Amerika az álmok országa

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ezért akar mindenki Amerikában élni

images_5.jpeg

cityofangels

Miért akar mindenki Amerikában élni? Ez a kérdés mindenkiben felmerült már, hiszen ha egy fiatalt megkérdezünk, hol szeretne élni 90%, hogy azt mondja Amerikában. De legyünk őszinték mi magunk is szívesen élnénk a nyughatatlan és örökké pörgős USÁ-ban.

Erre a kérdésre én is milliószor kerestem a választ és most megosztom veletek, mire jutottam. Amerika először is csodás, ez vitathatatlan az örökös pörgés, nyughatatlanság mindenkit vonz. Ez természetesen csak a nagyvárosokra jellemző. New York, vagy L.A. éjjel-nappal millió programmal várja az embereket, nem lehet unatkozni. Kevés és rengeteg pénzből is lehet szórakozni, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. Nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy az ember jól érezhesse magát, a programok változatossága és sokszínűsége káprázatos.



Ha kint élünk egy lakásra is szükségünk van, ez is sokban különbözik a nálunk megszokottól. A lakások jól felszereltek, a mosogatógép, vagy az elszívó nem luxus. Az amerikai konyha eredete is a kis lakásokhoz kapcsolódik, ahol kénytelenek voltak egybenyitni a nappalit a konyhával. Általában félkész, vagy gyorsan elkészíthető ételeket főznek, így nem kell attól tartani, hogy a lakás ételszagú lesz, de persze a modern konyhatechnikai eszközökre is szükség van ehhez. Sokan inkább „szenvednének” egy kis L.A.-i lakásban, mint itthon a nagy családi házban. Ez érthető is! Ne induljunk ki másból csak abból, hogy milyen panoráma tárul elénk ha egy sokadik emeleti lakásban élünk. A családi háznak és a kertvárosnak ugyanígy meg van a varázsa, ez a tipikus álom amire mindenki vágyik. Sok szoba, nagy nappali, kert, gyerek, kutya... ez Amerikában meg is valósítható, míg itthon güzülhet az ember, hogy fenntartsa az albérletét. A bérelt lakások árában benne van a javítási költség is, ha meghibásodik a hűtő akkor nem kell vernünk a fejünket a falba, mert a tulajdonos társaság javíttatja, de általában cserélni.



Az Óceán közelsége a másik nagy álom sokak számára. Őrületes élmény a parton a homokban sétálni... vagy ősszel a hullámzó vizet nézni... ezek kissé megfogalmazhatatlan érzések. Ha csak filmekből ismerjük milyen érzés ha a parton sétálva a hajunkat fújja a szél akkor elég nehéz megérteni miért is vágynak rá sokan. A hangulat, a feeling leírhatatlan. Ugyanígy az amerikai szokások, mint a kerti partik, vagy a nagy családi kiruccanások is mesések. Nem anyagi kérdés, hogy áthívjuk-e a szomszédot is egy hamburgerre. Még jó, hogy áthívjuk!

Az amerikaiak folyton mozgásban vannak, nem fecsérlik az idejüket (ez az intelligensebbekre jellemző). A sikeresebbeknek nem a tévénézés a hobbijuk, hanem a kirándulás, az új dolgok megismerése, a kulturális programokon való megjelenés. A tanulás és a továbbképzés is normális akárhány éves is az ember. Nem néznek lököttnek ha 40 évesen iratkozol be egy egyetemre, mert tanulni akarsz. Életre nevelnek! Mostanában sokat hallhattunk arról, hogy Bill Gates és sok más milliomos amerikai se hagy nagy vagyont a gyerekeire, ennek az az oka, hogy azt szeretnék, ha megállnák a helyüket a világban. A társadalom más, a felfogás össze sem hasonlítható az európaival. Az emberek nem sírnak folyton, hogy milyen rossz a sorsuk, nem a kormányt, vagy mást hibáztatnak az életükért. Beléjük nevelik, hogy ők a felelősek magukért, a boldogságukért és a sikereikért!

A munkamorál is más. Egy amerikainak fontos, hogy a cég ahol dolgozik sikeres legyen, mert csak akkor éri meg alkalmazni őt. Ez hazánkban nagyjából úgy néz ki, hogy kibírom a munkaidőt, mert ezért fizetnek... az is hozzátartozik, hogy másak a fizetések, de az egész rendszer a megfelelő mentalitásnak köszönhetően alakult ki. Az embereknek nem csak elvárásaik vannak, hanem azon is elgondolkodnak mi az amit nyújtani tudnak. De a motiváció is meg van, mert a ranglétrán folyamatosan lehet feljebb lépkedni, csak jól kell teljesíteni. Az sem ritka, hogy a főnök megdicsér ha túlórázol... ez nálunk mondhatni ismeretlen. Ebből következik, hogy az álmok megvalósítása lehetséges! Ha jó helyen tanultál, vagy tehetséges és kitartó vagy akkor nem kérdés, hogy sikeres leszel. Dolgozz többet, fejleszd magad és eléred amit akarsz, ez hazánkban annyira azért nem jellemző...

Az álmok országa.... igen, az. Nem csak régen volt az, ma is az! Sokan kezdték a Mcdonald's-ban a munkát és lettek igazgatók, a lényeg, hogy jó légy abban amit csinálsz. Tök mindegy, hogy színész, vagy banki alkalmazott akarsz lenni, a lehetőségek adottak csak tenned kell a dolgod. Mondhatod, hogy Amerikában is vannak munkanélküliek, ez igaz, de az egy másik társadalmi réteg. Aki sikeres akar lenni megtalálhatja a lehetőségeket, hogy az legyen. Munkahelyben nincs hiány. A biztosítás és adó fizetés kötelező, senki nem játszik kiskapura mert nem éri meg.

Az új tévé, vagy bútor nem luxus, mert ez egy fogyasztói társadalom. Mindenből nagyobb, jobb és újabb kell. Az amerikaiak hisznek a technikában, a fejlődésben, míg hazánkban inkább az alternatív dolgokban hiszünk, legyen az kezelés, vagy háztartási praktika. Az amerikaiak a gyors és egyszerű megoldásokra törekednek az élet minden területén és a technikai fejlődést ki is használják.

Csak a saját gondolataimat írtam le a témával kapcsolatosan, statisztikák nélkül, de azt hiszem így sem kérdéses miért akarnak olyan sokan Amerikában élni... A felsorolás hosszasan folytatható lenne, Amerika nem is hasonlítható Európához, más mentalitás, más emberek, más lehetőségek...

Mi a véleményetek a témáról? Ti miért szeretnétek Amerikában élni, vagy miért költöztetek ki?
 
Oldal tetejére