Allergia, testi higiénia, testszag, szájszag, futószemölcs......stb

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Allergia: nem tudunk alkalmazkodni a környezetünkhöz

Az emberi szervezet nem alkalmazkodott a környezet megváltozásához: az allergia járványszerű terjedése nem az érzékenységet kiváltó rizikótényezők (allergének) növekvő számának tudható be elsősorban - derül ki egy allergológiai és klinikai szaklapban (European Journal of Allergy and Clinical Immunology) megjelent finn tanulmányból.



A finn kutatók allergiaellenes védőfaktornak tekintik, ha a család a saját birtokán termeli meg élelmiszereinek jelentős részét, illetve ha a gyerekek már életük korai szakaszában találkoznak állatokkal. Egy mikróbákban gazdag környezet – a finnek szerint – védő hatású lehet az allergia kialakulásával szemben, mert jelentősen növelheti a szervezet tűrőképességét a környezetben lévő allergiát kiváltó anyagokkal (allergénekkel) szemben.

Az emberi immunrendszernek nem volt ideje alkalmazkodni a környezet gyors megváltozásához – a városiasodáshoz, illetve az életmódváltozáshoz – állítja Tari Haahtela, a Helsinki Központi Egyetem Bőr és Allergia Kórházának professzora. Az immunológus és csoportja finnországi és karéliai (Oroszország) felnőtteket, gyerekeket vont be a Finn Tudományos Akadémia által támogatott kutatásba.

Finnországban a vizsgált gyerekek körében 4-szer, az anyák körében pedig 2,4-szer gyakoribb az allergia, mint Karéliában. A generációkon belüli betegség-gyakoriságot vizsgálva, Finnországban a gyerekek nagyobb arányban allergiásak, mint az édesanyák, Karéliában éppen fordított a helyzet. Orosz Karéliában az atópiás bőrgyulladás – a nyugatiasodás közvetett mutatója – nem lett gyakoribb az elmúlt néhány generációban. Mindez azt jelzi, hogy Finnországban már javában dúl az allergia-járvány”, Karéliában pedig még csak most kezdődik.



Forrás: www.hvg.hu ("Egészség" rovat)
 

Szivecske_

Állandó Tag
Állandó Tag
Allergiáról annyit csak, hogy falun nöttem fel. Ahol fű, por, gyomnövények igencsak nagy számban előfordulnak. Akkor nem tudtam mi az allergia, nem volt semmi bajom. Most mikor már kisvárosban lakok, már elöre félek a virágzástól a fűnyírástól.
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Portalanítsunk gyakran

Az allergiás reakció az esetek többségében nemcsak a szemet, hanem az egész szervezetet érinti. A kötőhártya-gyulladáshoz tehát allergiás nátha vagy asztma is társulhat. Kialakulásában valószínűleg szerepet játszik a meleg is, ugyanis a szubtrópusi vidékeken gyakrabban fordul elő, nálunk pedig a fokozódó meleg hatására a tünetek rosszabbodnak.

Az allergia a szervezet túlérzékenységi reakciója olyan anyagokkal szemben, amelyek hasonló mennyiségben és hasonló körülmények között más emberekre veszélytelenek.

A pollen, az állati szőr, a házi poratka ürüléke és a gombaspóra alapvetően ártalmatlan anyagok, ám mégis gyakran váltanak ki allergiát.

A kutatások azt bizonyítják, hogy az allergia civilizációs betegség, amelynek kiváltó oka a nagyfokú környezetszennyezés, az egyre nagyobb elgazosodott, parlagon maradt földterületek, valamint a globális felmelegedés.

Tehát nemcsak a levegőben keringő pollenek mennyisége emelkedik, hanem bizonyos környezeti-vegyi hatásokra megváltozik a szerkezetük is.

Ugyanannak a növénynek a nagyvárosban, a forgalmas utak mentén, ill. a tisztább levegőjű vidékeken szedett példányaiban más-más a pollenek fehérjeszerkezete, s ez a magyarázata annak, hogy a városokban élők körében több az allergiás, mint a zöldellő vidékeken.

Idényben van egész évben

Allergiás reakció esetén az immunrendszer behatolóként kezeli az allergént, és megpróbálja elpusztítani vagy kiűzni a szervezetből. Ennek során immunoglobulin E (IgE) típusú antitestet termel, amely hozzákapcsolódik a hisztamint tartalmazó hízósejtekhez (ez a sejtféleség a kötőszövetben található). Ahogy egyre több allergén jut a szervezetbe, a hízósejtek szétesnek, és a hisztamin felszabadul.

Ez az anyag kitágítja az ereket, növeli az érfalak áteresztőképességét, így az erekből folyadék áramolhat ki, amely a környező szövetekben duzzanatot, ill. gyulladásos folyamatot - allergiás tüneteket - idéz elő. Az allergének mennyiségének növekedésével a tünetek felerősödnek. Az antitestek még az után is a rendszerben maradnak, hogy az allergén kiürül a szervezetből, és ha a páciens újra kapcsolatba kerül ezzel az anyaggal, azonnal aktiválódnak.

A tünetek a kiváltó októl függően lehetnek szezonálisak vagy egész évben kínozhatják a beteget.

Tünetek

Könnyezés, viszketés, fényérzékenység, égő fájdalom. Gyakran a szemhéjak is megduzzadhatnak. Súlyosabb esetekben a kötőhártya, főleg a felső szemhéj alatt annyira megduzzadhat, hogy minden pillantásnál megkaparja az idegszálakkal gazdagon hálózott szaruhártyát. Ilyenkor minden pillantás fájdalmas. A beteg kaparó, szúró fájdalomra panaszkodik, olyan érzése van, mintha homokszemek lennének a szemében, ezért nehezen bírja kinyitni, ill. nyitva tartani a szemét. A gyulladás átterjedhet a szaruhártyára is.

A szezonális allergiás tüneteket általában az éppen virágzó növények pollenje okozza. Az allergiás reakciót kiváltó növények sorát a január közepén, februárban virágzó mogyorócserje kezdi, majd márciusban a kőris és a fűzfa, áprilisban a nyírfa, májusban a pázsitfűfélék, a lándzsás útifű, és a topolyfa bolyhos termése folytatja, amely mechanikusan is ingerli a nyálkahártyákat.

Augusztustól októberig a legjelentősebb allergiát okozó növény a parlagfű, amely parlagon heverő, elgazosodott földeken terem. Mivel károsítja az egészséget és ezzel jelentős gazdasági kárt okoz, sok országban kötelező az irtása. Pénzbírsággal büntetik azt a gazdát, akinek a földjén megtalálható. Sajnos nálunk még nem ilyen szigorúak az előírások, ezért egyre több embernek okoz allergiás tüneteket, az államháztartásnak (vagyis minden adófizetőnek) pedig magas költségeket a gyógyszerekre és táppénzre.

Az állati szőr, a házi poratka ürüléke és a gombaspóra egész évben okozhat allergiát.

Kezelés

Az allergia kezelésének leghatásosabb módja az allergének koncentrációjának csökkentése. Gyakrabban zuhanyozzunk, mossunk hajat, arcot és többször váltsunk ruhát. Ne dohányozzunk.

A lakásban ne használjunk erősen párolgó tisztítószereket, spray-ket, kozmetikumokat. Jól tisztítható, zárt szekrényekkel bútorozzuk be lakásunkat. Gyakran töröljük le a port, és ne tartsunk állatot a lakásban.

A lakás hőmérséklete 20-21, a hálószoba 18 Celsius-fokos legyen, és a páratartalom ne haladja meg a 60%-ot.

A szellőzőrés nélküli nyílászárók akadályozzák a lakás szellőzését és elősegítik a poratkák, valamint a penészgombák elszaporodását. A poratka nem bírja az alacsony hőmérsékletet, ezért télen kinn szellőztessük az ágyneműt. Használjunk allergiaellenes párnát, paplant és huzatot.

A pollen-allergiában szenvedők inkább eső után szellőztessenek és sétáljanak a szabadban. Hordjanak védőszemüveget.

Ne kaszáljanak füvet.

Megfelelő szemcseppek használatával enyhíthetők az allergiás tünetek.
Egyes szemcseppek használata az allergiás szezon kezdete előtt és alatt megakadályozhatja a tünetek kialakulását. Súlyosabb esetekben allergiaellenes tablettákkal is ki kell egészíteni a kezelést. Sajnos a tudomány mai állása szerint az allergiás hajlam teljesen nem gyógyítható, egyenlőre csak az allergia tünetei kezelhetők. A leírt tanácsok betartása azonban kedvezően befolyásolhatja az allergiás páciensek egészségi állapotát, és javíthatja életminőségüket.


DR. FARKAS BEÁTA

Forrás: www.eletforma.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Néhány tipp, hogy ne legyen veszélyben otthon sem

Az közismert, hogy a lakásban a poratka az allergiások legnagyobb ellensége. Ám a divat és a reklámok hatására egyre több olyan terméket vihetünk haza, melyek veszélyesek az allergiásokra, vagy allergiát okozhatnak az egészségeseknek is.

Újabb becslések szerint az emberek harminc százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és várhatóan minden ötödik gyermeknél számíthatunk valamilyen klasszikus allergiás betegség kialakulására.
Sokan nem is gondolnak rá, hogy az allergiás betegnek nem csupán azokra az allergénekre kell figyelnie, melyek betegségét okozták, hanem - éppen az immunrendszer gyengesége miatt - újabb és újabb támadásoknak van kitéve. Ráadásul - a fogyasztói társadalomnak hála - egyre több új termék: élelmiszer, kozmetikumok, textilféleségek jelennek meg a piacon, melyek csábítanak. "Vegyél meg, és vigyél haza!" Így - ha allergiás van a családban - fokozott körültekintéssel kell eljárni új termék vásárlása esetén.
Egyre divatosabbak étkezésünkben a mediterrán, távol keleti konyhák, melyek alapanyagait is könnyű ma már a hazai üzletekben piacokon beszerezni. Milyen allergéneket vihetünk így haza?
Óvatosan bánjunk elsősorban a gyümölcsökkel. Közismerten a héjban koncentrálódnak a hatóanyagok. Az értékek - vitaminok, ásványi anyagok - mellett azonban allergiát okozó, vagy az allergiás embert támadó anyagok is lehetnek. Magának a héjnak a külső felülete is okozhat allergiát, ezért mindig alaposan mossuk meg, s lehetőleg kerüljük a héj elfogyasztását.
Fokozottan tanulmányozzuk a kész, vagy félkész ételek összetevőit: egy-egy ismeretlen fűszer is könnyen válthat ki allergiás reakciót. Ezért, ha első alkalommal fogyasztjuk, mindig csak keveset együnk belőle, s ha nem jelentkezik allergiás reakció 1-2 órán belül, akkor nyugodtan lakmározzunk be belőle.
Bármennyire divatos is, praktikus is, ha állatszőrre allergiás van a családban, semmiképpen ne vegyünk a mostanában sokat reklámozott gyapjúágyneműt. Éppúgy allergiás rohamot válthat ki, mint a macskaszőr. Maradjon csak - az egyébként sokat szidott - műszálas ágynemű.
A fürdőszoba és illemhely sok esetben sarkalatos pontja az allergiásoknak, különösen az asztmásoknak. A "fújós" szépítőszereket - akár spray, akár pumpás - általában vagy nyitott ablaknál érdemes alkalmazni, vagy akkor, ha az asztmás családtag nem tartózkodik a közelben. Az illemhelyek levegőjének tisztítására megjelentek a különböző illatú illatosítók, légfrissítők, amelyek erős, irritáló illatukkal szintén kiválthatnak asztmás és allergiás rohamot az arra érzékenyeknél. Új termék vásárlása előtt gondosan tanulmányozzuk a hatóanyagokat, s inkább mondjunk le kipróbálásáról, ha olyan van benne, amiről tudjuk, családtagunk allergiás rá.
Forrás: www.eletforma.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Új információk táplálékallergiásoknak

Megjelent a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank 2007. évi terméklistája a legfőbb allergénektől mentes élelmiszerekről

A táplálékallergiában és/vagy táplálékintoleranciában szenvedő betegek száma világszerte emelkedik annak ellenére, hogy komoly erőfeszítéseket tesznek a megelőzés érdekében. A betegeknek alapvető fontosságú, hogy ne fogyasszák azokat az élelmiszereket, élelmiszer-összetevőket, amelyeket tünetmentességük érdekében el kellene kerülniük, s amelyek fogyasztása súlyos egészségkárosodást okozhat. Ehhez nyújtanak segítséget a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadványai.
A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank kiadványai, allergének szerinti bontásban tartalmazzák az adott allergéntől mentes termékek listáját, valamint azok gyártóját. A kiadványok az Allergia Adatbank Alapítvány címén rendelhetők meg.

A táplálékallergiás tünetek megelőzése
A táplálékallergia az érintett egyének mindennapjait megnehezítő, egészségüket, sőt életüket veszélyeztető állapot. A tünetmentesség csak akkor érhető el, ha az adott élelmiszer még nyomokban sem kerül be szervezetükbe. A táplálékallergiás betegek biztonságos élelmiszer választása azonban akkor sem egyszerű feladat, ha tudják, hogy mit kell kihagyjanak az étrendjükből.
A panaszt okozó élelmiszer kizárása az étrendből egyszerűnek tűnik: pl. a tejallergiás ne igyon tejet, a tojásallergiás ne egyen tojást. Megvalósítása nagyon nehéz, mert az élelmiszerek több összetevőből állnak, és az allergének rejtett formában is jelen lehetnek, vagy a gyártási eljárás során szennyeződhetnek vele.
Az élelmiszerek összetételének, és az allergén komponenseknek a jelölését törvény írja elő: FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet az élelmiszerek jelöléséről (19/2004. /II.26/ 4.sz. melléklete). A fogyasztók többsége számára az élelmiszereken látható jelölés elegendő információt tartalmaz, az élelmiszer-allergiás egyént azonban nem segíti teljes biztonsággal.
A Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank azokról az élelmiszerekről állít össze listát, amelyek - a gyártók nyilatkozata alapján – nem tartalmazzák a kérdéses élelmiszer-összetevőt, és nem is szennyeződhettek azzal a gyártási, csomagolási eljárás során sem. Az élelmiszer előállítók vállalják, hogy a regisztrált élelmiszer összetételét a határidőn belül nem változtatják meg oly módon, hogy az a mentességet (pl.: gluténmentes, tojásmentes, szójamentes) befolyásolná.
A terméklistákat évente felülvizsgálják és kibővítik, és az érvényesség határidejét a lista valamennyi lapján feltüntetik; a listák az eddigi gyakorlat szerint minden év december 31-ig érvényesek. 2004-től lehetőség van arra, hogy – amennyiben a gyártók ezt igénylik – az adatok az internetre (www.taplalekallergia.hu) is felkerüljenek mindenki számára hozzáférhető módon.

A rendelkezésre álló terméklisták a következők:
- tejfehérje mentes
- tejcukor (laktóz) mentes
- gluténmentes
- tojásmentes
- szójamentes
- földimogyorótól mentes
- benzoesavtól és származékaitól mentes
- azoszinezékektől mentes
- kéndioxidtól és származékaitól mentes élelmiszerek.

A 2007.01.01-től érvényes kiadványok az Allergia Adatbank Alapítvány címén rendelhetők meg.
Cím: 1088. Budapest Szentkirályi u.14.
Email: [email protected]


A teljes kiadványcsomag ára 3600 Ft ÷ postaköltség. A füzetek egyenként is megrendelhetők. Egy füzet ára 400 Ft + postaköltség.
Érdeklődni lehet telefonon is az Adatbank központi információs számán: Tel: 06 1 486 4826
Forrás: www.mebih.gov.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Élelmiszerallergia

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization WHO) a nemzetközi élelmiszer-biztonsági hatóságok információs hálózatán (Food Safety Authorities Network INFOSAN) keresztül közzétette az élelmiszer eredetű allergiák- kal kapcsolatos fontos információkat. Bizonyos élelmiszerek allergiás reakciót kiváltó szerepe nemcsak élelmiszer-biztonsági, de egészségvédelmi szempontból is fontos.
Az élelmiszerallergia egészség,- és élelmiszer-biztonsági vonatkozásainak rövid összefoglalása
Ø Az élelmiszerallergia a védekező mechanizmus élelmiszer által kiváltott kedvezőtlen reakciója,
Ø A klinikai tünetek az egészen enyhe, un. ”diszkomfort” érzéstől az azonnali orvosi beavatkozást igénylőig terjedhetnek,
Ø Az élelmiszerallergia az értékelések szerint a felnőttek kb. 1-3%-a, a gyerekek 4-6%-a körében jelentkezik,
Ø Több mint 70 élelmiszer fajtáról igazolódott be, hogy allergiás reakciók kialakításáért felelős,
Ø A leggyakrabban allergiát okozó élelmiszerek: a glutén tartalmú gabonafélék, a rákok, -és ezekből készült élelmiszerek, a tojás,- és tojás készítmények, a hal, és halkészítmények, a mogyoró, a dió a szójabab és a tej, és tejtermékek, szulfitok, ha a mennyisége 10mg/kg, vagy nagyobb,
Ø A Codex Alimentarius Commission (Élelmiszerkönyv Bizottság) ajánlja, hogy az élelmiszerek jelölése terjedjen ki az allergiás reakciók kiváltására is,
Ø Az élelmiszerallergiákkal kapcsolatos ismeretek tudatosítása és az azokkal való ellátása, mint az élelmiszerfogyasztók, mint az egészségügyi szakemberek körében az első lépés az egyén megvédése érdekében,

Miért fontos egészségi téma az allergia?
Az élelmiszerallergia egyaránt komoly problémát jelent az egyénnek, családjának, de a vendéglátó, - és az élelmiszeriparnak is. Az élelmiszerallergia kérdése továbbra is elsődlegesen azoknál az élelmiszereknél vetődik fel, melyek rekombináns (idegen gének beépítésével előállított) DNS-t tartalmaznak. Ezek a genetikailag módosított élelmiszerek új fehérje megjelenését eredményezhetik az emberi szervezetben, mely egyedi élelmiszerallergia kockázatát rejtheti magában.
A biotechnológiai úton előállított élelmiszerekben keletkező új fehérjék lehetséges allergén hatásának felméréséhez az Élelmiszerkönyv Bizottság irányelvei és útmutatói adnak segítséget.
Az INFOSAN biztosít néhány alapvető információt az élelmiszerallergiákról, s a témával kapcsolatos hasznos „link”-et is.


Mi is az élelmiszerallergia?
Az Egészségügyi Világszervezet 2003-ban felülvizsgálta az allergiás-és nem allergiás reakciók meghatározását. Ennek megfelelően a nem allergiás reakciónak minősítette az élelmiszerek kiváltotta túlérzékenységi reakciót. Allergiásnak viszont azokat, melyek IgE ellenanyagszint emelkedést kiváltják-e vagy sem. Minden egyéb reakciót, amit régebben élelmiszer intolarenciának neveztek, „nem allergiás élelmiszer-túlérzékenységnek” kell nevezni.


Élelmiszerallergia tünetei, védekezés ellene
A tünetek nagyon változatosak, az egész enyhétől a legsúlyosabbig minden előfordulhat. Lehetnek bőr reakciók (viszketés, duzzanat, kipirultság,) tünetek lehetnek az emésztőrendszerben (fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, a szájüreg nyálkahártyájának viszketése, duzzanata), a szív, -és érrendszerben (mellkas fájdalom, abnormális szív ritmus, alacsony, -ájulást kiváltó vérnyomás, eszméletvesztés), a légzőszervekben (az orr,- és a torok nyálkahártyájának duzzanat, viszketése, asztma). A tünetek megjelenése néhány perccel, vagy egy órával az étel elfogyasztása után jelentkezhetnek.
Az élelmiszerallergia ellen a legjobban úgy védekezhetünk, ha minél többet tudunk az allergiát okozó élelmiszerekről. Az élelmiszer előállítóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy az allergiát kiváltó tényezők minél kisebb mennyiségben legyenek az élelmiszerekben, illetve készítsenek ajánlásokat az élelmiszerallergia kockázatának elkerülésére.
Forrás: www.mebih.gov.hu
 

zizi98

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves 2003mte!

Lehet már kapni ezt az Allergofilter nevű cuccot kapni a gyógyszertárakban?

Köszi: Zita
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Tiszta a levegő: ALLERGOFILTER®

<sup> </sup>
allergodoboz.jpg
Egy szippantás a friss levegőből – tüsszögés, köhögés, csöpögő orr. Magyarországon hozzávetőleg másfél millió ember számára ezzel jár a szabad levegővel való találkozás februártól októberig a pollenek és a levegővel belélegzett allergének miatt. Az olyan hétköznapi tevékenységek, mint a szellőztetés, a szabadtéri programok, utazás, kirándulás vagy a házi állatok mind veszélyt jelentenek számukra.

A szabadság hiányán kívül szenvedésüket fokozzák az allergiás tünetek, mely az orr, arcüregek, szem és garat gyulladását is eredményezi. Mivel az allergia szisztémás gyulladásos betegség, ezért gyakori a gyógyszeres kezelés, így tabletták, szem- és orrcseppek sőt akár injekciókúrák is nélkülözhetetlenné válnak. A gyógyszeres kezelések okozta mellékhatások tovább nehezíthetik a betegek sorsát, nem is beszélve azok anyagi vonzatáról. Mi lehet a megoldás? Ezt a kérdést tette fel Vajai László is, és a választ is megtalálta rá, így született meg az Allergofilter termék.

Az Allergofilter – mint neve is mutatja – speciális szűrőrendszerrel rendelkezik, így az allergiát kiváltó anyagoknak már az orrba jutását megakadályozza. A szűrőrendszeren átáramló levegő így az allergiát kiváltó anyagoktól megtisztítva jut a szervezetbe, megakadályozva ezzel a tünetek kialakulását. Az Allergofilter az általa csapdába ejtett allergéneket stabilan megköti, ugyanakkor anyaga ellenálló a különböző behatásokkal (sav, lúg, zsírok, olajok stb.) szemben, és a nyálkahártyával érintkezve oldódásra vagy felszívódásra sincs lehetőség, ezáltal ebből fakadó mellékhatással sem rendelkezik.
Az Allergofilter gyártója a La Nella Kft., a termék egyelőre csak gyógyszertárakban kapható, amennyiben a felkeresett patikában még nem történt kiszállítás, jelezni kell a termék iránti igényt, így a gyógyszertár pótolni tudja a hiányosságot. A termék nagykereskedelmi forgalmát a Phoenix Pharma Zrt. biztosítja (elérhetőség: http://www.phoenix.hu).


 

Sziszi22

Állandó Tag
Állandó Tag
allergia

Én hálistennek nem vagyok allergiás, csak egészen kicsit, elviselhető köhögésben nyilvánul meg. De a gyerekek, édesanyjuk bizony komolyabban...
Azt olvastam, dokik is mondták, hogy bizony az erre adott gyógyszerek is veszélyesek a mellékhatásaik miatt. Nehéz ügy. Viszont a "nagymama recept" nem tudom, mennyire válhat be, hisz az ő idejükben nem is ismerték...
 

vica1277

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Sajnos nálunk ez egy igen nehéz téma, mind a két gyerekem táplálék allergiás (tejesek) :( Komoly életmódváltás kellett ahhoz, hogy megszokják, és hogy szóljanak másoknak, hogy ők ezt vagy azt nem ehetnek. Csak remélni tudom hogy kinövik egyszer
 

dreamaya

Kitiltott (BANned)
Sziasztok :)
Sajnos, a középső oldalakat nem tudtam elolvasni, mert mindig az elejére pattantam vissza :(
Ezért elnézést kérek, ha felfedezem a spanyolviaszt és erről már írtatok.

Az asztma valóban gyógyítható:
http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/

Az légúti allergia pedig komfortosabbá tehető.
Tippek, hogyan kerülheted el a polleneket
smile_idea.gif


smile_cool.gif
ha teheted, nyaralásnál érdemes külföldi úticélt választani
smile_cool.gif
parlagfűallergiásak ne menjenek nagy kaszálók, irtások közelébe (különösen fertőzött a Balaton környéke)
smile_cool.gif
a lehető legkevesebbet legyünk lakáson kívül
smile_cool.gif
hazaérkezéskor zuhanyozzunk, mossunk hajat, cseréljük ruhát
smile_cool.gif
nagy segítséget jelentenek a pollenszűrős légkondícionálók és légfrissítő berendezések
smile_cool.gif
lehetőleg ne végezzünk mezőgazdasági munkát
smile_cool.gif
pollenszennyezett környéken a maszk segítség lehet
Sokat segíthet az orrnyílás és környéke kezelése vazelinnel vagy más krémmel, ami a pollenek egy részét megköti.
Hasonlóan jó eszköz lehet a napi többszöri orr- és szemmosás, bő vízzel.

:cool: Ajánlatos jó minőségű napszemüveget viselni.
smile_cool.gif
Nem árt a fejet kendővel, kalappal védeni.
smile_cool.gif
A száradó ruhákat nem szabad ilyenkor kitenni.
smile_cool.gif
Az ágyneműt - főleg a párnahuzatot - érdemes naponta mosni.
smile_cool.gif
Füvet nyírni este érdemes.
smile_cool.gif
Szellőztetni viszont legjobb hajnalban.
smile_cool.gif
A szűrőberendezések, szobai szökőkutak stb. szűrőit, a terráriumot, az akváriumot gyakran kell tisztítani (de nem az allergiás személynek!)
smile_cool.gif
Törölgetni nedves ruhával kell.
smile_cool.gif
A konyhai szemetes vödröt naponta legalább egyszer ki kell üríteni a gyorsan elszaporodó gombák miatt IS.
smile_cool.gif
Szemgyulladást mindig szemész szakorvosnak mutassunk meg: kamilla főzettel csak az ő utasítására vagy beleegyezésével kezeljük a szemet!
smile_cool.gif
Steril műkönnyel viszont megelőzhető LEHET a szemviszketés.
 

bacsipista

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok :)
Sajnos, a középső oldalakat nem tudtam elolvasni, mert mindig az elejére pattantam vissza :(

Visszapattanás kiküszöbölése:
Az alábbi technikával bármelyik oldalon kikerülheted a visszapattanást ha követed az alábbi megoldást.
1. Megjelenési módok - kattintással megnyitod.
megjelenik egy ablak :Folyamatos mód
Átkapcsolás vegyes módba
Átkapcsolás összevont módba
A vegyes vagy az összevont mód valamelyikére klikkelsz. Ha átváltott akkor visszamész a megjelenési módokhoz és a folyamatos módra kattintva visszatérsz.
Azután bármelyik oldalt jelölöd nem dob vissza.
 

bacsipista

Állandó Tag
Állandó Tag
Mit gondoltok mit lehet tenni a ruhanemű okozta allergia ellen.
Nyáron általában védett vagyok, de télen amikor több pulóver, műszálas
kabát kerül viseletre sűrűn megjelennek rajtam szórványos viszkető foltok.
 

Ikerapu

Állandó Tag
Állandó Tag
Mink a kutyaszőr allergiát oldottuk meg úgy hogy sajnos el ajándékoztuk a kutyáinkat.....és semmi állatkert!
 

netcicabp

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Sajnos én is allergiás és egyben asztmás vagyok születésem óta. Az orvos kiskoromban azt mondta, 12-13 éves koromig kinőhetem, de ha nem, utána márcsak rosszabb lesz. Hát erről lecsúsztam. :) Pollenre, sima fűre, macska-kutya szőrre, házi poratkára, valamint dióra vagyok allergiás. Mindnél máshogy jön elő, van, hogy tüsszögök, van hogy a szemem viszket, vagy fulladozom, a diónál meg feldagad a nyelvem és a szájpadlásom... De szerencsére elég jól boldogulok vele. Sajnos az asztmám 14 éves koromban megerősödött és abba kellett hagynom a sportolást (kosaraztam), aztán olyan gyógyszert kaptam, ami étvágynövelő, örültem neki nagyon. :) Már vagy fél éve nem szedem a gyógyszeremet (elfogyott és nem mentem el újért), és teljesen jól vagyok. Néha rövid szakaszra előjön, olyankor használom a hörgőtágítót (fulladásra), és ennyi. Pedig régebben (mikor még napi 2x szedtem egyre komolyabb gyógyszereket), már akkor fulladoztam, mikor eljött a következő adag ideje... Furcsa.

Mindenesetre aki hasonlóan allergiától szenved, ajánlom a műkönnyet, mert tényleg jó, valamint kiskorom óta allergiapárnán alszom, ami tényleg bevált. :) Üdv, további szép napot.
 

selmeczi

Állandó Tag
Állandó Tag
A nyári pollenallergiára van valami injekció. Egy kis hormont ugyan tartalmaz, de legalább kutya bajom.
 

netcicabp

Állandó Tag
Állandó Tag
És orvoshoz kell menni hozzá, vagy recept nélkül kapható (ezt nem igazán hiszem mondjuk)?

Nevét tudod esetleg?
 

cri

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha még nem szültél kisbabát és nem annyira zavaró az allergiád, szerintem ne tegyél semmit, főleg ne szedj gyógyszereket. Nem tudhatod milyen hatással lehetnek a babára. Én a második terhességem elején allergia elleni gyógyszert szedtem, minden orvos azt mondta nem lesz gond, a most 16 hónapos kislányom, teljes testen ekcémás. Nem biztos, hogy van összefüggés, de inkább ne kockáztass.
Tanácsom, a tengerpart a legjobb ellenszer. Akár pár nap is csodát tesz.
 

derina

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én is allergiás vagyok, 37 féle dologra (fű, fa, virág, kutya, méh-, darázscsípés, néhány étel, tej...), néha kegyetlen rossz tud lenni. Én folyamatosan szedek antihisztamint ( a claritin típusut, a zyrtec-től bealudtam) de ha nagyon erősen jön elő a tünet, vagy nem szed valaki gyógyszert, annak nagyon jó a csallántea, calcium pezsgőtabletta vagy az injekciós változat (kb. 1000 mg/nap, de csak 2-3 napig!) és úgymond "lakássterilizálás" (Porszívózás, az ablakon a függöny vagy a szúnyogháló permetezés vízzel, ez megfogja a pollenek egy részét, ha végre tiszta a lakás, ágyneműcsere, irány a fürdő, hajmosás, minden ruha a mosógépbe. Így nálam másnapra lényegesen csitulnak a tünetek, ha megtehetem 1 napig nem megyek sehova.
Néhány jó tanács tapasztalatból: lehetőleg hajnalban, napfelkelte előtt szellőztessünk, ne a szabadba szárítsuk a ruhát, napszemüveg használata, ami takar valamennyire oldalról is, gyakori hajmosás, parketta szőnyeg helyett, léteznek már atka, pollenfogó szúnyoghálók, érdemes beszerezni.
Magyarországon egyébként van egy nagyon jó gyógyszer is a Rhinocort turbohaler. Ez porlasztva tartalmazza a hatóanyagot, a készülékből kell felszívni az orrba, nem tartalmaz hajtógázt, se más hordozóanyagot. Minimális a hatóanyaga és tartósan használható. Szinte teljesen megelőzhetők vele a szénanáthás tünetek.
 
Oldal tetejére