Angol írott és hanganyagok nyelvtanuláshoz 2.

Beka Holt témája a 'Tanulás' fórumban , 2018 Május 21.

 1. hun1

  hun1 Állandó Tag

  https://apoyanblog.files.wordpress.com › ...PDF
  Internetes találatok
  New English File Upper-intermediate Student's Book
   
  levelezzunk 8891 kedveli ezt.
 2. hun1

  hun1 Állandó Tag

 3. Coach

  Coach Állandó Tag

  Szia Adena,

  Tessék a könyv!

  Üdv,

  Coach

  :)
   

  Csatolt fájlok:

 4. Mithrandir86

  Mithrandir86 Állandó Tag

 5. juseres

  juseres Állandó Tag

  Sziasztok!
  Megvan valakinek a Czifra Éva: Életmentő 1000 mondat angolul mp3?
  Köszi szépen!
   
  levelezzunk 8891 kedveli ezt.
 6. Peterx2

  Peterx2 Tag

  Sziasztok!

  Ahogy látom ezen a fórumon eléggé tapasztalt nyelvtanulók vannak, így szeretném a segítségeteket, tanácsotokat kérni.

  A lényeg: elhatároztam, hogy megszeretnék tanulni angolul C1 szinten jövő év végéig.

  Ez a szint azt jelenti számomra, hogy a mindennapi kommunikáció nem okoz gondot, erőlködés nélkül tudom kifejezni magamat, és könnyedén megértem az anyanyelvi szinten beszélőket és az amerikai filmeket is (felirat nélkül akár), illetve az angol irodalmi alkotások 90%-át legalább megértem. Nagyjából egy 5000-es szókincset szeretnék összehozni addigra.

  Amit tudni kell még, hogy kezdő vagyok, nagyjából jelenleg A1-es szint körül vagyok, de még ott sem igazán.

  Jó sok mindent megnéztem már, jó sok mindent elolvastam, de nem sokra jutottam, mert mindenki mást mond, mást ajánl nekem.

  A lényeg: jövő év végéig 1500 órát tudnék belerakni a tanulásba!

  Ha ti addig beletudnátok rakni ennyi órát, milyen könyvekből tanulnátok, illetve milyen egyéb módszereket használnátok, hogy ez a tanulásba befektetett idő tényleg a lehető leghatékonyabb módon történjen?

  Jelenleg így néz ki az angol nyelvtanulási tematikám:

  -Az angol nyelvtani részét az In Use könyvsorozatból fogom tanulni, illetve az Oxford nyelvtankönyvet is átveszem
  -Szókincsfejlesztésre szintén az In Use könyveket fogom használni (English Vocabulary in Use sorozat)
  -Kifejezéseket, szavakat a Dr. Pavlenko Alexander - Angol-magyar társalgási témák könyvből tanulom, vagy a Czifra Éva könyvekből
  -Könnyített olvasmányokat olvasok (Penguin Readers)
  -Youtube videókat nézek felirattal

  No, és akkor amit még nem tudok, hogy melyikeket használjam ezek közül:

  -80 nap alatt angolul
  -Effortless English
  -Kreatív Angol
  -Villám Angol

  Ezeknek igazából a hanganyag részük érdekel, mivel naponta sokat utazom, így utazás közben fogom hallgatni ezeket, de nem tudom melyikeket lenne érdemes. Az Effortless English rengeteg időt felemésztene, az "Original English Course" majdnem 1 évet elvenne szinte, és igazából még lenne 3 része (Learn Real English Conversations Course, Flow English, Power English Course), amit nagyjából számításaim szerint még további 2,5 évbe tellene átvenni, és napi 120 perc elmenne rá.
  Ezért gondoltam arra, hogy ehelyett a Kreatív Angolt használnám, mivel az sokkal többet érhet, és hamarabb végezni lehet vele (legalábbis jövő év végére biztosan)

  Mit javasoltok?

  Köszönöm a segítségeteket!
   
 7. czgitta

  czgitta Aktív tag

  Szia Peterx2!

  Először is, gratulálok. Megtetted az első lépést. Habár, engedd meg, hogy javasoljak néhány dolgot, ami nekem sokat segített, és megosszak néhány dolgot a tapasztalataimról. Mielőtt még bármi tanácsot adnék, bemutatkozom. 47 éves vagyok, magyarul, angolul folyékonyan kommunikálok, 8 éve élek Angliában. Jelenleg egy angliai egyetemen vagyok végzős és emellett francia IGCSE-re (francia érettségi) készülök (az oktatás angol nyelven folyik). Amikor 'nagy leszek', törvényszéki számviteli szakértőként fogok dolgozni.

  Az egy nagyszerű lépés, hogy kitűztél egy mérhető célt (C1), egy időintervallumot (approx. 1 év) és hogy mennyi órát tudsz ez idő alatt belefekteteni (1500 - nem semmi). Habár, említetted, azt is, hogy igazából 'csak' meg akarod érteni a filmeket felirat nélkül, és az irodalmi alkotások 90%, valamint kommunikálni minden nehézség nélkül. Nos, nem tudom, hogy tudod-e, de egy külföldi egyetemi felvételihez IELTS 6.5 a követelmény, ami csak egy erős B2 szint (és ez a szint valóban elég, én ennél kevesebbről kezdtem). Amikor jelentkeztem az egyetemre (5 év angliai élet után, így mint angliai lakos és nem mint külföldi diák tudtam beiratkozni - hozzáteszem, a mai napig sincs nyelvvizsgám :)), a filmeket felirat nélkül néztem, habár nem értettem meg mindent szó szerint. Az angol könyvek 75%-át tudtam szótár nélkül elolvasni csak. De ezek közül egyik sem akadályozott abban, hogy felfogjam a lényeget. Én a helyedben újraértékelném a C1 célt. Először tűzd ki csak a B2-t.

  Ami pedig a könyveket illeti, nos. Hallottál már Lomb Kató néniről (sajnos már nincs köztünk)? 16 nyelven értett és az első szinkrontolmácsok egyike volt. Én az Ő módszerét használtam. Könyvet is írt a nyelvtanulásról, nagyon ajánlom elolvasni minden nyelvtanulónak. A másik Gabriel Wyner önsegítő könyve a Fluent Forever (nem tudom, magyarul megjelent-e a könyv). Mindkettőjük egy modernebb, úgymond korszakalkotó módszerrel közelítik meg a nyelvtanulást. Az ő javaslataik alapján az alábbi eszközöket használtam:

  Szótanulás: megtanulni csak a leggyakrabban használt szavakat. Én is használtam az English Vocabulary in Use-t. Nos, kb a felét használja az angol kommunikálás közben. Bár meg kell jegyezzem, a legtöbb tankönyv hamar eljuttat az áhitott 5000 szóig, bár a mindennapi beszédben nem fogod sűrűn használni például a színeket, vagy a számokat, nemde? Szóval, 'Best of English Angol Nyelvkönyvek Sorozat: A leggyakoribb 3000 angol szó...' Ebből napi 20 szó, és 150 napon belül megérted a filmek és könyvek 80%-át.

  Olvasás: egyetlen könnyített olvasmányt sem olvastam. Időpazarlás. Ugyanazokat a szavakat ismétled, egy dekát sem jutsz előrébb. Csapj bele a közepébe. Én nagy Potter-rajongó vagyok, az összes kötetet olvastam magyarul (most már angolul is, és most keztem franciául), így nem kellett magára a történetre koncentrálnom, hogy megértsem. Hanem a kifejezések és a szóhasználat kerül előtérbe.

  Szövegértés: hangoskönyv. Nekem egyértelműen Harry Potter ismét. Napi fél órát hallgatod és olvasod egyszerre a kedvenc, már ismert könyved csodákra képes.

  Nyelvtan: nagyon ritkán tanultam konkrét nyelvtant, ha nem értettem meg valamit akkor az általad is említett Grammar in Use-t használtam (használom a mai napig, ha szükséges).

  Írás: ez egy nagyon nehéz feladat önnálló tanulóként. Saját fogalmazás lenne a legjobb gyakorlás, de ott van az, hogy nincs aki kijavítsa, és felismerje a tipikus, ismétlődő hibákat. Én éppen ezért inkább a 'Kreatív Angol'-ból kiindulva, a hangoskönyvet lassítottam le, és napi tíz perces diktálással próbáltam gyakorolni az írást.

  Beszéd: a legnehezebb és a legszükségesebb. Kató néni ajánlotta a könyvében, hogy játssz el szituációkat hangosan, hogy hozzászokj a saját idegen nyelvű hangodhoz. Továbbá nagyon jó (és szerintem nem is olyan időigényes, mint azt a szerzők mondják) az Effortless. A legszuperebb módszer a reakcióidő lerövidítésére (persze az élő kommunikáció után).

  És még néhány gondolat: azt tapasztaltam, hogy motiváció nélkül csak kínszenvedés az egész. Továbbá ha a cél túl magas, és nem bontod fel kisebb állomásokra, nem lesz mérhető eredményed, és el fog menni a kedved 3 hónap után. És végül, tudnod kell, hogy az önnálló nyelvtanulásnak az az átka, hogy csak passzív tudást szerzel, magyarán, óriási szókinccsed lesz, csak nem fogod tudni használni. Úgyhogy javasolnám, tanulj együtt valakivel, akivel kölcsönösen bíztok egymásban, és nem szégyeltek megszólalni idegen nyelven. És gyakoroljatok, teljesen mindegy, hogy nem helyes a nyelvtan, vagy a kiejtés. E kettő egy élő kommunikációban valóban nem számít. Mindamellett egy jó kis verseny, ki tud többet, stb., ami akár motiválhat is.

  Bocs, hogy ilyen hosszúra nyúlt, de ha valamiben segíthetek, csak írj.

  Szép napot,

  Maggie
   
 8. magdolna 58

  magdolna 58 Állandó Tag

  Köszönöm ezt a részletes tanácsot, én is neki állok a tanulásnak! Peterx hozzászólását is köszönöm, számomra motiváló!

   
  Beka Holt kedveli ezt.
 9. Peterx2

  Peterx2 Tag

  Szia!

  Köszönöm a részletes válaszodat, ez volt a leghasznosabb számomra amit eddig kaptam (sok fórumon érdeklődtem már).

  Nagyjából én is erre jutottam hosszas kutatás után, hogy tulajdonképpen az eredményes nyelvtanulás titka az, amit itt felvázoltál.

  Amit írsz, hogy ehhez B2-es szint elég, kicsit meglepett, mert többen beszámoltak arról, hogy még C1-es nyelvvizsga birtokában is nehézséget okoz legtöbb embernek egy film megértése vagy akár a társalgás.

  Eredetileg én beszereztem a kedvenc könyveimet angolul, illetve különféle tech-magazinokat is, tehát olyanokat, amik az érdeklődési körömbe tartoznak. Viszont semmit sem értettem meg, állandóan a szótárhoz kellet nyúlnom sajnos, ezután döntöttem a könnyített olvasmányok mellett, mert ott van sikerélmény legalább. Vagy ennek ellenére is azt javaslod, hogy hagyjam a könnyített olvasmányokat? Mert nekem ez a könnyített olvasmányos módszer azért tetszik, mert ugye elvileg minden szintnél megvan hogy hány szót használ, és az utolsó szintnél már 3000 szó van, tehát szótanulásra hatékony lehet.

  Hangoskönyveket is szereztem be, mindenféle mesét, különféle történeteket.
   
  magdolna 58 és levelezzunk 8891 kedveli ezt.
 10. Coach

  Coach Állandó Tag

  Szia Peterx2,


  Szorgalom és gyakorlás, időráfordítás nélkül nem lehet semmiféle nyelvismeretet szerezni!!

  Vannak a nyelvtanulásnak aranyszabályai!
  1. Amikor elhatározod, hogy nyelvet tanulsz, tudasd a család minden tagjával, hogy tiszteljék a nyelvtanulásra fordított idődet, addig ne zargasson senki, semmivel. Általában ez kb. 45 perc legyen...eddig tud az agy koncentrálni, fáradtság nélkül ezt kövesse kb. 15-20 perc pihenés, majd ha bírod akkor még 45 perc... és újabb 15-20 perc pihenés (a pihenés nem tv, mobil, facebook..stb) aktív pihenés, séta a friss levegőn stb. Egyhuzamban két óránál töbet ne tanulj, mert nagyon fárasztó, kimerítő...
  2. Kezdőknek ajánlott tanulószótárt beszerezni- angolnál az Oxford online egynyelvű szótár és van az angol-magyar tanulószótár könyv formába!!!
  3. Lehetőleg olyan tankönyv, amihez van CD, esetleg interaktív CD-ROM! Mindig olvassuk el hangosan az adott szöveget, csináljuk meg a gyakorló feladatokat és a végén a megoldást nézzük meg. (általában a könyv hátsó részén megtalálhatók) és ha kell javítsuk ki.
  Kezdőknek javasolt csoportos nyelvtanulás, mert egyedül nagyon nagy kitartás kell, illetve itt még nagyon kell a tanári ellenőrzés, javítás.
  Akik már tanulták a nyelvet: adott szintű nyelvkönyvből önállóan is képesek a leckéket feldolgozni szerintem. A könyvek első része általában olvasmány: érdemes az ismeretlen szavakat kiszótárazni vonzattal, ha van. Vonzatos igéknél 1 példamondatot írni, ismeretlen igéknél mindhárom alakot kiírni, minden témakörhöz adott nyelvtani részeket megtanulni és begyakorolni.
  Ezt követően saját magunk készítsünk a témával kapcsolatos szókártyát, valamint az igék három alakjával minden igeidőben egy-egy mondatot idegennyelven és magyar fordítással. Ezek rövid tőmondatok legyenek.- Ez azért is jó, mert főként nemzetközi nyelvvizsgákon nem lehet használni szótárt, írásbelin sem! Nem mindegy hogy hány ezres szókinccsel megyünk vizsgázni!
  4. Mostanság nagyon divatos a mind-map vagy elmetérkép! Nagyon jó megoldás.....én is készítettem vizsgák előtt hasonlót, de nem tudtam, hogy ezt úgy hívják! :) Mindig saját magunk készítsük!
  5. Írjunk rövid párbeszédeket, főként a nyelvvizsgázók, mert hasonló párbeszédes szitu vizsgán is van!
  6. Jó megoldás, amikor szavakat tanulunk pos-it-re írni és felragasztani a lakás több részébe...amikor pl. konyhába vagyunk a konyhai eszközöket gyakorolni vagy hasonló. :)
  7. Fontos, hogy vegyünk vagy szerezzünk be külön nyelvtan könyvet! Lehetőleg olyat, amit az adott nyelven írtak. Amúgy aki nem tudja a magyarban a nyelvtani kifejezéseket, előbb ismételje át, aztán kezdjen el neki idegen nyelv tanulásnak. Saját tapasztalat: az emberkék jó része, akiket néha korrepetálok nem tudja mi az a főnévi igenév, határozatlan névmás...stb. :-( Tehát ha nyelvtani fogalmi hiányosság van magyarul, az megnehezíti az idegennyelv nyelvtanának készség szintű elsajátítását. Ez azért rossz, mert a kommunikáció során már nem szabad gondolkozni, hogy az anyanyelven és idegen nyelven milyen nyelvtani szerkezet van, hanem már automatikusan tudni kell....főként nyelvvizsgán. Nem várnak a nyelvvizsgáztatók perceket, míg eszedbe jut a helyes megoldás....csak 1 jó tanács. :)
  8. Keressünk képeket és mondjuk el, hogy mit látunk a képen! Mindig olyan nyelvi szinten, ahol tartunk! Eleinte az sem baj ha leírjuk ezeket a mondatokat.
  9. Vannak a facebokon nyelvi csoportok, keressük meg és csatlakozzunk hozzájuk, cseteljünk velük! Nem szabad megsértődni, ha kijavítanak bennünket...sőt meg kell köszönni. Aki már jól beszél írásban, az nyugodtan keressen olyan nyelvi csoportot ahol skypeolni is lehet. :)
  10. Lehetőleg nézzünk olyan tv-csatornát amilyen nyelvet tanulunk! A kezdők is! Kezdetben reklámokat, rajzfilmeket...nem kell rögtön megérteni, fordítani őket...de szoktassuk hozzá a fülünket. Olvassunk napi híreket adott idegen nyelven, amelyik szót nem értjük írjuk ki szótárba. Ültessük át más, saját magunk által szerkesztett egyszerű mondatba.
  11. Olvassunk könyvet, olyan szinten amilyen szinten már vagyunk. A könyvecskékben is vannak feladatok, ezeket is oldjuk meg.
  12. Ha lehetőség van rá pl. nyaraláskor stb. beszéljünk! Nem biztos, hogy elsőre helyes lesz...lehet, hogy ki is javítanak bennünket az anyanyelviek...köszönjük meg a kiigazítást. Nem azért teszik, mert froclizni akarnak, hanem segítő szándékkal. :)
  13. Akik nyelvvizsgára készülnek, a legjobb ha a témakörök szerint dolgozzák fel az anyagrészeket. Írjanak irányított levelet, fordítsanak szöveget, képről olvasáshoz jó lehet kérdőmondatokat szerkeszteni,olyan szinten amilyen szinten vizsgázni akarnak.
  +1 Amikor a nyelvet tanulók elkezdenek kommunikálni, szinte kivétel nélkül mind beleesnek abba a hibába, hogy egyszerre sok mindent akarnak közölni!! Először mindig az egyszerűbb szerkezetű mondatokkal kell kezdeni, és amikor az már beszéd és nyelvtani helyesség szinten is működik, aztán lehet a többi mondatelemmel kiegészíteni, színesíteni a mondanivalót.

  Üdv

  Coach

  :)
   
  Utoljára módosítva: 2019 November 17
 11. Peterx2

  Peterx2 Tag

  Köszönöm a részletes válaszodat, sokat segített!
   
  Coach, Beka Holt és levelezzunk 8891 kedveli ezt.
 12. Sziasztok keresem a TTT Vocabulary Activator 1,2
  Előre is köszönöm!
   
  nagyjánvári kedveli ezt.
 13. jaromill

  jaromill Új tag

  szia, sikerült megtalálnod a hanganyagot? nekem is erre lenne szükségem:)
   
  romcica, judojudy és torine kedveli ezt.
 14. Tatina99

  Tatina99 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Megvan esetleg valakinek NEW CUTTING EDGE PRE-INTERMEDIATE hanganyaga?
   
 15. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  1000 kerdes 1000 valasz angol
   
 16. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  family 1000 kerdes 1000 valasz angol
   

  Csatolt fájlok:

 17. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  1000 questions 1000 answers
   

  Csatolt fájlok:

 18. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  1000 questions 1000 answers
   

  Csatolt fájlok:

 19. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  1000 questions 1000 answers
   

  Csatolt fájlok:

 20. gasparm

  gasparm Állandó Tag

  1000 questions 1000 answers
   

  Csatolt fájlok:

Megosztás