Ha nem akarsz anemonákat, vagy esetleg korallokat tartani abban az esetben kicsit olcsóbb, mert nem kell hozzá olyan drága lámpa. Egy magasnyomású fémhalogén, a megfelelő égővel 50 000 körül van. Ezt csak halas akiba nem kell venni. A belevaló élőlényeket nagyon gondosan és előrelátóan kell összeválogatni, mert nagyon nagy lehet a bukta. Pl: egy Picasso felzabálja idővel a kissebb halakat stb. Csikóhalban nem szabad gondolkodni, mert nagyon speciális életfeltételeket kell neki biztosítani. majdnem biztos, hogy egy kezdő éhenhalasztja. Ugyanez a helyzet a Mandarin-hallal. Csak fejlett, jólműködő akváriumban találhatók meg az élelmezési forrásaik. De egy egyszerűbb halas akit mindenképp érdemes kipróbálni, majd később egy komolyabb, akár biotóp jellegűt is kialakítani a meglévőből. A bohóchalas (talán a legnépszerűbb) akit se egyszerű tartani, mert a rózsa, amiban a halak laknak, elég kényes. Nekem már jónéhány megadta magát. Ebben volt 25 000 forintos is. Szal először egy szaki, és paralel egy szakkönyv. Van olcsóbb szakkönyv is 1500 magasságában, és szerintem a legjobb is. Konkrét és gyakorlati tanácsokat ad, nem összeollózott szöveg gyüjteménye.
  By
   
 14. abrak

  abrak Állandó Tag

  Nagyjából egyet értek veled de ismétlem, én soha nem próbálkoztam tengeri akvárummal (kivéve mikor a tengeren nyaraltam és uborkásüvegbe megfigyelés céljából mindenféle herkentyűt üsszefogdostam) Néha beleolvasok a szakirodalomba, mivel az is érdekel. Szerintem az anemone (tengeri rózsa) már akkor sem lehetett jó erőben mikor hozzád került, és ez sajnos szinte az összes befogott majd értékesített élőlény estében igaz. Nem beszélve arról a hatalmas stresszről ami a kifogással, szállítással majd az új környezettel és vízminőséggel jár. Egyik tengeri előlény sem tudod, hogy eredetileg milyen környezetben vagy milyen paraméterű vízben pancsolt boldogabb korában. Ezt a változást kevés kivételtől eltekintve kevesen bírják elviselni otthoni amatőr körülmények között. Tisztelet a kivétel, de a kereskedők nem mindig viselkednek tisztességesen akkor, amikor tanácsot kérsz tőlük. Az üzleti érdek általában előrébb való. Ők is hatalmas pénzeket ölnek bele, és szeretnék ha az mihamarabb megtérülne és lehetőleg sokat fialna. Az infókat, ha egyáltalán adnak, nagyon cseppenként adagolják, mivel szükségük van visszatérő vevőre. (Sajnos olyan is van aki egyáltalán nem ért hozzá, csupán elad) Csak addig a mértékig segítőkészek amíg az üzleti érdekük is úgy kívánja. Kevés olyan kivétel van aki, valóban segítőkész és számára fontos az élőlény további sorsa. Aki képes arra, hogy bizonyos dolgokról lebeszéljen, mikor a gyönyörűségtől elvakultan de tudatlanul szeretnél ezt azt összevásárolni. Ezen vagy hasonló fórumokon tübbet lehet tanulni, még akkor is ha néha nem teljesen helyesek a kérdésekre feltett válaszok. Mindig van ugyanis olyan aki megkérdőjelezi a válsz helyességét, aztán többen bekapcsolódva általában a helyes választ is megtalálják. És itt senki nem üzleti vagy egyéb érdekból segít, hanem önzetlenül. Legalábbis remélem. Tehát ha tényleg van olyan köztetek, aki tengeri akiban rendelkezik tapasztalattal, akkor itt a nagy alkalom, hogy megossza tudását és tapasztalatait. Arra kérlek WebDragon , hogy ha van tapasztalatod, akkor segíts kedves Atneworld barátunknak.

  Jó halazást mindenkinek, és nézzetek be máskor is.
   
 15. abrak

  abrak Állandó Tag

  Üdv WebDragon!

  Nagyjából egyet értek veled de ismétlem, én soha nem próbálkoztam tengeri akvárummal (kivéve mikor a tengeren nyaraltam és uborkásüvegbe megfigyelés céljából mindenféle herkentyűt üsszefogdostam) Néha beleolvasok a szakirodalomba, mivel az is érdekel. Szerintem az anemone (tengeri rózsa) már akkor sem lehetett jó erőben mikor hozzád került, és ez sajnos szinte az összes befogott majd értékesített élőlény estében igaz. Nem beszélve arról a hatalmas stresszről ami a kifogással, szállítással majd az új környezettel és vízminőséggel jár. Egyik tengeri előlény sem tudod, hogy eredetileg milyen környezetben vagy milyen paraméterű vízben pancsolt boldogabb korában. Ezt a változást kevés kivételtől eltekintve kevesen bírják elviselni otthoni amatőr körülmények között. Tisztelet a kivétel, de a kereskedők nem mindig viselkednek tisztességesen akkor, amikor tanácsot kérsz tőlük. Az üzleti érdek általában előrébb való. Ők is hatalmas pénzeket ölnek bele, és szeretnék ha az mihamarabb megtérülne és lehetőleg sokat fialna. Az infókat, ha egyáltalán adnak, nagyon cseppenként adagolják, mivel szükségük van visszatérő vevőre. (Sajnos olyan is van aki egyáltalán nem ért hozzá, csupán elad) Csak addig a mértékig segítőkészek amíg az üzleti érdekük is úgy kívánja. Kevés olyan kivétel van aki, valóban segítőkész és számára fontos az élőlény további sorsa. Aki képes arra, hogy bizonyos dolgokról lebeszéljen, mikor a gyönyörűségtől elvakultan de tudatlanul szeretnél ezt azt összevásárolni. Ezen vagy hasonló fórumokon tübbet lehet tanulni, még akkor is ha néha nem teljesen helyesek a kérdésekre feltett válaszok. Mindig van ugyanis olyan aki megkérdőjelezi a válsz helyességét, aztán többen bekapcsolódva általában a helyes választ is megtalálják. És itt senki nem üzleti vagy egyéb érdekból segít, hanem önzetlenül. Legalábbis remélem. Tehát ha tényleg van olyan köztetek, aki tengeri akiban rendelkezik tapasztalattal, akkor itt a nagy alkalom, hogy megossza tudását és tapasztalatait. Arra kérlek WebDragon , hogy ha van tapasztalatod, akkor segíts kedves Atneworld barátunknak.

  Jó halazást mindenkinek, és nézzetek be máskor is.
   
 16. atneworld

  atneworld Állandó Tag

  Hello!

  Erdeklodve olvasom a hozzaszolasaitokat, de nem tervezek egyenlore tengeri akvariumot osszerakni, csak erdeklodom a tema irant. Ha mar ott lennek hogy belevagok, mindenkeppen beszereznek egypar konyvet rola. Ugyanis sose leszek olyan gazdag, hogy szorjam a penzt, raadasul sajat hibambol duplan dolgozzak :)

  A masik tema a teknos-szaporitas. Hogy oszinte legyek, csinaltam a ket teknosomnek olyan "szigetet" az akvarium egyik felebe, amelyik eleg nagy volt kettojuknek, sot a kozepebe raktam homokot is. Ez nyar elejen volt. Par het alatt belehordtak a melyedesbol a fel kannanyi homokot :) az akvariumba. (a vizbe). Azota nem is probalkoztam ezzel a homokos dologgal. Azota van neki masik "szigetjuk".
   
 17. WebDragon

  WebDragon Állandó Tag

  Szerintem egy keltető kellene, ahol megfelelő páratartalom, és hőmérsékletet lehet a tojásoknak biztosítani. Azonban nagyon kell rájuk vigyázni, mert hajyszálvékony zsinór ami a külső burokhoz rögzízi a magot, könnyen leszakad. Azt annyi. "amatőr" körülmények között szinte csak a véletlen segíthet a szaporodásban. A "szigetnek" vastag homokrétegből kell állnia. Ebbe készítenek egy lukat, amibe a tojgli kerül. Innen kiszedve, a perlites keltetébe rakva, már nagyobb a valószinűsége a megmaradásra.

  Az akváriumra viszatérve, szivesen válaszolok bármilyen kérdésre, úgy sós, mint édesvizi kategóriban. Ezzel fogllakozom. Én a lelkiismeretes fajtából való vagyok, és szivesen, érdek nélkül is segítek bármiben.

  Pókók - ízeltlábúak - eleségállatok - rágcsálók - hüllők - halak - madarak témakörben.

  [email protected] WebDragon
   
 18. dulifuli

  dulifuli Állandó Tag

  :o Most mar ertem! :D Egyszer erdeklodtem toled, hogy az a gyonyoru Leguan a tied-e amit a fotoalbumodban lattam.
  Ezek szerint a tied;)
   
 19. atneworld

  atneworld Állandó Tag

  :) micsoda allatok :)
  engem is erdekelnek valahol "ezek", de a kornyezetem undorodik toluk (szoval akikkel elek :) na meg torodest is igenyelnek az biztos. Gyerekkoromban jo sok ideig el tudtam ucsorogni az akvarium elott es csak nezegetni a halakat, pedig nem voltak valami kulonlegesek.
  Amugy a teknostenyesztesrol nem keveset olvastam mar, homerseklet, vizmennyiseg, homokterulet nagysaga, melysege, idopontok, stb, stb.

  Koszi a valaszokat!
   
 20. WebDragon

  WebDragon Állandó Tag

  Bocsi, én úgy emléxem ott válaszoltam. Már nem az enyém, Pestre eladtam egy lány mellé. Ott jobb helye van. Pedig nagyon kezes volt, és egyik büszkeségem, de már kezdte kinőni a lehetőségeimet, és kapóra jött a kívánság, hogy elvinnék.:D
   

Megosztás