Allatkertek

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
ALAPÍTVÁNY A BUDAPESTI ÁLLATKERT ÉLŐ GYŰJTEMÉNYÉNEK TÁMOGATÁSÁRA
FOUNDATION FOR THE BUDAPEST ZOO COLLECTION

Levelezési cím: 1371 Budapest Pf. 469.
Telefon/ Fax: 06-1/ 363-3701
Adószám: 18008481-1- 42
www.allatkertialapitvany.hu

Örökbefogadási információk

A Budapesti Állatkerti alapítvány létének célja

Az alapítvány immáron tíz éve - 1992. évi megalakulása óta - gyűjt adományokat a budapesti Állatkert megsegítésére. Az alapítvány védnöke Gálvölgyi János színművész, aki aktív részese az alapítvány életének és gyakori látogatója az Állatkertnek.

Az adományozók segítségét különös módon köszöni meg az alapítvány: az Állatkert állatait adja képletesen örökbe egy évre az adományozóknak.

A tíz év alatt közel hétezer örökbefogadás történt!
A sok-sok örökbefogadó között számos közismert ember nevével is találkozhatunk.

A sok közül néhány:
Demjén Ferenc az egyik legrégibb nevelőszülőnk: 1993. óta a sziamang majompárt fogadta örökbe. A PA DÖ DÖ - lányok két "termetes gyermek édesanyja": Hella elefántnak és Béla barnamedvének. Pogány Judit színművésznő "gyermekei": az Éjszakai-ház összes lakói, a Bence nevű vadmacska és Arni a szakállas bagoly. Alföldi Róbert színművész Kokót, a kakadut fogadta örökbe. Farkasházy Tivadar Palit, a fehérfarkast, Geszti Péter egy lajhárt kapott ajándékba.

A támogatók tábora igen sokszínű. Vannak idős nyugdíjasok, vannak kisdiákok, akik összespórolt zsebpénzüket ajánlják fel támogatásul. Volt már egy mindössze négy hetes örökbefogadónk és volt egy "mennyei " örökbefogadónk, aki úgy végrendelkezett, hogy halála után is folytatódjék kedvenc állatának támogatása.
Évről - évre sok óvodás csoport és iskolai osztály keresi fel az alapítványt, hogy egy - egy kiválasztott állat nevelőszülőjévé válhasson.

Több gazdálkodó szervezet támogatott nagyobb összegű adománnyal:
Kiemelve a legjelentősebbeket. - Opel Maxabo, Mester Kiadó, ÁB-AEGON RT., Perfekt Rt., Kastély Hotel Sasvár, Magyar Külkereskedelmi Bank, Greenlight Reklámügynökség, Bross Security Rt.GIS Hungary Kft., Gundel Étterem, Magyar Posta Rt..

Nagyon sokan adójuk egy százalékát is az alapítványnak ajánlják fel. A 2001. évi felajánlással 9.007.795.-Ft érkezett.

Az összegyűlt adományokból elsősorban az állatkerti állatok takarmányozását, gyógyítását, egészségmegőrzését támogatjuk. A 2001. évben 25.000.000.-Ft-tal segítette az alapítvány a Tigriskifutó felújítását, átalakítását. Ma már Argun és "neje" kényelmes, tágas kifutóban élhet és az Állatkert munkatársai és nem utolsó sorban a tigrisek nevelőszülei izgatottan várják egy/az utód világrajövetelét.

Az állatkerti állatok a mai napig 7.000 nevelőszülővel dicsekedhetnek. Vannak kiemelkedően kedvenc állatok, mint például az elefántok, az oroszlánok, a zsiráfok vagy a vízilovak, ám a kígyóknak, a krokodilnak sőt még a denevéreknek is akadnak azért szerelmesei.
Vannak azonban még "árváink", akik nevelőszülőkre várnak. Ilyen a kuszkusz (éjszakai ragadozó), az aranyhasú mangábe (ő egy majom), a nutria vagy a fakókeselyű.
Kérjük, ne hagyják őket sokáig árválkodni!

Ezúton is köszönjük az örökbefogadók és a lelendő örökbefogadók támogatását az Állatkert lakói nevében!

Elérhetőségeink:
Cím: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12.
Telefon/fax: 363 3701
Internet: http://www.allatkertialapitvany.hu
E-mail: [email protected]
Levelezési cím: 1371 Bp. Pf. 469.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Leszoktatják a csimpánzokat a dohányzásról egy afrikai állatkertben

A dél-afrikai Bloemfontein állatkertben a csimpánzok a látogatókat majmolva rászoktak az eldobált csikkek elszívására.

Egy pár csimpánz már a nikotinfüggőség jeleit mutatja. A látogatók -fellelkesülve a majmok mutatványától- újabb és újabb cigarettákat dobáltak nekik.

„A majmok úgy viselkednek, mint a rosszalkodó iskolások, és elrejtik a füstölnivalót, mikor a park személyzete arra jár”, mondta el az állatkert szóvivője a Reutersnek. Daryl Barnes szerint a legfontosabb, hogy a látogatók ne pótolják az elszívott cigiket. „Fel kell hívni a figyelmüket, hogy csakúgy, mint a cukorkáktól vagy az édes üdítőktől, a csimpánzoknak a dohányzástól is súlyos betegségük lesz.”
 

Judit

Állandó Tag
Állandó Tag
Melitta írta:
Leszoktatják a csimpánzokat a dohányzásról egy afrikai állatkertben.”
Nagyon helyes! :D
Egyébként azt a látogatót meg jó pofán kellene verni, aki az állatoknak cigarettát dobál be. :evil: Vagy bedobnám őket a gorillák ketrecébe a gorillák párzási időszaka alatt!
 

sello

Állandó Tag
Állandó Tag
Jók az állatkertek,mert hamarosan sok állat már csak állatkertebn lesz látható,mert az ember a természetben kipusztít mindent maga körül.De csak akkor ismerem el őket,ha minden állat megkapja a neki járó minimális életteret,hasonló életkörnyezettel.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Élvezik a tavaszt az állatkert lakói


Budapest - Az idén 140. születésnapját ünneplő Fővárosi Állat- és Növénykertben már vadonatúj kifutókon köszönthetik a tavaszt az állatok.
<SCRIPT language=JavaScript><!--var ord=Math.round(Math.random()*100000000);document.write('<sc'+'ript language=JavaScript src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=10764&ord='+ord+'"></scr'+'ipt>');//--></SCRIPT><SCRIPT language=JavaScript src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=10764&ord=2579753"></SCRIPT><NOSCRIPT></NOSCRIPT>

<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=201 align=center><TBODY><TR><TD>

</TD></TR></TBODY></TABLE>Az egyik új látványosság a sarkvidéki panoráma, ahol már elfoglalta helyét a halfalatkákkal játszadozó fiatal oroszlánfóka, és hamarosan egy szinttel fölé jegesmedvék költöznek.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
<TABLE border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%"><TBODY><TR><TD class=newstitle vAlign=top colSpan=2>Bort is isznak a majmok a Fővárosi Állatkertben
2006. május 18. 23:53

</TD><TD class=news width=70></TD><TD class=news rowSpan=2 width=5>
null.png
</TD></TR><TR><TD class=newssummary vAlign=top colSpan=5 align=justify>Több mint 156 millió forintot költött tavaly a Fővárosi Állatkert az állatok takarmányozására. Az állakert 5 ezer lakójának jóllakásához 160 féle ennivalót kell beszerzeni. A réti széna, valamint a gyümölcsök és a zöldségek, illetve a különböző húsféleségek mellett tavaly 400 liter bor is fogyott. Ez utóbbit a majmok kapták meg teába keverve, a bor ugyanis kiváló vérképző.


</TD></TR><TR><TD class=news colSpan=5 align=middle><SCRIPT language=JavaScript src="http://banner.uno.hu/ads/remotehtmlview.php?what=micro&target=_blank"></SCRIPT></TD></TR><TR><TD class=news width=5></TD><TD class=newsstory colSpan=3>A tavalyi évi 156 milliós élelmezési kerethez 13 millióval járultak hozzá az állampolgárok adójuk 1 százalékával - mondta el a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán az Állatkert szóvivője. A pénzből 730 különböző állatfajtát kellett ellátni és 160 féle takarmányról kellett gondoskodni.

A legnagyobb mennyiségben a réti széna fogyott, 459 tonnára volt szükség. Almából majdnem 79 tonna, körtéből 17 tonna, krumpliból 18 tonna, sárgarépából 10 tonna kellett. Tojásból több mint 100 ezer darabot ettek meg az állatok, kiwiből több mint 40 ezer darab, kukoricából pedig több mint 18 ezer cső fogyott. Sajtból több mint 1 tonnát, mézből pedig csaknem 560 kilogramot kellett vásárolni.

Be kellett szerezni több mint 3500 liter lisztkukacot is, tücsökből 120 ezer darabot, vörösszúnyoglárvából 292 litert. A ragadozók nyershúsból majdnem 11 tonnát, tengeri és édesvizi halból 7-7 tonnát ettek meg. A patásoknak 400 kilogram só is kellett.

Az állatkert vásárlási listáján 400 liter vörösbor is szerepelt, ez teába keverve a majmoknak jutott, rájuk ugyanis ez az ital nagyon kedvező hatással van vérképző hatása miatt.

Hanga Zoltán elmondta azt is, hogy mivel nagyon nagy tételek beszerzéséről van szó, ezért az állatkert közbeszerzési eljárással választja ki azokat a gazdaságokat, ahonnan vásárol.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

platon

Állandó Tag
Állandó Tag
Min nevetnek az állatok?
2006-05-28
Toronto - Van-e humoruk az állatoknak? A legtöbb kutyatulajdonos vagy rendszeres állatkerti látogató magát a kérdést is sértőnek érezné. Tudjuk, hogy egy négylábú házi kedvenc vagy éppen egy csimpánzhad nemcsak nevettet, de minden jel szerint maga is kitűnően szórakozik. Ezt a megfigyelést erősíti meg és terjeszti ki sokféle állatra Jonathan Balcome professzor, neves kanadai tudós új könyve.
A szerző sokéves megfigyelés alapján közli olvasóival: ideje leszámolnunk azzal a tévhittel, hogy az állatvilág élete sivár, örömtelen harc a puszta túlélésért. Balcome hosszú éveken át tanulmányozta az állatfajok sokaságát, élt őserdőkben és szavannákon, üldögélt, fotózott és jegyzetelt naphosszat a világ jó néhány állatkertjének ketrecei és akváriumai előtt. Tapasztalatai lényege: sok-sok állat élete éppúgy teli van örömmel, mint a miénk. Éppen úgy vágynak kikapcsolódásra, játékra, mint mi.

Pingvinek, vidrák, medvék nagyokat szánkáznak, ha úgy tetszik, koriznak a hóban és a jégen. Balcombe doktor elképedve figyelte, amint alaszkai bölények csúszkáltak a fagyott havon. Delfinek hosszasan eljátszanak a maguk által fújt buborékokkal. Bálnakolosszusok ragadnak meg egy-egy moszat- vagy tengerifűtömeget, és éppen úgy megpróbálják elhúzni egymást, mint a kötélhúzó gyerekek.

A professzor egyik legkülönösebb élménye az volt, amikor egy tintahal szórakozott egy óriásakváriumba került üres műanyag üveggel: úgy dobálta-cibálta, mint egy tacskó. Valamiféle humorérzék létéhez kétség sem fér, és erre a laikusok is számtalan példát tudnak. Amikor egy elefánt lefröcsköl valakit, majdnem vihog. A csimpánzok naphosszat szabályosan csúfolják társaikat, és ők még nevetnek is. Egyes delfinfajták boldogan ijesztgetik a gyanútlanul part közeli vizekre leereszkedett sirályokat, és amikor azok rémülten felszállnak, a vízi kópék boldogságát nem lehet nem észrevenni.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=321 border=0><TBODY><TR><TD style="BORDER-BOTTOM: #cabcbe 1px solid" width=321>

Szülinap a sötétben

2006.08.18., 2006. évfolyam, 33. szám

</TD><TD></TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE style="MARGIN-BOTTOM: 10px" cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=author style="FONT-SIZE: 9px; COLOR: #797979; PADDING-TOP: 4px">szerző: Jolsvai András • forrás: 168óra</TD></TR><TR><TD class=author style="FONT-SIZE: 9px; COLOR: #797979; PADDING-TOP: 4px">cimkék: Állatkert, vélemény</TD></TR><TR><TD style="FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 12px; PADDING-TOP: 10px">Azt már régen elhatároztam, ha egyszer betöltöm majd a száznegyvenet (nincs az már olyan messze, ne higgyék, amilyen iramban itt haladunk), csapok egy rettentő nagy bulit, meghívok mindenkit, aki csak számít, lesz móka meg kacagás, ereszdelahajamat, lesz torta meg lézersó, ahogy illik: annyi kikötésem van csak, hogy az egész buli éjszaka tartassék, kellő sötétben: egy bizonyos kor után már jobban teszi az ember, ha ünnepkor nem mutatkozik világoson.
</TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE class=pic cellSpacing=0 cellPadding=0 width=250 align=right border=0><TBODY><TR><TD> </TD></TR><TR><TH>Kattintson a képre!</TH></TR></TBODY></TABLE>Nem tudom, hogyan szivároghatott ki az ötletem – önökön kívül eddig nem szóltam róla senkinek –, de valahogy mégiscsak kiszivároghatott, mert a múlt héten arra lettem figyelmes, miszerint a pesti állatkert egyfelől száznegyven éves lett, másfelől meg – ettől korántsem függetlenül – hatalmas bulit csapott, mely derekasan belelógott az éjszakába: volt ott minden, móka, kacagás, torta meg lézersó, és persze tódult a nép, boldog és boldogtalan akarta látni, milyen lehet egy szülinapját ünneplő száznegyven esztendős budapesti állatkert.

Hogy milyen? Szép, röviden szólván. Eleve is szépnek épült annak idején, aztán még szebb lett, midőn a múlt század elején afféle szecessziós-népies stílusban újjáépítették. Jöttek utóbb rá könynyebb és nehezebb idők, mint mindannyiunkra, a háborúk például nem mindig kedveznek az állatkerteknek (de e tekintetben az emberkertek sem panaszkodhatnak), aztán sokat egyszerűsödött a népi demokrácia éveiben –, de a közelmúltra mindenképpen úgy gondolhat, mint igazi sikertörténetre. És mostanában, ha jól látom, nemcsak az történik, hogy mindenfélék épülnek meg újulnak meg átalakulnak meg ilyesmi, hanem az is, hogy állati szempontok is figyelembe vétetnek az átalakításban. Ami sokáig fel sem ötlött: az állatkert az a hely volt, ahol az emberek pompásan érezhetik magukat. Mostanra meg olyan lett, ahol – jobbára – az állatok is. Gondolja az ember. Persze, az volna az igazi, ha megkérdezhetnénk erről az állatokat is – munkatársaink azonban hiába faggatták őket, mindenre csak azt válaszolták, hogy lapunk nem szerepel kommunikációs tervükben. Állati nagy kár, annyit mondhatok. Egyedül Köröndy kollégának sikerült szóra bírnia a pötytyös virnyoncot – tudják, az a láthatatlan jószág, amelyik ott lakik az elefántház tornyában –, ő persze mindennel meg volt elégedve, mint a Ferencjóska, de mit ér egy láthatatlan virnyonc szava egy látható tigriséhez képest, kérdem én.

<TABLE class=pic cellSpacing=0 cellPadding=0 width=250 align=right border=0><TBODY><TR><TD> </TD></TR><TR><TH>Kattintson a képre!</TH></TR></TBODY></TABLE>Apropó tigris: egyetlen komolyabb baja volt az éjszakai szülinapnak, hogy mire besötétedett, a többi állat is épp olyan láthatatlan lett, mint a virnyonc. Többségük – szülinap ide vagy oda – le is feküdt szépen aludni. Csak a ragadozók meg az éjszakai pillangók maradtak fenn, de azok meg – természetükből következően – sajnos nem látszottak. Pedig hát tódult a nép az ünnepre, bizonyítván, hogy a pestiek szeretik az állatkertjüket meg szeretik az éjszakai programokat (múzeumokba is hogy bírnak menni, ha éjszaka lehet –, olyanok is, kik különben be sem teszik oda a lábukat), és akkor érzik igazán elemükben magukat, ha a kettőt vegyíthetik. Volt már erre példa anno, hogy a kert nyitva volt éjjel kettőig is, a boldog békeidőkben; no de akkor kávéház meg zenekar volt a kertben, mulatni járt oda a nép, az állatok meg, ha nem tetszett nekik az éjszakai műsor, akár föl is fordulhattak. (Tették.)

Akárhogy is, idén nemigen talált egymásra a teremtés koronája meg az állatok királya –, de az ötlet, kicsit továbbfejlesztve, például a százötvenedik évfordulón, kiállhatja majd a gyakorlat próbáját. Csak ki kell fejleszteni, mondjuk, a foszforeszkáló vízilovat, a fényvisszaverő tatut meg a hollófehér barnamedvét.

Vegyünk példát a szentjánosbogárról. Pedig ő is milyen lent kezdte.

Addig pedig: helyes a birthday, oroszlán!
 

momo0205

Új tag
Hétvégén voltunk mi is Pesten, de az állatkertbe sajnos nem sikerült eljutnunk, nem akartuk megkockáztatni a közlekedést autóbal az ünnep miatt. Viszont elmentünk a Tropicariumba. Nagyon szép!
Utána meglátogattuk a veszprémi állatkertet is. Nem is gondoltam, hogy ilyen nagy. A lényeg, hogy a bejáratnál a ketrecben láttunk egy nagyon szomorú, öreg, nagy csimpánzt. Annyira megsajnáltam szegényt. Kifejezetten látszott rajta, hogy nagyon rosszul érzi magát.... egyedül volt.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=470 align=center border=0><TBODY><TR><TD width=470 colSpan=2>Képek a veszprémi elefántmentésről
s.gif
</TD></TR><TR><TD class=cikkdatum width=470 colSpan=2><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD>
s.gif
</TD><TD class=cikkdatum></TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR><TR><TD colSpan=2>
s.gif

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width=470 border=0><TBODY><TR><TD class=kpn1 width=3>
s.gif
</TD><TD class=kpn2 align=middle width=463></TD><TD class=kpn3 width=3>
s.gif
</TD></TR></TBODY></TABLE>
s.gif

</TD></TR><TR><TD width=3 background=/p/kp.gif rowSpan=2>
s.gif
</TD><TD width=467 background=/p/kp.gif bgColor=#a0bbf0>
s.gif
</TD></TR><TR><TD><TABLE cellPadding=5><TBODY><TR><TD class=lead id=lead><BEVEZETO>Péntek este összerogyott Suzy, a Veszprémi Állatkert elefánthölgye. Egy ilyen baleset az állat kora és testsúlya miatt akár végzetes is lehet - a tűzoltók 8 órán keresztül küzdöttek a sokat megélt óriás megmentéséért.
</BEVEZETO></TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>
s.gif

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=5 width=470 align=center border=0><TBODY><TR><TD class=cikk-test id=cikktest width=470 colSpan=2><TABLE class=multibg cellSpacing=0 cellPadding=0 width=170 align=right border=0><TBODY><TR><TD width=5 bgColor=#ffffff>
s.gif
</TD><TD>
20061016elefant1.jpg
</TD></TR><TR><TD width=5 bgColor=#ffffff>
s.gif
</TD><TD class=ajanlatfejlec2 height=17>
s.gif
Ajánlat </TD></TR><TR><TD width=5 bgColor=#ffffff>
s.gif
</TD><TD class=ajanlat background=/p/potty.gif>A Veszprémi Állakert hivatalos honlapja
s.gif

</TD></TR><TR><TD width=5 bgColor=#ffffff>
s.gif
</TD><TD class=ajanlatfejlec2 height=17>
s.gif
Képgaléria </TD></TR><TR><TD width=5 bgColor=#ffffff>
s.gif
</TD><TD class=ajanlat background=/p/potty.gif><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD> További képek a mentésről</TD></TR></TBODY></TABLE>
s.gif

</TD></TR><TR><TD width=5 bgColor=#ffffff>
s.gif
</TD><TD width=170 background=/p/vpotty.gif height=1>
s.gif
</TD></TR><TR><TD width=170 bgColor=#ffffff colSpan=2>
s.gif

</TD></TR></TBODY></TABLE>Az 55-60 éves Suzy Európa legidősebb, vagy második legidősebb elefántja, a dél-szláv háború idején került Veszprémbe. Az utóbbi években felszaporodtak az időskorából adódó gondok, állapota az utóbbi hetekben súlyosbodott, nehezebben mozgott, lábai megrogyadoztak. Nagy termetű állatról lévén szó, korlátozottak a diagnosztikai lehetőségek, a tünetek alapján a gondozók azt feltételezik, az állat gerincoszlopának ágyék-keresztcsonti szakaszán a csigolyák közötti porcok kopásából eredő helyi gyulladás alakulhatott ki, de a betegség oka lehet két csigolya közötti gerincvelői sérv, esetlegesen a gerinccsatorna beszűkülése, vagy akár daganat is.
Péntek este Suzy a kert zárásakor elesett, és hátsó végtagjai a teste alá szorultak. Egy ekkora tömegű állatnál ennek a testhelyzetnek az állandósulása végzetessé vált volna, ezért a kert munkatársai riasztották a tűzoltókat, akik azonnal a helyszínre sietettek, nélkülük esély sem lett volna a 4,5 tonnás test megemelésére. A hevederek felszerelése, az épület födémjének megbontása és a daru megfelelő elhelyezése közel 2,5 órát vett igénybe, addig Suzy régi és jelenlegi gondozói próbálták nyugtatni. A beszorult végtagok eközben a vérkeringés elégtelensége miatt egyre hidegebbé és gyengébbekké váltak, amely többször is kétségessé tette a pozitív végkifejletet. Végül saját lelkierejének, az állatkerti szakemberek és a tűzoltók együttes erőfeszítéseinek eredményeként 8 órányi küzdelem után Suzynak végre sikerült négy lábra állnia - mondta el az MTI-nek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.
20061016elefantha.jpg
A gondozók e hét elejére állatorvosi konzíliumot hívtak össze, amely során pontosíthatják a diagnózist, és dönthetnek a szükséges kezelésről. Az orvosok jelenleg is figyelik Suzy állapotát, aki infúziót kap, és a körülményekhez képest jól van - tudtuk meg a Veszprémi Állatkert munkatársától.
20061016elefant.jpg
Suzy 1991 óta a Veszprémi Állatkert - talán legnépszerűbb - lakója. A Srí Lankán született állat először Németországba, majd az Eszéki Állatkertbe került, ahonnan a Veszprémi Állatkert szakemberei kalandos körülmények között menekítették ki a délszláv háború idején. Fogságban az elefántok 50-60 évig élnek, Suzy tehát már most igazi túlélőnek számít.
[origo]
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

allegro

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönjük Melitta, hogy betetted ezt a cikket! Régen jártam a veszprémi állatkertben, akkor elég mostoha körülmények között tartották az állatokat. Talán most már jobb a helyzet.
Fogságban tartott eddig legidősebb indiai elefánt 69 esztendőt ért meg, tehát Suzy tényleg igazi matuzsálem.
 
A

aldric

Vendég
A pécsi állatkertet, most újítják fel. Tavaly voltam ott a gyerekekkel nagyon szép és sok különleges állat van ott. Pl. a világ legkisebb lovai (nem pónik, annál kisebbek és karcsúbbak) ami Magyarországon csak ott látható egyenlőre. Javasolni tudom még a vszprémi mellett a győrit is nagyon szép lett. Hatalamas kifutói vannak a majmoknak, oroszlánoknak, örvös medvéknek stb. tapírjuk is van. A bejáratnál, illetve a büféknél lehet kapni az állatoknak csemegét. Van simogató, ahol nagyon sok kis fiatal állatot simogathatnak a gyerekek, illetve együtt lehet fényképezni őket, lovagolni stb.
 

J_Móni

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
A pécsi állatkertnek két lehetősége volt:
-vagy bezárnak
-vagy felújítják az egész kócerájt.
Az állatkert jelenlegi állapota nem felel meg az előírt követelményeknek. Több nagyvadat is nagyon kis helyen tartanak, és az állatkertnek nem nagyon van pénze változtatni ezen. Ráadásul az állatkert nincs csatornázva és a szennyvíz beszivárog a környékbeli patakokba. Az állatvédők és a környezetvédők is zúgolódnak. Az sem javít a helyzeten, hogy közelben élők panaszkodnak a környéken terjengő szagok miatt. Az állatkertnek hatalmas beruházásra van szüksége, ha nem akarja, hogy az önkormányzat bezárassa. Kölcsönt nem tudnak felvenni, mert a városnak nincs pénze kölcsön adni.
És van még egy hatalmas probléma:az állatkert vezetőinek helyzetén az állatkert bezárása és az állatok elszállítása sem javít. Ha bezárnak, akkor az állatokat hatalmas költség elszállítani, ráadásul még arra is kötelezve vannak, hogy az állatkert helyén az elszennyeződött talajt kicseréljék, és a területet felújítsák.
Amúgy a barátaimmal én is voltam ott tavaly tavasszal és tényleg kár lenne érte. Az állatkertben azelőtt pár hónappal született egy kis teve, és akkor már ki volt engedve külön kifútóba, hogy lehessen símogatni. Nagyon aranyos volt.
Állítólag van egy számlaszám, amire lehet adakozni. Ha valahonnan sikerülne megtudnom, szólok...
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Veresegyházi Medveotthon (Budapest mellett 20 km-re található!)

Bemutatkozásképpen néhány adat a lakókról...

<table> <tbody><tr> <td> Döme Kamcsatkai barnamedve, hím. Az ócsai kutyamenhelyről került hozzánk 1998-ban, az elején kicsit tudott kutyául, néha nem értettük az akcentusa miatt, hogy mit akar, de mostanra teljesen kigyógyult. 1980 elején született, világos vörös szinű, 600-650 kg. Rendkivül barátságos, a látogatók egyik kedvence.
</td> </tr> <tr> <td>

Ella és Bella testvérek, Románia területén születtek 1986-ban. A középbarna szinű nőstények 1993-ban egy Jugoszláv állatkertbe, majd 1998-ban a veresi menhelyre kerültek. A mérlegen egyenként 250 kg-ot nyomnak. A képről Bella lemaradt, pedig nagyon igyekezett...
</td> </tr> <tr> <td>

Kotya európai barnamedve, Ukrajna területén született 1992-ben. Mutatványos medvének használták, de ma már nem tud átugrálni karikákon. Borzasztó rossz körülmények között élt, onnan 1999-ben egy nemzetközi állatszervezet elkobozta és a menhelyre került. Középbarna szinű, 250 kg-os him. És nagyon szégyenlős, sajnos még nincs róla használható képünk, de igyekszünk ezt a hiányt mihamarabb pótolni.
</td> </tr> <tr> <td> Maci Erdélyi barnamedve, hím. 1976-ban született Kárpátalján, sötétbarna szinu, hat hónapos kora óta Magyarországon él. A "papamaci", ahogy mi hivjuk 1998 óta a menhely lakója, az egyik alapitó. 300-350 kg körüli, jámbor, minden medve barátja.
</td> </tr> <tr> <td> Brumi 1980 körül született him egy Jugoszláv állatkertbol került Magyarországra. Egyike a legnagyobb maciszinészeknek, jelentos szerepet kapott a "Lutra, a vidra" cimu természetfilmben. Középbarna szinu, kistestü, 180-200 kg sulyú. 1998-ban került a menhelyre, saját területét szigorúan örzi.
</td> </tr> <tr> <td> Péter európai barnamedve, a veszprémi állatkertben született 1989-ben. Sötétbarna szinu, 350 kg sulyú hím. És mint látjátok, nem tud ellenállni a kamera csábitó kattogásának ...
</td> </tr> <tr> <td> Bodza Morgó fészektestvére, nem mellesleg kamcsatkai barnamedve, sötétbarna szinu hím. A Fovárosi Állatkertben született 1984-ben. Rendkivül szelíd, az állatkertben remekül megszokta, hogy kell a látogatóktól kaját kérni, ezt azóta is nagyszerüen alkalmazza, ezért soha nem éhes. 1998-ban került hozzánk, azóta tartja a súlyát, ami 500-550 kg.
</td> </tr> <tr> <td>

Móni1 és Móni2 Európai barnamedvék. A két testvér Mona Gyula tulajdona volt, de nem megfeleloen tartotta a macikat, ezért a Fehérkereszt Állatvédo liga elkobozta és a menhelyen helyezte el oket. A sötétbarna macik egyenként kb. 300 kg-osak.
</td> </tr> <tr> <td> Bence erdélyi barnamedve, hím, sötétbarna szinu, 1985-ben Románia területén született, bocsként került Magyarországra. Egy madárkereskedésben vállalt állást, mint házikedvenc, ahol egészen nyugdíjbavonulásáig, 1998-ig aktív müvészéletet élt. 380 kg sulyú, nagyon barátságos, a látogatók nagy kedvence.
</td> </tr> <tr> <td>

Morgó Bodza fészektestvére, amúgy kamcsatkai barnamedve, a Fovárosi Állatkertben született 1980-ban. Sötétbarna szinu hím, Bodzával közös Apukájuk van, a menhely területén mindenhová követik egymást, ha tehetik sokat fürdenek. Súlya 500-550 kg.
</td> </tr> <tr> <td> Robi, Kata és Mocsok testvérek, egy hím, két nostény. Europai barnamedvék, a pécsi állatkertben születtek 1991-ben. 2000 nyarán kerültek a menhelyre. szinte össze vannak nove a testvérek. Robi nagytestü, a lányok középméretüek, sötétbarna szinüek. Szivesen hizelegnek a látogatóknak.
</td> </tr> <tr> <td>

Zsuzsika európai barnamedve, becsült születési ideje 1980. A vámosok kobozták el fiatal korában. Szalmasárga szinu nostény. Szintén a szépreményü maciszinészek táborába tartozik, egyetlen filmszerepét a "Csipkerózsika" címu filmben játszotta, azóta a megszólítása: muvészno. "Mindössze" 180-200 kg, kis termete miatt a látogatók bocsnak nézik, ezért nagy kedvenc.
</td> </tr> <tr> <td> Csillag Erdélyi barnamedve, világos szalmasárga szinu nostény. A Fovárosi Állatkertben született 1986-ban, 1998-ban került a menhelyre. Nagytestu a nostények között, súlya 250-300 kg. Agresszív, nagy figyelmet igényel.
</td> </tr> <tr> <td> Béla Európai barnamedve, 1984-ben született a Fovárosi Állatkertben. Hatalmas, nagytestu, fekete bundájú hím, súlya 700-750 kg, a Magyarországon nyílvántartott barnamedvék közül a második legnagyobb.
</td> </tr> <tr> <td> Prücsi, Tódor és Hugi testvérek, 1991-ben Kósa József vásárolta egy ismeretlentol, cumisüvegbol etette, nevelte a lányokat. Világos szalma színüek, azóta is elválaszthatatlanok egymástól, igaz most Prücsi nem vett részt a hancúrban. 1998-ban kerültek a menhelyre, súlyuk 220-280 kg.
</td> </tr> <tr> <td>

Milike, alias Mary Európai barnamedve, szalmasárga szinu nostény. Az Aggteleki Nemzeti Park területén fogták be, becsült születési ideje az 1980-as évek elejére teheto. 1996-ban a Jászberényi állatkertbe, 2000 novemberében a menhelyre került. Szelíd, barátságos maci, súlya 200-250 kg. A képen Bencétol érdeklődik, hogy mit álmodott ...
</td> </tr> <tr> <td>

Kicsi Európai barnamedve, a pécsi állatkertben született 1993-ban. Világosbarna szinu kistestu, visszahúzódó, félénk nostény. 2000 nyarán került a menhelyre, súlya 180-200 kg. Amint látható, Bencével azért elég jól kijön. Nem véletlen, Bencét mindenki szereti...
</td> </tr> <tr> <td> Lujzika Kárpátaljai barnamedve. Középbarna szinu nostény, a Szinészmacik nagy generációjának tagja. A "Tündér Lala" cimu filmben szerepelt, ill. a látógatóknak produkálja magát. Kistestu, 160-180 kg. A Veszprémi állatkertbol 1998-ban került a menhelyre.
</td> </tr> <tr> <td>

Berta Európai barnamedve 1988-ban született a Fovárosi Állatkertben. A 300 kilós nostény jól megtanult hízelegni, amit a menhely látogatóinak is mindig megmutat, nagy sikerrel. A képen is látszik, hogy mennyire vonzza a kerités ...
</td> </tr> <tr> <td>

Zafír Európai barnamedve. A Veszprémi Állatkertbol került a menhelyre, érdekes foltos szinu a bundája, 200 kg sulyú, kistermetü hím maci, de nagyon agressziv, nagy odafigyelést igényel.
Mimóza Románia területén született 1979-ben. Világosbarna szinu, 200-250 kg sulyú nostény. 1985 és 1998 között a Fovárosi Állatkert lakója volt, majd a menhelyre került. A képen Zafirral és Kisasszonnyal ámítják a látogatókat.
Kisasszony Románia területén született, világosbarna szinu nostény. A legnagyobb maciszinészek között tartják számon, mert a "Mit csinált felség?" címu filmben látványos alakításai voltak. A filmben lelotték, amit élethuen el is játszott. Rendkivül kezes, 300-350 kilós mackó.
</td> </tr> <tr> <td>

Avar Szintén Románia területén született, világos, foltos szinu nostény. Születését kb. 1985-re becsüljük, még nekünk sem mondja el az igazi dátumot, pedig nem kellene szégyellnie a korát. Súlya 180-200 kg.
</td> </tr> <tr> <td> Dönci a vezér. Románia területén született 1992-ben. Az erdélyi barnamedvékhez képest nagytestu, szörzete szinét érdekes módon váltogatja, nyáron világosabb szineket hord, télen besötétül. Messzi tájakon is híres féltve örzött "kecskeszakálla". Fiatal kora ellenére a menhely vezérhímje. 600-650 kilót nyom, 1998 óta a menhely lakója.
</td> </tr> </tbody></table> Gyere el és ismerkedj meg velünk személyesen is!

Azokat a macikat, akiket nem tudtunk bemutatni, megismerhetitek személyesen Veresegyházon, a Medveotthonban. És persze a többiek is ott lesznek...

Forrás: www.medveotthon.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Medvék és farkasok otthona (Veresegyház)

Veresegyházi Medveotthon Fejlesztéséért Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány


Közalapítványunk három éves lett. Mi is jogosultak lettünk adótok 1%-ának gyűjtésére.

Adószámunk:18703533-1-13


Egy maci napi ellátása 4800 forintba kerül. Te is gondoskodhatsz egy órára egy mackóról,
ha ittjártadban bedobsz 200 forintot a menhely bejárati ajtajánál található perselyek egyikébe,
amit havonta egyszer kuratórium előtt ürítenek.


Számlaszámunk:6600001111037187


Nagyon köszönjük az eddigi adományokat!

Forrás: www.medveotthon.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Medvék és farkasok otthona

Hogyan is élnek a mi farkasaink:


2000 nyarán 18 erópai szürkefarkas költözött be először. Hamar kialakultak a falkára jellemzo rangsorok, de a két, jól elkülönítheto csapat jól megfér egymás mellett. 2003 tavaszán egy fehérfarkas is a lakótársunk lett, sőt, azóta még egy szürkefarkas csatlakozott hozzánk.

A farkasokat a maciknál már jól bevált módszerrel, természetes körülmények között tartjuk, így az állatok korlátozás nélkül, a teljes területüket bejárhatják, számukra tetszőleges falkákat alkothatnak.
A területükre sűrű növényzet lett telepítve, hogy a farkasok elbújhassanak egymás, vagy a látogatók elől, ha szükségesnek érzik. Ezzel is a természetes élőhelyüket utánozzuk.
Ennek azonban hátrányai is vannak:
A sűrű növényzet ideális búvóhely a kullancsoknak is. Ha egy farkas megbetegszik, ösztönösen elbújik, így a gondozók is nehezen veszik észre a problémát. Ez akár az állat elvesztéséhez is vezethetne.
A látogatók sűrűn tapasztalják, hogy a farkasoknak csúnya sebek vannak a fülein.
Ezt a jelenséget a kutyatartók is ismerhetik. Oka, hogy az őszi agresszív legyek kicsipkedik az állatok fülét. Egy háziállatnál ilyenkor az állatorvos veszi kezébe az ügyet, aki általában kenőcs kúrát alkalmaz.
A farkasoknál ez megoldhatatlan, mivel a kezeléshez bódítani kellene az állatot hét napon beül két alkalommal. Ez sokkal veszélyesebb, valamint az állatok ilyen sűrű befogása is óriási feladat lenne.
Kezelés nélkül a fül tíz nap alatt begyógyul, maradandó sérülést nem okoz az állatnak. Bár ezek a sebek csúnyák, az állatnak nem igazán okoz fájdalmat, mert a füle hegyén kevés az idegvégződés.

Amit mégis tenni tudunk: Actelit nevű vegyszerrel havonta kétszer permetezzük a kifutót. Ez távol tartja a kullancsokat, illetve a legyek többségét.
<!-- dynamic content end -->
Forrás: www.medveotthon.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Dönci levele

Dönci vagyok Veresegyházról a Medvefarmról. Nem ugrik be?
Tudod mikor jössz hozzánk látogatóba engem szoktál nagyon nézni, hogy "Istenem" mekkora medve.
Na, ugye meg van!
Akkor még egyszer: Sziasztok!

A kifutóban élő 41 barátom kért meg egyhangúlag, hogy én köszönjem meg azt a sok segítséget, támogatást, finom falatot, amit tőletek kaptunk mióta itt élünk Veresegyházon.
Bizony így fut az idő, jövőre már 10 éve lesz, hogy itt élünk. Én most csak a közelmúltról szeretnék beszámolni, hogy ne legyen hosszú, unalmas a levelem. 2006-ban az 1%-ból 6,5 millió forintot költhetett ránk a Veresegyházi Önkormányzat. Közvetlen főnököm Kuli Bálint a Medveotthon igazgatója sokat mesélt rólatok, hogy bizalmatlanok vagytok. Mikor kérdeztétek kinek lehet az 1%-ot utalni, azt kellett mondania a Veresegyház Város Sportkörnek. Sokat féltetek, hogy nem jut el hozzánk a pénz. Köszönjük, hogy hittetek neki. Megkaptuk.
Épült belőle egy praktikus, nagy fagyasztó konténer 2,5 millió forintért. Az újonnan érkező vagy betegeskedő "mackó testvérek" karanténja szép új tetőt és kifutót kapott. Előtte nem volt fedele és külön kifutója. A Világ Állatvédő Szövetsége, a Veresegyházi Önkormányzat, a Fehérkereszt Állatvédő Liga és a TI SEGÍTSÉGETEKKEL főnökünk vásárolhatott egy újszerű négy hónapos 1,5 tonnás kis teherautót. Megismeritek messziről! Két birkózó barátom van ráfestve a ponyvára.
Ezekért együtt 11.350.000 forintot kellett összegyűjteni.
Mi az hogy gyűjteni? Tudod a kerítés mellett a perselyekbe dobott pénzt is mi kapjuk.
A jelképes belépőt a 200 forintot mire költik a város vezetői? Fenntartásra, gondozóink fizetésére, állatorvos, gyógyszerek, fertőző betegségek elleni oltások, terület karbantartására.
Tudod a szomszédék is nagy területen élnek. Farkas komám rám szólt, hogy említsem meg őket is. Ők félnek tőletek, nehezebben barátkoznak, bizalmatlanok. Így élnek ők a vadonban is. Rossz emlékük van az emberekről, az évszázadok alatt sokszor jogtalanul bántották őket. Ma már 20-an vannak ők is. Ha csendben, türelmesen vársz rájuk, odajönnek a kerítéshez köszönni. Itt már nem kell félniük.
A kételyeknek vége. Közalapítványunk a Veresegyházi Medveotthon KKHT három éves lett.
Mi is jogosultak lettünk az adótok 1%-ának gyűjtésére.
Ha adód 1%-át másnak szántad és mégis szeretnél segíteni, gondolj ránk! Hívd fel környezeted figyelmét emberi fogyasztásra alkalmatlan, lejárt szavatosságú élelmiszer, sérült, eladhatatlan állati takarmány nekünk nagyon finom eleség lehet. Telefonálj a 06 20 397 0138-as számra, és a főnök elszállítja hozzánk. Imádjuk a csokit, süteményféléket, zöldséget, mézet és a farkas komámékkal együtt a húst, tojást is.
Ha többet szeretnél tudni rólunk és a fajtársainkról nézz körül honlapunkon.
Itt üzenhetsz és megírhatod a véleményedet is. Ha jót látsz és elégedett vagy gondozóink munkájával, körülményeinkkel, keltsd jó hírünket. Ha mégsem hívd fel figyelmünket a hiányosságokra.

Köszönjük! A medveotthon lakói: 42 medve és 26 farkas

A levelet emberi nyelvre fordította Kuli Bálint az otthon igazgatója.

Adószámunk: 18703533-1-13 Veresegyházi Medveotthon


Képek 2004-ből
12649878.jpg


2004-ben is sok szép fotóval örvendeztettek meg minket kedves látogatóink.
Alkotásaik ismét elérhetőek a Galériából, vagy közvetlenül innen!


Étterem a Medvefarmon!

A Medveotthon növekedését méltóképpen követi a "büfé" is. Ma már 40 fő ülhet le egyszerre étkezni. Teraszunkon további 60 fő kortyolhatja hideg italainkat, kanalazhatja az Algida termékeit. Árainkat igyekeztünk az alacsony belépő díjhoz igazítani.

Gyermek menü 420 ft
Frissen sültek 680 ft
Egytál étel 580 ft
Palacsinta 100 ft

Változatos étlapunkról mindenki talál magának valót. Vállaljuk név- és születésnapok, baráti összejövetelek rendezését is. Csoportok, iskolák kérésére napi menüt biztosítunk.

Pl.: csontleves, rántott sajt 450 ft
erőleves, sertéspörkölt tésztával 450 ft
húsleves, zöldborsó főzelék vagdalttal 450 ft

Nyitvatartás: 9-19-ig

Szeretnél meglátogatni minket, de nem tudod, hogyan juss el hozzánk?

Nincs más dolgod, mint itt kiválasztani a kiindulási pontot és a közlekedési eszközt. Térképeink megmutatják az utat.

Forrás: www.medveotthon.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Az állatkert a fertőzések melegágya

Az állatsimogató lehetőséget is biztosító állatkerteknek és látogatóiknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a higiéniára az állatok által terjesztett betegségek megelőzése érdekében — írja egy kanadai tanulmány.

A kutatók által 36 állatsimogatóba kiküldött megfigyelők azt tapasztalták, hogy bár szinte mindegyikben volt lehetőség kézmosásra, az állatbarátok csupán egyharmada élt ezzel a lehetőséggel - írja a MediPress. Ráadásul a szülők gyakran hoznak be magukkal az állatkertbe olyan tárgyakat, amelyek útján a kicsi gyermekek könnyen megfertőződhetnek, például üdítősüvegeket, babaitató csőrös poharakat, cumit és játékokat.

A tanulmány, mely a Clinical Infectious Diseases című folyóiratban jelent meg, arra is rávilágít, hogy az állatsimogatók a higiéniai vizsga egyéb területein is megbuknának. Rengeteg népszerű állat jelent fertőzésveszélyt, például az újszülött borjak és madárfiókák. Emellett az állatok egyharmadának szemmel láthatóan rossz az egészsége, például sebes a bőre vagy hasmenése van.

A higiéniára való figyelemfelhívást illetően, a kutatók azt vették észre, hogy az állatkertek kevesebb, mint felében találhatók a kézmosó állomások használatára figyelmeztető táblák. Az állatsimogatókat számos alkalommal hozták már összefüggésbe az E. coli nevű, 5 év alatti gyermekekre különösen veszélyes vírus okozta bélbetegségek fellépésével.

A tanulmány szélesebb körű oktatást javasol a megfelelő higiéniáról az állatgondozók és a látogatók körében. "A legfontosabb a kéz tisztasága."— mondta Scott Weese az ontarioi Guelph Egyetem munkatársra, a tanulmány főszerzője. "A szülők felelőssége, hogy a család minden tagja kezet mosson az állatsimogatóba tett látogatás után, még akkor is, ha nem értek hozzá az állatokhoz."

A cuclisüvegeknek, poharaknak és bármely más tárgynak, amelyet a gyerekek a szájukba vesznek, nincs helye az állatkertben. A tanulmány célja természetesen nem a családok elijesztése volt, hiszen egy állatkerti kirándulás még mindig "alacsony kockázatúnak" tekinthető.

Néhány állatsimogatót azonban ajánlott elkerülni: például, amelyek rosszul fenntartottak, vagy amelyekben állatok nyilvánvalóan betegek. "Ha egy állatkert rosszul néz ki: nincs kézmosási lehetőség, rossz az elosztása, leromlottak a kifutói, nem vinném be a családom" — mondja Weese.

Forrás: www.stop.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
San Diego Zoo

<object width="425" height="350"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/DdCloYpBom4"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/DdCloYpBom4" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
 

magyarhunor

Állandó Tag
Állandó Tag
A legveszélyesebb állat az ember. Egyébként hiába a figyelmeztető táblák, mindig akadnak olyanok, akik úgy érzik, rájuk nem vonatkoznak a szabályok. Őket kellene egy kicsit rácsok mögé helyezni.
 
Oldal tetejére